Эссенциальная хипертония (първична хипертония)

Эссенциальная хипертония е едно от най-честите заболявания в сърдечно-съдовата система, което не е географски граници и все по-често се засягат хора от по-младата възраст. Причините за него все още остават до края на разгаданными, въпреки че рисковите фактори и основните предпоставки за добре известни.

Начална, или эссенциальная, хипертония – това е хронично повишаване на кръвното налягане, като се започне с индекса 140 mm hg. супена за систолното («горната») и 90 мм hg. супена за диастолното («по-ниско»). Може би като изолирана повишаване на първата цифри, така и едновременно увеличаване и двете.

За хронично повишено налягане и за опасностите под формата на инсулт, която тя носи, не съм чувал ли е, че е мързелив. Въпреки това, далеч не всеки човек да знае за това, че натискът на «люлки», веднага отива на лекар. Сред достигат доста тези, които не изпълняват предписания специалисти, не приема лекарства или грабва за тях тогава, когато е застигнато от хипертонична криза.

Липсата на достатъчно внимание към артериальному натиск, нестабилни прием на лекарства или отказ от лечение водят до многократни повишен риск от остри сърдечни катастрофи в мозъка, докато поддържането на АДА на нивото на нормата, дори с лекарства, не само подобрява здравето, но и удължава живота на съдовете, сърцето и мозъка.

В ерата на повишени психоэмоциональных товари и хроничен стрес, при влошаването на постоянно условия на околната среда, начина на живот, хранене много важно е да се следи не само за отделни симптоми, които могат да говорят за напреднал стадий на заболяването, но и редовно да посещават лекар с цел профилактика и ранна диагностика коварна хипертония. Това се отнася, на първо място, хората от по-възрастното поколение, но и на младите към 30-35-годишен възраст също не боли.

Причината за първична хипертония

Эссенциальную артериалната гипертензию се наричат първични. Това означава, че конкретна причина, като болест на органи, про-регулатори на кръвното налягане, не може да бъде намерен. Може да се счита, че диагнозата на эссенциальной хипертония – диагноза и изключения, когато чрез проучвания е потвърдено, че налягането се повишава сякаш от само себе си, при здрави бъбреците, сърцето, ендокринната система (за разлика от ръста на АДА при вторична хипертония).

Въпреки това, не мисля, че причините, тъй като такава не съществува, и наистина налягане варира от само себе си. Точен фактор, провоцирующий хипертония, не е сформиран, но учените са нарекли тези условия, при които се развива заболяване. Към днешна дата, начална хипертония, призната от многофакторна патология, при появата на която активно участва комбинация от различни причини.

Най-значимите причини за хроничен дълго първичен повишаване на налягането смятат:

 • Наследственную предразположеност, която се потвърждава от почти при половината от болните эссенциальной хипертония;
 • Наднорменото тегло увеличава риска от хипертония до пет пъти;
 • Пушенето, служащее също е рисков фактор за исхемични промени в сърцето;
 • Ниска двигательную активност, често сочетающуюся с наднорменото тегло, което е напълно естествено;
 • Особености на храненето – излишък на сол и течности, недостиг на микроелементи (магнезий, преди всичко), витамини, злоупотреба с кафе, чай, алкохол;
 • Стрес и психоэмоциональные претоварване.

Традиционно эссенциальную хипертония още наскоро е бил посочен за болести на възрастните хора, но днес ситуацията се променя, все по-голям брой от пациентите с такава диагноза не са достигнали и 50 години. Това говори преди всичко за ролята на стреса и начина на живот, отколкото на рисковите фактори, свързани с възрастови промени.

Сред неблагоприятните условия, които в пъти да увеличи риска от повишаване на налягането — захарен диабет, нарушение на мастния обмен, които са отразени в липидограмме, нездравословен начин на живот. На лицето след 55-годишна възраст също са много податливи на патология.

Степен и стадий на първична хипертония

За да е по-точно да се прецени възможните рискове от усложнения на хипертонията, както и да отразява характеристиките си на потока, са били изчислени степен на повишаване на налягането. Комбинация степен на съответствие и цифри налягане и на определени рискови фактори, както и на съпътстващи заболявания, говори за риск от опасни усложнения – инсулти, инфаркти на сърцето, остра бъбречна или сърдечна недостатъчност.

Разпределени на три степени эссенциальной хипертония:

 • AH, на 1 степен, когато систоличното налягане е равно на 140-159 mm hg. супена, диастолното 90-99 mm hg. супена
 • При 2 степен показатели на налягането съставляват съответно 160-179 и 100-109 mmhg. супена
 • 3 степен – най-тежка, когато налягането достигне 180/110 mm hg. ст. и по-горе.
READ  Диагноза исхемичен мозъчен инсулт, какво да правя?

В диагностика обикновено се появява степента, етап на заболяването и на риска от усложнения. Така, определят степента на по-горе посочените параметри, при това е важно да не се еднократното повишаване на налягането, а постоянно, не по-малко от три-четири измерения, в продължение на един месец.

Етап на първична хипертония определят от характерната симптоматике и черта на ангажираност на вътрешните органи. В първия етап може да липсва и симптоми и признаци на промени в органите-цели, както и за наличието на хипертония говорят само цифрите на тонометре. При втория етап се превръщат промени в стените на кръвоносните съдове, става по-забележим някаква хипертрофия на миокарда, но тези явления все още не оказват влияние върху дейността на сърцето и други органи. Третият етап – тя се нарича състояние на органных промени – носи в себе си явни признаци на съдовата патология и нарушения в работата на органите-цели във връзка с него.

Обобщавайки степента на эссенциальной хипертония, налични рискови фактори и характеристики на увреждане на органа-цели лекар без затруднение да определя риска – леко, ниско, високо, много високо, определящ вероятността за смъртоносно опасни усложнения.

Важно е да се отбележи, че дори на първа степен на хипертония могат да бъдат придружени от много висок риск от усложнения при наличието на диабет, увреждания на органи-цели, комбинация от повече от три рискови фактори, пренесени в миналото транзиторных исхемични атаки или инсулт. Пациентите с такива отегчаващо фактори трябва да бъдат изключително бдителни, дори ако налягането е «не надхвърли» за 140-149 мм hg. супена

Няколко думи за органи-цели

Кръвното налягане е показател за общеорганизменный, това се отразява не само на съдове и самочувствието, но и води до поражение на различни органи. Страдат сърце, бъбреци, централна нервна система, в ретината на окото. Тези органи традиционно се смятат за цели при эссенциальной хипертония.

Сърцето работи с голямо напрежение, резултат от хипертрофия на миокарда. В началните етапи На хипертрофия осигурява адекватно притока на кръв в органите и се счита за механизъм за приспособяване към новите условия, а в последствие сърцето, изтощен и изпитва недостиг на храна. Този факт се дължи на голяма склонност пациенти с хипертония до инфаркт, нарушения на ритъма, внезапно коронарна смърт.

Пъпки – важен орган, който регулира налягането. Те в голяма степен страдат от увеличаване на: развива склероза и дистрофия седмица, съдови линии клубочков, участва канальцы. При големи услуги на хипертония висока вероятност от хронична бъбречна недостатъчност, която е вторична по отношение на эссенциальной хипертония, но значително я утежнява.

Мозъка преживява «товар» на хипертония вече с началните стадии на заболяването. Съдови промени водят до нарушение на храненето, микроинфарктам, дегенерация на нервната тъкан, а в края – тежка съдова деменция. С увреждания на мозъка свързват повечето от симптомите на болест – главоболие, шум в ушите или главата, намаляване на паметта и умствената дейност и т.н. Особено опасни кръвоизливи и инфаркти, често се срещат на фона на хипертонични на кризите.

Ретината на очите също се смята за орган-мишена. Я съдове придобиват характерните черти и вече е обикновен преглед на фундуса на първия етап на хипертония може да помогне за поставяне на правилната диагноза. С течение на времето пациентът отбелязва намаляване на зрението, е възможно и отлепване на ретината при значителни цифри налягане.

Прояви на эссенциальной хипертония

Основната и най-първата проява на эссенциальной артериална хипертония става превишение на показателите на налягането в тонометре зададена многократно. Известно време пациентът живее с начална хипертония и дори не я забелязва. Това е разбираемо, защото съдовите стени все още не са променени и са в състояние да контролират своя тонус и ширина на изхода, «адаптиране към престъпление» под номера на натиск, така и на симптоми могат да липсват. Част от болните в тази фаза, дори и посочват някои симптоми, не им придават подобаващо внимание поради явна незначителност.

Свръхпроизводството на кръвното налягане само до порите на време могат да бъдат асимптоматични. Постепенно и неизбежно ще се променя структурата на кръвоносните съдове – артерии и седмица на първо място, страда сърцето. Без лечение на патология придобива клинично изразен характер, и в такъв етап болни почти винаги се стига до лекар.

READ  Четвърта кръвна група: rh-положителни, отрицателни, особености, характер, съвместимост, таблица

В началния етап На сред признаци на проблеми докладвали главоболие, виене на свят, слабост, може би – шум в ушите, потъмняване на очите. Тези симптоми не се притеснява непрекъснато, те се появяват периодично, често – при силни физически или психоэмоциональных натоварвания, след грешки в диетата.

Подобни явления не се смятат за специфични признаци именно хипертония, защото те често се появява и при хора с нормално налягане, но трябва да бъде предпазлив все още трябва. Застроена главоболие, тяхната продължителност и интензивност, липсата на ефект от обичайните аналгетици трябва да бъде първият повод за измерване на налягането на дома или да отидете на лекар.

На втори етап На симптомите на патологията стават все по-отчетливы, концентрирайки гипертонические кризы с ярка симптоматикой повишено налягане:

 • Безпокойство, зачервяване на лицето, изпотяване;
 • Силно главоболие, чувство на пулсации в главата си;
 • Възможно е гадене и дори повръщане;
 • Усещането за налягане, болки в гърдите, недостиг на въздух;
 • Мелькание мушек пред очите, потъмняване на очите.

Тези признаци – най-характерни са, но се случва, че при относително ниски цифри налягане пациентът има най-високата по ранг главоболие, апатичен, бледи. Често такива кризы soputstvuyut склонност към отекам.

Ако хипертонична криза е купиран медикаменти, а след това пациентът продължава своя позната живот, освен това, не винаги като се обръща дължимото внимание на показателите тонометра и навременно приемане на лекарства. Ако диагнозата эссенциальной хипертония вече не предизвиква съмнение, гънки се случва многократно, тогава се надяваме на самопроизвольное подобряване или възстановяване не може да бъде – заболяването е хронично, прогресивно, опасни усложнения.

Постепенно превишение на налягането на кръвта води до промени във вътрешните органи, което е свързано, на първо място, със съдови фактор. Съдовите стени първите, които поемат удар хипертония. Известно време той се адаптира към колебанията на налягане, разширяване на техния просвет, намалявайки го до желания диаметър, но до безкрайност това се случи не може.

Постоянно натоварване допринася за необратими промени чак до мс, когато стените на артериите и седмица стават дебели, крехки и неспособни за по-бърза реакция на смяната на налягането. В резултат на эссенциальная хипертония придобива постоянен характер, степента на нея се увеличава и рискът става максимално.

Паралелно с плавателни съдове се случва и адаптиране към новите условия от страна на миокарда. Сърцето тласка кръвта с по-голяма, отколкото в нормално, сила, влакна го гипертрофируются, стени – сгъсти. С гипертрофией на миокарда може да се свърже болки в гърдите и областта на сърцето, които са включени броят на пациентите като на симптомите. В по-късните етапи на болестта е ясно изразена исхемия на сърдечния мускул, характерен коронарный атеросклероза, се появяват симптоми на стенокардия, срив на сърдечния ритъм, остър левожелудочковая недостатъчност (оток на белите дробове).

Лице с трета стъпка эссенциальной хипертония имат редица качества от страна на други органи, което ги прави оплаквания са доста разнообразни. До симптоми, изброени по-горе, се присъединяват признаци съдова енцефалопатия – намаляване на интелектуални умения, внимание, памет, поведенчески промени, склонност към апатия или депресия. При много пациенти се губи зрение, неговият спад може да се носи бързо напредва характер. Нарастването на симптомите на сърдечна недостатъчност, а поражението на бъбреците води до нарушения в обмяната на веществата (увеличаване на креатинина в кръвта, поява на белтък в урината и др).

Лечение на хипертония эссенциальной

Лечение эссенциальной артериална хипертония, насочени към нормализиране на налягането, начин на живот и подобряване функциите на органите-цели. То включва както медикаментозную терапия, така и мерки от общ характер.

Когато диагноза се, на първо място трябва да промените начина на живот. Отказ от вредни навици, промяна на характера на хранене, борба с наднормено тегло и ниска двигателна активност – първото нещо, което трябва да предприемете. Освен това, тези мерки са и най-прости, не изискват туризъм в аптеката и загуба на големи суми пари.

Лекарите поликлиники неуморно повтаря всеки пациент с эссенциальной хипертония за необходимостта от постоянно, системно приемане на лекарства по препоръчаната схема. Въпреки това, много болни, ако приемат таблетки, а след това периодично, когато болестта ще се усети гипертоническим кризом.

READ  Реваскуляризация на миокарда (коронарна): методи и поведението им

В случая с эссенциальной хипертония отлагаме лечението или да се запишете на лекарствата е много опасно. Във всеки един момент може да се случи критично увеличаване на налягането с най-различни последици, в това число – опасен.

Медикаментозно лечение эссенциальной хипертония предписана от вашия лекар. Недопустимо се счита за самостоятелен прием на лекарства, дори и в случай, ако тонометр показа високо кръвно налягане, а таблетка, предложен от роднина или соседкой, да им помага. В случай на това заболяване успехът от лечението зависи от точността на насрочената терапия, а това може да се постигне само с помощта на специалист.

В момента приети подходи в комбинираното лечение на първична хипертония, когато се допуска назначаване на няколко лекарства от различни групи. Се използват:

 • Диуретици;
 • На АСЕ-инхибитори;
 • Антагонисти на калций;
 • Бета-административните;
 • Антагонисти на рецепторите на ангиотензин II;
 • Агонисти имидазолиновых рецептори.

Лекарства от всяка група имат своите противопоказания, затова трябва да определяни само от лекар въз основа на стадия на заболяването, отговор на лечение, свързаното с фона. Първо може да бъде назначен един препарат под формата на монотерапии (АСЕ инхибитор, като цяло), с малък ефект към него се добавят средства от други групи. Такова съчетание позволява да се прилагат медикаменти не е в максималната доза, благодарение на което намалява вероятността от странични ефекти.

На АСЕ-инхибитори – най-често консумирани средства. Назначени капроприл (е ефективен и при кризе), эналаприл, лизиноприл. Тези средства намаляват вероятността от усложнения, добре се прехвърлят болни и могат да се приемат дълго време. Особено показани при сърдечна и бъбречна патология, са безопасни за прием в напреднала възраст, при бременност, нарушения на въглехидрати и обмяната на мазнините.

Блокери на рецепторите на ангиотензин II (лосартан, валсартан) – една от най-модерните групи лекарства от първичната хипертония. Те действат избирателно, затова на практика са лишени от странични ефекти. Назначени са доста често, но недостатък може да се превърне висока цена.

Диуретици се използва за лечение на эссенциальной хипертония не повече от дузина години, но те не губят своята актуалност. Назначени гидрохлортиазид, верошпирон, фуросемид, торасемид и други Диуретици са показани като за продължителен прием, така и за вендузи гипертензивного криза. Те могат да влизат в състава на комбинирани гипотензивных средства заедно с лекарства от други групи.

Антагонисти на калций (амлодипин, дилтиазем, верапамил), допринасят за релаксация на съдовите стени, а спазъм, както е известно, е основната връзка патогенезата на хипертонията. Те са ползите за пациентите с коронарна болест на сърцето, нарушения на ритъма, изразена гипертрофией на миокарда.

Бета-административните (атенолол, метопролол) не само до намаляване на кръвното налягане, но и намалява натоварването на то миокарда, имат обезболяващ ефект при стенокардия, нормализира ритъма на сърцето, затова те обикновено се предписва при сърдечни заболявания – коронарна болест, тахиаритмиях, кардиосклерозе. С повишено внимание трябва да се прилага при диабет, затлъстяване и други метаболитни нарушения.

Агонисти имидазолиновых рецептори (моксонидин) имат редица предимства в сравнение с други средства, сред които основният смятат, че не само липсата на отрицателно въздействие на обменните процеси, но и за подобряване на техните. Моксонидин е добър при эссенциальной хипертония при пациенти с наднормено тегло, захарен диабет.

Освен изброените групи, може би определяне ноотропных лекарства при симптоми дисциркуляторной гипертензивной енцефалопатия, витамини и микроелементи при промени в миокарда, седативни средства при високо ниво на стрес и емоционална лабилност. Допуска прием на растителни екстракти, чай с гипотензивными свойства, но включат в народната медицина, не си струва – билково лечение не е заместител на медицинско лечение, назначени от лекар.

Диагноза эссенциальной хипертония – не е присъда, и съвсем не е задължително тя да свърши инсулт или инфарктом на миокарда. За да се предотврати такова развитие на събитията, важно е да контролира налягането на дома, периодично да посещавате лекаря и задължително да приема определени лекарства, дори и ако трябва това да направя живота. Да взема едно хапче е много по-лесно, отколкото да се бори с тежка и много опасни усложнения на хипертонията.

Видео: серия от лекции по артериална хипертония и нейните видове

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00132 sec