Феритин: норма в кръвта, повишен, понижен, анализ на

Какво е феритин? Въз основа на името, може да се предположи, че това понятие е по някакъв начин свързано с желязо. И това наистина е така: феритин – протеин, съдържащ феррум (Fe), който може да се намери във всички тъкани на човешкия организъм, но особено много в клетките на черния дроб, лигавицата на стомаха и червата, а също и в клетъчните елементи на фагоцитарной мононуклеарной система (моноцити, макрофаги).

Феритин и норми в зависимост от пол и възраст

Биологичен материал за изследване на феритин служи серум от кръвта, така че феритин по аналогия с желязо също се нарича суроватъчен. Анализ дават на гладно, в сухо нова епруветка (гемолиз завысит резултати). Всяка частица на този протеин може да улови 4 хиляди атоми Fe и съдържа в себе си една пета от общо желязо, находяща се в почти всички клетки на човешкото тяло. Феритин – депо на желязо, го резерв в случай на непредвидени обстоятелства, така че този тест се отнасят до надеждни източници на информация по отношение на запасите на желязо в организма.

Норма на феритин в плазмата на кръвта се изразява в микрограммах в литър кръв (мкг/л) или в нанограммах на милилитър (ng/ml), зависи от възрастта, а след това и сексът, е по-голяма разбежку стойности.

Възраст Норма в мкг/л, ng/ml
Деца до 1 месец от живота 25 – 200 (до 600)
От 1 до 2 месеца 200 — 600
От 2 до 5 месеца 50 — 200
От шест месеца до 12 години 7 — 140
Подрастващите момичета, момичета, възрастни жени 22 — 180
Момчетата-тийнейджъри, младежи, възрастни мъже 30 — 310

По-ниски нива на феритин характерен за женския пол, което е напълно разбираемо: те имат по-долу хемоглобин, по-малко червени кръвни клетки и на желязо, но това се дължи на физиологични функции и е дадено от природата.

Видимо намалява концентрацията на феритин и при бременни жени. По време на бременност количеството му се намалява в съответствие с увеличение на срока:

 • в I триместър до 90 мкг/л;
 • през II триместър до 74 мкг/л;
 • през третото тримесечие до 10 — 15 микрограма/л.

Такова явление при бременност също е разбираемо. Ниска феритин – причината е очевидна: железосодержащий белтък от организма на майката взима плод, защото основните запаси в детето се натрупва по внутриутробном период, така че е много важно да се следи съдържанието на желязо при бременните жени, провеждане на лабораторни тестове, които контролират нивото на феритин.

Детето първите дни на живота висок хемоглобин, голям брой червени кръвни клетки, увеличаване на гемопоэз, различни стойности на феритин, в края на краищата, той трябва да се адаптират към новите условия, които изключват помощ на майчиното тяло в изпълнението на всички физиологични процеси, включително и на кръвообразуване. Детето започват да се разпадне на червените кръвни клетки, фетальный хемоглобин се заменя с червен пигмент възрастни, преструктуриране на системата на кръвообразуване за работа в офлайн режим, което води до постепенно намаляване на тези показатели, в това число и на феритин.

READ  Повишена захар в кръвта: симптоми, причини, какво да правиш, мъже, жени, дете

Както и за други биохимични изследвания, за феритин съществуват различни варианти на нормата. В различни източници може да срещнете други цифри, вярно е, че те се различават леко в зависимост от техниката и референсных показатели, приети от една или друга лаборатория.

Често едновременно с този анализ се провежда и в друго изследване, наречено ОЖСС (общи железосвязывающая способността серум) или предв. трансферин. При практически здрави пациенти на насищане на желязо трансферрина не трябва да пада под 25 – 30%.

Биологичната значимост на феритин

Феритин – железосодержащий глобулиновый протеинов комплекс (хидроксид концентрирани трехвалентного желязо, свързана с остатък от фосфорна киселина + апоферритин), растворяющийся във водата, намираща се във всички тъкани на организма, но повече в черния дроб и мускулите, и служител на резервен запас от желязо, в случай на допълнителни нужди. Молекула това желязо-съдържащи протеини, подобни на орех: черупки от яйца — апоферритин, вътре — компактно подредени атоми Fe.

Феритин клетки чернодробна на паренхима и макрофагите дава растворимое нетоксичное и легкодоступное суровини за синтеза на хемоглобина, ангажирани пренасяне на кислород към тъканите. Суроватъчен феритин постоянно продуцируется клетките на черния дроб, пропорционално на общия авариен броя на Fe, така че справедливо да се отнасят до основните показатели, свидетельствующим за общото съдържание (включително, и архивирането) на желязо в организма.

Феритин съвместно с железосвязывающим протеини трансферрином осъществява транспортирането на Fe от СЧ в други тъкани, способни да депозирате желязо за бъдеща употреба: всосавшееся в червата желязо се качва апоферритином, който го носи в клетките на черния дроб за съхранение или в костния мозък за поддържане и осигуряване на эритропоэза.

Достойнство анализ

Ниска феритин в серума на кръвта – първи показател, сигнализирующий за намаляване на запасите на желязо. Освен това, за много неща може да каже и резултат, който е нивото на феритин е обновен, така че този лабораторен тест се използват за:

 1. Откриване на степен на дефицит на желязо;
 2. Определяне на излишната Fe, който може да бъде тежък, но временно (масивна гемотрансфузии, гемодиализ);
 3. Диференциална диагноза анемичных състояния (позволява да се различи истинската ЖДА от анемия, придружаващи ревматизъм, инфекция, туморните процеси);
 4. Наблюдение, лечение и развитие на ракови процеси (особено, метастатичен в костния мозък), където феритин изпълнява функцията на своеобразен тумор на маркера.

Предимства на лабораторен тест, който се състои в изследване на феритин, се състои в това, че той, за разлика от други методи за оценка на материалните запаси феррума в организма, дава възможност да се открие дефицит на желязо при различна патология, което позволява след това да предоставим.

Определяне на нивото на феритин в кръвта – директен анализ, който е в състояние да се разграничат дефицит абсолютен, който може да се дължи, например, на хроничната кровопотерей, от относителния дефицит, независимо дали те възникват поради нарушаване на прехода елемент от депо. Освен това, феритин в кръвта, не само предоставя информация за запасите на желязо в организма, но и активно реагира на остро възпаление и некроза, така се отнася към протеини на острата фаза.

READ  Хематокрит при деца: до една година, 2, 3 години, норма, е повишен, понижен, декодиране на анализ

Концентрацията на феритин в 1 мкг/л = 8 mg Fe в организма.

Ниска феритин – каква е причината?

За това, че феритин се понижи, човек обикновено открива, след като някои лабораторни тестове, които представляват оригинален проучване по отношение на железодефицитных състояния: общ анализ на кръвта, който показва наличието на някакъв вид анемия (нисък хемоглобин, малко червени кръвни клетки), серумните нива на желязо, покидающего граница на нормата в определени ситуации.

По-ниско ниво на феритин в кръвта (серум) показва изчерпване на запасите елемент в организма, което може да се случи при следните нарушения в организма:

 • Недостатъчен поток микроелемент с хранителни продукти.
 • Неадекватном чревния изсмукване на желязо (синдром на малабсорбция).
 • ЖДА (желязодефицитна анемия) друг произход.
 • Хемолитична анемия с произтичащите от внутрисосудистым гемолизом.
 • Железодефицитном състояние, което често се случва при бременност.
 • При тежки поражения на бъбреците (нефротический синдром).

Изглежда, че причините за ниския феритин не е толкова много, обаче за всеки един от изброените заболявания са фактори, които водят до много нарушения в различните системи на човешкия организъм. Понижен феритин показва, че еритропоезата е под заплаха, синтеза на хемоглобина забави, тъкани изпитват гипоксию (с нарушен пренос на кислород и въглероден двуокис).

Феритин обновен

За разлика от ниско феритин, причини повишени стойности на желязо-съдържащи протеин значително повече:

 1. Претоварване на организма с желязо, включително и в резултат на неконтролиран прием на подходящи лекарства (гемосидероз, гемохроматоз).

 2. Преливане на кръв, особено, многократно в рамките на кратък период от време.
 3. Остри и хронични чернодробни заболявания (вирусни и officinalis хепатит, цироза с различна етиология, некроза, алкохолни поражения, обтурационная жълтеница), неопластический процес в чернодробна паренхиме (гепатома, метастази от рак на други органи).
 4. Заболявания на кръвоносната система (полицитемия, анемия с различен произход: хемолитична, сидеробластическая, апластическая, пернициозная или причинена от други хроничен процес).
 5. Онкологические процеси, засягащи системата на кръвта (миело — и лимфобластные левкемии, лимфогранулематоз) и на други органи (рак на гърдата), метастатическое поражение на костния мозък.
 6. Коллагенозы: ревматоиден артрит, СЛЕ (системен лупус еритематозус).
 7. Сърдечно-съдова патология, свързана с нарушение на кръвообращението (инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт).
 8. Повишен феритин се наблюдава в случай на остри възпалителни заболявания (като «белтък на острата фаза»): инфекции на дихателната система, на костите, на пикочните пътища, а също и при изгаряния и фебрилни състояния.

Как да се подобри, как се лекува?

Може би читателят е забелязал, че изследването на феритин често се използва за диференциална диагноза на различни патологични състояния, които определено води и диференциран подход към лечението им. В отговор на въпрос, как да се подобри феритин, искам да се върна назад и си спомня, че това вещество е и в какво се състои неговото биологично значение, а въз основа на него, се реши какви мерки трябва да се прилагат при понижено ниво на феритин. Повишаване му може да е по същата схема, както и подобряване на съдържанието на желязо в кръвта, т.е. консумира с храна. Но ще има ли смисъл в самостоятелна повиши, ако не знаете:

 • Каква е съдбата на получени в тялото на елемента (Fe)?
 • Може ли той благополучно се абсорбира в червата и доставяни в плат?
 • Няма ли други нарушения в организма, които провокират спад на концентрацията на феритин?

Подобни въпроси, които най-вероятно са от компетентността на лекар, който при необходимост предписва лекарство с подобно име – «Феритин». Или железосодержащее лечебно средство «Космофер», предназначен за интравенозно и внутримышечного въвеждане.

Данни за наркотиците се използват под лабораторна контрол, защото, за разлика от желязо, които влизат с храна и неспособного да доведе до переизбытку елемент в организма, синтетичен феритин в капсули или в разтвор може да се натрупва и да се създаде излишен състав, грозящий странични ефекти. Не е като в домашни условия правилното лабораторията за контрол и без да притежава в достатъчна степен познания по отношение на всички движения на желязо в организма, по-добре да не се опитва да се отдадете на аматьор и не се превръщат железосодержащие лекарства в лекарство, предназначено за домашна аптечка, подобно на анальгетикам, спазмолитикам, антипиретикам.

Препарати на желязото съвсем не са евтини, имат много ограничения и противопоказания, при бездумном употреба може да доведе в най-добрия случай до перенакоплению на елемента в черния дроб с развитие на възпалителен процес, а в най-лошия — да се даде не само на алергични реакции, но и анафилактичен шок. Освен всичко друго, на пациента, като се започне лечението, трябва да бъде абсолютно сигурен, че той именно желязодефицитна анемия, а не някаква друга форма, където феритин може да се окаже излишно. Едва ли, почерпнув някаква информация, нека дори от надеждни източници, човек не притежава в пълна степен въпрос, ще бъде в състояние изцяло във всичко да се оправи, така че самолечение може да се окаже не само неуместно, но и в редица случаи вредни. Трябва да мислят, защото всеки трябва да се справят с нещо…

Видео: парцел за желязодефицитна анемия

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00117 sec