Фибрилляция камерна сърцето, трептене: развитие, помощ и лечение

Фибрилляция камерна — това е един вид сърдечна аритмия, при която мускулните влакна желудочкового на миокарда са намалени хаотично, неефективна, с голяма честота (до 300 в минута и повече). Състоянието изисква незабавна реанимация, в противен случай пациентът ще умре.

Фибрилляцию камерна принадлежи към най-тежки форми на нарушение на сърдечния ритъм, тъй като тя е в рамките на няколко минути предизвиква спиране на притока на кръв в органите, растежа на метаболитни нарушения, ацидоза и увреждане на мозъка. Сред пациенти, починали с диагноза «внезапна сърдечна смърт», до 80% са имали като я основната причина, именно фибрилляцию камерна.

В момент на предсърдно в миокарда се случват хаотична, дискоординированные, слабо намаляване на неговия клетки, които не позволяват орган изпомпва, дори и минимално количество на кръв, така че след пароксизмом предсърдно трябва да е остро нарушение на притока на кръв, клинично равнозначное евентуални при пълно спиране на сърцето.

Според статистиката, фибрилляция желудочкового на миокарда по-често се случва при лица от мъжки пол, а средната възраст е от 45 до 75 години. По-голямата част от пациентите имат една или друга форма кардиальной патология, а не е свързана със сърцето причините причиняват този вид аритмия доста рядко.

Фибрилляция камерна сърцето на практика означава да се спре, самостоятелно възстановяване на ритмичных честота на миокарда е невъзможно, така че без навременни и грамотно реанимационных дейности изход е предрешен. Ако аритмия застигла на пациента извън лечебно заведение, то вероятността за оцеляване зависи от това кой ще бъде до и какви действия ще бъдат предприети.

Ясно е, че медработник не винаги се намира в зона на разстояние, а фатална аритмия може да се случи навсякъде — в обществения, в парка, в гората, транспорт и т.н., така че надежда за спасение е в състояние да даде само на свидетели, какво се е случило, които могат поне да се опита да първоначална реанимационную помощ, принципите, които се провеждат в училище.

Доказано е, че правилното косвени масаж на сърцето е в състояние да насищане на кръвта с кислород до 90% в рамките на 3-4 минути и го държи дори при липса на дишане, така че той пренебрегва не си струва и тогава, когато няма доверие в проходимостта на дихателните пътища или създадат възможност за изкуствена вентилация на белите дробове. Ако успеете да подкрепи жизнено важни органи, до пристигането на квалифицирана помощ, а след това следвайте дефибрилляция и лекарствена терапия значително увеличават шансовете на болния за оцеляване.

Причините за предсърдно камерна

Сред причините за предсърдно камерна сърцето главната роля се играе кардиальная патология, отразяваща състоянието на клапите на мускулите, нивата на кислород кръв. Внесердечные промени предизвикват аритмию къде по-рядко.

Към причините за предсърдно камерна от страна на сърцето са:

 • коронарна болест — инфаркт на миокарда, особено, крупноочаговый; най-голям риск от предсърдно съществува в първите 12 часа от момента на некроза на сърдечния мускул;
 • отложен в миналото инфаркт на сърцето;
 • гипертрофическую и дилатационную кардиомиопатия;
 • различни форми на нарушения в проводната система на сърцето;
 • пороци клапанного апарат.

Внесердечные фактори, които могат да провокират фибрилляцию камерна — това е токов удар, електролитни промени, нарушения на киселинно-основното равновесие, действието на някои лекарства — сърдечни гликозиди, барбитурати, анестетици, противоаритмические средства.

В основата на механизма на развитието на този тип аритмия е неравномерно на електрическата активност на миокарда, когато различните влакна се свиват с различна скорост, едновременно е в различни фази на намаляване. Честотата на съкращаване на отделни групи влакна достига 400-500 в минута.

Естествено, че при такъв некоординированной и хаотична работа, то миокарда не е способен на подходящо осигуряване на гемодинамики, а кръвообращението просто спира. Вътрешните органи и преди всичко на кората на главния мозък изпитват остър недостиг на кислород, а на климатичните промени се появяват по-късно, на 5 и повече минути от началото на инфаркта.

Един от вариантите на камерна тахикардия се счита за трептене камерна, което може бързо да премине в фибрилляцию. Основните разлики от предсърдно трептене смятат, че поддържането на правилен ритъм на контракции кардиомиоцитов и по-ниска честота на честота (повече от 300) при трепетании, докато фибрилляция изключва редовността на ритъм и се придружава от беспорядочностью в сокращениях кардиомиоцитов.

Фибрилляцию и трептене камерна принадлежи към един от най-опасните видове аритмии, тъй като и двата варианта могат много бързо да доведе до фатални последици и изисква незамедлительной реанимация на засегнатото лице.

Трептене и фибрилляция камерна сърцето протича в няколко етапа:

 1. Тахисистолическая етап — всъщност трептене с продължителност само няколко секунди;
 2. До спазми етап — продължителност до една минута, намаляване на сърдечния мускул губят редовността, увеличава честотата им;
 3. Етап на трептене (предсърдно) — продължава до три минути, в ЕКГ се определя много разнокалиберных чести нередовни контракции;
 4. Атоническая етап — идва към петата минута, когато големите вълни предсърдно се заменят малки, низкоамплитудными поради изчерпване на сърдечния мускул.

Фигура — фибрилляция камерна на ЕКГ, в зависимост от времето, изминало от началото на пристъп:

Пароксизмальная форма на предсърдно се характеризира с краткотрайни епизоди на смущения на електрическата активност на миокарда, което клинично може да се прояви повтарящи се пристъпи на загуба на съзнание.

Постоянна форма на този нарушения на ритъма — най-опасно и се проявява типична картина на внезапна смърт.

Симптоматика и методи за диагностика

Както вече беше отбелязано по-горе, фибрилляция камерна протича така, като пълното спиране на сърцето, така че симптомите ще са подобни на тези при асистолии:

 • В първите минути настъпва загуба на съзнание;
 • Не се определя самостоятелно дишане и ударите на сърцето, е невъзможно да се усети пулса, остра хипотония;
 • Често срещано синюшное оцветяване на кожата;
 • Разширяване на зеницата и загуба на тяхната реакция на светлина дразнител;
 • Тежка хипоксия може да стане причина за судорожного синдром, самопроизвольного изпразване на пикочния мехур и ректума.

Фибрилляция камерна застает болен от изненада, да се предвидят време за появата му е невъзможно, дори и при наличието на изрични на предразполагащи фактори от страна на сърцето. В резултат на пълно спиране на тока на кръвта, вече след четвърт час жертвата губи съзнание, до края на първата минута от началото на пароксизма предсърдно се случват тонические спазми, започват да се разширяват зеници. Към втората минута изчезват самостоятелно дишане, пулс и сърцебиене, кръвното налягане може да бъде определена, кожата придобива синкав цвят, се забелязва подуване на шийните вени, одутловатость лице.

Посочените признаци на предсърдно камерна характеризират състоянието на клинична смърт, когато промени в органите носят обратим характер, а на пациента все още може да се съживи.

До края на първите пет минути на аритмия започват необратими процеси в централната нервна система, които предопределят в крайна сметка нещастен изход: клинична смърт преминава в биологичното при липса на реанимационных дейности.

Клинични признаци на спиране на сърцето и внезапна смърт, могат косвено да посочи вероятността предсърдно камерна, но потвърди това състояние е възможно само с помощта на допълнителни начини за диагностика, основният от които се счита за электрокардиография. Предимства на ЕКГ се считат за бързина на получаване на резултата и възможността за провеждане на извън лечебно заведение, така че кардиограф — задължителен атрибут не само реанимационных, но и линейни екипи на спешна помощ.

Фибрилляция камерна на ЕКГ обикновено лесно се разпознава от лекар на всяка специалност и фелдшер в спешното отделение на характерна черта:

 1. Липсата на желудочковых комплекси и каквито и да било клипса, интервали и т.н.;
 2. Регистрирация на така наречените вълни предсърдно с интензивността на 300-400 в минута, неправилни, разнящихся по продължителност и амплитуда;
 3. Липсата на общини.

В зависимост от големината на вълните случайни контракции има крупноволновую фибрилляцию камерна, когато силата на разфасовки по-големи от 0,5 cm при запис на ЕКГ (височината на вълните е повече от една клетчица). Този тип се характеризира началото на аритмия и първите минути на нейните течения.

По-малко изтощение кардиомиоцитов, нарастване на ацидоза и метаболитни разстройства крупноволновой вид аритмия отива в мелковолновую фибрилляцию камерна, която, съответно, характеризира най-лошата прогноза и по-голяма вероятност асистолии и смърт.

Видео: фибрилляция камерна на кардиомониторе

Достоверни признаци на предсърдно камерна позволяват незабавно да се пристъпи към целенаправленному лечение именно на този вид аритмия — дефибрилляция, въвеждането на антиаритмиков паралелно с реанимационными действия.

Усложнение директно предсърдно камерна може да се счита за асистолию, т.е. пълно спиране на сърдечната дейност и смърт в резултат на липса или неадекватна реанимация, така и при нейната неефективност при пациенти в тежко състояние.

При успешното връщане към живот на част от болните може да се справи с последствията от интензивна терапия — пневмония, фрактури на ребра, изгаряния от действието на електрически ток. Често усложнение служи поражението на мозъчната тъкан с постаноксической энцефалопатией. В сърцето също възможни наранявания в момента на възстановяване на притока на кръв след исхемичен период, които се проявяват други видове аритмии и възможно инфарктом.

Принципи на спешна помощ и лечение на предсърдно камерна

Лечение на предсърдно камерна предполага оказване на спешна медицинска помощ в най-кратки срокове, тъй като неадекватна работа на сърцето за няколко минути може да доведе до смърт, както самостоятелно възстановяване на ритъма е невъзможно. На пациентите е показан на спешна дефибрилляция, но ако съответното оборудване не, специалист нанася кратък и силен удар в предната повърхност на гръдния кош в областта на сърцето, който може да спре фибрилляцию. Ако аритмия се запазва, преминават към непрямому масаж на сърцето и изкуствено дишане.

Неспециализированная реанимация, извършвано в отсъствието на дефибрилатор, който да включва:

 • Оценка на общото състояние и ниво на съзнание;
 • Укладывание на болния по гръб с запрокинутой главата, премахване на долната челюст кпереди, осигуряване на ток на свободния въздух за лесен;
 • Ако дишането не се определя — на изкуствено дишане с честота до 12 вдуваний минута;
 • Оценка на сърдечната работа, моделът индиректен масаж на сърцето, с интензивност на сто натискания върху гръдната кост минута;
 • Ако реанимирующий действа сам, тогава сърдечно-белодробна реанимация се състои в редуване на 2 вдуваний на въздуха с 15 натискания на гръдния кош, ако двама специалисти, тогава съотношението вдуваний за натискане е 1:5.

Специализирана сърдечно-белодробна реанимация се състои в използването на уреда дефибрилатор и за налагане на лекарства. Основателно се счита за оттегляне на ЕКГ в потвърждение на това, че тежко състояние или клинична смърт са причинени именно този тип аритмия, тъй като в други случаи дефибрилатор може да бъде просто безполезен.

Дефибрилляция се извършва с помощта на електрически ток с енергия 200 J.. В случаите, когато процедурата позволява с голяма степен на вероятност да говорим за следващата предсърдно камерна, специалисти-кардиолозите или реаниматологи могат веднага да се пристъпи към дефибрилация, без да губите време в кардиографические изследвания. Такива «слепи» подход позволява да се спести време и да се възстанови ритъма в най-кратки срокове, което значително намалява риска от тежки усложнения при продължителна хипоксия, така че са напълно проверени.

Тъй като фибрилляция желудочкового на миокарда е смъртно опасно, а единственият начин да го вендузи — дефибрилляция електричество, тогава съответните уреди трябва да бъдат снабдени с екипи на спешна помощ и лечебни заведения, както всеки медработник, съответно, трябва да бъде в състояние да ги използват.

Сърдечен ритъм може да нормализоваться вече след първото освобождаване от отговорност на ток или чрез кратък период от време. Ако това не се случи, тогава следва втори разряд, но вече с по-голяма енергия — 300 Дж. При неефективност се нанася трети максимален разряд, която е около 360 Дж. След три удара токов удар, ритъм или ще се възстанови, или на кардиограмме ще бъде записано права линия (изолиния). Вторият случай все още не говори за необратима смърт, така че опитва да съживи пациента продължи още минута, след което отново се оценява работата на сърцето.

Допълнителни реанимационные действия показват при неефективност на дефибрилация. Те се състоят в интубация на трахеята за изпълнение на вентилация на дихателната система и за установяване на достъп до голяма виена, където се инжектира адреналин. Адреналин пречи спадению на каротидните артерии, увеличава кръвното налягане, осигурява пренасочване на кръв към жизненоважни органи за сметка на спазмирования абдоминальных и бъбречните съдове. В тежки случаи въвеждането на адреналин се повтаря след всеки 3 до 5 минути по 1 мг.

Медикаментозно лечение се провежда интравенозно и бързо. Ако за достъп до виена получите не успя, се допуска въвеждането на адреналин, атропина, лидокаин в трахеята, при това дозата им се удвоява и се разрежда в 10 мл без съдържание. Внутрисердечный начин на поставяне на лекарства се прилага в изключително редки случаи, когато няма други начини за невъзможни.

В случай на неефективност две цифри на дефибрилатор и запазване на аритмия показва лекарствена терапия под формата на лидокаин в размер на 1,5 мг/кг телесно тегло на пациента, след което в рамките на една минута се прави трети опит дефибрилатор с енергия до 360 Дж. Ако и това не помогне, след това въведение лидокаин и максимален разряд отново се повтарят. Освен лидокаин, могат да бъдат въведени и други антиаритмики — орнид, новокаинамид, амиодарон съвместно с магнезией.

При тежки электролитных нарушения с увеличаването на нивото на калий в серума на кръвта и ацидозом (закислением на вътрешната среда на организма), при барбитуратной интоксикация или предозиране трициклических на антидепресанти е показано въвеждането на натрий гидрокарбоната. Дозата му се изчислява въз основа на теглото на пациента, като половината се инжектира венозно струйно, а останалата част — вливане, при поддържане на нивото на рН на кръвта в рамките на 7,3-7,5. Ако опити за лечение са били успешни, успя да се възстанови ритъма и връщане на пациента към живота, тя се превръща в единица за интензивно лечение или реанимационное отделение за по-нататъшно наблюдение. В случаите, когато ефекта от интензивното отделение не (зеници, които не реагират на светлина, няма дишане и сърце, липсва съзнание) лечебни манипулации спират след изтичане на 30 минути от момента на тяхното начало.

Видео: провеждане на отделение за интензивно лечение при предсърдно камерна

По-нататъшното наблюдение на оцелелите на пациента в отделение за реанимация и интензивно лечение задължително. Необходимостта от него е свързана с нестабилна гемодинамикой, последиците от гипоксического поражения на главния мозък в момент на предсърдно камерна или асистолии, нарушения на газовата.

Следствие претърпели аритмии, купированной реанимационными дейности, много често се превръща в така наречената постаноксическая енцефалопатия. В условията на недостатъчно постъпване на кислород и на нарушен страда кръвообращението, на първо място, и мозъка. Смъртоносни неврологични усложнения възникват при около една трета от пациентите, които се подлагат на отделение с връзки с аритмия. Една трета от оцелелите са устойчиви нарушения на двигателната сфера и чувствителност.

На фона На развившегося инфаркт на сърдечния мускул след успешното възстановяване на ритъма е възможна хипотония, която изисква съответното лечение. Предписваните лекарства от групата на адреномиметиков (эпинефрин, изопреналин), натриев бикарбонат, при необходимост произвеждат интубацию трахеята с изкуствена вентилация на белите дробове.

В първо време, след възстановяване на сърдечната честота висок риск рецидивирования предсърдно, вторият епизод на аритмия може да стане фатално, във връзка с това съществено значение има и превенцията на повторни нарушения на ритъма. Тя включва:

 1. Лечение на коронарна болест на сърцето и неговата недостатъчност;
 2. Прилагането на антиаритмиков за контрол на сърдечния ритъм;
 3. Имплантиране на пейсмейкър или кардиовертера-дефибрилатор.

Прогноза при предсърдно камерна винаги сериозен и зависи от това, колко бързо ще започне реанимационные действия, колко професионално и ефективно работят специалисти, колко време пациентите трябва да се прекара всъщност без съкращения на сърцето:

 • Ако движението е спряно повече от 4 минути, а шансовете за оцеляване са минимални поради необратими промени в мозъка.
 • Сравнително благоприятен може да бъде прогноза при началото на спешното отделение в първите три минути и дефибрилация не по-късно от 6 минути от началото на пристъп на аритмия. В този случай преживяемост достига до 70%, но честотата на усложнения е все още висока.
 • Ако реанимационная помощ със закъснение, а от началото на пароксизма предсърдно камерна са минали 10-12 и повече минути, след това живи, има шанс да остане само една пета от болните дори при условие че прилагането на дефибрилатор. Толкова притеснително показател е следствие от бързо увреждане на кората на мозъка в условия на хипоксия.

Профилактика на предсърдно камерна е от значение при хора, страдащи от нарушения на миокарда, клапани и проводната система на сърцето, които трябва внимателно да прецени всички рискове, да назначи лечение причинно-следствена патология, антиаритмические средства. При висока степен на вероятност на предсърдно камерна лекарите веднага могат да предложат имплантиране кардиовертера-на пейсмейкъра, за да може в случай на поява на фатални аритмии, уредът е в състояние да помогне за възстановяване на ритъма на сърцето и кръвообращението.

READ  Камерна Дисфункция на сърцето: диастолическая, систолическая

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00111 sec