Фибрилляция сърце: видове и форми на лечение, симптоми

Медицина нарича фибрилляцией на сърцето е едно от нарушения в работата му, когато вместо нормални, пълен, проталкивающих кръвта през съдовете съкращения орган то може да произвежда само много чести (повече от 200-300 пъти в минута), неритмичные, хаотични сократительные движение. По същество, това заболяване е една от форми на аритмия. В зависимост от това, кои го отдели изумени, се откроява фибрилляция мъждене и камерна. Все пак, струва си да се отбележи, че при възникване на патологично чести сократительных импулси в предсердиях, желудочки също не остават незатронутыми. Това е нарушение на ритъма в първите предполага и промяна на себе си на второ място и обратно. Въпреки това, лекарите са тези форми за превръщането в реалност на начално огнище на възникване на необичайно чести импулси.

Предсърдно мъждене и камерна сърцето — силно отличаващи феномен с видимо различни последици и подходи за лечение. Затова ви препоръчваме линковете отделни материали по:

 • Предсърдно мъждене (т. н. з предсърдно мъждене — обикновено контролирана и е съвместимо с дълъг живот);
 • Предсърдно камерна (спешен състояние, без оказване на помощ лекари чреватой скоропостижной смъртта на пациента).

Форми на предсърдно сърце

Нормална сърдечна честота при човека е 60-80 удара в минута. При фибрилляциях честота на движения мъждене или камерна може да достигне няколко стотин, но редица висококачествени сърдечни цикли — няколко пъти по-ниска, а при камерна форма, повечето опити на сърдечния мускул «за да станем» движение в принцип несостоятельно.

Фибрилляцией мъждене се определя като болестно състояние, при което тази част от орган изпълнява разфасовки от 250 до 700 пъти в минута. Това състояние обикновено не е спешен и само по себе си не е заплаха за живота на пациента, но може да се изправи пред усложнения — по-специално кардиоэмболическим инсулт (удар бе в устната предсердия тромба в артериите, които подхранват мозъка). Също фибрилляция мъждене влошава гемодинамику и води до постепенно, но неминуемому развитие на сърдечна недостатъчност.

Фибрилляция камерна (с честота до 300 удара/мин), от своя страна, е жизнеугрожающим състояние — последен етап на сърдечна дейност преди пълното спиране на сърцето. Сама по себе си тази форма на предсърдно обикновено не се провежда и се нуждае от спешна помощ екипи медицински специалисти с изпълнението на електрическа дефибрилация.

Форми на предсърдно мъждене

Друго общеупотребимое името на предсърдно мъждене — мерцательная аритмия. Разграничете видове предсърдно мъждене:

 • Трептене мъждене;
 • Трептенето им.

Първият се характеризира с появата на ритмичных честота на мускулната тъкан мъждене с честота от 250 до 400 пъти в минута. Желудочки при този вариант също се свиват с повишена честота, макар и значително по-малка, отколкото предсердия. Въпреки това ритъмът на общите сърдечната честота, координиран.

При трептенията мъждене се наблюдава честотата на тяхната честота до 700 пъти в минута. Координация на честота с желудочками липсва, сърцето работи разхвърляно.

По особености на потока на д-р отделят следните видове аритмии:

 1. Пароксизмальная форма на предсърдно мъждене. Тя се диагностицират пациента, ако той имаше пристъп преминава самостоятелно в срок до една седмица. Или в случай на прилагане на кардиоверсии (изкуствено възстановяване на ритъма) — до два дни.
 2. Персистирующая форма. За нея е характерно продължителността на пристъпите за повече от седмица. При прилагане на лекарствения продукт или електрически възстановяване на ритъма това може да бъде направено само след по-малко от два дни.
 3. Постоянна форма. При тази разновидности фибрилляция не се поддава на кардиоверсии, пристъпи се появяват постоянно.

Мерцательная аритмия, независимо дали персистирующая форма, пароксизмальная или постоянна, според честотата на сърдечните съкращения се класифицира, както следва:

 • Тахисистолическая форма (желудочки са намалени над 90 пъти в 60 секунди);
 • Эусистолическая, или нормосистолическая (намаляване на камерна се среща с честота от 60-90 р/мин);
 • Брадисистолическая (честота намаляване на камерна е по-малко от 60 стр/мин).
READ  Първата отрицателна кръвна група: рядка или не, характеристики, съвместимост, мъже, жени, по време на бременност, хранене и диета

Видове фибрилляций камерна

Да ги отделят, са същите, че и за мъждене: трептене и блясък. Първата форма се характеризира с правилен ритъм и честота честота 200-300 в минута, а на втората — необичайно ритмичностью, брой съкращения за 60 секунди — 300-450.

На ЕКГ фибрилляцию камерна разделени в две форми. По-точно е две последователни етапи на протичане на процеса: крупноволновая фибрилляция и мелковолновая. Първата се характеризира с големи, высокоамплитудными, неширокими вълни. Прогнозата при него е по-благоприятен, и по-добре се поддава на кардиоверсии.

По-опасни предсърдно

Сърцето е кух мускулен орган, основната функция на което е перекачивание на кръвта в съдовата система. В резултат на това периодични го разфасовки на всички тъкани на тялото своевременно да получават кислород и хранителни вещества, а въглеродният двуокис и токсични продукти на обмяната на веществата бързо се отстраняват от него. Работа «на кръвното помпа», който се състои от четири дивизии — две мъждене и две камерна, трябва да бъдат координирани. Функционират отдели орган последователно: за сократительным движение мъждене трябва да има такива камерна. Честота на честота първо и второ посочени камери на сърцето трябва да бъде еднаква.

Фибрилляция се характеризира не само увеличение » до страшни цифри, но и на липсата на тази най-моторната координация участъци на тялото. Предсердия и желудочки започват да се свие вразнобой.

При възникване на хаотични нерегламентирани честота на сърдечната мускула снабдяване на органите с кислород и нутриентами се прекратява, са особено чувствителни към този нервната система, особено на мозъка. Липсата на кръв в рамките само на 5-6 минути води до смърт на човека.

Също усложнения предсърдно на сърцето са:

 1. Образование тромботических масите в предсердиях и запушване на тях артериалните съдове (мозъка (мозъчен инсулт) и други органи).
 2. Кардиомиопатия (дилатационная форма). Перенагрузка на миокарда води до разширяване на всички кухини на тялото.
 3. Спиране на сърцето в резултат на кардиогенного шок.

Защо възниква фибрилляция на сърцето?

По-голямата част от пациентите, при които се диагностицира фибрилляция камерна или мъждене, страда от различни заболявания. Условно те могат да бъдат разделени на групи:

Патология всъщност заболявания и хирургични операции върху нея

 • Ангина пекторис (исхемична болест на сърцето) и нейните последици — инфаркти на миокарда;
 • Възпаление мыщцы на сърцето (миокардит);
 • Ревматични пороци на органа;
 • Кардиомиопатия (заболяване на миокарда, в резултат на различни хормонални нарушения, метаболитни нарушения, алкохолизъм, прием на наркотични вещества);
 • Кардиосклероз (подмяна на част от мускулните влакна на съединителната тъкан);
 • Аномалии в развитието на сърцето и неговата проводяща система;
 • Хирургическа намеса (аортокоронарное байпас).

Рязък спад на общия обем на кръвта

 • Обемна кровопотеря. В крайна сметка се случва внезапно спадане на кръвното налягане, компенсаторно тялото увеличава силата и честотата на съкращенията на сърдечния мускула.

Заболявания на други органи

 • Тежко отравяне (възниква гипокалиемия с повишена възбудимост на сърдечния мускул).

Нарушения на функциите на нервната или ендокринната система

 • Патология на щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс.
 • Тежък хроничен стрес или силни одномоментное нервно пренапрежение.

Предозирането на сърдечни гликозиди, диуретици

Понякога този вид аритмия появява при хора, не страдащи от нито един от посочените по-горе заболявания, и се установи причината за нея не може. В такъв случай фибрилляцию се нарича идиопатична.

Клинични признаци на фибрилляций на сърцето

Те са сходни при всички форми на предсърдно мъждене, различи видове заболявания на външно невъзможно. Но е известно, че симптомите на предсърдно мъждене, за разлика от такива камерна може да не се прояви, това е продължение на първата е безсимптомно. Последната винаги води до сериозни смущения в кръвообращението, при липса на спешно лечение води до спиране на сърцето и смърт.

Признаци на предсърдно мъждене

Оплаквания на пациента при тази форма на аритмия:

 1. Усещане на силно ударите на сърцето;
 2. Болка и дискомфорт в гръдния кош в областта на сърцето;
 3. Виене на свят;
 4. Обща слабост;
 5. Лоша поносимост на физическа активност.
READ  Мезентериальный тромбоза на червата: причини, симптоми, операция и лечение

Външни признаци:

 1. Бледност на кожата и лигавиците;
 2. Засилената честота на дишането (недостиг на въздух);
 3. Загуба на съзнание;
 4. Възможно пулсация на кръвоносните съдове на шията.

Признаци на предсърдно камерна

Ако е медицинска помощ на пациента пристигна веднага, тогава, когато известен клинично разглеждане на човека д-р открива:

 • Учестен пулс;
 • Увеличаване на честотата на сърдечните съкращения и липсата на правилния ритъм;
 • Има разлика между последната и пулса на китката (в норма сърдечната честота и пулса са същите);
 • Липсва разлика между I и II тон;
 • Слушането на белите дробове открива хрипове.

Как се проявява внезапно спиране на сърцето (така наречената сърдечна смърт)?

 • Липсва съзнание;
 • Кожни воалите бледи, сивкав оттенък;
 • Дишането не, или то е много слабо, повърхностно;
 • Пулсът на каротидните артерии не открива, сърце не чува;
 • Учениците са силно разширени.

Как изглежда фибрилляция на ЕКГ?

Най-информативен от начините за допълнителна диагностика при патологическом състояние — това е електрокардиограма (ЕКГ).

При предсърдно мъждене се наблюдават:

 • Липсата на работни P.
 • Такива вълни f, с различна височина и плавно превключване един в друг без изричното общини между тях.
 • QRS комплекси чести, хаотична (RR интервали еднакви), но формата им е вярна.

Фибрилляция камерна на ЕКГ се проявява, както следва:

 • Често, хаотични, неправилна форма на вълната вместо нормалните QRS комплекси.
 • При трепетании те са ритмични, при трептенията на — не.
 • Преди желудочковыми комплекси рядко се наблюдават шипа P.

При наличието на по-ранната предсърдно сърце патологии, например, инфаркт на миокарда, различни видове аритмии, блокади на проводната система ще бъдат и техните признаци.

Допълнителна диагностика

Не винаги е момент на запис на ЕКГ в клинично заведение се пада на пароксизм предсърдно мъждене, в такъв случай промените, установено няма. За поставяне на диагнозата в този случай се използват методиката Холтеровского непрекъснато измерване на ЕКГ в рамките от една до седем дни.

Също за изясняване на естеството на нарушения на структурата и функцията на сърцето използват эхокардиографию (KM проучване).

За откриване на причините за възникване на предсърдно сърце се прилага широк спектър от диагностични методики. При съмнение за патология на щитовидната жлеза трябва да ЕХОГРАФИЯ на този орган и изследване на хормоналния баланс (хормони на щитовидната жлеза е била счупена и хипофизата). За изключване на понижаване на съдържанието на калий в кръвта извършва анализ на кръв с определяне на съдържанието на електролити. Общ анализ на кръвта ще даде информация за наличието или липсата на миокардита, а на специално проучване на ревматични фактори — ревматични пороци на сърцето.

Незабавна помощ на човека при камерна предсърдно

Фибрилляция камерна — е много сериозно състояние, тя може да застраши живота на пациента буквално в първите минути след появата. Ето защо оказване на спешна помощ, които му се предоставят, често спасява човешки живот. За съжаление, медицински и патологични състояния, изискващи спешна намеса на лекари, рядко се появяват там, където има всички условия: специалисти, лекарства, апаратура. И точно от околните хора зависи здравето или живота на засегнатото лице.

Какво да правя, ако находящего до човек се наблюдават по-горе симптоми на спиране на сърцето?

 1. «Раждането» си в липсата на дефибрилатор може да се постигне с рязък удар в областта на гръдната кост.
 2. Ако органът не започне да функционира, е необходимо спешно да извърши изкуствено дишане чрез продухване на въздух през носа или устата на пациента и косвени масаж на сърцето чрез ритмичных надавливаний на гръдния кош в областта на гръдната кост. Отношението на вдуваний до сдавлениям: 2:15 (един реанимирующий), 1:5 (двама реанимирующих).
 3. Се обадя на бърза помощ възможно най-скоро. Възможна доставка на човека в здравния институт на своя ход, но трябва да се помни, че сметката е въпрос на минути. Дори ако линейка ще носят на пациента в болницата цял час, докато сте в колата си да стигнете за 10 минути, имайте в предвид, че в реанимобиле такива лекарства и апаратура за оказване на реанимация и поддържане функциите на жизнено-важни органи. Зад привидно малко време на транспортиране на нормална кола пациентът може да умре.
READ  Гиперкоагуляция кръв: какво е това, симптоми, показатели, по време на бременност, диета и лечение

Видео: провеждане на отделение за интензивно лечение при предсърдно камерна

Терапия на заболяването

Нейните принципи:

 1. Възстановяване на нормалния сърдечен ритъм (т. нар. кардиоверсия).
 2. Максимално предотвратяване на последващи пристъпи.

Спешна квалифицирана помощ или че ще направи лекар

Лечение на предсърдно мъждене, както и камерна, ще зависи от выраженности сърдечна недостатъчност. Ако тя е тежка, тогава е необходима агресивна терапия, при последвалата клинична смърт — реанимация.

Последната произвеждат лекарите спешна медицинска помощ, успоредно с ЕКГ. При наличието на нея характерни промени използват дефибрилатор, които са снабдени с всички линейки.

Освен това лекарят може да приложи фармакологични препарати — антиаритмические лекарства и административните, урежающие намаляване на сърцето. При наличието на падане на кръвното налягане, го поставят чрез инжектиране на наркотици, например, адреналин, норадреналин. Се извършва катетеризация subclavian виена, оксигенотерапия.

Дългосрочно лечение

Хирургично

При пациенти, страдащи от някаква болест, при която те са възникнали усложнение — фибрилляция камерна или мъждене, лекари разглеждат въпроса за инсталиране на коригиращи ритъм на сърцето устройство — апарат изкуствен водач на ритъма (пейсмейкър).

Също така се използва радиочестотна аблация — това е унищожаване на патологичните огнища на неправилен ритъм на сърцето чрез въвеждането на специални устройства чрез подключичную виена.

Лечебно

При наличие на противопоказания за хирургически намеса, а също така в сила високата цена и сложността на оперативно лечение използва дълга поправяне ритъм на сърцето лекарствена терапия (противоаритмические лекарства). За контрол на съсирваемостта на кръвта и предотвратяване на arisings усложнения във вид на сърдечни атаки вътрешни органи прилагат антикоагулянтные лекарствени средства.

Препоръките на лекарите да се използват подобряване на обмяната на веществата и храненето на мускулите орган средства (метаболитни) е напълно оправдано. Често исхемичен инфаркт на миокарда възниква като усложнение на предсърдно, тъй като хаотично издърпвам мускулни влакна консумират огромно количество енергийни вещества и кислород.

Възможно ли е успешното прилагане на народни средства при лечение на тази форма на аритмия? Както вече беше казано, това състояние се появява внезапно и се нуждае от спешна квалифицирана лекарска намеса с цел запазване живота на човека. Лечение на народни средства за защита пристъп на предсърдно мъждене или камерна невъзможно. Въпреки това, за корекция на теченията на болести на сърцето и на други органи, потенциално причиняващи тази форма на аритмия, прилагането на средства от народната медицина е доста вероятно. За подбор и комбинация терапия с вече наличната си струва да се обърнат към лекар.

Видео: лекция за съвременното лечение на предсърдно мъждене

Как да се предотврати проблема?

За предотвратяване на всяко заболяване трябва да се обърне внимание на причините за появата му и ще сведе до минимум или напълно да се премахне влиянието на предизвикващи фактори. Това е идеалната профилактика. Защото тази болест обикновено се проявява на фона на други заболявания на органи, логично е да се предотврати най-новите. А ето и вторична профилактика на предсърдно сърце е навременното обръщане към лекар при откриване у себе си всички неприятни симптоми и незабавно агресивна терапия като заболявания, свързани с орган за изпомпване на кръвта, така и други по-горе заболявания на организма, която може да доведе до усложнение на формата тази форма на аритмия.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00183 sec