Фиброза на клапани, крила: митралната, аортната

Във връзка с въвеждането на активен эхокардиоскопии (ЕХОГРАФИЯ на сърцето) в проучване на широките маси от населението на повечето сърдечно-съдови заболявания не е останало нито един шанс да остане не са идентифицирани. Това се дължи на факта, че дори малки промени във вътрешната структура на сърцето могат да бъдат открити с помощта на ултразвук. Затова в последно време все повече и повече пациенти чуват от лекар за това, че те фиброза клапите на сърцето, въпреки, че клиничните прояви на заболяването все още липсват. Това, разбира се, е добре, защото, колкото по-рано откриете фиброза, например, на митралната или аортната клапа, толкова по-голям шанс да се предотврати развитието на нежелани ефекти.

Фиброза клапите на сърцето – това не е нищо, тъй като формирането на излишната съединителна тъкан на мястото, където в нормално сърце, трябва да бъдат разположени, тънки, еластични и гладки крилото клапани (всяка клапа своето брой крила). Фиброза може да засегне не само за себе си крилото, но и клапанное пръстен, към който е на крилото са монтирани от една страна, и дори на мускулната тъкан около клапанного пръстени.

Какво се случва при фиброзе крила?

Нормално в крилата на четирите клапи на сърцето се отбелязва наличието на свобода на съединителната тъкан. Влакната му са подредени, а храната клетъчни структури се извършва най-малките кръвоносните съдове от мускулната тъкан на сърцето. При излагане на патологични фактори на клапан, както и в силата на възрастови особености на съединителната тъкан заменя за по-груба, която не е в състояние да поддържа еластичността и гъвкавостта на крила. Брой капиляри в крилата намалява, плат клапан получава по-малко хранителни вещества, и част от клетките просто умира, замещаясь на фиброзную плат. В действителност, фиброза клапан прилича на белег на мястото на въздействие негативните фактори върху деликатната съединителната тъкан. Често понятието фиброза отожествляют с множествена склероза, което също е вярно. Ето само склероза е по-характерен за директно сърдечния мускул, например, постинфарктный или постмиокардитический кардиосклероз. Въпреки че често в ареста эхокардиоскопии може да прочетете за склероза на корена на аортата, или склероза на крила на митралната клапа.

По малко за разрастване на фиброзна тъкан става нарушение на функции на дирекции на автомобила. Те повече не са в състояние плътно смыкаться в момента на изгонването на кръв от камера, например, и след това част от кръвта се «процежда» обратно в предсърдие, постепенно перерастягивая му и води до допълнителни нарушения на гемодинамики. Или, напротив, фиброзная плат от клапанного пръстени расте в страна на листа, което води до тяхното сращению между себе си, че рано или късно ще предизвика образуването на стеноза (стесняване) клапанного дупки.

От фиброза се различава от порок на сърцето?

Трябва да се помни за това, че концепцията на фиброза на сърцето като такава диагноза не е. Това е анатомо-морфологични промени, които могат да станат причина за стеноза (в частност — на митралната стеноза, аортната) или недостатъчност на автомобила. Последните две понятия като време и са диагнозами, които на определен дообследования и лечение.

Фиброза, склероза или кальциноз – това е само субстрат за развитие порок на сърцето, а се развиват порок или не, предварително е невъзможно да се предвиди. Но може да бъде редовно наблюдавана от лекар, както и в случай на признаци на недостатък или хронична сърдечна недостатъчност своевременно да се лекуват. Тук става въпрос за това, че колкото по-рано пациентът идентифицирани рискови фактори за развитие порок на сърцето, толкова по-често той ще се изпълнява на УЛТРАЗВУК на сърцето, и, съответно, докато не бъде пропуснат.

READ  Дисциркуляторная енцефалопатия/ДЭП: лечение, степен (1,2,3)

Причините за фиброза на сърцето

Фиброза може да се развие в някоя от клапите на сърцето, но най-често са засегнати от митральный клапан. На второ място по честота – аортна клапа. До замещению нормална единия фиброзна тъкан може да причини инфекция, възпаление, отлагане на калций, вродени характеристики и т.н.

Най-често фиброза клапите на сърцето се дължи на следните състояния и заболявания:

 • Възрастови промени в крилата клапани. Така, при пациенти над 60-годишна възраст в сила на възрастови промени в колагеновите и эластических фибри намалява количеството на кръвоносните съдове, захранващи последните. В резултат на влакна в клапанах сърцето придобиват грубоволокнистую структура, което се отразява върху функциите на клапани.
 • Прехвърлени остра ревматични по свинете, особено с многократни атаки (по-рано носеше името на ревматизъм). При въздействието на клапан бактерии (обикновено стрептококи, гемолитических, зеленящих и др) се развива инфекциозен ендокардит с възпалителни процес на крилата. При въздействието на клапан на антитела към тази група бактерии (обикновено БГСА – betta-гемолитический стрептокок група А) и се формира възпалителен процес на створке, но вече са автоимунни характер. Най-често се споменава като ревматизъм, изложени на лицето, често страдащи ангинами, тонзиллитами, кариес, хронични заболявания на УНГ-органи и перенесшие скарлатину. Инфекциозен ендокардит и се развива при тази категория пациенти, но по-често тя се среща при венозни наркомани.

 • Вродени особености, например, соединительнотканная дисплазия, синдром на Марфан, пролапс на митралната клапа. При тези аномалиях първоначално съединителната тъкан в състава на други органи е разликата от нормална и често води до загуба на функциите на орган. Така, например, при синдрома на Марфан се отбелязва нарушение на анатомо-функционален строеж на други вътрешни органи, и сърцето си в това число. Пролапс на митралната клапа осигурява «увисването на дирекции в клирънса сърдечна камера, а ако такива крилата развиват линеен фиброза, пациентът е напълно вероятни нарушения на внутрисердечной гемодинамики.
 • Атеросклероза на аортата. Отлагането на холестериновых плаки освен вреда коронарным артериите и във връзка с това, на висок риск от инфаркт на миокарда, носи в себе си още една опасност. Това поражение корена на аортата, с последващо отлагане на калций в бляшке. С изключение на стените на най-аорта, засегнати я клапани, и се развива фиброза на аортата.
 • Пренесени инфаркт на миокарда и остро възпаление на сърдечния мускул (миокардит). Некроза (смърт на клетките) или възпаление в близост до клапанного пръстен води до разрастването на мястото на загиналите кардиомиоцитов склеротической тъкан формира «белегът на сърцето». Ако на мястото на тази тъкан са най-малките сосудики, които подхранват крилото на клапани, естествено, те изпълняват своята функция вече не могат. Във връзка с хронична гипоксией фиброзная тъкан се образува директно в крилата клапани.

Как се проявява фиброза клапите на сърцето?

Във връзка с това, което най-често разрастването на фиброзна тъкан са изложени на митральный и аортна клапи, има смисъл повече да остане в клинични проявления именно от страна на тези клапани.

Фиброза на всеки клапан може да не се прояви клинично в случай, че клапанное пръстен леко стеснено (така нареченият не е от решаващо значение стеноза клапанного дупки). Ако фиброза води до недостатъчност на вентила, се формира регургитация — обратен поток на кръв в предсърдие (при поражение на митралната клапа) или в ляво желудочек (при фиброзе крила или корена на аортата). Регургитация може да бъде умерено или голяма, и в зависимост от това на пациента могат да се наблюдават едни или други симптоми.

Симптоми на фиброза на митралната клапа

READ  Тахиаритмия: симптоми, лечение, синусова и други

В повечето случаи фиброза крила на митралната клапа протича в продължение на няколко години, през които пациентът се чувства задоволително, не поставяли никакви субективни оплаквания от страна на сърцето. Впоследствие, при по-нататъшното намесата на съединителната тъкан автомобила в фиброзный процес, пациентът се появяват следните симптоми:

 1. Умора по време на нормална физическа активност, по-рано е добре переносимой пациента
 2. Появата на пристъпи на задух, задушаване, чувство за недостиг на въздух, периодично или непрекъснато отмечаемой на мира,
 3. Усещания на прекъсване в работата на сърцето (обикновено по вид екстрасистоли или предсърдно мъждене),
 4. Болковият синдром на гръдния кош, прилича на стенокардитические болка,
 5. Повтарящите се отоци на долните крайници, особено сутрин, след дълго хоризонтално положение на тялото.

 

Какво се случва при фиброзе на аортната клапа?

Поражението на аортната клапа, независимо дали стеноза на дирекции или на корена на аортата вследствие на фиброза на аортната клапа, недостатъчност или го крила, обуславя по-малко, отколкото в нормално, притока на артериална кръв към останалите органи, включително и до вашия централен мозъка. Това предизвиква силна обща слабост, гърчове, загуба на съзнание, пристъпи на стенокардия в резултат обеднения коронарното кръвоснабдяване, и също може да доведе до развитието на оток на белите дробове.

 

Диагностика на фиброза клапите на сърцето

В случай, когато фиброза леко изразени и протича без изразена симптоматика, лекарят може да разчита на тези незначителни прояви и на данни за оглед, да зададете на пациента определен план дообследования. Обикновено се задават в рутинната диагностика (тестове за кръв, урина, ЕКГ) и инструментални методи на изследване. Към тях се отнасят следните:

 • ЕХОГРАФИЯ на сърцето — най-информативно изследване, тъй като ви позволява да се визуализира на най-малките вътрешни структури в сърцето и надеждно да се оцени степента на фиброза, степента на стесняване на клапанного пръстени или степента на регургитация. Също така се оценява сократительная функция на лявата камера и фракция на изтласкване, това е количеството кръв, което постъпва в аортата всъщност, и колко то е различно от правилното количество.

 • Радиография на органите на гръдния кош. Информативна при венозном застой в белодробната тъкан, при промяна на конфигурацията на сърцето, например при увеличаване на предсердия или камера. Опитен лекар-рентгенолог винаги може да се каже, чрез какъв фотоапарат предполага се разшири сърдечна сянка на снимката.
 • Коронароангиография (КАГ, или така наречената «коронарка») се провежда не всички пациенти, а само на тези, които са планирани за оперативно лечение за протези на автомобила. Освен това, КАГ показан за пациенти с придружаващи ИБС, но тук се разкриват на съответните показания.

Всеки от методи на разследване, назначен от вашия лекар според резултатите от проучване на пълен работен ден за разглеждане. Случва се така, че пациентът отбелязва характерни оплаквания от слабост, умора, задух и др, а лекарят не вижда у него показания за изследването, тъй като подобни симптоми могат да се дължат на нещо, като се започне от синдром на хроничната умора и претоварване на работното място, до патология на нервната система. В такъв случай пациентът може да изпълнява электрокардиограмму и УЛТРАЗВУК на сърцето за своя сметка платени клиники, дори за самодоволство, тъй като вреди от данни методики точно ще бъде.

Как се лекува фиброза на сърцето и възможно ли е да го излекува напълно?

В случай, че фиброза клапани се формира не толкова изразено, че да доведе до значително стенозу или регургитация, лечение на пациентите не се изисква. Достатъчно годишното наблюдение на кардиолог с редовни провеждането на эхокардиоскопии. Но ако при пациента са налице други заболявания на сърцето и кръвоносните съдове — артериална хипертония, мерцательная аритмии, исхемия на миокарда, изисква избор на терапия, съответно в характера на заболяването.

READ  Диария при деца: какво трябва да направя и да се лекува диария

Ако фиброза значителен, и доведе до развитието на силно изразена сие-рдечной недостатъчност, в повечето случаи е необходим прием на сърдечни гликозиди и диуретици (диуретици). Обикновено се предписва дигоксин в доза 0.25 мг 1/2 таблетка два пъти на ден, пет дни седмично (два дни почивка) непрекъснато или до подобряване на клиничната ситуация. От диуретици предпочитание индапамиду (1.5 или 2.5 мг сутрин), а в по-изразени етапи — верошпирону (25 или 50 мг сутрин), диуверу (5 или 10 мг сутрин) и фуросемиду (20-80 мг сутрин).

Когато пациентът посочва значителна фиброза води до стенозу клапанного пръстени 2, 3 и 4 степен, се нуждаят от операция за протези на клапа или хирургично дисекция на сраствания (комиссуротомия). В днешно време на операцията може да се проведе както на открито в сърцето си с помощта на апарат за изкуствено кръвообращение, така и внутрисосудистым достъп, чрез големи периферните артерии (ингвинална, бедренная и др.). Обикновено се използват съвременни механични протези, изработени от синтетични материали. Биологични протези (от клапани прасета) се използват по-рядко.
При формирането на недостатъчност крила клапа показва или хирургична пластмаса клапан с наслагване на заварки на несмыкающиеся на крилото, или протези на автомобила.

За съжаление, фиброза клапите на сърцето не може да бъде излекувана медикаментозными лекарства завинаги, тъй като въздейства върху белези тъкан лекарствата е почти невъзможно. Последици фиброза могат да бъдат отстранени хирургично, но показания за операция, трябва да се определя строго индивидуално. В случай, когато пациентът има миниатюрен фиброза, не води до стенозу или за недостатъчност, се препоръчва да водят правилен начин на живот, храни се добре, редовно се наблюдава при кардиолог (или кардиохирурга) и да вземат всички предписаните лекарства, и тогава е доста вероятно, че операцията в следващите години не се изисква.

Възможно ли влияние?

Да, при фиброзе на сърцето с голяма степен на вероятност рано или късно да възникнат неблагоприятни последици. Вероятността за възникването им се определя от причината, поради която първоначално е възникнал фиброза. Така формирането на пороци на сърцето, след прекаран ревматизъм се среща по-често, отколкото формирането на недостатъчност или стеноза, в резултат на исхемия на миокарда и инфаркт на миокарда. Отново, атеросклероза стените на аортата с отлагането в тях калций-често води до образуването на неревматического порок на сърцето, отколкото прекаран миокардит, например. Така предвиди, развиват ли стеноза или недостатъчност клапан след това или друго заболяване, може, но с голямо внимание.

Профилактика на развитието на недостатък при фиброзе клапани е правилното и навременно лечение на основното заболяване, довело до фиброзу или към кардиосклерозу.

Прогноза

Прогностични стойност на фиброза клапани се определя преди всичко от наличието или липсата на последствия. Така, фиброза, без изразена стеноза или без регургитация е благоприятна прогноза, а гемодинамически значими сърдечни заболявания, възникнали в резултат на фиброза и довели до тежка сърдечна недостатъчност — неблагоприятно. В последния случай всичко зависи от навременността на операцията — ако операцията е извършена навреме, и хирург заловени онази тънка линия, когато операцията вече е доказано, но все още не е противопоказан — продължителността и качеството на живот на болния се увеличават.

Видео: лекция и програма за фиброзе на сърцето и кръвоносните съдове

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00098 sec