Флебэктомия: какво е това, ходът на операцията, следоперативния период, препоръки

Съвременни методи флебэктомии

Възли в краката, тежест в краката в края на работния ден, спазми или изтръпване — много хора биха намерили у себе си тези симптоми. В древността са използвали ефективен, макар и временен, начин за спасение от разширени разширения — стегнат бинтование на краката. На границата На IXX и XX век, в операция, се появи флебэктомия. Това се превърна в спасение за хора, страдащи от тромбофлебит на вените.

Какво е това

Флебэктомия — това е вид хирургическа намеса е специализирана в отстраняване на вените, засегнати от тежка форма на разширени вени. На този етап се спре развитието на заболяването, не помагат нито на медикаментозно лечение, нито компресия облекло бельо.

В днешно време този проблем прочувствовали почти половината от населението на света. Причина за появата на тромбофлебит може да стане нещо – тугая дрехи, непродуманный диета, наследственост.

Съвременни методи

Разгледа всички степени в развитието на флебэктомии не е необходимо. Интересни и модерни технологии в медицинската практика. Избор на оптимален метод за намеса зависи от висококвалифицирана диагностика. В някои случаи разумней извърши комбинирана флебэктомию.

На първо място се извършва дуплексное сканиране, при което се извършва подялба на парцели със засегнатите венами. В сложни случаи е необходимо определяне флебографии.

Избор на метод на работа се базира на данни за състоянието на болния, а така също и степента на увреждане в неговите вени:

 • Стриппинг. В процеса на работа хирург се прави пункция в кожном покривка, през които се отделя парцел на засегнатата вена за последващо отстраняване. Този метод е доста нежен, тъй като дава възможност да се запази самата виена.
 • Лазерна флебэктомия. Този метод минава без използване на хирургични инструменти. Се извършва пункция на кожата под местна упойка. Във вената се въвежда лазерен лека тръба. От вътрешността на вената се извършва лазерна коагулация. Място на изгаряне на виена с течение на времето, обрасъл. Размер на убождане не се изисква зашивать, толкова тя е минимална. Я, залепени на специални лейкопласт. Този метод намалява времето на възстановяване на пациента.
 • Радиочестотна облитерация Този вид флебэктомии дава възможност за точното въздействие върху увредената зона на виена с помощта на еднократна употреба на катетри. В този случай възстановяване на парцела виена се извършва един път, което позволява значително намаляване на болковите усещания и намаляване на времето за възстановяване.

Показания

Не винаги при варикозе предписват флебэктомию. На първо място, внимание се обръща на консервативно лечение.

Трябва да се помни, че причината за тромбоэмболии могат да бъдат различни заболявания (хипертония, инфаркт, инсулт, диабет). Ако не се обърне внимание на признаци на това заболяване, резултат може да има трагичен край.

За дестинация флебэктомии има определени показания:

 • При силно подуване на говорители на подкожни вени;
 • При застой на кръвта в краката;
 • При по-тежки случаи на краката варикозом (до коляното);
 • При хронична подпухналостта на краката;
 • При постоянни болки в краката;
 • При развитието на венозни язви;
 • При варикотромбофлебите (с изключение на I тип);
 • При явственном чувство за парене, проявляющегося по време на венозных артерии.

Противопоказания

Има моменти, когато оперативната намеса не е желателно или е противопоказано. Ако все пак противно на противопоказаниям ще се проведе операция, а след това са възможни усложнения, до летального., изм.

Забранено е провеждането на флебэктомии при:

 • хипертонична болест;
 • последния стадий на разширени вени;
 • гнойном поражение на кожата (пиодермии);
 • екзема;
 • исхемична болест на сърцето;
 • напреднала възраст на пациента;
 • тежки инфекциозни заболявания;
 • рожистом възпаление;
 • през втората половина на бременността.

Преди провеждането на операцията флебэктомию, е необходима терапия. В случай на късно да търсят медицинска помощ, възможност за лечение на медикаменти може да бъде пропусната. Тогава се предписва на оперативната намеса.

Подготовка

Оперативно намеса не е толкова страшно, колкото го представят. Трябва просто да се настроите на положителна вълна и да се подготви за провеждането на операцията. Това не само може да се излезе от стресова ситуация, но и улесни задачата на хирурга.

При подготовката за операцията е необходимо да се изпълнят някои препоръки:

 • Да се вземе душ;
 • Проверка за наличие на обриви (акне или гнойни пъпки) оперируемую крайник;
 • Премахване на космите от краката;
 • Интервю с лекуващия лекар на тема правене на операция, на планираното вид анестезия, лекарствено лечение;
 • В случай на необходимост от прилагане на обща анестезия, почистване на червата;
 • Да се готви мека, удобни обувки и свободни дрехи;
 • Разговарят с хирург в обект на евентуална алергия към лекарствата, използвани по време на операция.

Не трябва да се откажат от предоперационного на ултразвуков преглед. Според резултатите от ЕХОГРАФИЯ може да се оцени състоянието на вените на текущия момент. Това може да бъде триплексное или дуплексное сканиране.

Преди операцията трябва да спрете приема на някои лекарствени средства. Ако в този период са настъпили някакви разлики в благосъстоянието, трябва да уведомите вашия лекар.

Провеждането на операции

Флебэктомия означава пълно премахване на повредени части на виена. Да разгледаме примерен ход на операцията. Прилагането на обща анестезия в момента не е актуален. Всички манипулация хирургът извършва под локална анестезия. Всичко, което се случва оперируемый наясно, но болезнени усещания не. Трябва да бъде определянето на тялото си на операционната маса. Тази мярка за сигурност помага да се избегне непроизвольных движения оперируемого на масата, което може да доведе до нарушаване на извършване на операцията.

За да опише Подробно целия ход на операцията не е необходимо. Хирург произвежда разрез на кожната покривка в дисталната и проксималната области на крайниците — там, където се проектира разширени вени. Чрез разрези се отстранява повредения венозен багажника. На последния етап на операция — зашиване места разрези. В особено напреднали случаи се изисква комбинирана флебэктомия.

Определяне на комбинирана флебектомии

Когато пациентът се обръща за медицинска помощ в късните стадии на разширени вени, за спасяване на ситуацията лекар може да назначи комбинирана флебэктомию.

Целият процес се състои от няколко етапа, на реда, които трябва стриктно да се придържат към:

 • В първия етап (кроссэктомия) спират притока на кръв в повредената виена. Това се извършва чрез перевязывания повърхностни вени. Парцел на тази процедура е бедренная ингвинална гънка или подколенная област.
 • На следващия етап – стриппинг. Произведени отстраняване на засегнатите райони вени, открити с помощта на къщи за дуплекс сканиране. Поражението варикозом изложени в едни големи надлъжни виена. А пищяла остават незатронутыми. Най-често се използва кратък стриппинг (виена отделя чрез пункция в областта на пищяла и паховый разрез). Отделят се няколко операционни техники, сред които Сонда Бебокка, криоскриппинг, инверсионный и ПИН стриппинг.
 • Следващата стъпка е премахване на комуникативно вени, дава възможност да се избегне образуването на грозни белези и облекчава следоперативния период на възстановяване. Тази манипулация може да се извърши по два начина в зависимост от дълбочината на вените. Ако комуникативни виена са плитки, а след това цялата процедура може да се извършва чрез пункция на кожата и е малотравматичной. Ако на виена е претърпял значителни промени, ако вените са дълбоко, се появява необходимост за изпълнение на дълбоки разрези, че по-рано оставляло грозно белези на крака. Ендоскопско оборудване позволява да се избегне това.
 • Минифлебэктомия, като вид хирургическа намеса, е едновременно высокорезультативным и ефективен от козметична гледна точка. Пробиви в кожном покривка се извършват под местна упойка. От тях се извличат участъци от засегнатата варикозом на виена. За тези цели се използва специална кука. При минифлебэктомии нужди в накладывании шевове няма и белези почти не се забелязва.

Следоперативния период

Комбинирана флебэктомия при варикозе предвижда намирането под лекарско наблюдение в продължение на една седмица след операцията. Точно след края на този период се махнат шевовете в слабините зона. В подколенной зона конците се отстраняват по-късно от 10 дни. Трябва един месец да се носят компрессионный трикотаж денонощно. От голяма полза в клиниката ще донесе малка физическа активност. В края на месец през нощта трикотаж е разрешено да стреля.

Във всеки конкретен случай препоръки на следоперативния период се съставят лекар поотделно. Продължителност на рехабилитация и компресия зависи пряко от състоянието на човека.

Има някои препоръки за бързо възстановяване на организма:

 • Веднага след операцията може и трябва да се завърта и да изпълнява ритници сгибательные действия. Препоръчва се вдигна едната страна на болничното легло, за подобряване на кръвообращението.
 • Компрессионный трикотаж и еластични превръзки могат да се използват по препоръка на лекуващия лекар един ден след операцията. Само тогава е разрешено да ставам от леглото.
 • За улесняване на рехабилитационен период и предотвратяване образуването на кръвни съсиреци в следоперативния период се препоръчва профилактичен масаж и лечебна физкултура.
 • За физически натоварвания има ограничения в интензитета. Не се препоръчва аеробика и гимнастика. Забранено стопяване на краката (приемане на горещи вани и посещение на вани).
 • След отстраняване на шевове трябва да държи на себе си.

Възможни ли са усложнения

Обективната възможност следоперативни усложнения, според лекарите, е минимална, но не може да гарантира стопроцентовото липсата на усложнения. Флебэктомия при варикозе все пак е оперативна намеса, а не просто козметична процедура. Значителна част от усложнения може да се появят веднага след операцията.

Видове усложнения след флебэктомии:

 • силни кръвоизливи;
 • отслабването на чувствителност (ако в процеса на работа са били повредени подкожни нерви);
 • нагноение (възникват на място хематом);
 • изтръпване (в областта на пищяла и глезена);
 • образуване на синини (в резултат на лазерна хирургия);
 • болка (в оперируемом сайта);
 • тромбоза на дълбоките вени (това се случва доста рядко).

Флебэктомия в днешно време е доста разпространена и се изпълнява както в публичния или частния клинично заведение, в отделение съдова хирургия. Цената на флебэктомию в москва клиники зависи от някои фактори, по-специално от нивото на клиники, сложността на хирургична намеса и уменията на хирурга. В клиниката в Санкт Петербург флебэктомия по-евтино.

READ  Диария при деца: какво трябва да направя и да се лекува диария

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00072 sec