Флебэктомия — операция за отстраняване на разширени вени на: препоръки, осложения, същността на

Още древните египтяни много хилядолетия преди смята заболяване на кръвоносните съдове на краката страшна и неизлечима. Те са видели, че «змеевидные гирус» на крака водят до отворени рани, но в крайна сметка — към сигурна смърт. Юдеите и гърците смятат единственият, макар и временно спасение от тази болест — създаване на компресия с помощта на гъби и полотняных ленти. Още тогава диагностика и лечение на кръвоносните съдове стояха в самостоятелна посока хирургия, но за да се извърши флебэктомию при образуването на възли на подкожни вени на краката, много дълго време никой не се поколеба.

Тромбофлебит, разширени вени, тромбоза влезе в топ десет на най-честите заболявания, от които вымирало човечеството. Защото причините за възникването на тези заболявания далеч не винаги определя условията на труд и живот на пациента. Това е мнение на специалисти, че да загубят еластичността на вените и способността им за намаляване може да се наследяват, но не само от преки роднини. Провокира това заболяване могат любителски диета, обедненные на фибри, неправилно избраните дрехи, зажимающая притока на кръв в таза и дори навика да се крак на крак.

Като се има предвид, че хронични заболявания на вените е увредено до 50%, живеещи на Земята. И това е само официалната статистика, който отчита отношение от лекарите. А колко от тези, които считат умора в краката, крампи и «звездички» временно явление! В развитите страни, където 25% от работещото население се нуждаят от постоянно наблюдение от специалист флеболога, съдова хирургия стана най-новите радикалния метод на борба за здравето на крака на пациента.

Операцията, която 100 години науката

Флебэктомия като медицински термин се появява на границата на 19 и 20 век и означаваше операция за премахване на вени, засегнатите варикозом в тежка форма, когато вече нито медикаменти, нито компресия дреха лечение не спират развитието на болестта. Първата операция се поставят приоритетна задача на радикалния иссечения на пациента съда, с всички варикозными възли, обработени в болницата, под гръбначния упойка. Широк разрез на кожата от бедрата до пищяла е много травмиращо и опасно своите послеоперационным период, когато израсъл риск от усложнения.

Флебэктомия по Бебкоку

Истински пробив в операциите при варикозе е метод на американския хирург Бебкока, опробованный през 1908 г. на практика. Флебэктомия по Бебкоку е подкожном выдергивание вени с помощта на твърдия метална сонда — экзерезе, като в това време наричат тази процедура. За това се опитаха две малки ниво, през които се е провело лигиране на виена— кроссэктомия, и най-накрая — выдергивание на засегнатото място на една кука сонда. В усовершенствованном формата с по-голяма техническа оснащенностью този метод на операция за отстраняване на разширени вени се използва и сега.

Операцията по Нарату

Флебэктомия по Нарату също се извършва с помощта на медицинския сонда, но чрез къси разрези (от 1 до 6см) на бедрото и подбедрицата, на засегнатия съд се отделни части метод за тунелиране, понякога с помощта на черескожное прошивание на засегнатите райони кетгутом. Желанието съдови хирурзи за получаване на козметичен ефект от операциите непрекъснато водеше до подобряване на операционни инструменти.

READ  Гинкор форт от хемороиди: лечение, мнения

Откриването На Мюлер

В някои случаи за подобряване на хирургически инструменти се случи по прищявка, като, например, швейцарската дерматолог Робърт Мюлер, когато в ръцете му се счупи хирургически пинсети. Мюлер стана прилага тесен покрит скалпел и голяма игла за микропроникновений в оперируемую област. Така се появява метод минифлебэктомии.

Флебэктомия по Мюллеру се провежда амбулаторно, с помощта на местна упойка, като в малките области на подкожна вена, така и на магистрални съдове. При минифлебэктомии не е необходимо налагане на шевове, достатъчно дръпне край пробиви лейкопласт. Това е много труден, почти златар работа. Методът може да бъде представен самостоятелно или част от по-голяма по обем операция. Той позволява значително намаляване на времето за възстановяване на пациента и дава отличен козметичен резултат. Затова метод Мюлер така търсен в медицинската индустрия за красота.

Модерни начини за флебэктомии

В днешно време при добра система за диагностика има възможност да вземете всеки пациент индивидуално и техника хирургическа намеса или тяхното съчетание в полза на очаквания резултат. Задача комбинирана флебэктомии една — нормализира кръвния поток за предотвратяване на риск от необратими заболявания.

Първо задължително се извършва ултразвуково дуплексное сканиране на вените с едновременно маркиране на засегнатите райони и (според ситуацията) флебографию — диагностика с помощта на контрастни вещества. Значителна информация за състоянието на вените на пациента дават биохимичен анализ на урината и кръвта, което има положителен ефект върху влиянието на флебэктомии.

Освен минифлебэктомии, за която вече говорих, в арсенала на специалисти съдовата медицина има още няколко хирургични начини за премахване на засегнатите вени. В комбинирана флебэктомии хирургът отделя няколко последователни етапа, като се позовава на резултатите от изследването. По този начин най-ефективно да се използват знания от индивидуалните характеристики оперируемого.

Стриппинг

Използването на кратък стриппинга — щадящей операции, при разширени вени, позволява премахване само на засегнатата вена. Тъй като той се извършва също чрез пункция в кожата си, това може да се причисли към минифлебэктомии с всички предимства на този метод.

Лазерна флебэктомия

Лазерна флебэктомия — нова дума в тази област съдовата медицина, когато операцията се прави без хирургически инструменти за сметка на лазерна коагулация вътре в съда. По време на операцията В пункция под местна упойка се въвежда във вена лазерен лека тръба под контрола на доплер. Изгаряне на стените на вените, произведен от лазерен импулс, води до я зарастанию. Място на въвеждане— пункция минимални размери, заклеивается специален лейкопласт. Всъщност, лазерната флебэктомия като лазерна терапия на разширени вени се превръща в алтернатива на хирургическа намеса в нашето представяне.

Радиочестотна облитерация

Още по-точна въздействие върху стените на кръвоносните съдове предлага обзавеждане за радиочестотна облитерации (РАО). За него се използват катетри за еднократна употреба, както и контрол на температурата за отопление и извличане се извършва в обратна връзка. Тази процедура намалява болезнените усещания, позволява да се изпълни в един манш целия обем реконструкции на вените на двата крака, прави възстановяването след флебэктомии скорым и перфектно препоръчва на себе си от позицията на эстетичности резултат.

READ  Колко лекува хемороиди след операцията и колко време

Видео: подготовката и хода на операция

За което си струва да се знае, да се чувстват въоръжен?

В кои случаи флебэктомия нужда?

Явни свидетелства за флебэктомии са:

 • Визуално определяне на фигурата на подкожни вени, проступающих подуване.
 • Покритие варикозом краката до коленете и по-горе.
 • Застой на кръвта в краката при изправено положение.
 • Чувството на умора в краката и постоянно ги подпухналостта.
 • Появата на краката си незарастващи (венозни) язви, не е лечим.
 • Постоянна болка в краката.
 • Усещане за парене по пътни артерии вени.
 • Варикотромбофлебит II, III и IV тип.

Кой операцията е забранена?

Противопоказания за операция са:

 1. Трайно повишаване на кръвното налягане, хипертония.
 2. Исхемия на сърцето.
 3. Не добивната инфекциозни процеси.
 4. Напредването на възрастта, понижен имунитет.
 5. Късните срокове на бременността (II– III триместър).
 6. Възпалителни процеси на краката по вид рожистого, екземи и др.

Своевременно не диагностированные захарен диабет, инсулт, инфаркт, хипертонична болест на сърцето в хода на флебэктомии и в следоперативния период, могат да предизвикат у пациента тромбоэмболию, бъбречно недостатъчност и дори гангрена!

Флебэктомия — това е етап на лечение на разширени вени след терапевтичен. За много хора става изведнъж, отглеждани проблем, тъй като е бил пропуснат период лекарствено консервативно лечение поради невнимание към своето постоянно недомоганиям и лекомислие в оценката на тежестта на заболяването. Ако човек се ръководи от народната мъдрост, за да се грижи заобиколено, тогава е важно наличието на специални знания за варикозе, предопределя развитието на тази коварна болест.

Видео: винаги ли операцията е задължителна?

Че не обича варикоз? Препоръки преди и след флебэктомии

 • Правилното хранене, наситено с пектин и фибри, без преяждане.
 • Предпочитания стълби асансьора.
 • Колоездене.
 • Плуване в някой басейн.
 • Предпочитанията на удобни обувки.
 • Категоричният отказ от тютюнопушене.
 • Контрол на собственото си тегло.
 • Коктейли от билки, например, от акация, жълт кантарион и коприва.

Но, ако все пак сте претърпели флебэктомию, и по-нататък не се откаже от тези правила. Да изпълнява препоръки след флебэктомии необходимо, за да се предотврати връщане на болестта. В норма на живот прооперированного трябва да стане за разходки на открито, занимания по лечебна пластика, контрастен душ, вежлив прием на храна, компресия облекло, бельо, високата позиция на краката по време на почивка, прием на флеботропных лекарства. Иначе го чакат неприятни и трудни за премахване на усложнения.

Възможни усложнения на операцията

Усложнения флебэктомии могат да се появят веднага след операцията или по-късно за известно време. До усложнения постоперационного период може да се дължи на:

 1. Понижаване на чувствителността при увреждане на кожни нерви.
 2. Мравучкане в областта на глезените или на вътрешната повърхност на подбедрицата.
 3. Нагноения на мястото на хематом.
 4. Кървене.
 5. Появата на нови разширени вени на по-горе белег или далеч от разрези.
 6. Синини и промяна на цвета на парцела кожата (при лазерна флебэктомии ).
 7. Лека болезненост места хирургически методи на въздействие.

Затова на пациентите се предписват като рехабилитация след флебэктомии гидропроцедуры до 9 дни, масаж и УПРАЖНЕНИЯ (гимнастика, след флебэктомии), които нормализират в резултат на венозен отток и предупредят образуването на нови кръвни съсиреци. Още в рамките на 2 месеца се препоръчва да се вземат венотонизирующие лекарства, носенето на компресия облекло бельо и се наблюдава при лекуващия флеболога.

READ  Електрическа ос на сърцето: отхвърлен надясно, наляво, норма, методи за определяне на разпоредби

Флебэктомия – платена услуга?

Флебэктомия днес е много често срещан вид помощ на страдащите варикозом. Тя се изпълнява държавни клиники, които имат клон на съдовата хирургия, така и центрове за пластична операция, приоритет които— решение естетически задачи.

Този клон на медицината са много добре оборудвани с диагностично и операционно оборудване, в нея се практикува от специалисти на престижна, тя се счита за рессурсозатратной, че със сигурност ще се отрази на стойността на медицинските услуги от този вид.

Сумата на разходите за пациент се формира от начина на провеждане на флебэктомии, прогнозата му следоперативни следи, обслужване в дооперационный период, включващ диагностика, и следоперативния — включващи рехабилитация.

Има разлики в цената на този тип операции и по региони, в които ги изпълняват. Така по московски клиники приблизителна цена флебэктомии варира от 15000 в обикновен сосудистом центъра до 270000 рубли за услугата VIP клиника. В Санкт Петербург, русия, средния ценови диапазон, все пак по-долу и тези услуги вече се предлагат над 3900 – 38000 лева. Като високотехнологичните в своята основа, операция за отстраняване на разширени вени на долните крайници-все още не са предмет на федералното квотам, предвидени за граждани на Руската Федерация.

Винаги е полезно да се вслушат в мнението на другия

Лошо, за съжаление, се помни дълго, а състоянието на закупения от вас за лекота и здраве изглежда толкова естествено, че рефлексируется много по-малко.

Затова сред малкото прегледи на пациенти в Интернет, исцеленные в резултат на флебэктомии са единодушни в това, че:

 • «Дълго време не се решавах»;
 • «Научих за лазерна флебэктомии, като по-малко травматичной»;
 • «Операцията мина бързо и безболезнено, доброжелателен атмосфера, лекари разказват за това, което се случва и се пошегува»;
 • «Имам лека тръба беше дадена за спомен!»
 • «Половин час, аз отидох у дома. На краката си!»
 • «Първите няколко дни са болка, носеше компрессионный трикотаж»;
 • «Всичко това направих през ЛЯТОТО, което по-рано никога не е било. Казаха ми, че такава операция през лятото не се правят».

Така че, ако работите фризьор, барманство, учител, сервитьор или хирург, харесва или не много, за да носят тежестта на огромни, пропуснете една чаша вино или подымить на честите социални събирания, приемате без лекарско предписание на хормонални лекарства или контрацептиви, торчите денонощно за работен или компютърна маса си струва да се замислим за проблема разширени вени и неговите последици! Проверете при слънчева светлина своите неуморни крака, озаботьтесь контузии, звездички и лилаво вени, които в тях ще видите, може да е време вече да се вземат мерки, докато не е станало късно?

Видео: флебэктомия в клиника по пластична хирургия

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00104 sec