Флебит: причини, форми, симптоми, лечение и профилактика на флебита вени

Флебит (възпаление на вените)

Малко хора са запознати с тази форма на заболяване, но въпреки това, броят на пациентите с такава диагноза е изключително голям. Флебит – това е заболяване, поразително стените на вените (възпаление), по-рядко – на артериите и други съдове, за да ги отвътре в резултат на попадане на инфекция или други патогени. Най-често заболяването възниква в случай, ако у пациента е налице разширени вени, когато стените на кръвоносните съдове вече достатъчно отслабени.

Форма

Основни форми на тежестта на флебита вени отделят в зависимост от мястото на локализация на възпалението:

 • Эндофлебит – тази форма на болестта може да възникне в резултат на нанасяне на вреда изпълнение по механичен начин. Например, след инсталиране на капкомер неправилно въвеждане на игла или поставяне на катетър.
 • Перифлебит – възпалението разрушава външните стени на съда, и обикновено локализуется в тъканите около засегнатата вена.
 • Панфлебит – става пълно поражение на стените на съда, както отвътре, така и отвън.

При повечето пациенти флебит носят хроничен характер, но има и остра форма на заболяването. Остра форма на флебита се характеризира с висока температура, слабост, болка в местата на възпаление на кръвоносните съдове.

Венозен флебит може да засегне почти всички видове съдове. И ако възпаление на вените след капкомер се определи доста лесно (на мястото на убождане се появи уплътнение и промяна в цвета на съда), флебит на дълбоките вени може да се наблюдава пациента само по-късните етапи на развитие на болестта, когато ще се усеща ясно болка, слабост и неразположение.

 • Тромбофлебит на вени е изключително тежка форма на заболяването, при която на мястото на поражението на съда се образува кръвен съсирек. При несвоевременном вземането на мерки тромб може да получите в легочную артерия, закупорив си. В този случай ще е доста трудно да се избегне летального., изм.
 • Церебрална флебит засяга кръвоносните съдове на мозъка са в резултат на появата на инфекция в съдовете и околните тъкани. Заболяването може да се развие и по лицето.
 • Постинъекционный флебит могат да възникнат само след неправилно въвеждане на игла във вена, което води до стесняване и склеиванию си стени.
 • Мигрирующий флебит — най-дълга и прогресивна форма на заболяването. В този случай може да се прояви като флебит на вените на ръката си, така и на долните крайници флебит. Дълго време може да няма никакви симптоми, показват само редки рецидиви.
 • Пилефлебит засяга воротниковую виена – най-големият съд коремен отдел в тялото.
READ  Цвекло при хемороиди: лечение на свещи, сок - мнения

Причини

Правилното лечение може да се извърши само при точното идентифициране на причините флебита и навременното му отстраняване:

 • Най-често патология възниква в резултат на попадане в организма стрептококка, който причинява инфекциозна разрушаването на черупки на съда.
 • В резултат на неправилно поставяне на катетър може би механично увреждане на вените, което може също да бъде една от причините за развитието на флебита.
 • Химическата реакция, която се достига в съда при въвеждането в него на определени лекарства.
 • Появата на циреи или нагноения на кожата ви може също да доведе до възпаление на съда. Най-често тези възпаления се появяват по лицето.

Симптоми

Отделят следните видове флебита с различни симптоми:

 • Пилефлебит. Появата на гной в коремната област, гадене, повръщане, отпадналост, низост на протеини очната ябълка, болки в областта на ребрата.
 • Повърхностен флебит. Болезненост и зачервяване на кожата около кръвоносните съдове, повишаване на температурата върху участък на кожата в областта на лезии на съда, обща слабост и отпадналост, поява на усещане за парене в засегнатите вени.
 • Остра форма на поносимост от страна на пациента най-трудното и изисква спешно лечение. Придружени от отечностью на засегнатото място, като повишаване на базалната телесна температура, така и в областта на поражение на кръвоносните съдове, бледностью кожата покрива на засегнатите райони.
 • Мозъчна форма. Най-опасно за човека, тъй като може да доведе до развитието на инсулт на главния мозък. Характерните симптоми — високо кръвно налягане и остро главоболие.

Лечение на

Лечение на флебита се извършва основно с помощта на лекарства и не изисква хирургическа намеса.

В случай на възникване на инфекция, всички дейности ще бъдат насочени към нейното потискане, а вече след това – за отстраняване на последиците.

При нарушаване на целостта на стените на кръвоносните съдове в резултат на въвеждането на инжекции и възникване на усложнения под формата на флебита, антибактериални и противовъзпалителни терапия не се изисква.

В лечението на заболяването се използват методи като:

 • физикална терапия;
 • прием на антибиотици;
 • използване на противовъзпалителни мазила;
 • прием на лекарства, билки разжижающих кръвта;
 • правилното хранене.
READ  Какво да направя, ако след гениколога отиде кръв?

Профилактика

За максимално премахване на риска от развитие на флебита, трябва да се спазват определени мерки за превенция:

 • Носеше широки удобни обувки, не давящей на стените на кръвоносните съдове и не забавящ на нормалното кръвообращение.
 • Навременна почивка.
 • Здравословен режим на сън.
 • Леки упражнения и умерено натоварване.

Изход

Заболяването може да засегне както мъже, така и жени от различни възрасти, поради профилактика на флебита е изключително важно.

Болестта не е много опасна, обаче лечението се случва в продължение на дълъг период от време.

Основните симптоми на флебита достатъчно ярко изразени и не ги бърка с други заболявания, поразителни сърцето и кръвоносните съдове.

При неправилна или несвоевременном лечение, или при неправилна откриване на причини за развитието на флебита, болестта може да се развие в тежка форма и разбиват цялата сърдечно-съдовата система.

Заболяването е успешно лечимо, но не трябва да се пренебрегва лечението и да се даде на заболяването се развие в тежка форма. Достатъчно е веднъж годишно да посетите лекар-флеболога, дари общ лаборатория за анализ на кръв, следи за вискозитета на кръвта. При първите симптоми незабавно се обърнете към специалист за получаване на лечение.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00114 sec