Флебит (възпаление на вените) на ръцете и долните крайници: симптоми, лечение

Сърдечно-съдовите заболявания са истински бич на съвременния човек. И тези, които смятат за най-сериозни от тях са чисто инфаркт на миокарда или инсулт, са дълбоко заблудени. Дори и на такова заболяване, като флебит може да се нанесе на човешкото тяло невосполнимый щети. Какво е това заболяване и как тя се проявява?

Флебит засяга такива важни кръвоносни артерии, като виена. При него на стената на кръвоносните съдове са възпалени и постепенно затихване. Най-често под този термин се подразбира флебит на долните крайници – една от най-често срещаните форми на тази болест, която най-често се развива при тежки случаи на краката варикозом. Също така често възпаление на вените идва на фона на някаква инфекция, проникшей в тялото. В този случай, причиняващи флебита са микроби, провокира възпаление на стените на кръвоносните съдове, или всяка друга патогенна микрофлора.

Съществува класификация форми на това заболяване, в зависимост от мястото на локализацията на възпалителния процес. Според такава класификация отделят:

 1. Эндофлебит – възпаление, придружена от поражение на вътрешната обвивка на вените. Най-често тази форма носи травматичен характер, тоест възниква вследствие на механично увреждане на стените на вените. По-специално, възможно е появата на эндофлебита след катетър, продължителен престой във виена игли при капельницах. Честият страничен феномен е подобен флебит след инжектиране гипертоническим разтвор.
 2. Перифлебит – това е форма на възпаление на червата, при която се влияе от външна обвивка на виена. Причината за такова заболяване обикновено служи като възпалителен процес, който преминава в тъканите, околните съд.
 3. Панфлебит – това е форма, която съчетава едновременно, като вътрешно поражение на виена, така и на външния възпалителен процес в нейната обвивка.

Отделят две категории протичането на заболяването. Така че, има остър флебит и хроничен. Те се различават преди всичко, симптоматикой:

 • По време на остро заболяване, характеризиращо се с болевыми усещания в засегнатите крайници, температура и слабост;
 • Хроничната форма е по-коварна – тя може дълго време да бъдат асимптоматични, показват само в периоди на обостряне.

Също така са класифицирани флебиты по обекти на поражение. Това е по отношение на вида на тези съдове, които се оказват податливи на заболяване.

Така че, ако става дума за флебите повърхностни вени, това го диагностицира по-лесно – то може да се прояви под формата на уплътнения, сходни с выступаниями на подкожната мастна тъкан, разположени по поречието на виена.

В случай, когато поражението засяга кръвоносните съдове, разположени дълбоко, (а най-често това е – флебит на дълбоките вени на долните крайници) човек може достатъчно дълго време не се обърне внимание на тези симптоми, като болки в крайниците, малка температура, защото освен флебита това може да се прояви нещо, дори и до хронична умора.

Като цяло, заболяването е пак засяга и мъжете, и жените. Не е то е ясна автомати и към възрастта на пациента: разбира се, с течение на времето риска от развитие на увеличения в резултат на обща изношенностью съдове, но тъй като основният спусъка действат инфекция и варикоз, изложени на нея могат да бъдат и младите хора.

READ  Как може да стане почетен сътрудник на Русия: условия, закона, документи, ползи, привилегии, компенсация на

Основните видове флебита

Най-често срещаната форма на това заболяване е, без съмнение, тромбофлебит. Пак, тъй като и най-опасна: образувани на мястото на възпаление на кръвни съсиреци – тромбы – може да се освободи, капакът на легочную артерия и да доведе до летален изход. Освен основните причини за появата на такова заболяване се проявява в случай на слабия тонус на кръвоносните съдове, а също и при повишаване на вискозитета на кръвта. Често в тази форма преминава един обикновен остър флебит на дълбоките вени.

Церебрална флебит – това е форма на заболяване, при което са засегнати кръвоносните съдове на главния мозък. Причина за подобно възпаление почти винаги е инфекция. Друга форма на тази болест, локализирующейся на главата на човека, е флебит на лицето. Неговата причина може да послужи като гнойное възпаление – абсцес, флегмона, възникнали в резултат на някаква инфекция.

Постинъекционный флебит – това е отделна категория, тъй като тя възниква единствено като реакция на адреса, който сте въвели лекарствен продукт. Това може да бъде чисто механично дразнене на стените на вените, а може да бъде и възпаление в резултат на химическите свойства на инжектира вещество. По-специално, този, така наречен кубитальный флебит, понякога се използва в полза на медицината: при процедурата склеротерапии в съда умишлено се въвежда дразнещ реагент, който провокира развитието на това заболяване, и, като следствие, за слепване на стените на съда.

Мигрирующий флебит – това е дълга форма на възпаление. При това, повърхностен флебит засяга вените на горните и долните крайници, като периодично се показват рецидиви. Тази форма на заболяване са изложени на най-често младите мъже. Често освен вени, възпаление обхваща и артериите.

Флебит яка виена – още едно често встречающееся заболяване от този вид. Той покрива най-голяма от вени на коремната кухина. По друг начин го наричат също пилефлебитом.

Причините за появата на заболяването

Част от причините, поради които е възможно възникването на флебитов различен вид, вече са уточнени при описанието, обаче, да систематизира основните от тях, дайте техния пълен списък на:

 1. Инфекцията е основна причина, поради която стените на вените може да са възпалени. Най-често причинител на тази болест става стрептокок.
 2. Механично увреждане на съда – флебит може да бъде реакция на организма към катетеризацию, носят постинфузионный характер или пък да бъдат следствие от неправилно пункция на вена при вземане на кръв.
 3. Химичен ефект на виена. Флебит може да се нарече химично изгаряне, и поради въвеждането на някакъв наркотик. Също така може да предизвика специално за терапевтични цели (както при лечение на разширени вени по метода на склеротерапии).
 4. Възпалителен процес в околните съд тъканите. Флебит на вените на лицето може да бъде последица на циреи, абсцеси. В случай пилефлебита, основната причина служи възпаление в коремната кухина с различна етиология.
 5. Разширени възпаление на вените – още една причина за развитие на флебита.

Сега, когато основните причини класифицирани, трябва да се изготвя на симптоматике на това заболяване. А тя е в случая с флебитами може да бъде доста разнообразна.

READ  Лайка при хемороиди: как да правят ванички и микроклизмы за лечение

Симптомите на флебита

Те варират в зависимост от вида на заболяването.

Повърхностен флебит

При повърхностния флебите в остра форма признаци на заболяването е сравнително лесно да се изолирате. Например, ако става въпрос за флебите вена на ръката си, то ще стане болезнена. На това място се е превърнала постоянно напрежение. А освен това, на мястото, където се намира засегнатия съд, кожата се оцвети в червено, ще стане горещо. Освен тези визуални признаци, основните симптоми на флебита е повишена телесна температура, обща слабост, виене на свят. В хронична форма клинична картина не е толкова ярък, ще се прояви единствено в периоди на изостряне, но слабост и температурата може да се задържи и в периоди на ремисия.

Остро поражение

При остра форма на флебита на дълбоките вени, например, ако се разглежда флебит на краката в областта на паховых вени, са характерни следните симптоми: подуване в мястото на възпаление, хипертермия даден участък на тялото, болка. А този цвят на кожата покрива за разлика от повърхностни форми, става млечно-бял.

Пилефлебит

Пилефлебит обикновено е придружен от симптоматикой гнойной интоксикация на коремната кухина: слабост, главоболие, страхливост протеини на очите и кожата, повръщане и остри режещи болки от дясната страна под ребрата. Той може да се превърне от остра форма на хроничен, и да стане причина за бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Мозъчна форма

При церебрална форма се характеризира с такива признаци на флебита, като главоболие, повишаване на налягането, слабост.

Методи за лечение на флебита

При изплащане на един от форми на това заболяване, лекарят често се предписва на пациента комплекс от терапевтични дейности.

Като цяло, лечението на флебита се извършва консервативни методи – това е, медикаменти, с прилагането на физиотерапевтични процедури, превантивни мерки и спазване на определен начин на живот.

В случай на лечение на леки флебита повърхностни вени, в частност – на флебита горните крайници, образувана вследствие на сърдечна катетеризация или пробождане с игла, се изисква само болкоуспокояващи процедури. Ако причината за заболяването е инфекция, в основата на лечение ще бъде мерки за отстраняване от организма, а едва след това – за премахване на последиците от възпалението на стените на вените.

Най-често, като лечението се извършва амбулаторно, т.е. на дома. Но в особено напреднали случаи на флебита на дълбоките вени, или напреднал тромбофлебит може да се наложи да бъдат хоспитализирани за извършване на цялостна терапия.

Какво се лекува флебит консервативно? В това понятие се включва редица срещи, в частност:

 • Физиотерапия, както и в някои случаи hirudotherapy, рефлексо — и фитотерапия, както методи на лечение;
 • Определяне на някои видове антибиотици за премахване на огнища на инфекция;
 • Нестероидни противовъзпалителни лекарства;
 • За локално лечение се извършва едновременно използване на мазила с съдържание на гепарина или троксевазина;
 • При хронично възпаление на дълбоките вени са предписани лекарства, които допринасят за подобряване на микроциркулацията на кръвта;
 • Също така могат да бъдат предписани лекарства, които намаляват вискозитета на кръвта, ако има риск, че флебит израстват в тромбофлебит;
 • При лечение на флебита долните крайници им е необходимо да се осигури пълно спокойствие на духа, както и високото положение;
 • Здравословен начин на живот допринася за бързото излекуване на това заболяване. Особено важно за отказване от тютюнопушенето.
READ  Заболявания на ректума: симптоми и лечение на болести

Освен общите срещи при лечение на отделни случаи флебита, лекарят задължително назначава на пациента провеждане на профилактика, за да се избегне в бъдеще повторение на това заболяване.

Превантивни дейности

На първо място в списъка на това, което ще помогне на човек да избягват флебитов, се намира на здравословен начин на живот. Спазването на неговите значително намалява риска от развитие на болестта. Освен това, струва си също да се откаже от заседналия начин на живот, да прекарват повече време на открито.

В случай на предразположение към варикозному разширяване на вените за предотвратяване на флебита си струва да провеждат курсове на лечение с мехлеми съдържание на гепарина.

Още едно средство за профилактика на флебита – контрол върху правилното постановкой медицина пипети, интравенозни течности и избягването на механични наранявания вени. Също така за профилактика трябва своевременно да се започне лечение на гнойни заболявания, възпалителни процеси, инфекции от различен вид. За профилактика на тромбофлебит под контрол на лекар, също трябва да се следи за вискозитета на кръвта, за което трябва да се проведе преглед от флеболога поне веднъж годишно.

Изводи

Като цяло, за да се направи равносметка, може да подаде следните тезиси:

 1. Флебит – заболяване, без пол и възраст. Той с еднаква вероятност може да възникнат и при млади и възрастни, мъже и жени.
 2. Основната причина за флебита е инфекция. В този случай заболяването може да засегне почти всяка част на тялото.
 3. Разширените вени е чест спътник на тази болест.
 4. Една от най-сериозните форми на флебита е тромбофлебит. Тя може да провокира скала тромба и да доведе до летален изход. Това заболяване може да се превърне всяка от обикновените форми на флебита.
 5. Симптомите на флебита зависят на първо място от това, кои съдове са изумени. Има поверхностную и глубинную форма. Също заболяване може да протече в остра и хронична форма. Общи за всички видове са такива симптоми като главоболие, повишаване на телесната температура, обща слабост, както и хипертермия засегнатата област на тялото.
 6. Лечение на флебита се извършва от медикаменти, както и с помощта на превантивни дейности.

Възпаление на стените на вените – това е изключително неприятно, но за щастие, лечимо заболяване. Ако не го изпълняват време и своевременно да се обърнете към специалист за съответния профил – флебологу – тя не ви твърде сериозно увреждане на тялото, не ще бъде пречка на високото качество на живот на пациента и бързо се излекува с помощта на сравнително прости интервенции.

Видео: тромбофлебит — повърхностен и дълбок

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00113 sec