Флебография (венография): вени на краката, мозъка, малкия таз

Модерни ангиология и флебология (наука за ес като цяло и за вените, в частност) са много актуални проблеми, под формата на голям брой заболявания, трудно подлежащи на диагностика с помощта само на клиничните прояви и визуална инспекция на пациента. С други думи, предварителна диагноза от лекар-флеболога, хирург, нейрохирурга, гинеколог или лекар друга специалност задължително трябва да се подкрепи по всички възможни начини, за автентично се визуализира на засегнатата област. Лидерска позиция, при това в изследването на пациента заедно с ултразвукова диагностика заемат рентгенологические методи.

Но същността на рентгена е, че той е отличен визуализирует плътни образувания в организма (костите, новообразувания, инфильтрацию в белите дробове), но почти не се «вижда» на кръвоносните съдове. Учени и лекари са дошли на добър и почти безопасен начин за справяне с този проблем — те са предложили да се инжектира в хориоидеята руслото на вещества, които са рентгеноконтрастными. Данни лекарства не пропускат рентгенови лъчи, благодарение на което лекарят получава снимка, наистина показва проходимост, форма, структура и някои други показатели на разглеждания на съда. Този метод на изследване в ангиохирургии получи името на ангиография, както е приложимо за вените – контрастиращи флебографии (венографии).

Така че, флебография (венография) е изследване на венозна корито на пациента с прилагането на рентгеноконтрастного вещество, което позволява да се получи определена рентгенологическую картина, а след серия от необходими снимки выводящегося от организма в рамките на кратък период от време. При изследване на този или онзи участък венозна система лекарството може да инжектира във вените на различна локализация, но по пътя на въвеждането винаги внутрисосудистый. След постъпване на препарата в кръвта се извършва стандартно за визуален контрол проучване (флебография), или разследване с помощта на послойных «филийки», получени при компютърна томография (КТ-флебография) или магнитно-резонансната томография (МР-флебография).

От предимствата на контрастиращи флебографии може да се отбележи наличието на методи, висока описателния, малка травматичность и почти пълното отсъствие на възпаление на пациента, както и добра оснащенность на съвременни съоръжения за третиране на необходимата апаратура. Дори на КТ или МР-флебография в момента е на разположение във всички клиники, с томографы.

Недостатък на тази техника е само един — възможността от възникване на алергични реакции към radiopaque лекарство. За щастие, тези усложнения доста рядко се появяват, така да се притесняват от провеждане на процедурата само заради риска от алергии, не си струва.

Каква е флебография?

Опознаването с помощта на тази методика може да бъде почти всяко парче венозна система на човека.

Но най-често флебография се прилага при диагностициране на заболявания на вените на долните крайници, вените на малкия таз, както и на вени, разположени в мозъка. В последния случай най-често се прилага КТ-флебография и ядрено-магнитен резонанс на главния мозък.

В останалите части на венозна на речното корито (на горните крайници, торакс) патологични процеси достатъчно ярко се проявяват клинично, лесно се диагностицира с помощта на доплер и къщи за дуплекс сканиране на кръвоносните съдове, така че флебография при тромбозе, например, подключичного или аксиларни венозных сегменти се прилага рядко, главно с цел определяне на обема на оперативните интервенции. В някои нюанси, флебографии има смисъл да останат повече.

Флебография на долните крайници

В какви случай се извършва?

Изследване на вените на долните крайници с контраста е показано, когато е необходимо да се потвърди диагнозата, ако с помощта на функционални проби и/или УЛТРАЗВУК на съдове получени съмнителни резултати. Обикновено флебография се използва рядко и само в случаи, които наистина предизвикват съмнение у лекаря по отношение на диагностика. Предполагаемите заболявания при това са следните:

  • Тромбоза на дълбоките вени на краката и бедрата,
  • Варикозная болест на долните крайници (комплекс се оценява функцията на клапанного апарат на повърхностните и дълбоките вени),
  • Вродени аномалии на сгради венозных съдове,
  • Предполагаемото използване на виена като шунт, например, при аорто-коронарном шунтировании.

Как се подготви за тази процедура?

Флебография на вени на долните крайници се извършва в отделение рентгенологических изследвания на специализирани институции. Подготовка за изследването се състои в спазване на определени правила. Така, в навечерието на процедурата може леко хапване, но на сутринта обикновено е разрешено да се пие само чаша вода. Това се дължи на факта, че въвеждането на контраста на пациента може да се развие нежелана реакция под формата на гадене, и за предотвратяване на повръщане се препоръчва изпълнението на рентгеноконтрастного изследвания на гладно.

Провеждане на процедурата

За изпълнение на флебографии на вените на долните крайници, пациентът се насочва за визуален контрол клон. Преди въвеждането на контраста пациентът се поставя на масата, след което лекарят определя подкожную виена пищяла или на стъпалото, в която ще се инжектира лекарството. За това се извършва пункция на вена (венепункция) или малка я разрез под местна упойка (венесекция). Нататък катетером се въвежда около 20 мл на един от прилаганите в тази клиника лекарства — омнипака, ультрависта и др. При необходимост исследуемую крайник се наслагва колан за по-добро разпространение на вещества по венозната система на крайниците. След серия от рентгенови снимки колан се отстранява, във вените на пациента се инжектира малко количество емисии на варов разтвор, а пациентът очаква резултата от изследването.

Продължителността на процедурата е 30-40 минути до час, без това да води до общо пациентът болезнени усещания. Въпреки това, при част от пациентите може да има болка при проколе на виена, както и лека гадене и виене на свят след въвеждането на контраста.

Флебография на главния мозък

Прилагане

Флебография (венография на мозъка се извършва единствено с помощта на инсталиране на ядрено-магнитен резонанс или компютърна ТОМОГРАФИЯ, без въвеждане рентгеноконтрастного на лекарството. Това се дължи на факта, че получаването на серия обект снимки, извършвани на слоеве, има достатъчно информативностью и без въвеждането на контраста.

Този вид изследване позволява да се потвърди или изключи патология венозных синусите, както и на повърхностни и дълбоки вени на главния мозък. Такава патология може да се дължи на различни заболявания (възпалителни — менингоэнцефалит, тумори, мозъчни травми, заболявания на кръвоносната система), но опасността ги е възникване на тромбози на вените локализация. Като правило, при флебографии проучени венозни гърди мозъка, виена Галена, вътрешни вени на главния мозък.

Подготовка за процедурата

Специална подготовка за провеждане на ядрено-магнитен резонанс-венографии на главния мозък не се изисква. Да вземат храна е разрешено по всяко време, включително и на закуска в деня на изследването. Единственото, за което трябва да се грижи за пациента преди ЯМР — то е за това, за да свали от себе си всички метални предмети (часовници, бижута, очила), а също и остава извън кабинета кредитни карти, подвижни зъбни протези, химикалки, слухов апарат и някои други елементи. В случай, когато пациентът има имплантиран са феромагнитни (може намагничиваться при излагане на силно магнитно поле) медицински консумативи, например, электрокардиостимуляторы, стентове, съдови клипове, слухови апарати, му е абсолютно противопоказан за провеждане на ядрено-магнитен резонанс-флебографии. В този случай се допуска извършване на изследвания с помощта на компютърна ТОМОГРАФИЯ-инсталация.

Как се провежда изследването?

Венография на главния мозък работи като нормално изследване с помощта на томографа. На Пациента се кани да мине в кабинет с МР-инсталация и поставя го на подвижна маса, която постепенно ще се движат в центъра на пръстени, образувани от магнит. В това време на специална апаратура улавя и регистрира сигнали, отразени от вътрешните структури на главния мозък, включително и от съдове, в резултат на което се формира определена картина, която позволява да се потвърди или изключи предварителна диагноза. Като цяло изследването не предизвиква дискомфорт у пациента, както по време е от 20 до 30 минути.

Флебография на вени в малкия таз

Показания за процедурата

При наличието на такава патология, като разширени вени в малкия таз, встречающееся основно при жените, за уточняване на диагнозата може да се използва чрезматочная флебография. Варикозно разширени вени по-често се локализират в областта на яйчниците и ставните връзки на матката, а също може да доведе до развитие на усложнения — до тромбофлебиту и кървене. Ето защо е толкова важно навреме да се установи диагнозата и да се започне лечение при пациенток с хронични тазовыми болки.

Това проучване се основава на въвеждането на рентгеноконтрастного вещества в стената на матката, последвано от разпространението на контраста на венозната мрежа на яйчниците и на маточните тръби. Благодарение на изследване на лекар може да се получи представа за клапанном апарат на вените, за скоростта на изпразване на вени от контраста, за наличието на тромботических наслагвания в skylight стая на вените на малкия таз при неинформативности ултразвуковите методи на изследване. Така че чрезматочная флебография е допълнителен, а не основен метод на изследване, и не се прилага широко в рутинната практика на лекарите-гинеколози.

Как правилно да се подготвят за процедурата?

Подготовка за изследването, по аналогия с всяка рентгеноконтрастным проучване, предполага ограничаване на употребата на храна в навечерието на изследвания във връзка с евентуалната гадене в наркотик. В деня на изследвания се допуска употребата на течности.

Провеждане на изследвания

Чрезматочная флебография е инвазивен метод за проучване, така че може да предизвика определен дискомфорт при пациентката. В процеса на таза изследване на «огледала» в шийката на матката се вкарва проводник, който е повишен до дъното на матката. Опасност от перфорация (прободения) стените на матката ще е почти сведен до нула, ако се използват проводници от тефлон, а не от метал. След постигане на проводник на дъното на матката чрез него се въвежда катетър, с игла в края и се извършва убождане в маточната стена с не повече от 4 mm. по-Нататък по катетеру се инжектира контраст (обикновено лекарство кардиотраст), и вече след 10-20 секунди се извършват рентгенови снимки с последващите им интерпретация. В цялата процедура отнема не повече от 30 минути.

Флебография за мъже

Флебографическое изследване на вени за лица от мъжки пол е също така активно се провежда за диагностика и контрол на лечение на разширени вени на тестиса и семенната връв — варикоцеле. Пример за такива изследвания — във видеото по-долу:

Видео: флебография преди и след склерозирования яичковой виена, премерване на Valsalva

Когато не се препоръчва да се извършва флебографию?

Противопоказания за въвеждането на контраста в лумена на вена, са наличието на бременност и алергична реакция към йод, тъй като йод има в състава рентгеноконтрастных лекарства. Въпреки това, в случай на бременност въпрос за провеждане на изследвания може да се реши индивидуално, особено ако ползата за майката надвишава потенциалния риск за плода. Освен това, не се препоръчва въвеждане на контрастни вещества при пациенти с тежки етапи от жизнения хронична бъбречна и чернодробна недостатъчност.

При планирането на ядрено-магнитен резонанс-изследване трябва да бъдат изключени следните противопоказания:

  • Имплантирани метални предмети (при въздействие на магнитното поле на един предмет неговите функции се нарушават и апарати може да се провали),
  • Затлъстяването с тегло над 120 кг
  • Бременност,
  • Клаустрофобия (страх от затворени пространства).

Провеждане на изследвания на пациенти с неферромагнитными устройства, например, с протезированными ставите, със стоманени клипсами, наложенными на съдове, а също и с инсулиновыми помпами, се провежда след изследване на лекар технически паспорти на изделия, което е имплантировано.

Тълкуване на резултатите

Всички рентгенови, ядрено-магнитен резонанс или компютърна ТОМОГРАФИЯ-снимки, получени в резултат на проучването, трябва да се тълкува само от лекар рентгенологом. Полученото заключение се предава лечащему лекар на пациента, канал го на процедура флебографии.

В протокола флебографии на долните крайници при нормална рентгенологической картина може да се види фрази като функция клапанного апарат на вените спасен, проходимостта на вените в норма, дефекти пълнене или «скала» на контраста не са открити. В случай на наличие на тромбоза на посочените промени са налице, причинени от пълна или частична непроходимостью венозна лумена, за сравнение.

Сравнително МРТ-флебографии мозъка може да се каже, че протоколът на изследването е сложен, с много нюанси, разбираеми само за специалисти. В случай на липса на патологични образувания в заключение се посочва подходяща фраза; ако има – посочват локализация, размери и топографическое стойност на болестно образование и здрави тъкани.

При провеждането на чрезматочной флебографии могат да бъдат разкрити варикозно разширени вени в малкия таз, тогава също се издава подробна тяхната характеристика. Развитие на тромбофлебит и флеботромбоза също така се проявява скала и дефект на запълване на контраста.

Възможни ли са усложнения след процедурата?

Рискът от възникване на усложнения при флебографии има, макар и минимален. По-често, други се срещат алергична реакция към специален медикамент. Профилактика на усложнения е цялостна колекция аллергоанамнеза на пациента, тъй като при наличието на алергия към йод проучване противопоказани, или е показано въвеждането на препарати, не съдържащи йони на йод.

При флебографии на долните крайници може да се развие инфекционно-възпалителни усложнения в мястото на пункция сайт на виена. Профилактика е спазването на правилата за асептиката и антисептици по време на процедурата, както и щателен стерилизация на използвания инструментариум.

Ядрено-магнитен резонанс и компютърна ТОМОГРАФИЯ на мозъка по принцип не е придружено от каквито и да било усложнения.

Чрезматочная флебография теоретично може да доведе до прободению стената на матката, но такива случаи са казуистическими. Превенцията се състои в използването на съвременни инструменти, по-специално, фторопластового explorer, вместо на метална.

Изследвания на разходите

В случай, когато пациентът не желае да чака планиран страна на преглед, той може да изпълнява процедура по платени услуги. И този вариант се разглежда, когато е необходимо изрично в проучването не, но лекарят може да препоръча тази процедура, за да се осигури на пациента не е навреме и не е точно определен диагноза. Например, когато клинични данни по-голяма в полза на липса на тромбоза на долната част на крака, например, но и да опровергае диагнозата, с пълна увереност лекар не е в състояние.

Цената на флебографии е различна в различни клиники и зависи от вида на проведени изследвания. Така цената на флебографии на долните крайници е от 8 хиляди рубли, ядрено-магнитен резонанс или компютърна ТОМОГРАФИЯ на от 5 хиляди рубли и по-горе, чрезматочной флебографии – до 18 хил. лв.

READ  Спазъм на кръвоносните съдове на главния мозък: причини, симптоми, лечение, като се оттегли, профилактика

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00083 sec