Флеботромбоз: причини, симптоми и признаци, лечение, усложнения

Флеботромбоз — това е заболяване на вените на долните крайници, причинено от образуването на кръвни съсиреци в skylight стая виена и отлагането им върху съдовата стена отвътре. Флеботромбоз не трябва да се бърка с тромбофлебит, тъй като в последния случай се развива възпаление на венозната стена с омертвением (некроза) и възпаление на меките тъкани на краката и стъпалата.

Опасност от флеботромбоза не е само в това, че се нарушава храненето на тъканите вследствие на венозна застой на кръвта в долните крайници, но и в това, че тромбы могат да «стрелят» в други съдове, сърцето и белите дробове, при това се развиват тромбоэмболия, инфаркт или инсулт. Пациентът може дори дълго време не подозират за наличието у него флеботромбоза, ако цветът на кожата и чувствителност запазени, но в един момент при него се развиват тежки изброени усложнения, източник на които е не друг, като отлагането на тромба, на стената на вените.

Тромбы могат да бъдат образовани и да са фиксирани в много вените, но по-често това заболяване са податливи на кръвоносните съдове на долните крайници. Тромб може напълно да замени съд отвътре, но частично припокриване на съдово лумена и изпълнен с усложнения. Така например, честотата на флеботромбозов и тромбоэмболии белодробни артерии (ТЭЛА), след операции на стомаха представляват 68 и 57%, съответно, и след операция на шийката на бедрената кост ТЭЛА се среща повече от половината от всички случаи.

Причини

Най-често флеботромбоз възниква при лица в напреднала възраст, но може да се развие и при по-млади хора, особено при жените.

Всички причини флеботромбоза на долните крайници могат да бъдат разделени на три големи групи:

 1. Забавянето на ток на кръвта в skylight стая вени и венозен застой в долните крайници:
 • Продължителен престой на пациента в легнало положение, например, след тежки операции или вследствие на травма, както и пациенти с остър инфарктом на миокарда,

 • Нарушения на работа клапанного апарат на вените, например, при пациенти с разширени вени,
 • Нарушение на гемодинамики в долните крайници при пациенти с изразени с отоци крака стоп вследствие на сърдечна недостатъчност или заболявания на бъбреците.
 1. Нарушаване на вискозитета на кръвта:
 • Вродени заболявания на кръвоносната система, характеризиращо се с нея повишен вискозитет, което води до забавяне на ток на кръвта в микроциркуляторном начин, и, следователно, до увеличаване на жизнеспособност в венозном skylight стая,
 • Продължителната употреба на стероидни хормони и комбинирани орални контрацептиви (КОК), особено жените със съществуващите разширени болестта.
 1. Увреждане на съдовата стена:
 • Поради механични повреди вени по време на операции,
 • В резултат на продължителна намиране на интравенозен катетър или чести интравенозни инжекции.

До угрожаемой за развитие на флеботромбоза категория лица се отнасят такива пациенти, като:

 1. Бременни жени, особено през второто — началото на третото тримесечие,
 2. Пациентите с наднормено тегло,
 3. Възрастните хора, особено водещи заседнал начин на живот,
 4. Пациентите с онкологични заболявания,
 5. Жените след родоразрешения чрез цезарово сечение,
 6. Пациенти с тежки сердечнососудистыми заболявания.

Симптоми на заболяването

В повечето случаи флеботромбоз се развива постепенно, незабелязано за пациента. Остър флеботромбоз се счита, че в рамките на два месеца от началото на образуването на тромба. Въпреки това, първите клинични прояви възникват остро.

При флеботромбозе повърхностни вени на подбедрицата пациентът отбелязва болезненост, подуване на стъпалата и появата на цианотичной (син или синьо) цвят на кожата на краката и крак. Освен това, се отбелязва подобрената венозна мрежа на кожата.

При флеботромбозе венозна тромбоза освен гореизброените симптоми, чрез изразена болезненост в телета при сгибательном движение на стъпалото и болка при палпация (сондиране) на дълбоки мускули.

Отличие венозна и артериална тромбози е оцветяване на кожата — при наличието на тромба в артериите крайник става, бял, восъчни на цвят, студено, а при фиксирането на тромба виена -синьо, от ордена или лилав оттенък.

Болка при флеботромбозе по-слабо изразени, отколкото при облитерации с тромб на артерия.

Отличие флеботромбоза от тромбофлебит е температурата на кожата — в първия случай крайник хладно на допир, във втория — топла от-както на развитието на местната воспалительной реакция.

Освен звена на повърхностни и дълбоки, клиника флеботромбоза се различават по нивото на поражение — на принципа на разделение на венозна на речното корито в системата на долната куха вена. Така че трябва да спре нито тези форми повече.

Флеботромбоз на дълбоките вени на долните крайници

Остър флеботромбоз, разработен в една от дълбоките вени, което клинично се проявява доста оскъдно и често води до трудности в диагностиката. Така, само част от пациентите отбелязва изразен оток и цианоза на кожата на стъпалото, в останалите случаи единственият симптом са болки в долната трета на подбедрицата, на глезена и на крак. За получаване на по-голямо количество данни в полза на флеботромбоза на пищяла се използват тестове, извършени от лекар. Например, тест с тыльным сгибанием на стъпалото в положение на болния в легнало положение със свити крака в коленните стави. При пълен отдих прасци възниква остра болезненост в долната част на краката и крак.

Освен това, препоръчва проба с передне-на задната и странична свиване на мускулите на пищяла. При флеботромбозе рязко болезнено се оказва передне-задното сдавление. Някои лекари използват тест със сдавлением крака с помощта на копчета, нагнетающей налягане. Флеботромбоз е по-вероятно, ако болката е в краката и в крак с произход при subcool налягане по-малко от 150 мм hg супени В повечето случаи при пациенти се отбелязва болезненост при сондиране на вътрешната страна на глезена и петата.

Ако пациентът затромбировались всички дълбоки вени, клинични прояви, растат бързо и се проявяват много ярко. Се появяват оток, посиняване и цианоза на цялата подбедрица и стъпало, а понякога и на долната трета на бедрото.

Флеботромбоз в femoral-подколенном сегмент

Симптоми на тази форма на флеботромбоза могат да бъдат доста че не са специфични. Така, например, при част от болните се наблюдава излив в кухината на колянната става с изразен оток и болка в областта на капачката на коляното. Отличие от костно-ставна патология е наличието на изразена цианоза на краката и стъпалата. Освен това, присъства симптом Лувеля — ако пациентът поиска покашлять или направи рязко издишване, подобно на чиханию, при пациента се появява болезненост по време на съдово лъч на опашка.

Илеофеморальный флеботромбоз

При тази форма на образование тромба се развива в подвздошно-бедрената виена. Клинично се проявява с внезапно възникнали остри цианозом (посинением) на бедрото и подбедрицата, а интензивността на синьо оцветяване на кожата се увеличава в посока към крак. Също така подчертава подуване на меките тъкани и е изразен болезнен синдром в слабините и sacro-илиачните област. Лекар при разглеждане може да се види удължена подкожную венозную мрежа и усети болезнени плътни образование по време на виена. Няколко дни по-отоци на крайниците стихва, което е обяснимо включването в кръвта коллатеральных (отклонения) на вените.

Флеботромбоз долната куха вена

Тази форма на флеботромбоза е една от най-опасните. Във връзка с това, че в долната куха вена се вливат клони, носещи кръв от черния дроб и бъбреците, като флеботромбозы често се оказват фатални.

При флеботромбозе на чернодробните вени възниква остра болезненост в корема, вени на предната коремна стена («глава на Медуза»), увеличаване на корема поради натрупване на течности в коремната кухина (асцит), подуване на бедрата, долната част на краката и ходилата.

При флеботромбозе на бъбречните вени се развиват остри интензивни болки в кръста и в корема, както и напрежението на коремните мускули. Двустранно поражение в по-голямата част завършва летально. Възниква бъбречна недостатъчност, характеризиращо се с намаляване или липса на уриниране с повишаване на урея и креатинин в кръвта.

При дистальном (десен) флеботромбозе куха вена подуване и синьо оцветяване на кожата се разпространява с долните крайници на предната част на коремната стена и чак до ребрата.

Диагностика на заболяването

Предварителна диагноза може да се инсталира още са в процес на разглеждане и проучване на пациента с помощта на прости диагностични манипулации, изброени по-горе.

Но за прецизиране на диагнозата се използват следните лабораторно-иснтрументальные методи. Така, по флебологии оправдано прилагането на такива методи като:

 • Ултразвуково дуплексное сканиране и допплерографическое изследване на кръвоносните съдове, което позволява да разкрие наличието на тромба, степента на облитерации на съда, дължина на тромба и наличие на възпалителни промени във венозната стена.
 • Рентгеноконстрастное проучване, или ретроградна илеокаваграфия. Извършва се по следния начин — на пациента се поставят в хоризонтална или наклонена позиция, ввводят съдържала радио-непрозрачна субстанция чрез пункция сайт бедрената вена и след серия от снимки оценка на резултата. При наличието на тромба се изясни степента на облитерации илиачните и долната куха вена, а също и степента на притока на кръв по коллатеральным съдове.
 • Радиография на органите на гръдния кош се извършва при съмнение за тромбоэмболию. Въпреки това, при тромбоэмболии малки клонове рентгенологических признаци може и да не бъде, така че основна роля в диагностиката ТЭЛА изпада клинични прояви.
 • Изследване на кръв за наличие на Д-димера (продукт на деградацията на фибрин в кръвта) — е патогномоничным знак тробоза и ТЭЛА, както и изследване на кръвосъсирването система и ниво на тромбоцитите.

Лечение на флеботромбоза

При най-малкото съмнение за дадено заболяване, трябва веднага да се обърнете към хирург в клиниката или се обадя на бърза медицинска помощ. Във всеки случай, е показана хоспитализация в отделение съдова хирургия за по-нататъшна диагностика и лечение.

Всички методи на лечение могат да се разделят на медикаментозные и хирургични.

Лекарствена терапия се състои в назначаване на антикоагуланти — лекарства, които пречат на повишен жизнеспособност. Към тази група се отнасят хепарин и варфарин. Хепарин в първите 5-7 дни се инжектира подкожно в кожата на корема четири пъти на ден. Впоследствие пациентът всеки ден в продължение на много месеци взема хапчета варфарин или сходни лекарства под контрола на МЕНЕ, на месечна база.

От хирургични техники са изпълнени следните методи:

Въвеждането на кава-филтър в долната куха вена е най-добрият метод за превенция ТЭЛА поради факта, че такова устройство може да се «хване» на тромб в пътя на крайниците в кръвоносните съдове на белите дробове.

Операцията се извършва под локална анестезия и е эндоваскулярным (внутрисосудистым) метод. Продължителността на операцията е по-малко от час, а манипулация на лекар, не предизвикват у болния значителни болезнени усещания. В началото на операцията на пациента след локално обезболяване се извършва съдовата достъп до виена, в слабините, след което под контрола на рентгенова апаратура се извършва обобщаване на интродьюсера с плат на края на долната куха виена под мястото на вливането на бъбречна вена.

Кава-филтър с метална конструкция, която прилича на чадър, а също така може да бъде под формата на лале или пясъчен часовник. Той е в състояние да пропускат кръв, но забави тромбы. Кава-филтър можете да зададете в определен период от време или за постоянно функциониране на тялото, в зависимост от първоначалната патология на пациента.

Освен инсталиране на кава-филтър, изпълняват и следните видове операции:

Създаване на изкуствена запушване на засегнатата вена чрез налагане на малък клипове на виена отвън. Прилага се за избягване на работното място тромба в кръвоносните съдове на белите дробове.

Премахване част на виена, ако парцел поражението на съда леко. Ако флеботромбоз се разви в продължение на един голям парцел, може да се използва протези на съда, с помощта на собствените си вени.

Показания за операция са наличието на флотирующего тромба, който не е здраво фиксирана на стената на съда и се издава в венозен просвет с висока степен на вероятност на неговото работно място; както и прехвърлени или налична тромбоэмболия белодробната артерия.

Противопоказания за операция са напреднала възраст (над 70 години), бременност, както и тежко общо състояние на пациента.

Риска от развитие на усложнения

Най-страшни усложнения, встречающемся в 2% от случаите през първите пет години след флеботромбоза, е ТЭЛА.

Симптоми е, че пациентът рязко възниква недостиг на въздух в покой, усиливающаяся при ходене и в легнало положение. Може да бъде преходен цианоза на кожата на лицето и върховете на пръстите си. При тромбоэмболии малки клонове на недостиг на въздух, на фона на заболявания на вените, дълго обездвиживания или след операции е единственият симптом, който трябва да бъдат предупредени от вашия лекар.

При ТЭЛА големите клони се развива общо тежко състояние, изразена диспнея,дифузен (често) цианоза и намаляване на карбонизация (кислород на насищане) периферна кръв. Ако настъпили обширна тромбоза белодробна артерия, след това в продължение на няколко минути идва смъртоносни резултати.

Лечение и профилактика са както в прилагането на антикоагуланти и антиагрегантов. В първите няколко дни на пациентите се назначава от хепарин или фраксипарин под формата на подкожни инжекции с последващо преминаване към перорални форми (ксарелто, фенилин, варфарин, аспирин и др.).

Другите най-честото усложнение е посттромботический синдром (PTAS).

Симптомите през първите два-три месеца пациентът отбелязва подпухналостта и болковият синдром на крайник. Това се дължи на активирането на притока на кръв по перфорантным (прободающим) вените на краката и стъпалата. Също могат да възникнат варикозно разширени вени, ако преди това не се наблюдава.

Лечение и профилактика са както използването на компрессионных отглеждане и в прилагането на венотонических лекарства (флебодиа, рутозид и т.н).

Прогноза и профилактика на флеботромбоза

Прогноза при илеофеморальном тромбозе, както и флеботромбозе подколенной на виена и на вените на подбедрицата е благоприятен в случай, че не се е случило на работното място тромба. В противен случай смъртността от тромбоэмболии е висока и е 30% в първите часове. Прогноза при флеботромбозе в долната куха виена е неблагоприятен.

Превантивни дейности за предотвратяване на флеботромбоза служат:

 1. Използването на орални контрацептиви не е дълго време, както и курсове,
 2. Навременното лечение на разширени болест,
 3. В началото на съживяване на болни след травми, операции и инфаркт на миокарда,
 4. Използването на компрессионного трикотаж за целия период на принудителен обездвижване на пациента,
 5. Прием на профилактични курсове на антикоагуланти по предписание на лекаря.

Флеботромбоз на дълбоките вени на краката — програма «Живеят Здравословно»

READ  Кава-филтър: инсталиране, показания, усложнения

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00131 sec