Фонокардиография, ФКГ сърце: същността на метода, дешифриране

В процеса на работата на сърцето публикува набор от звукови ефекти, които характеризират процеса на намаляване на миокарда, движение на крила, удря движещата се кръв за стените на кръвоносните съдове. За регистрация и оценка на тези звуци се прилага ФКГ – фонокардиография.

Най-достъпен начин за определяне на звуци е стетоскопа, когато лекарят выслушивает сърцето с помощта на фонендоскопа. Въпреки това, не всички звукови вълни може да хване ухото си, дори и «въоръжен» този прост уред, и много не остава чут. За откриване на разнообразни шумове, беше предложен метод фонокардиографии, когато звуците са подобрени с помощта на микрофон, както и характера на звуковите вълни се анализира по тяхната графична запис.

В кардиология ФКГ се прилага заедно с электрокардиографией, тогава лекарят има възможност по-точно да се определят времето на появата на специфичен шум и връзката му с намаляването на определени участъци на сърцето. Методът е приложим както за възрастни така и за деца, включително и новородени.

Основите на ФКГ

Стетоскопа дава голямо количество информация за основните звуци, фигуриращи в сърцето при неговото намаляване, но тя в известна степен е субективно, защото всички ние чуваме по-различен начин. Освен това, с помощта на ухото е трудно да се оцени амплитуда, продължителност, интервал между отделните звукови колебания. За такъв анализ е необходим апарат, безпристрастно определя всичко, което се случва в сърцето и големите съдове.

Фонокардиография сърцето си, не търси своя описателния, не може да бъде независим метод за диагностика подобно на ЕКГ или преслушване, тя само ги допълва. Разчитам на нейните резултати е невъзможно без подробни знания аускультативных признаци на сърдечна дейност, а за правилното налагане на датчици, така или иначе ще трябва да слушате сърцето фонендоскопом.

Малко физика

Звуковите вълни се характеризират колебания на стените на сърцето, кръвоносните съдове, движение на кръвта и я удари за препятствия. Основните характеристики на звука го смятат за сила и честота. Силата се измерва в децибели и е пропорционална на амплитудата на звуковата вълна. От по-силен звук чува лекар, толкова повече неговата сила и голяма амплитуда, ще бъде на запис на ФКГ.

Честотата на звуковата вълна се измерва в Херц, това е броя трептения на звука за единица време. Ухо на човек чува звуци в обхвата 20-20000 Hz, а всичко, което се крие зад тези граници, може да се определи само специална техника. В действителност, не е необходимо търсене на звуци, разположена отвъд границите на нашето възприятие, тъй като сърцето издава тонове в диапазона 150-200Гц, а шумът няма да превишава по честота 1000 Hz, така че и тези, и други, лекар перфектно чува себе си. Въпреки това, при патология могат да се появят и ниско-честотни вибрации, които, ако се чува нещо трудно анализируемы ухо, а трети и четвърти на сърдечни тонове могат да останат незабелязани в масата на други звукови вълни, така че по-подробна характеристика и намирането на такива нискочестотни вълни при заболявания на сърцето, придобива особен смисъл.

В кардиология звуци, възпроизводими работещи сърце, се разделят на тонове и шумове. Тон на сърцето е доста силен и ясен звук. При патология на сърцето, освен цветове се появяват на различни видове шум. Тези звуци не са свързани помежду си, имат различна сила и честота. И тонове, както и шумове в повечето случаи може да се открие аускультативно, освен това, в различни точки на выслушивания те ще имат различна сила на звука.

READ  Хламидиите в кръвта: че това е декодиране на анализ, симптоми, лечение, ефектите при бременност, при дете

Фонокардиограф се състои от микрофон, анализирующего и записващи устройства. Микрофон, за да «чува» сърдечни тонове и шумове, апарат ги усилва, се превръща в електрически сигнали и се записва на хартия, точно както това се случва при ЕКГ. Фонокардиограф е снабден с филтри, което позволява да се премахнат ненужните шумове и да се направи запис на по-точна. Процедурата не причинява болка или дискомфорт и не изисква никаква специална подготовка.

Предимства и недостатъци на фонокардиографии

Като всеки диагностичен метод, ФКГ има предимства и недостатъци. Предимства смятат:

  • Обективността на получените данни за естеството на звуци и тяхното графично изобразяване;
  • Възможност за определяне на физическите параметри на звука – сила, честота, на интервала между тонове или шумове;
  • Възможност за обективно сравнение на звуците, възникнали в определени интервали, че е проблематично да се направи с помощта на фонендоскопа;
  • Определение връзка с електрическата активност на сърцето, като същевременно се прилага с ЕКГ.

Заедно с предимствата, метод на ФКГ не е лишен и от недостатъци. Разбира се, машината може да «чуе» нискочестотни трептения, недостъпни лекар, но все пак ухото е по-чувствително, така че някои слаби звуци в диапазона на слуха може да се открие от вашия лекар, но не са показани на ФКГ.

Освен нискочестотни третия, четвъртия и петия тонове, всички останали звуци трябва да се чуват и в фонендоскоп, и се отразяват на ФКГ. Ако устройството показва наличието на звукови вибрации, които се чуват при преслушване, след това лекарят се основава на заключенията на всички данни выслушивания ухо (изключение е низкочастотная запис). По този начин, без преслушване анализ на ФКГ няма смисъл.

Освен това, апаратът не може да се определи и тембъра на звука, го прави човек. Тембър – характеристика е субективна, но много помага в диагностиката на някои клапанных пороци на сърцето.

За налагане на микрофона в точката, където звуци ще се чуват максимално, използват предварително аускультацию. Много заболявания на сърцето, са придружени от промяна в неговата конфигурация и размери, разширение и разместване на границите и, съответно, на места най-добрата ръка разтояние от звукови вълни, както и неправилното положение на микрофона ще доведе до намаляване силата на звука.

Правилното регистриране и интерпретация на данни ФКГ е невъзможна без предварително преслушване, а звуците се оценяват въз основа на субективни характеристики, определени от лекар, и е обективен, физически данни, записани апарат. В последно време ФКГ стана прилага и в пренатална диагностика на хипоксия на плода, вродени нарушения на ритъма на сърцето.

Показания за фонокардиографии

Ако сърцето е страхотно и издава едни звуци, които го характеризират нормална работа, това необходимостта от извършване на ФКГ не. Показания за допълнително проучване звуци възникват при патология – нарушения на ритъма, дефекти на сърцето, кардиомиопатиях и т.н. Важно предимство на метода за тези пациенти може да се счита за възможността за динамичен контрол на звукови ефекти.

На ФКГ насочва лекар кардиолог или терапевт, а при ревматични злини – ревматолог. Процедурата може да мине всяка клиника или медицински център, при условие че там апарата. Не се изисква обучение и, важното е, противопоказания при проучването няма. За получаване на най-надеждна информация ФКГ, проведено сутринта след достатъчно сън. Не е необходимо да се лиши от закуска, но кафе и силен чай е по-добре да се изключи, за да не се провокира тахикардию или други видове нарушения на ритъма.

READ  Псилиум при хемороиди: лечение, мнения

При запис на фонокардиографии пациентът лежи на дивана, вашият лекар може да поиска да го задържате дъха си, да си поеме дълбоко дъх. Микрофона по време на проучването се поставя в различни областта на гръдния кош в съответствие с аускультативной картина. Записът може да се извършва с помощта на допълнителни проби – въвеждане на медикаменти, промяна на сърдечната дейност или за повишаване на съдове.

Продължителността на процедурата, без допълнителна лекарствена натоварване обикновено не повече от десет минути, а въвеждането на наркотици повишава до половин час. В повечето случаи, ФКГ се провежда едновременно с регистрация на ЕКГ (второ отделянето), което позволява да се съпоставят звуци от електрическата активност на сърцето.

Нормално ФКГ

Пациентът получаване на ръцете в резултат на това или на друго изследване, обикновено веднага се полагат усилия за самостоятелно го дешифрира. Ако в случай на изследвания на кръвта е възможно, макар и най-бедни, но да се направи себе си, а след това ФКГ – метод, който се намира отвъд възможностите на обикновен човек. За тълкуването на данните трябва да овладеят метода на преслушване, на основата на който се преподава в университети, а по-скоро опит нарабатывается практика към областта на кардиолозите и терапия.

Здраво сърце ви позволява да чувате за първи и втори тон – това е нормално и основни показатели за неговата работа.

 

Първият тон се образува от затварянето на клапана, разположени между предсердиями и желудочками. «Захлопывание» клапанных крила дава доста силен звук със средна честота, амплитуда на което на ФКГ достига 25 мм, а продължителността – 0,15 сек. Изолиране на звуци всеки клапан по отделно невъзможно, всичко се случва много бързо и звукови вибрации, накладываясь един на друг, дават един първият тон.

Съгласуване на характеристиките на първия тон с данните от ЕКГ, важно диагностично значение придават време за появата му. Нормално интервал между началото на клипса Q и началото на първия тон на ФКГ е не повече от 0,06 с, а увеличение е показателно за патология.

Вторият тон на сърцето се характеризира затваряне на клапани, белодробната артерия и аортата. Той най-добре се чува във втория межреберье дясно и ляво от гръдната кост, а след това има в точките, най-близки до дъното на сърцето. За разлика от първия тон, втория има две съставки, които вървят на всеки клапан. Тези звуци може да се различи и ухото, и на обществото. Особено добре това явление се забелязва при худощавых лица, юноши и деца.

Първата звукова вълна възниква от затваряне на аортната клапа, тя е по-силно, и амплитудата на нея може да надвишава звук с клапан белодробната артерия и половина-два пъти. Това се дължи на факта, че в аортата налягане е много по-висока, отколкото в белодробната артерия. Следващият звук се появява, когато «захлопывании» крила клапа белодробната артерия и интервал до появата му не трябва да надвишава 0,06 сек, в противен случай може да се говори за разделяне на втория тон. На ЕКГ в момент на появата на втория тон вече завършва зубец Т или от момента на дипломирането си са минали максимум 0,4 секунди.

Трети и четвърти тоновете на сърцето се регистрират в ФКГ доста рядко. При тяхното откриване не трябва да правим прибързани заключения, а да се говори за патология е възможно само след подробно изследване. Нормално трета тон може да присъства при субтильных възрастни, деца и юноши, тя се състои от звуци, прилага към образувани колебания на стените на камерна, така че промени на сърдечния мускул може да бъде придружено от появата му.

READ  Липидограмма: че това е норма, оценка, показатели за

Заслужава да се отбележи, че появата на трети тон, свързани с физическо натоварване, което често се случва при здрави хора. Слушат го проблематично, а на записа се случва в низкочастотном диапазон.

Четвъртият тон се определя рядко, но, за разлика от третото, най-често показва патология. На ЕКГ тя се появява след връх зъба Р, този шум малоамплитудный и ниска честота.

Видео: тоновете на сърцето в норма, за обучение видео

Видно от промяна на ФКГ?

За патология показва увеличение или намаление на амплитудата на звукови вълни, промяна на тяхната продължителност, появата на допълнителни шумове.

Намаляване на интензивността на първия тон (аускультативно – отслабването на звука) се открива, когато:

  1. Недостатъчност на митралната клапа, когато крилото му разбиха възпалителни процес, атеросклероза, затварянето им непълна и не дава необходимата сила звукова вълна;
  2. Стенозе с отлагането на соли на калций, укорочением крила на митралната клапа, при патология хорд, забавящ пълното затваряне на отвори;
  3. Намаляване на съкратителната функция на лявата камера при миокардиодистрофиях, на миокарда, хронична коронарна болест, ревматическом миокардите.

Освен сърдечна патология, отслабване на първия тон може да предизвика и други причини, които трябва да се вземат предвид. В тяхното число – наднорменото тегло, емфизем на белите дробове, выпотной плеврален излив в лявата половина на гръдния кош, перикарден излив.

При някои заболявания първият тон дори може да се увеличи. Това явление е характерно за анемия, тиреотоксикоза, митралната стеноза. Разделянето на първия тон на два звука, които вървят от двете предсердно-желудочковых клапани, характерно за блокада на краката греда Гиса, стеноза двете клапи.

Вторият тон на сърцето, подобно на първия, също може да се засили или ослабляться. Увеличаване на амплитудата на неговите компоненти се проявява при артериална или белодробна хипертония, уплотнении крила на аортната при сифилисе, в норма – младите худощавых на физическите лица. Отслабването на втория тон може да се говори за недостатъчност на аортната клапа, намаляване на притока на кръв по белодробната артерия.

Третият и четвъртият тон може да се появи при:

  • Инфаркт на миокарда;
  • Хипертония;
  • Атеросклеротическом кардиосклерозе с тежка недостатъчност на сърцето и претоварване на дясното предсердия.

При исхемия на миокарда от значение е не е изолирана выслушивание третия тон, а наличието на пациента характерни промени в ЕКГ. Трета тон обикновено се появява преди клипса Р, а в случай на исхемия лекар отбелязва характерни симптоми като депресия на ST сегмент, вдигане на зъб Т, нарушения на проводимостта вътре в камерна и т.н.

Третият и четвъртият тон се създават така наречените ритъм на галопа, който свидетелства за тежка патология – инфаркт, пороке клапан, миокардите, изразена хипертония.

Фигура: типични промени на ФКГ при единия патология

Така, ФКГ е най-ценният метод, позволяващ подробно да се оцени цялата гама от звуци, изпълнявани сърце. Тяхното съпоставяне с клинични данни и аускультативной картина дава изключителен обем информация за поставяне на диагноза сърдечна патология както при възрастни, така и при деца.

Видео: тоновете на сърцето и тяхното тълкуване

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00109 sec