Фракция на изтласкване (EF) на сърцето: норма, ниска, подобрено

Какво е фракция на изтласкване и защо му трябва да се оценява?

Фракция на изтласкване на сърцето (EF) е индикатор, отразяващ обема на кръвта, выталкиваемой лявото желудочком (ПС) в момента на неговото намаляване (систолы) в лумена на аортата. Изчислява EF въз основа на съотношението на обема на кръвта, выбрасываемой в аортата, обема на кръвта, намираща се в горния желудочке в момента на неговото отпускане (диастолы). Това е, когато желудочек е спокойна, тя побира в себе си кръвта от лявото предсердия (крайният диастолический обем — KDO), а след това, рязане, той се измества на част от кръвта в лумена на аортата. Ето тази част от кръвта и е фракция емисии, изразена в проценти.

Фракция на изтласкване на кръвта е стойността, която технически е просто да се изчисли, и която е с доста висока информативностью отношение на съкратителната способност на миокарда. От тази величина зависи в голяма степен необходимостта от назначаването на сърдечни лекарства, както и определя прогнозата за пациентите със сърдечно-съдовата недостатъчност.

Колкото по-близо до нормалните стойности фракция на изтласкване на ПС у пациента, толкова по-добре се свива сърцето му и благоприятнее прогноза за живота и здравето. Ако фракция количество е много под нормата, значи, сърцето не може нормално да се свие и да дават кръв на цялото тяло, и в такъв случай на сърдечния мускул да се поддържа с помощта на лекарствени средства.

Как се изчислява фракция на изтласкване?

Този показател може да се изчисли по формулата Тейхольца или Симпсън. Изчисляването се извършва с помощта на програма, автоматично вычисляющей резултат в зависимост от крайните систолното и диастолното обема на лявата камера, както и размерите му.

По-подходящ се смята за изчисляване по метода на Симпсън, тъй като по Тейхольцу в раздел изследвания при двумерни Ехо-КГ не могат да попаднат малки участъци на миокарда с нарушена локална сократимостью, докато при метода на Симпсън в разрез обиколката попадат по-значителни участъци на миокарда.

Въпреки факта, че са остарели апаратурата се прилага метод Тейхольца, модерни кабинети на КМ-диагностика предпочитат оценка фракция на изтласкване на метод на Симпсън. Получените резултати, между другото, могат да се различават в зависимост от метода на величина в рамките на 10%.

Нормални показатели на EF

Нормалната стойност фракция количество е различно при различните хора, а също и в зависимост от хардуера, върху която се провежда изследване и от метода, по който се изчислява фракция.

Усреднени стойности-около 50-60% от долната граница на нормата за формула Симпсън е не по-малко от 45%, по формулата Тейхольца – не по-малко от 55%. Този процент означава, че точно такова количество кръв за едно сърце намаляване на необходимостта от налагане на сърцето в лумена на аортата, за да осигурят адекватна доставка на кислород към органите.

За наредби, сърдечна недостатъчност казват 35-40%, още по-ниски стойности на изпълнени скоротечными последици.

При деца в периода новорожденности EF е не по-малко от 60%, главно 60-80%, постепенно достигайки нормални показатели норми по отношение на растежа.

От отклонения от нормата по-често, отколкото повишена фракция на изтласкване, се среща намаляване на стойността й, причинено от различни заболявания.

Ако степента на намалена, означава, че сърдечния мускул не може да се свие достатъчно, вследствие на което обемът на изгоняемой кръвта намалява, а вътрешните органи, и, на първо място, мозъка, получават по-малко кислород.

Понякога в ареста эхокардиоскопии може да се види, че стойността EF-горе усредненных показатели (60% и повече). Обикновено в такива случаи количеството е не повече от 80%, тъй като по-голям обем кръв ляв желудочек в сила на физиологичните функции на експулсиране в аортата не може.

Като цяло, висока EF наблюдават и при здрави лица при липса на друга сърдечна патология, а също така и при спортисти с тренированной сърдечна мышцей, когато сърцето при всеки удар се намалява с по-голяма сила, отколкото има обикновен човек, и прогонва в аортата по-голям процент, съдържащи се в него кръв.

Освен това, в случай, че пациентът има хипертрофия на миокарда ПС като проява на хипертрофична кардиомиопатия или артериална хипертония, повишена EF може да е сигнал за това, че на сърдечния мускул, докато все още може да компенсира който започва сърдечната недостатъчност и има за цел да прогони в аортата колкото се може повече кръв. С напредването на сърдечната недостатъчност EF постепенно се намалява, така че за пациенти с клинично проявляющейся ХСН много е важно да се извършва эхокардиоскопию в динамиката, за да не пропуснете намаляване на EF.

Причините за намалената фракция на изтласкване на сърцето

Основната причина за нарушаване на систолической (свива) функция на миокарда е развитието на хронична сърдечна недостатъчност (ХСН). На свой ред, ХСН възниква и прогресира от такива заболявания, като:

  • Исхемична болест на сърцето – намаляване на притока на кръв по коронарным пътни артерии, захранващо кислород самата сърдечния мускул,
  • Пренесени инфаркти на миокарда, особено крупноочаговые и трансмуральные (задълбочени), както и многократно, в резултат на нормални мускулни клетки на сърцето след инфаркт с съединителна тъкан, не притежаваща способността да намалява формира постинфарктный кардиосклероз (в описанието на ЕКГ може да се разглежда като съкращение ПИЙКС»),

  • Дълго съществуващите или често остро възникнали нарушения в сърдечния ритъм и проводимост, водеща до постепенното изнашиванию мускулите поради неговото неправилно и неритмичных честота, например, е постоянна форма на предсърдно мъждене, чести пристъпи на камерна екстрасистоли и тахикардия и др,
  • Кардиомиопатия – структурни нарушения на конфигурацията на сърцето, причинена от гипертрофией (увеличаване) или растягиванием (диалатацией) на сърдечния мускул, възникнали вследствие на хормонален дисбаланс в организма, продължително съществуващата артериална хипертония с високи цифри АД, пороци на сърцето и т.н.

Най-честата причина за намаляване на сърдечния дебит са остри или прехвърлени на инфаркти на миокарда, са придружени от намаляване на глобална или локална сократимости на миокарда на лявата камера.

Симптомите на намалената фракция на изтласкване

Всички симптоми, по които може да се предположи, намаляване на съкратителната функция на сърцето, се дължат на ХСН. Затова и симптоматика на това заболяване излиза на първо място.

Въпреки това, според наблюденията на практикуващите лекари на КМ-диагноза, често се наблюдава следното – при пациенти с изразени признаци на ХСН количеството фракция количество остава в рамките на нормалното, докато при лицата с липса на явни симптоми на количеството фракция количество значително намалява. Така че въпреки липсата на симптоми, пациентите с наличието на сърдечна патология е задължително поне веднъж в годината да извършва эхокардиоскопию.

И така, до симптоми, позволяващ има съмнения за нарушение на сократимости на миокарда, са:

  1. Пристъпи на задух в покой или при физически натоварвания, както и в легнало положение, особено през нощта,
  2. Натоварване, провоцирующая появата на одышечных пристъпи, може да бъде различен – от голяма, например, пеша на дълги разстояния (повече от 500-1000м), до най-ниската потребителска активност, когато на пациента е трудно да изпълнява най-простите манипулации – приготвяне на храна, обвързването на дантели, ходене до съседната стая и т.н,
  3. Слабост, умора, виене на свят, понякога загуба на съзнание – всичко това показва, че скелетната мускулатура и мозъка получават малко кръв,
  4. Подуване на лицето, пищялите и краката, а в тежки случаи – във вътрешните кухини на тялото и целия организъм (анасарка), поради нарушена циркулация на кръвта по съдовете подкожната мазнина, в която има задържане на течности,
  5. Болки в дясната половина на корема, увеличаване на обема на корема се дължи на задържане на течности в коремната кухина (асцит) – възникват вследствие на венозна застой в съдовете на черния дроб, а дълго съществуващ застой може да доведе до кардиальному (сърдечен) цироза.

При липса на компетентно лечение систолической дисфункция на миокарда симптоми напредък, расте и все по-трудно се прехвърлят от страна на пациента, така че при възникване на дори един от тях трябва да получат съвет от лекар-терапевт или кардиолог.

В кои случаи се изисква лечение намалената фракция на изтласкване?

Разбира се, нито един лекар не ще ви предложи лечение нисък процент, получен по УЛТРАЗВУК на сърцето. Първо лекарят трябва да се разкрие причината за намалената EF, а след това вече да предпише лечение причинного заболявания. В зависимост от него и лечението може да се различават, например прием на лекарства нитроглицерина при исхемична болест, хирургическа корекция на дефекти на сърцето, гипотензивные лекарства при високо кръвно налягане и т.н. на Пациента е важно да разбере, че ако се наблюдава намаляване на фракцията на изтласкване, значи, наистина се развива сърдечна недостатъчност и е необходимо дълго и скурпулезно да изпълнява препоръките на лекаря.

Как да се увеличи намалено фракция на изтласкване?

Освен лекарства, които влияят върху причинно-следствена заболяване, пациентите се предписват лекарства, способни да подобрят сократительную способност на миокарда. Към тях се отнасят сърдечни гликозиди (дигоксин, строфантин, коргликон). Въпреки това те са назначени от строго личен лекар и самостоятелно безконтролното им прилагане е недопустимо, тъй като може да възникне отравяне – гликозидная интоксикация.

За да се предотврати претоварване на сърцето обем, т.е. на излишната течност, е показано спазването на диета с ограничение на готварска сол до 1.5 гр на ден и с ограничение на выпиваемой течност до 1.5 л на ден. Също така успешно се използват диуретици препарати (диуретици) – диакарб, диувер, верошпирон, индапамид, торасемид и др

За защита на сърцето и кръвоносните съдове отвътре се прилагат лекарства с така наречените органопротективными свойства – на АСЕ-инхибитори. Към тях се отнасят эналаприл (Энап, Enam), периндоприл (престариум, престанс), лизиноприл, каптоприл (Капотен). Също така от продукти с подобни свойства са широко разпространени инхибитори на АРА II – лозартан (Лориста, Лозап), валсартан (Валз) и т.н.

Схема на лечение винаги се подбират индивидуално, но пациентът трябва да бъде готов до това, че фракцията на изтласкване не се нормализира веднага, а симптомите могат да се притеснява още известно време след началото на терапията.

В някои случаи единственият начин да се лекува болестта, послужившее причина за развитие на ХСН, е хирургически. Може да се наложи операция за протези на клапани, за инсталиране на стентове или шънтове на коронарните съдове, за инсталиране на электрокардиостимулятора и т.н.

Въпреки това, в случай на тежка сърдечна недостатъчност (III-IV функционален клас) с изключително ниска фракция емисии на операцията може да се противопоказан. Например, е противопоказание за протези на митралната клапа е намаляване на EF-малко 20%, а за имплантиране на пейсмейкър – по-малко от 35%. Въпреки това, противопоказания за операциите запис на очном се гледа при кардиохирурга.

Профилактика

Превантивна насоченост към предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, водещи до ниска фракция на изтласкване, остава особено актуална в съвременната екологично неблагоприятна среда, в ерата на малоподвижного начин на живот за компютри и храненето малополезными продукти.

Дори въз основа на това, може да се каже за това е, че често на почивка извън града, на открито, здравословно хранене, подходящи физически натоварвания (разходки, лесен бягане, упражнения, гимнастика), отказ от вредни навици – всичко това е гаранция за дълъг и правилното функциониране на сърдечно-съдовата система с нормална съкратителната способност и тренированностью на сърдечния мускул.

Видео: лекция «на Сърдечна недостатъчност със запазена фракция количество — клинична дилема»

READ  Лечение на хемороиди метод Хал rar: препоръки

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00136 sec