Газове в червата: причини и лечението на метеоризма

Повечето заболявания на стомашно-чревния тракт е придружено от така неприятното явление, като повишено газообразование или метеоризъм. Прекомерното натрупване на газове в червата може да е сигнал за проблеми в работата на храносмилателната система и свидетелстват за развитието на някои заболявания.

Много се притесняват тези прояви и отлагат посещението на лекар, списывая дискомфорт на грешки в храненето. Въпреки това, за да разберете причината за метеоризма, който ще ви отведе до значителни неудобства на пациента и околните хора, и да се започне необходимото лечение.

Засилени газообразование може да се наблюдава при консумация на храни с високо съдържание на фибри или переедании. Тези фактори водят до нарушаване на нормалната работа на СЧ и появата на специфичен проблем, който много пациенти се притесняват да обсъждат. Нормално в тялото на здравия човек винаги присъстват около 0,9 л газове, произвеждани в българия.

При нормално функциониране на храносмилателната система в рамките на деня от червата се отделя само 0,1-0,5 л газове, а при метеоризъм обемът на отпадъчните газове може да достигне до три литра. Такова състояние на принудително количество зловонных газове, придружени с остри характерни звуци, се нарича флатус и свидетелства за дисфункция в системата на храносмилането.

Чревни газове, произведени от петте основни елемента:

 1. кислород,
 2. оксид,
 3. въглероден диоксид,
 4. водород,
 5. на метан.

Неприятна миризма им придават сяра-съдържащи вещества, произведени от бактерии дебелото черво. Да се справи с проблема и да се отървете от газове в червата, за да помогне разбиране на причините, които предизвикват това явление.

Основните причини за повишен газообразования

Да доведе до натрупване на газове в червата може много причини:

 • До метеоризму води консумирането на храни, предизвикващи процесите на ферментация процеси в организма (квас, бира, черен хляб, чай гъбички).
 • Ако в храната преобладават продукти, които допринасят за образуването на газове. Това зеле, боб, картофи, грозде, ябълки, газирани напитки.
 • Повишено образуването на газове се отбелязва при хора с непоносимост към лактоза и се причинява от употребата на млечни продукти.

Освен това, метеоризъм често възниква при различни патологични състояния на организма. Това може да бъде дисбактериоза на червата, остри чревни инфекции, синдром на дразнимото черво или такива заболявания-ЧРЕВНИ, като:

 • хроничен панкреатит,
 • цироза на черния дроб,
 • колит,
 • ентерит

Повишено газообразование се отбелязва при заразяване на чревни паразити и за появата на възпалителни процеси в червата. Метеоризмом може да се превърне в нарушение на мотилитет на червата (атония) след хирургически операции или чревна непроходимост.

В някои случаи симптомите на газове в червата и предизвикват разстройство на нервната система и чести стресови състояния. Причина за дискомфорт може да бъде бърза и прекомерно поглъщане на въздух по време на хранене (aerophagia).

Предизвика прекомерно газообразование са в състояние дисбиотические причини, възникнали при нарушение на нормалната микрофлора на червата. При това се осъществява потискане на нормалните бактерии (лакто-и бифидус) бактерии условно-инфлуенца микрофлора (чревна пръчица, анаэробы).

Симптомите на метеоризма

Основните симптоми на прекомерно газообразования:

 • Характерни схваткообразные болки в стомаха, чувство на распирания и постоянно усещане за дискомфорт. Болезнени усещания предизвиква рефлексология спазъм на стените на червата, възникващи при опън я на стените на увеличения обем на газа

 • Подуване на корема, който се проявява в увеличаване на обема му, поради натрупване на газ
 • Оригване, причинено от обратен получаването на газ от стомаха при дисфагии
 • Свиване на стомаха, което се случва при смесване на газове с течен съдържанието на червата
 • Гадене, придружаващ смущения на храносмилането. Възниква при образуването на токсини и увеличаване на съдържанието в червата продукти на непълно храносмилането
 • Запек или диария. Повишено газообразование в повечето случаи придружени от подобни нарушения на стола
 • Флатуленция. Внезапното излизане на газ от ректума, придружен от характерен звук и неприятна сероводородным миризма.

Общите симптоми на газове в червата може да се прояви учащенным сердцебиением, аритмия, чувство за парене в областта на сърцето. Подобни състояния провокират пережимание на vagus нерв подути панти на червата и компенсира диафрагмата нагоре.

Освен това на болния гони безсъние, причинено от интоксикация на организма и депресивни състояния с промени в настроението. Отбелязва постоянно неразположение в резултат на непълно метаболизиращи хранителни вещества и неправилно функциониране на червата.

Много газове в червата — какво предизвиква характерните симптоми?

Силни газове в червата предизвикват храни, богати на въглехидрати, хранителни влакна и нишесте.

Въглехидрати

От въглехидрати най-силни провокаторами са:

 1. Рафиноза. Повече от всичко му се съдържа в бобовите култури, аспержите, зелето. В по-малки количества от този въглехидрат присъства в брюкселско зеле, броколи, артишоках, тиква.

 2. Лактоза. Този натурален дисахарид се съдържа в млякото и е във всички продукти, приготвени от него (сладолед, сухо мляко, млечни ястия). Отбелязано е, че при хора с придобити или вродена непоносимост на този ензим, употребата на млечни продукти води до появата на симптоми метеоризма.
 3. Сорбитол. Се съдържа в повечето плодове и зеленчуци. Освен това този въглехидрат се използва като подсладител в производството на диетични продукти, дъвченето на каучук и сладкарски изделия.
 4. Фруктоза. Също така се среща в почти всички зеленчуци и плодове, се използва в приготвянето на безалкохолни напитки и плодови сокове.

Хранителни влакна

Се съдържат във всички продукти и могат да бъдат разтворими и нерастворимыми. Разтворими хранителни влакна (пектини) в червата се подуват и се образуват гелеподобную маса.

В този си вид те достигат до дебелото черво, където при тяхното разделяне се случва процесът на газообразования. Неразтворимите фибри преминават през ЧРЕВНИ почти без промяна и подобряване на газообразования не допринасят.

Нишесте

Почти всички продукти, съдържащи скорбяла, засилват образуването на газове в червата. Съдържат Много нишесте, картофи, пшеница, грах и други бобови, царевица. Изключение е фигура, която съдържа нишесте, но подуване на корема и метеоризма не причинява.

Как се провежда диагностика?

Когато оплакванията на пациента за това, че в него постоянно газове в червата, лекарят е длъжен да се изключи наличието на сериозни заболявания, за което се извършва цялостно проучване на пациента. Той включва в себе си физикальное преглед, т.е. выслушивание и выстукивание и инструментални методи.

Най-често се извършва рентгенографию коремната кухина, с помощта на която разкри наличието на газове и височина плътност на диафрагмата. За да се оцени броя на газове се прилагат за бързото въвеждане в червата аргон. При това успява да се измери обемът на вытесняемых аргон чревни газове. Освен това, се използват следните методи за диагностика:

 • ФЭГДС – разглеждане на лигавицата на стомашно-чревния тракт с помощта на специална гъвкава тръба с осветление и миниатюрна камера на края. Този метод дава възможност да се вземе при необходимост парченце тъкан за изследване, а именно да се направи биопсия.
 • Колоноскопия. Визуалното изследване на дебелото черво специален уред с камера на края.
 • Копрограмма. Лабораторно изследване, анализ на изпражненията за инхибира ензимната недостатъчност на храносмилателната система.
 • Засаждане на кала. С помощта на този анализ разкрива наличието на дисбактериоза на червата и е подкрепено от нарушения в микрофлоре на червата.

При хронична отрыжке, диария и немотивированной загуба на тегло може да бъде осъден ендоскопско изследване, за да се избегне съмнението за рак на дебелото черво. При пациенти с чести флатуленцией (отделяне на газове) са проучени характеристики на хранене, за да се изключи от диетата на храни, провокира подуване на корема и метеоризъм.

При съмнение за лактозную недостатъчност на пациентите се предписват лактозотолерантные тестове. В някои случаи, вашият лекар може да назначи изследвания на дневния хранителен прием на пациента, по време на които пациентът трябва да е в рамките на определен период от време водят в специален дневник запис за ежедневната си диета.

При оплакване на пациента за това, че не се отклоняват от газове в червата, често вспучивание и остри болки, лекарят трябва да се проведе изследване, извадена непроходимост на червата, асцит (натрупване на течност), или всякакви възпалителни ЧРЕВНИ заболявания.

Обстоен преглед, коригиране на хранителния режим, с изключение на провокиращи фактори, причиняващи явление метеоризма, ще позволят да се отговори на въпроса, защо в червата газове се образуват в прекомерно количество и какви стъпки да предприеме, за да се избавите от този неприятен феномен.

Как за лечение на силна концентрация на газове в червата?

Лечението на метеоризма включва симптоматическую, этиотропную и патогенетическую терапия. Но при това трябва да се помни, че ако причина за образуване на излишни газове е болест, първо трябва да се лекува основното заболяване.

Симптоматична терапия трябва да бъде насочена към намаляване на болка регионална синдром и включва прилагане на спазмолитических средства (дротаверин, но-spa). Ако метеоризъм нарече аэрофагией, се вземат мерки за намаляване на заглатывания на въздух по време на хранене.

Патогенетическая терапия се бори с наднормено газообразованием с помощта на:

 • Сорбентов, които се свързват и извличат от организма на токсични вещества (энтеросгель, фосфалюгель). Такива адсорбенты като активен въглен не се препоръчва за продължително прилагане във връзка с изразени странични ефекти.
 • Ензимни препарати, съдържащи храносмилателни ензими и улучшающих работата на храносмилателната система (mezim, панкреатин).
 • Пеногасителей, които разрушават пяна, във формата на което в червата се натрупват газове и подобряване на всасывающую способността на тялото. Тази група лекарства се отразява на подвижността на червата и има силен ветрогонным действие (dimethicone, симетикон).

Этиотропная терапия се бори с причините, поради газове в червата:

 • При динамично метеоризъм ефективни средства, преумножаващи перисталтиката на червата (reglan).
 • При метеоризъм, вызываемом механични причини (тумори на червата, запек), лечението ще зависи от конкретното заболяване. При тумори ще се проведе на хирургическа интервенция, продължителна запек елиминират прием на лаксативи наркотици.
 • За да се нормализира работата на червата и отстраняване на dysbiosis, приемат пробиотици, съдържащи в състава си живи бактерии.

Най-безопасно лекарство при повишено газообразуване се счита за Эспумизан, който няма противопоказания и може назначен на хората в напреднала възраст, бременни и кърмещи жени, както и при пациенти със захарен диабет.

Най-важният фактор при борбата с метеоризмом е на диета. За премахване на дискомфортных явления е необходима корекция на храненето и отказ от мазни храни, което ще помогне на храната по-бързо усвоени, както законни, не се задържат в червата. За това, как правилно да се хранят при образуването на газове в червата, ще ви разкажа повече.

Диета и правилно хранене

На първо място трябва да разберете, кои храни предизвикват прекомерно газообразование и в бъдеще на тези продукти да се избягват. При някои пациенти провокира метеоризъм могат тестени храни и сладкиши, други – мазни и месни ястия. С тревога трябва да се отнася до продукти, които съдържат голямо количество фибри. Това е:

 • черен хляб
 • бобови растения,
 • цитрусови плодове,
 • зеле,
 • плодове,
 • плодове,
 • домати,
 • лук.

Опитайте се да проведе експеримент и да се изключи от диетата на един от следните продукти:

 • банани,
 • стафиди,
 • сини сливи,
 • репички,
 • прясно и кисело зеле,
 • грах,
 • леща,
 • сдобу.

В зависимост от резултата може да се разбере какво точно провокира появата на неприятни явления. Опитайте се да не консумират плодове и зеленчуци в суров вид. Зеленчуци, по-добре се вари или готви, плодове се използват за приготвяне на компоти или картофено пюре.

Опитайте се за две седмици да се откажат от пиенето на пълномаслено мляко, сладолед и млечни шейкове. Ако тази диета ще се окаже ефективна, това означава, причина за метеоризма е покрита с непоносимост към лактозата, съдържаща се в млечни продукти и от тяхната употреба е най-добре да се откаже. Ако непоносимост към лактоза не, полезно ще бъде всеки ден ям кисело мляко, кефир, извара, варете гъсто каша в млякото на две с вода.

Трябва да се откажат от употребата на газирани напитки, квас, бира, които причиняват процесите на ферментация процеси в организма. За премахване на дисфагии лекарите препоръчват да се яде бавно, да дъвче храната добре.

Трябва да се откажат от употребата на дъвчащи каучук, тъй като в процеса на дъвчене заглатывается ненужната количество въздух. Опитайте се да избягвате храни, съдържащи сорбитол (дъвченето на дъвка без захар, диетични храни, зърнени закуски), откажете се от цельнозернового и черен хляб.

За да се отървете от запек и поддържат нормалната работа на червата трябва да се консумират храни, които съдържат неперевариваемую фибри, например смлени пшенични трици. Важно е да се изключи употребата на алкохол и се старая да не преяждам, като се храни на малки порции по няколко пъти на ден.

Да Не се консумират мазни и пържени месни продукти. Диетично месо да се вари или задушава. Струва си да опитате заместител на месото постна риба, а силен чай или кафе – билкови инфузии. Най-добре е да се придържаме към принципите на разделно хранене и да се изключи едновременен прием на нишесте и протеини, например картофи с месо.

Опасност може да представлява непознати екзотични ястия, странни на стомаха (китайски, азиатска кухня). При подобен проблем, не си струва да експериментирате и по-добре да се даде предимство на традиционната национална или европейска кухня.

Полезно да се организира за стомаха на гладно дни. Това ще възстанови работата на храносмилателната система и ще помогне да се отървете от токсините. В постене ден може да се вари малко ориз и го има топъл, на малки порции, без сол, захар и масло. Или разгружаться с помощта на кисело мляко, ако липсва непоносимост към млечни продукти.

В този случай в рамките на деня препоръчват да не се яде нищо, пие само кисело мляко (до 2 литра).
За съживяване на червата и подобряване на неговите двигателни умения, лекарите препоръчват да се правят ежедневни разходки, да ходят повече и да водят активен начин на живот.

Народна медицина от силно съдържание на газове в червата: какво да правя?

Народни рецепти дават добър ефект при зелено газове в червата. Отвари и запарки от билки помагат бързо да се отървете от неприятна болест.
Копър. Това лечебно растение е толкова ефективна и нежна действие при отстраняване на газове, което го инфузия дори за малки деца.

 1. Подобен ефект се използват екстракти от семена на кимион и анасон. Може просто да поемат внимателно пережеванные семената на тези растения след хранене, което ще помогне за подобряване на храносмилането.

 2. За да се подготви семена кимион, или анасон. Достатъчно е 1 чаена лъжичка. Това количество семена се налива чаша вряща вода, дават се оставя да престои 15 минути, след което прецедете. Се пие по 1/3 чаша преди всяко хранене.
 3. Ментов чай. За приготвянето му може да вземе всеки вид мента: перечную, кошачью, колосовую. Една чаена лъжица нарязани листа се 200ml. вряща вода и се държи на слаб огън за около пет минути. Пие като нормален чай.
 4. Отвара от корена на женско биле. Се приготвя по същия начин, 1 чаена лъжичка смлени корени се изсипва вряща вода и се държи на слаб огън за около 10 минути. Пийте по една трета чаша преди ядене.
 5. Инфузия от укропных семена. Една супена лъжица семена от копър, удряха в хаван до прахообразен състояние, се налива 300 мл. вряща вода и се оставя под капак за три часа. В резултат на инфузия се пие през целия ден, като средство за 30 минути преди хранене.
 6. Екстракт от глухарче. Коренът на растението се смила, налейте 250 мл топла преварена вода и се оставя под капак за цяла нощ. Сутрин настойка се прецежда и се пие 4 пъти на ден преди ядене.
 7. Инфузия toadflax. Се приема през устата, метеоризъм, придружени със заключалки. За да го направи, 1ст. лъжица toadflax накисват в чаша вряла вода в продължение на два часа. Вземете две супени лъжици инфузия в продължение на дни и една четвърт чаша преди лягане.
 8. Екстракт от цветове на лайка. Инфузия се приготвя по същия начин, пият три — четири пъти на ден по две супени лъжици.
 9. Инфузия от билки, нощна слепота. Добре помага при хроничен запек и метеоризъм. Две супени лъжици от билката се налива 500 мл вряла вода и се прецежда. Приемайте по 1/2 чаша три пъти на ден.
 10. Картофен сок. Прясно изцеден картофен сок помага да се справят с неприятни симптоми. Препоръчват да се пие по половин чаша сок в продължение на 10 дни, един час преди хранене. При необходимост курсът на лечение се повтаря след седмица.

 11. Отвара от бряст ръждясали. Това растение бързо се справя с повишен газообразованием. Кора от бряст се смилат и се приемат под формата на прах, половин чаена лъжичка на която се налива малко топла преварена вода и се разрежда до състояние на вискозна смес, за да избегнете образуването на бучки. След това маса вряла вода и се варят на слаб огън 20 минути. Готовата смес се прецежда и се приема по една чаша три пъти на ден.

За отстраняване на запек, водещи до газообразованию може да се приготвя смес от сушени плодове, билки и сена. За това 400гр сушени кайсии, сушени сини сливи без костилка на пара с топла преварена вода и се оставя под капак за една нощ. На сутринта сместа от кайма, добавете 200гр мед и 1 супена лъжица суха билка сена, много добре се разбърква. Да се съхранява в затворен съд в хладилника. Приемайте по две чаени лъжички за една нощ.

Ще помогнат да се отървете от газовете в червата чрез клизми с отвара от лайка. За приготвяне на бульон, една супена лъжица сухи цветове от лайка се налива чаша вода и заинтригувана на слаб огън за около 10 минути. Дават бульон разполага изстине, се прецежда и се разрежда това количество течност две супени лъжици преварена вода. Клизма правят всеки ден преди лягане, в продължение на 3-5 дни.

Изход

И така, какви изводи можем да направим? Това явление, тъй като натрупването на газове в червата само по себе си не е заболяване. Но ако излишните газове са загрижени постоянно и се придружава от целия спектър неприятни симптоми: киселини, запек или диария, болки в стомаха, необяснима загуба на тегло, трябва да се обърнат за медицинската помощ и за да мине обстоен преглед, за да се изключат сериозни заболявания.

Ако при разглеждането на съмнение за други болести изчезват, метеоризъм лесно премахване на промяна на хранителния режим, правилното хранене и приемането на медикаментозных лекарства, предписани от вашия лекар. Спазвайте лекарските препоръки и бъдете здрави!

READ  Синдром на Лериша: причини, рискови фактори, симптоми, етап на лечение, операция

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00097 sec