Гемолиз на червените кръвни телца на кръвта: причини, симптоми, лечение

Терминът «гемолиз» се отнася до броя на най-често използваните във всяка област на медицината. Много знаят за своята задача, други, предполагам, че с кръв се е случило нещо необратимо, тъй като многозначително се произнася тази дума, за трети това е идеята като цяло не означава нищо, ако човек е здрав и медицина не се интересува по принцип.

Гемолиз в кръвта се случва постоянно, той завършва жизнения цикъл на червените кръвни клетки, които живеят от 4 месеца, се унищожават в рутинно и «умират» — събитието за здравословен организма остава незабелязано. Друг е въпросът, ако червените кръвни клетки спират своето съществуване като пълноценна превозвач на кислород, по други причини, коими могат да станат различни отрови, чупене на черупки на червените кръвни клетки, лекарства, инфекции, антитела.

Къде се случва гемолиз?

Червените кръвни клетки се разграждат може на различни места. Визирайки този разпадането на локализация могат да се разграничат следните видове гемолиза:

 • Друг път на червени кръвни клетки, влияе на околната им среда – циркулационни кръвта (внутрисосудистый гемолиз)
 • В други случаи на унищожаване се случва в клетките на органите, участващи в кроветворении или накапливающих униформа елементи на кръвта – костен мозък, далак, черен дроб (внутриклеточный гемолиз).

Вярно е, че разтварянето на съсиреци и оцветяване на плазма в червено се случва и в витро (in vitro). Най-често гемолиз в анализа на кръвта се случва:

 1. Поради нарушаване на техниката на оградата материали (мокри пробирка, например), или неспазване на правилата за съхранение на проби от кръв. Обикновено в такива случаи гемолиз се случва в серума, по време или след образуването на съсиреци;
 2. Провоцируется умишлено, за извършване на лабораторни изследвания, които изискват предварително гемолиза кръв, а по-точно, лизиса червените кръвни клетки, с цел получаване на отделна популация на други клетки.

Спорът за вида на гемолиза в организма и извън него, мислим, вреди ще напомня на читателя за разлика от серум и плазма. В плазмата присъства на разтворения в нея протеин — закриването на притока, който впоследствие полимеризуется в фибрин, която е около основата на бандата, опустившегося на дъното на тръбите и който превръща плазма в серум. При гемолизе кръв това е изключително важно, тъй като в нормален физиологичен състояние на кръвта в сосудистом съответствие не да се ограничи до минимум. Тежко състояние, което се случва в резултат на въздействието на изключително неблагоприятни фактори – внутрисосудистый гемолиз или диссеминированное внутрисосудистое на съсирването (ДВГ) се отнася до остри патологични процеси, изискващи много усилия за спасяване на живота на човека. Но и тогава ние ще говорим за плазма, а не за серума, защото серум в пълен вид се наблюдава само извън живия организъм, след формирането на качеството на кръвен съсирек, основно, състоящ се от влакната на фибрин.

Биохимичен анализ на кръвта, когато се приема с антикоагулянтом и изучаемые в плазмата, или подбрани, без прилагане на противосвертывающих разтвори в суха епруветка и исследуемые в серума, не могат да отидат на работа. Гемолиз на червените кръвни телца в проба е противопоказание за провеждане на изследвания, защото резултатите ще бъдат нарушени.

Гемолиз като естествен процес

Както беше посочено по-горе, гемолиз в известна степен се случва постоянно в организма, защото старите отслужившие червените кръвни клетки умират, а мястото им да заемат нови – млади и годни. Естествен или физиологичен гемолиз, постоянно преминава в здраво тяло, представлява естествена смърт на старите червени кръвни клетки и се случва този процес в черния дроб, далака и червено костния мозък.

Друго нещо е, когато эритроцитам още да живеят и да живеят, а някакви обстоятелства ги доведе до преждевременна смърт – това е патологична гемолиз.

READ  Повишена урея в кръвта: възрастен, дете, че това означава, причините, правило в анализа на

Много неблагоприятни фактори, въздействайки на дискоциты (коими са нормални червените кръвни клетки), повишават ги до сферична форма, което води до непоправими вреди на черупката. Клетъчната мембрана, като не се налага от естеството на специални способности за разтягане, в крайна сметка се разкъсват, а съдържанието на эритроцита (хемоглобин) безпрепятствено излиза в плазма.

В резултат на излизане на червения кръвен пигмент в плазма, тя се оцвети в неестествен цвят. Лакирана кръвта (лъскавата червена серум) – централен знак гемолиза, който може да мисли със собствените си очи.

Как се проявява?

Не дава особени прояви на хроничен гемолиз, съпътстващи някои заболявания и съществуващ, като един от симптомите (серповидноклеточная анемия, левкемии) – това е бавен процес, където всички терапевтични дейности са насочени към основното заболяване.

Със сигурност, никакви признаци на физическо гемолиза, като да не сме опитвали, не можем да се видим. Подобно на другите физиологични процеси, той е програмиран от природата и протича незабелязано.

Спешни и интензивни дейности изисква остър гемолиз, основните причини за което са:

 • Преливане на несъвместима по эритроцитарным системи на кръвта (АВ0, rh), ако пробата за съвместимост не са извършени или са извършени с нарушение на методически препоръки;
 • Остра хемолитична анемия, дължаща се на гемолитическими отрови или с аутоиммунный характер;
 • До състояние на остро гемолиза може да се дължи и изоиммунную гемолитическую анемия при ГБН (хемолитична болест на новороденото), с която детето ви вече се появява в светлината, а дишането му само влошава ситуацията.

При развитието на затвор гемолиза оплаквания на болния, ще присъства само при условие, че той е в съзнание и може да се докладва за своите чувства:

 1. Рязко сдавливает гърдите;
 2. По цялото тяло се появява топлина;
 3. Боли в гърдите, в корема, но най-вече – в лумбалната област (болки в кръста – типичен симптом гемолиза).

До обективни признаци се отнасят:

 • Спад на кръвното налягане;
 • Ясно изразена внутрисосудистый гемолиз (лабораторни изследвания);
 • Гиперемия на лицето, което скоро се смени бледностью, а след това и цианозом;
 • Безпокойство;
 • Принудително уриниране и дефекация показва висока степен на тежестта на състоянието.

Признаци на остра гемолиза при пациенти, подложени на радиация и гормонотерапии или намиращи се в състояние на анестезия, са изтрити и не се проявява така ярко, така че могат да бъдат пропуснати.

Освен това, гемотрансфузионные усложнения имат една особеност: след няколко часа остротата на процеса спира, АДА се увеличава, болката не е особено притеснен (остават ноющие в долната част на гърба), така че се създава впечатление, че «пронесло». За съжаление, това не е така. След известно време, всичко се връща към нормалното, но само с нова сила:

 1. Повишава се температурата на тялото;
 2. Нараства жълтеница (пожълтяване, кожа);
 3. Притеснява силно главоболие;
 4. Доминиращ признак става разстройство функционални способности на бъбреците: рязко намаляване на количеството разпределени на урината, в която се появява много свободно протеин и хемоглобина, спиране на отделяне на урина. В резултат на неефективност на лечението (или липсата му) на този етап е развитието на анурии, уремия и смърт на болния.

В състояние на остър гемолиза при провеждане на лечение на пациент постоянно взимат кръв и урина, които носят най-подходящия за лекар информация за промените в добро или за лошо. От страна на кръвта се наблюдава:

 • Увеличаващата анемия (червените кръвни клетки се разрушават, хемоглобин излиза в плазма);
 • Тромбоцитопения;
 • Висок билирубин, като продукт от разпадането на червените кръвни клетки (хипербилирубинемия);
 • Нарушения в системата на кръвосъсирването, което ще покаже коагулограмма.

Що се отнася до инконтиненция (ако има такива), дори и по цвят вече може да се види признаци на гемолиза (червен цвят, а понякога и черно), при биохимично изследване на хемоглобин, белтък, калий.

Лечение на

Лечение на остър гемолиза (гемолитического криза, шок) винаги изисква незабавни действия, които, обаче, зависят от причините за неговото развитие и тежестта на състоянието на болния.

На пациента се назначава кровезамещающие разтвори, заменное преливане на кръв (при новородени с ГБН), плазмаферез, се вкарват хормони, се провежда процедура гемодиализа. С оглед на факта, че при никакви обстоятелства, нито и самият болен, нито неговите роднини в домашни условия с подобно състояние не могат да се справят, рисуват всички схеми на лечение няма особен смисъл. Освен това приемането на определена тактика на лечение се извършва на място, в хода на провеждане на всички дейности, позовавайки се на постоянния лабораторен контрол.

Причини и видове болестно гемолиза

Видове гемолиза в зависимост от причините за развитието му са разнообразни, както и самите причини:

 1. Имунен. Преливане на несъвместима по основните системи (АВ0 и rh) кръв или продукти на имунните антитела в резултат на имунологични нарушения води до формирането на имунния гемолиза, който се наблюдава при автоимунни заболявания и хемолитична анемия с различен произход и детайлно разгледани в съответните раздели на нашия сайт (гемолитические анемия).

 2. Механичен. Обширно увреждане на тъканите, техните размозжение в резултат на политравм предизвиква механичен гемолиз във вътрешността на тялото. В анализа на кръвта на този вид се наблюдава, ако пробите са подложени на неосторожному обръщане (излишно е трясут, травмируя елементи на униформа).
 3. Топло. Изгаряния предизвика термичен гемолиз in vivo, замразяване, без обвивката на разтвори или нагряване над допустимите температури предизвикват същото явление in vitro.
 4. Химически. Този вид възниква при контакт с агресивни по отношение на червени кръвни клетки, химични вещества, които в тялото могат да попаднат чрез дихателните пътища, стомашно-чревния тракт или чрез инжектиране (подкожно, внутримышечной, интравенозни и т.н.). В анализа на кръвната проба може да се развали, като към него, киселина, основа или друго вещество, което няма да има нищо общо с нашата вътрешна среда.
 5. Електрически. Поражението электротоком е причина за електрически гемолиза, «ин витро» може да го получи, чрез поставяне на пробата в електрическо поле (анод – киселина гемолиз, катод – алкална).
 6. Биологичен гемолиз се развива в резултат на въздействието на отрови животински и растителен произход (змии, гъби, протозои). Житейски ситуации и след това да ни напомнят за съществуването на специални отрови, наречени гемолитическими. Възрастните хора знаят, че ухапване на някои змии е смъртоносен за човека именно поради съдържащи се в яде вещества, причиняващи гемолиз. По същата причина лекарите предупреждават, дори и от обикновен контакт с бледа гъба в сезон на лов тихо (той не може да вземе в ръцете си или държат в една кошница с добри закърнели бряст, габър). Може би не всеки знае, че малярийный плазмодий толкова и опасно, което прониква в эритроцит и живее в него до пълното разрушаване на клетките, което води до биологичен гемолиз.
 7. Осмотический гемолиз – в резултат на влиянието на гипотонических разтвори на натриев хлорид на еритроцити. Приемлив, почти не отличаващ се с по концентрация на соли физиологичен (0,85%) разтвор или физиологичен разтвор на натриев хлорид (0,9% NaCl), който по навик, също се нарича физиологичен, макар и да не е съвсем вярно, не оказват лошо влияние върху обвивката на червените кръвни клетки, не унищожи ги и не се отделят навън, съдържащи се в эритроцитах хемоглобин. Тези решения често се използва за увеличаване на АДАМ (обем на циркулиращата кръв), например, при кровопотере. Гипотонические разтвори не се комбинират с кръв: 0,48% разтвор дава старт на началото на гемолиза, а 0,32% причинява пълно разрушаване на червените кръвни клетки.

Изучаването на свойствата на червените кръвни клетки при диагностициране на някои заболявания, друг път се изисква такъв анализ на кръвта, като осмотическая резистентност на червените кръвни телца (ОРЭ), която ще разгледаме отделно, въпреки че тя има пряко отношение към осмотическому гемолизу.

Осмотическая резистентност на червени кръвни клетки

Осмотическая резистентност на червените кръвни клетки определя стабилността на техните черупки при закрито в гипотонический хоросан.

ОСЭ е:

 • Минимум – за нея казват, че, когато по-малко устойчиви на клетките започват да се разграждат в 0,46 – 0,48% разтвор на натриев хлорид;
 • Максимална – всички кръвни клетки се разпадат, когато концентрацията на NaCl 0,32 – 0,34%.

Осмотическая резистентност червените кръвни клетки, е в пряка зависимост от това, каква форма имат клетка и в каква степен на зрялост, те са. Характеристика на формата на червените кръвни клетки, играющей роля за тяхната устойчивост, е индекс сферичности (съотношение на дебелината към диаметъра), което в норма е равна на 0,27 – 0,28 (очевидно е, че разбежка малка).

Сферични форма се характеризират с много зрял эритроцитам, които са на прага на завършване на жизнения цикъл, устойчивост на мембраната на тези клетки е много ниска. При хемолитична анемия появата на шаровидных (сфероидных) форми на свидетелства за спешна смъртта на тези кръвни телца, тази патология намалява продължителността им на живот до 10 пъти, те не могат да изпълняват функциите си повече от две седмици, така че, просуществовав в кръвта на 12 – 14 дни, умират. Следователно, с появата на шаровидных форми при хемолитична анемия, се издига и пощенски код сферичности, който се превръща в признак на преждевременна смърт на еритроцитите.

Най-голяма устойчивост на хипотония надарени млади, само покинувшие костния мозък, клетките – ретикулоциты и техните предшественици. С плоски дисковидной форма, ниска индекс сферичности, младите червените кръвни клетки понасят подобни условия, така че този индикатор, като осмотическая резистентност на червените кръвни клетки може да се използва за характеризиране на интензивност эритропоэза и, съответно, гемопоэтической активност на червения костен мозък.

Един малък въпрос

В заключение, бих искал да засегна една малка тема, която, междувременно, често се интересуват пациенти: гемолиз на червените кръвни клетки при лечение на някои лекарствени средства.

Отделните фармацевтични средства наистина предизвикват засилване на разрушаване на червените кръвни клетки. Гемолиз червени кръвни клетки в тези случаи се разглежда като страничен ефект на лекарства, който отива при отмяна на лекарството. Към тези лекарствени средства се отнасят:

 • Някои аналгетици и антипиретики (ацетилсалициловата киселина и аспиринсодержащие, амидопирин);
 • Подобни пропуски има при отделни диуретици (диакарб, например) и лекарства нитрофуранового редица (фурадонин);
 • Имат склонност преждевременно разрушават обвивката на червени кръвни клетки и много сулфонамиди (сульфален, сульфапиридазин);
 • В мембраната на червените кръвни клетки може да има действие на лекарства, намалява кръвната захар (толбутамид, хлорпропамид);
 • Предизвика гемолиз на червените кръвни телца могат лекарства, предназначени за лечение на туберкулоза (изониазид, ПАСК) и средства срещу малария (хинин, акрихин).

Особена опасност на организма такова явление не носи, паника, не си струва, обаче за своите страници, все пак трябва да лечащему лекар, който ще реши проблема.

Видео: опит — гемолиз червени кръвни клетки под влияние на алкохол

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00110 sec