Гестоз по време на бременност: симптоми и лечение, късно и ранно

Всяка рожавшая жена е запозната с някои характеристики на протичане на бременността и основните етапи на наблюдение за нея: редовно посещение на лечебно заведение, отдаване под наем на анализи, на КМ-изследвания, измерване. Някои изненадва необходимостта от контрол на теглото. Еми, защо медицинските специалисти се грижи за бъдещата фигура бременна? Всяка диагностична процедура има смисъл и от това се дължи.

Колко килограма трябва да се увеличи теглото на жената по време на бременност? Много правилно отговори на въпроса – около 10 кг., А ако е на 20-25? Тази печалба «, казва» о, скрити (и не само), отоци. А отоците – това е гестоз. Жените това заболяване в по-голяма степен е известно под името късно токсикоз.

Подуване – това е един от диагностични признаци на гестоза, но само от тях патология не се ограничава. По-лесно преминава гестоз при здрави жени. В този случай той се нарича «чисти». Тази разновидност на заболяването се срещат при 30% от бременните. Ако той се развива на фона на вече съществуващите заболявания (хипертония, диабет, стомашно-чревни заболявания, бъбречни заболявания), то в този случай се говори за «сочетанном» гестозе. Ясно е, че последната форма протича по-трудно.

Тази патология се отнася само бременни жени след раждането гестоз минава. Въпреки това, гестоз се класифицира като опасно заболяване. Измамничеството му – на усложнения. Една четвърт от жените смертностей при бременност се дължи на гестоза. В 3-4 пъти по-често, отколкото при неусложнена бременност, загиване на плода.

Основната причина за гестоза е нарушение на регулация на кръвоносните съдове, в резултат на което става с техните спазъм. Основно са засегнати микрососуды.

Що се отнася до патогенезата гестоза: много учени виждат връзката му с имунни фактори. Антигени на плода оказва влияние върху производството на антитела от майката. На свой ред, предизвикват образуването на антитела излишните имунни комплекси, оказващи негативно влияние върху организма на бременната.

Как се проявява гестоз?

Често заболяването се нарича организирани престъпни групи-гестозом. Организирани престъпни групи – първите букви на термините: оток, протеинурия, хипертония. Това са основните признаци на патология. Не винаги се празнува на целия комплекс. Гестоз лека степен, може да протече с по едно или две от изброените симптоми.

По-често при бременни жени се наблюдава подуване. Жената много се използва течност, която не може напълно да излезе от тялото и се задържа в межтканевом пространство. Може отекать само долните крайници, но при по-тежки форми – цялото тяло. Не винаги видими отоци. Понякога става дума за скрита форма. Откриват я с помощта на тегленето. Наддаване на тегло по-малко от 0,5 кг на седмица е доказателство за начален проблем. Назначава контрол за употребленной течност и броя на избраната урината. Ако при нормално питьевом режим на урината се отделя по-малко от 0,8 л, може да се предположи гестоз.

На фона на задържане на течности се развива хипертония. Контрол на налягане се случва при всяко посещение на лекар. Налягане при гестозе надвишава нормата на 15-20%. Какво налягане се счита за норма? Обикновено това е 120/80. Въпреки това, ако жените в началото на бременността има хипотония, тогава дори и общоприета норма за нея вече може да бъде сигнал за по-нататъшно изследване.

Под протеинурией предполага отделянето с урината на протеин. Този знак свидетелства за нарушаване на бъбречната дейност. Затова е важно да не пропуснете тази диагностична процедура, след анализ на урината. След 20 седмица на бременността изследване на урина всяка седмица.

Ако при жената се намират две от трите симптоми на тази болест, след това домашно лечение се окаже неефективно – болният е по-добре госпитализировать.

Другите симптоми включват главоболие, гадене, повръщане, тежест в главата. В най-трудните случаи – промяна на съзнанието и гърчове.

По-вероятно е проява на патология при бременни:

 • Чакащи първородно;
 • Като инфекции на половите пътища: хламидия, микоплазмоз, уреаплазмоз;
 • Страдащи от хронични болести: хипертония, диабет, заболяване на бъбреците, вегето-съдова дистония, наднорменото тегло и други;
 • Чакащи двойню.

Класификация гестозов

Една от класификациите на патология се състои в разделяне на видове:

 1. Началото на гестоз;
 2. Късна гестоз.

По-трудно болестта се провежда в края на бременността.

В зависимост от признаци и форми на заболяването могат да се разделят на следните степени на тежест:

READ  Свещи с прополис от хемороиди: лечение цена

1 степен на

До гестозу 1 степен са водянку бременни. Този етап се характеризира само с отоци с различна тежест. Обикновено сутрин те са по-малко изразени, а до вечерта състоянието се влошава.

2 степента на

При гестозе 2 степен честват всички три симптома организирани престъпни групи. За поставяне на диагнозата «хипертония» най-важни са показателите за диастолното налягане. Факт е, че то е пряко свързано с плацентарным кръвоснабдяване: колкото повече диастолното артериално налягане, по-малко дете получава кислород. Забележително е, че не е толкова опасно повишаване на налягането, колко му скачкообразные промени. Особено трудно минава този етап при бременни със съпътстващите заболявания.

Развиват се усложнения:

 • Ексфолиране на плацентата;
 • Хипоксия на плода;
 • Кървене;
 • Преждевременно раждане.

Основната опасност – при сложни гестозах плодът е под заплаха от смърт.

Нефропатия се диагностицира само – анализ на урината. При неблагополучии е важно да се следи състоянието на маточното дъно. Промени могат да свидетелстват за нарушаване на мозъчното кръвообращение.

3 степен, прееклампсия

При влошаване на състоянието се развива 3 етап на гестоза. Болка и тежест в главата, свидетелстват за появата на прееклампсия. Възможно нарушение на зрението, появата на повръщане, болка в областта на черния дроб. Не е изключено влошаване на паметта, апатия, безсъние, раздразнителност и други симптоми на промяна на кръвообращението в мозъка. Подуване имат вредния ефект върху черния дроб, както е видно от болка отдясно. Се случват дори и кръвоизлив в този орган. «Мушица», «кожух» пред очите може да означава проблем с сетчаткой очите.

Основните симптоми на прееклампсия:

 1. Количеството на урината намалява до 0,4 l и по-малко;
 2. Налягане – 160/110 и повече;
 3. Белтък в урината;
 4. Нарушение на съсирването на кръвта;
 5. Намаляване на броя на тромбоцитите;
 6. Промяна на работата на черния дроб;
 7. Гадене, повръщане;
 8. Симптоми на мозъчните и зрителните нарушения.

Еклампсия

Още по-тежка степен на гестоза – еклампсия. До всички по-горе черта се добавят спазми. Обикновено пристъпи предизвикват външни дразнители: силен звук, ярка светлина, стрес, болка. Продължава удар кратък живот – около 2 минути. Опасността от това заболяване в кровоизлиянии в мозъка, отеке мозъка, летальном изтича. Въпреки приликата гестозных пристъпи и гърчове на епилепсия, при тях има и редица различия. При епилепсия тестове на урината нормално, липсва хипертония, преди припадком се празнува характерна эпилептическая аура.

HELLP-синдром на

Една опасни форми се нарича HELLP-синдром. За нейна черта може да се дължи на кървава повръщане, жълтеница, изразена кого, печеночную недостатъчност. Обикновено се отбелязва при често на раждането на жените. Може да се прояви дори след раждане (за разлика от други форми на гестоза). Около 80% от жените и толкова неродени деца убит при този вид патология.

Най-редки форми на гестозов включват:

 • Екзема;
 • Дерматози;
 • Бронхиална астма;
 • Сърбеж бременни.

Някои изследователи предполагат, че всички тези форми са решетка за вече съществуващи заболявания на жената.

С различна честота бременните могат да страдат други сортове гестозов:

 1. Остеомаляцией. В противен случай – размекване на костите. Рядко се среща изразена форма. По-често тя се проявява в разрушаването на зъбите, болки в костите, промяна в походката, невралгии. Причината за това състояние се крие в липсата на микроелементи, особено калций и витамини.
 2. Птиализмом (слюнотечением). Често той е с повръщане. При прекомерно образуването на слюнка е обезводнена тялото, нарушен говор, дразни кожата и лигавиците.
 3. Гепатозом. Придружени от желтухой. Трябва да предоставим с хепатит. Така се извършва цялостна диагностика, и жена, временно изолирани от околните.
 4. Атрофией на черния дроб. Ако това усложнение възниква, когато ранна гестозе и не се поддава на лечение, бременност препоръчват се прекъсва.
 5. HELLP-синдром са свързани с наистина редки форми. Все пак повечето жени бременност завършва щастливо – раждането на здраво бебе.

Усложнения гестоза

Гестоз лека степен, може да бъде почти незабележимо. Защо обследоваться, а още по-госпитализироваться, ако здравето е добро и нищо не ме боли! Но искам да подчертая, че основната опасност от болестта в неговите последици, като например:

 • Оток на белия дроб;
 • Кръвоизлив;
 • Патология на сърдечно-съдовата система;
 • Отлепване на плацентата;
 • Заболявания на бъбреците;
 • Забавяне в развитието на детето;
 • HELLP синдром;
 • При ранно раждане;
 • Заболявания на черния дроб;
 • Хипоксия на плода;
 • Оток на мозъка;
 • Проблеми с сетчаткой очите;
 • Инсулт;
 • Смърт на детето;
 • Смъртта на бременна.

Важно! Развитието на тежки стадии гестоза и техните последици могат да бъдат предотвратени своевременна диагностика и правилно назначеното лечение.

Диагностика

Всяка жена бременността, когато се провежда регулярен медицински преглед, при поява на тревожни симптоми такъв преглед се провежда внепланово, се добавят диагностични процедури.

READ  Тимоловая резюме: че това е норма в кръвта, повишена - причини

Към необходимите изследвания включват:

 1. Тегло. Във втората част на бременността наддаване на тегло не трябва да надвишава 350 грама на седмица. Ако една жена е вкарал половин килограм и повече, тогава е необходимо да се извърши допълнително проучване.
 2. Необходимостта от контрол на приема на течности. За бременни правило «2 литра и повече вода на ден» не е подходящ. А при поява на изразени отоци му брой не трябва да бъде повече от 1 л. И трябва да се контролира количеството на избраната урината.
 3. Провеждане на анализ на кръвта. Се определя от броя на тромбоцитите и червените кръвни телца. Особено важно е показател за съдържание на броя на тромбоцитите и съсирването. Изключение от общото провежда биохимичен анализ, коагулограмма.
 4. Контрол на кръвното налягане, като за всяка ръка. За наличието на гестоза може да се говори за голямата разлика в показателите на лявата и дясната ръка.
 5. Анализ на урината. Трябва да се контролира наличието на белтък в урината.
 6. ЕХОГРАФИЯ на плода с допплерометрией. С помощта на това изследване разкрива степента на развитие на плода, гипотрофия.
 7. Разглеждане на зъболекар.
 8. Проучване на маточното дъно. Ако съдове на фундуса променени, това може да е сигнал за проблеми с плавателни съдове на главния мозък.

Една жена не трябва да се игнорира медицинско изследване. Това се отнася особено за зряла мамочек (след 35 години) и тези, които ражда първороден. И към здравето си трябва да бъдете внимателни бременните с хронични и инфекциозни болести.

Успешно диагностициране е гаранция за правилно изработени стратегии за лечение.

Важно! Никой симптом не трябва да се изплъзне от погледа на бременната. За своите подозрения тя трябва незабавно да уведоми лечащему лекар.

Как се лекува гестоз?

Веднага да кажем, че напълно да излекува гестоз не може да бъде. Той се провежда заедно с бременността. Обаче го предупреди развитие в по-тежки форми е възможно.

Основните направления за лечение на:

 • Трябва да се създаде лечебно-охранительный режим. Една жена трябва да се избягват силни емоционални натоварвания, да бъде спокойна и уравновесена. Вредно ярка светлина, шум, тежки физически натоварвания, не съответстващи на неговото състояние. Ако гестоз изразени слабо, а след това са назначени такива средства, като motherwort, валериан, а при по-тежки форми се прибягва до индивидуалния избор на успокояващи лекарства, с оглед на бременността.
 • За да се възстанови функцията на организма на бременната, а също да се предотврати гипоксию на плода, се предписват съответните медикаментозные средства. Това са лекарства, които имат успокояващ, хипотензивни, спазмолитично, диуретично действие. Тези лекарства трябва да се подобри плацентата притока на кръв, за да предупреди гипоксию на плода. При обостряне на съществуващите хронични заболявания се назначава подходящо лечение, насочени към негативно облекчение на симптомите.
 • Трябва да се подготви родовия канал, за да родоразрешение при гестозе е проведено своевременно и внимателно. Срокове за раждане се определя състоянието на бременната. Например, тежка форма на гестоза предполага родоразрешение не по-късно от три дни от влошаване на състоянието. Ако се развива еклампсия, родоразрешение трябва да бъде мигновено. Най-безопасни за здравето на бебето са раждане на 38 седмица от бременността и по-късно, тъй като по това време на време се образуват всички жизнено важни системи на плода. Да се роди по естествен начин или от прилагане на метода «цезарово сечение»? Изборът зависи от състоянието на плода и родовия канал бременна. При тежко гестозе, когато е необходимо спешно родоразрешение, извършва операция цезарово сечение. Ако раждането мине по естествен начин, се препоръчва анестезия. И не толкова за облекчаване на болката, колкото за подобряване на плацентарного и увреждане на бъбреците, циркулацията на кръвта, както и малък спад на налягането. В случай нетяжелого гестоза се назначава лечение, а раждането да премине в срока по естествен път.

При средни и леки форми на гестоза жените се препоръчва хоспитализация в стационар. Тежки гестозы могат да изискват и реанимация. Основни изследователски процедури, които се провеждат в стационар:

 1. Провеждане на общ анализ на урината, както и проби от Зимницкому.
 2. Проучване на състоянието на плода (допплерометрия, УЛТРАЗВУК, кардиотокография).
 3. Коагулограмма и други кръвни тестове.
READ  Пепел от хемороиди: лечение, мнения

Като лечение се прилагат инфузионная терапия, чиято задача е отделянето на тъканната течност, както и напълване я недостиг на съдове. При хипертония се провежда индивидуален подбор на лекарствени препарати.

Лечението продължава от няколко часа до няколко седмици. Всичко зависи от тежестта на състоянието. От това по-опасно, толкова по-малко при жените на време. Родоразрешение – това е основният резултат на всяко лечение. Така че в най-тежките случаи се извършва незабавно цезарово сечение.

Принципи на профилактика на гексоза

Основната задача на пациентката и медицински специалисти се състои в своевременното откриване на заболяването и началото на ранно лечение. Така че да се избегне гестоза без активна профилактика трудно.

Не се допуска затлъстяване. По време на бременност жените понякога силно наддаване на тегло. Защо се случва това? Причините са много. Първо, увеличаване на апетита може да предизвика хормонални промени. Второ, жената започва да позволяват на себе си да има всичко подред, твърдейки, че фигурата и е толкова зле, по-лошо няма. На трето място, някои жени са сигурни, че има нужда за двама. Ако тя ще яде, както и преди, детето не получава много хранителни вещества. За съжаление, ефектът от такива разстройства тъжен – затлъстяването и гестоз.

Диета при гестозе е много проста. За плода е необходим белтък (от него ще бъдат построени клетки в организма на бъдещото дете), а оттам и в храната на бременната трябва да бъде млечни продукти, постно месо, яйца, риба. Повишено съдържание на белтък в храната е необходимо още и затова, че се случва да го миграция от организма.

Необходими витамини, минерали, фибри. А те най-много в плодовете и зеленчуците. Особено важно е фибрите: при минимум калории тя прекрасно утолява глада. За стомашно-чревния тракт тази диета също е благоприятен – няма запек и усложнения във вид хемороиди, които често безпокоят бременни. Добре го забравиш за съществуването на храни, съдържащи скорбяла и сладко. Освен наднорменото тегло, те нищо не ще даде нито на майката, нито на бебето.

Максимална наддаване на тегло през цялата бременност трябва да бъде не повече от 12 кг и Малко повече могат да се оправя жените с първоначалния дефицит на телесна маса. И обратното, пухленьким мамочкам е разрешено да наберете максимално 10 кг.

Много важен е правилният режим питейна. Въпреки заплахата оток, силно се ограничават във водата не трябва да бъде. Препоръчително е да се консумират от 1 до 1,5 литра течности на ден, тук също се предлагат плодове, супи и други продукти. А ето издържи на тази вода със сол не може. Колкото и да се искало на бременната да яде кисела краставица или парче херинга, това не е необходимо. За да се отцеди излишната течност, както и увреждане на бъбреците, подобряване на кръвообращението е полезно да се пие отвара от мечо грозде, шипки, сок от боровинки, чай бъбреците (по споразумение с лекар!). За същата цел лекар може да предпише специални лекарства: цистон, канефрон и т.н.

И още един, а може би най-важният принцип на превенция – подвижен начин на живот. Бременността не е болест. Защо една бременна, както и всяка друга жена, трябва да ходят пеша, да се отдадете на плуване, йога за бременни, упражнения по пилатес, да не забравяме специална гимнастика. Основното нещо – не прекалявайте. Трябва да слушат собствения си състояние и при най-малкото подозрения за влошаване прекратява упражнения. За своето спокойствие по-добре още веднъж да се консултирате с лекар. Физическо натоварване не трябва да навреди на жена и нейния нероденото си дете. Лекарят може да ви препоръча специални упражнения, които да помогнат да се отървем от тези или други прояви на патология.

***

Невыявленный и нелеченный гестоз е опасен. Само внимателно отношение към себе си ще позволи на една жена да роди здраво бебе и да запази собственото си здраве.

Видео: гестоз в града «Бременността седмица по седмица»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00107 sec