Гимнастика и упражнения за съдове: мозъка, сърцето, краката, шията, при хипертония

Гимнастика и упражнения за съдове

Понякога под влиянието на някои фактори възниква напрежение на кръвоносните съдове в организма. Състоянието е наречено дистония. Може да доведе до това нарушение на кръвообращението в системата. А причините могат да бъдат различни фактори. Като стрес, ниска физическа и двигателна активност, лудост тютюнопушенето или наличието на заболявания. Да помогне на здравето и да се циркулацията на кръвта може да гимнастика и упражнения за съдове в цялото тяло.

За капиляри

Съдове на организма са най-различни: от най-малките от тях — на капилярите. Те проникват в тъканите на организма, като минава през всяка клетка от нея. Те са изключително важни, тъй като снабдяват клетките с хранителни вещества и същевременно извежда от там ненужни вещества.

И ето, ако такава капилярка ще се свива вследствие на съдова дистония, процес на доставка-изхода на кръв ще бъде нарушен. А това означава прекъсване и работа на целия организъм.

На капилярите, както и други съдове, може и трябва да се тренира.

Система за възстановяване е създадена от японски учен на Кацудзо Ниши и включва:

 • вибрираща упражнение за съдове — много просто, но най-ефективен начин за подобряване на кръвообращението. Лежи на гърба си, трябва да се вдигне нагоре крайниците и половина-две минути се разклаща от тях. Ще се случи вибромассаж малки съдове, в резултат на което лимфната течност се преразпределя, кръвта по-трудно се движи и налаживается процеса на пречистване на кръвоносните съдове от токсини.
 • упражнението «златна рибка», когато лежи по гръб, ръцете са отзад на врата. В това време пръстите на краката трябва да дръпнете в посока на главата, а тялото да произвежда вибрации. Последствие на това упражнения — вдигане на тонуса на гръбначните нерви, което ще доведе до активност на движението на кръвта.

Гимнастика и упражнения за съдове ще бъде ефективна, ако се прави редовно, всеки ден. Можете да тренирате кръвоносните съдове на шията, на главата и долните крайници, веднага след събуждане и преди лягане, в легнало положение на леглото.

На кръвоносните съдове на мозъка

Дистония могат да се появят в съдовете на главния мозък. При такова състояние може да се усети, главоболие, гадене, школа координацията, паметта и речта.

Произходът на спазъм на кръвоносните съдове може да бъде провокирано от стрес, наличието на остеохондроза или метеозависимость.

READ  Недостатъчност на клапите на сърцето: при деца, възрастни, причини, симптоми и лечение

И за кръвоносните съдове на главния мозък, така също съществува система за подобряване на здравето. Тя включва в себе си упражнения за съдове на главата. Накланя в различни посоки, завои главата. Движенията трябва да бъдат плавни, а не да има интензивност.

При възникването на дискомфорт или лошо здраве тренировка трябва да се прекрати незабавно. Връщането трябва да бъде на следващия ден, при благоприятни сензация, намалявайки при тази дейност и време.

Съдове на краката

Крака — един от най-натруженных и податливи на умора части на тялото. Докато по-голямата част от живота си в изправено положение човек разчита на краката си. При това съдовете ви да се напрегнат-често, отколкото в други органи. Съответно те са изложени на дистония. Застой на кръвта в съдовете на краката поражда сериозни последици за здравето.

За лечение на съдове на краката също трябва да правите и упражнения, както и упражнения:

 • Това е най-добре във водата, тя ще ви помогне да се отпуснете мускулите, освобождаване на напрежението и провеждане на занятията, без напрежение.
 • Дори само контрастни вани помагат за укрепване на стените на вените на краката, да ги направи по-еластични.
 • Изпълнява накланя напред, опитвайки се да достигне до пода. Краката не се огъват. Мускулите и кръвоносните съдове ще се затегне, а при връщането в изходно положение расслабятся. Тази тренировка на кръвоносните съдове на долните крайници и ще може да ги укрепени и възобнови нормалния кръвен поток.
 • Краката слайд отворен широко. Без помощта на ръцете да изпълнява наклон напред до пода.
 • Раскинуть ръце и да се движи по пода на колене.

Ако почувствате умора, прекъсване на дишането или друг дискомфорт, гимнастика спре. При повторно тренировка намаля интензивността, намаляване на броя на движенията.

Съдове на шията

Главата зависи изцяло от врата. Именно там се провеждат съдове, отиващи към мозъка. А така също и в областта на шията има изключително важна артерия, кръвта, която се стича към сърцето. Ако шийни мускули, не тренированы и слаби, тогава ще затегне съдове. Това ще доведе до техния тон и застой на кръвта. Така може да възникне, хипертонична болест, главоболие, болки в гърба.

А това означава нужда от гимнастика за мускулите и кръвоносните съдове на шията и упражнения е много важно за здравето:

 • Притискам цялата повърхност на гърба към стената отзад, щам силно всички шийни мускули. Усещането вдавливания себе си в стената. Дишането се забави с няколко секунди и се оставя да престои в това положение. След това издишайте и се отпуснете.
 • Дланта силно надавливать челото, накланя главата си назад и с усилие. Главата на това трябва да се противопоставят на движението. Дишане по време на напрежение спряно. След издишване максимална релаксация на цялото тяло.
 • Същото се изпълнява с движение на главата в страни и напред. Тези упражнения обучават и укрепват мускулите на врата. И съдовете не трябва да се напрягам при ежедневните движения.
 • Въртене за плавни движения на главата на завършване на кръга. Това също ще накара кръвта да се движи по-интензивно, като се избягва застой, а мускулите на шията, да бъдат гъвкави и еластични.
 • Подобно упражнение за шията, но не по окръжност, а от рамо до рамо.

При тези тренировки е възможно появата на световъртеж или шум в ушите, дори и потъмняване в очите. Веднага да се спре, максимално да се отпуснете и да се отпуснете в легнало положение, дълбоко дишане.

Съдове на сърцето

Разбира се трябва да оздоравливать сърцето, централен мотор, качающий кръвта по вените и съдове.

READ  Средна концентрация на хемоглобин: какво означава това, норма на МСНС, намален, увеличен

Гимнастика и упражнения за сърцето най-добре веднага след събуждане, като по този начин зарядив му издръжливост и активна дейност:

 • Издигане над себе си крака и ръце и да извършва въртене на четки и краката. Така застоявшаяся за нощ на кръвта ще се възобнови на дневния ритъм на движение. Седнал на леглото, направи няколко накланя напред и отново да си легне.
 • След това може да изпълни няколко упражнения, ставах от леглото.
 • Да ходите на пръсти, повдигане на краката си, като чапла, високо повдигане на сгъната на колене. Ръце в замъка над главата си, и да направите това накланя на една страна, ту в друга.
 • Вдигам широко разположени ръце нагоре, да се грижим за тях в страна, включване на цялото тяло в другата ръка настрана.
 • Под наем. Познато в целия движение, но го направи трябва да е плавно и бързо. Диша се опитаме точно, без забавяне.
 • Ножици. Изпълнение, високо повдигане на краката си, и при голямата амплитуда на движенията.

Всички тези упражнения за съдове на сърцето при редовното им изпълнение ще помогне за укрепване на сърдечния мускул, ускоряване на притока на кръв и скорост на запълване на кръвоносните съдове. Постепенно благосъстояние ще се подобри и тогава натоварването може да се увеличи малко.

При хипертония

Хипертония, или високо кръвно налягане — в следствие на лоша проходимост на кръвоносните съдове. Разбира се, това може да се случи поради наличието на заболявания. Но от това не намалява значението на гимнастика и упражнения при лечение на хипертония.

Упражнения, напрягающие мускулите, при хипертония не се прави. Това може да доведе до още по-голямо спазъм и скок на налягането. По-добре да изпълняват плавни движения на краката и ръцете:

 • Опирайки се на стол или маса, да направи няколко не остри коремни преси. Ходене, накланя напред, вдигане на краката към гърдите — всичко това е подходящо при наличието на заболявания на упражнения.
 • Можете също така просто да задържи за кратко време повдигнати крака. Го прави по-добре да седи.
 • И още една добра тренировка за съдове — дихателна гимнастика. В края на краищата, дишане носи в кръвта на кислород, от което тя става по-подвижен. Но трябва да диша чист въздух и правилно. Вдишвайте трябва дълбоко и силно носа, опитвайки се да запълни не само леки, но и на цялото тяло. Малко се забави дишането и издишайте въздуха уста много бавно, като ще забавяне на процеса.
 • Такива упражнения трябва да се правят по няколко пъти на ден, но малко по малко, буквално за няколко минути. Два-три вдишване и издишване могат да убива други упражнения. Добре изпълнява тази гимнастика в проветренном закрито преди лягане. Това ще ви помогне да се отпуснете органи, насищане на кръвта с кислород. Сънят ти ще бъде насочен и по-спокойни.
READ  С мозъчен тумор: причини, симптоми, колко живеят, лечение и диагностика

Съдове трябва да оздоравливать заедно с целия организъм. Това е и правилното здравословно хранене и активност на открито, отказ от вредни навици. Гимнастика и упражнения за съдове на цялото тяло, при това само ще допринесе за укрепване на вашето здраве.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00155 sec