Гимнастика и упражнения за сърцето и кръвоносните съдове на мозъка, краката и шията

Дистония съдове – често встречающееся нарушение на циркулацията на кръвта, причините за който могат да бъдат свързани както с генетична предразположеност, така и с външни фактори. Стрес, липса на физическа активност, пушене, следствието пренесени болести – всичко това води до факта, че кръвоносните съдове се намират в повишен тонус. Стесняване на лумена води до нарушенному кровоснабжению, повишаване на кръвното налягане, особено, ако има диагноза «нейроциркуляторная дистония», което значително утежнява време на тези процеси. Да помогне за възстановяване на пълноценна кръвообращението може да не е толкова аптечные лекарства, колко активен начин на живот и прости упражнения за съдове.

Тренировка на капилярите е задължително условие за оздравяване на кръвоносната система

Най-малките кръвоносни съдове – капилярите. Именно те са отговорни за живота на всяка клетчица на тялото, доставка до нея хранителни вещества и да се освободи от разпадни продукти. Капилярни пропит с едно цялото тяло на човек, общата им «дължина» е не по-малко от 60 хиляди километра. Ако на пътя на притока на кръв се среща на препятствие под формата на суженного абсолютно на съда, то в следващите клетки се случи натрупване на токсични разпадни продукти, които не е своевременно да се възпроизвеждат. Това ще доведе до появата на болестта не само на сърдечно-съдовата система, но и в други жизнено важни органи.

Японски учен и лечител Кацудзо Ниши нарича кръв «река на живота» и е създал цяла система за възстановяване на организма след тренировка капиляри и упражнения за укрепване на кръвоносните съдове:

 • Най-прост, но ефективен метод, който може да подобри състоянието на капилярите и циркулацията на кръвта – упражнение-вибрация. Направи му трябва сутрин, не ставане от леглото. Вдигане на движение на краката и ръцете, трябва просто ситно и често се треса от тях в продължение на 1,5 – 2 минути. Освен своеобразен вибромассажа на капилярите, се случва и преразпределение на лимфната течност, която помага за изчистване на организма си от токсини и шлаки.
 • Още едно упражнение от арсенала на Ниши – «Златна Рибка». В легнало положение върху равна леглото, трябва да се постави ръцете си под врата на нивото на четвъртото шийния прешлен, дръпна към себе си чорапи на краката, и силно напрягшись, възпроизвежда вибриращи малки движения на цялото тяло, подобно на риба. Това упражнение помага да се отървете от излишното тонус на нервите, разположени в гръбначния стълб и спомага за активното кръвообращение.

Тренира капилярна съдове трябва редовно повтаряне на упражнения по два пъти на ден – сутрин, след събуждане, и вечер.

Видео: комплекс упражнения според системата на Ниши

Как да се отървем от спазми на кръвоносните съдове на главния мозък

Нарушение на кръвообращението и съдова дистония – причините, поради които възникват спазми на кръвоносните съдове на главния мозък. Клиничните прояви на спастична пристъпи познати на мнозина. Това е

 1. Редовно появяващи се главоболие, виене на свят, промени в показателите на кръвното налягане;
 2. Гадене, нарушения на речта и координация на движенията;
 3. Шум в ушите, нарушения на паметта;
 4. Умора и рязко намаляване на работоспособността.

Провокира спазъм на кръвоносните съдове може да стресова ситуация, промяна на атмосферното налягане, хронични заболявания на гръбнака (остеохондроза, например). За да сведе до минимум риска от възникването на крампи, трябва да се укрепват кръвоносните съдове на главния мозък. Това ще помогне за здравословно хранене, спазване на режим на труд и почивка, билки и специални упражнения.

За подобряване на кръвоснабдяването на мозъка в комплекс дневна гимнастика трябва да включват движения, които изискват промяна в позицията на главата накланя надясно, завъртане на главата, катаклизми и премятания. При изпълнение на упражнения трябва да се внимава за дишането, движенията на главата да изпълняват плавно, без друсане. При поява на неприятни усещания, потъмняване в очите, силен световъртеж гимнастика трябва да се прекъсне и възобнови след кратък отдих, понижаване на интензивността на движение.

Комплекс упражнения за подобряване на притока на кръв в мозъка

 • Извършва изправено положение, краката – на ширината на раменете. Въртенето на главата в посока на часовниковата стрелка и обратно в рамките на 2-3 минути.
 • И. П. същото. Ръцете си вдигнете нагоре, rebind пръстите на ръцете. Наведе напред, извършващи движението «колки дърва за огрев». Повторете 8 пъти.
 • И. П. същото. Махи рита последователно: левият крак идеек към дясната ръка, десния крак към лявата ръка.
 • И. П. същото, коленете леко свити. Ръцете се изтегля в страна и производство на асинхронни на въртене: лявата ръка се върти напред, дясната назад. Упражнението подобрява паметта и скоростта на мислене.
 • И. П. – легнал по гръб, краката и ръцете изпънати покрай тялото. Вдигам прави крака колкото се може по-високи ръце се поддържа долната част на гърба. Изпълнява багажник «Бреза» до 5 минути.
READ  Неутропения: причини, видове, симптоми, лечение

Отлична гимнастика за кръвоносните съдове на мозъка – танци. Извършване на танцови стъпки, човек тренира координацията, кръвта се обогатява с кислород, подобрява нейната циркулация. Съдове на мозъка стават по-еластични, намалява тяхното тонус. Освен това, танци – прекрасен начин да се освободи от емоционалното напрежение, да се отървете от стреса. А това е много значим фактор в делото за оздравяване на кръвоносните съдове на мозъка.

Видео: просто упражнение за укрепване на слаби съдове

Укрепване на кръвоносните съдове на краката – уверен стъпка в здравословен начин на живот

«Внасянето на разстояние» за изправеното ходене – повишено натоварване, което изпитват вени на краката. Слабост ножных вени може да доведе до застой на кръвта и като следствие, до поява на сериозни поражения на вените. За профилактика на заболявания на кръвоносните съдове на краката няма по-добро средство от движение. За да намали натоварването на долните крайници, упражнения за по-ефективно провеждане на вода. Плуване, аква аеробика, приемането на минерални бани и дори просто обливане на краката с хладка вода – това стимулира притока на кръв и кара съдове на краката се свиват – разжиматься с по-голяма интензивност. Тази редовна такса за съдове, допринася за тяхното укрепване и прави стени ножных вени по-еластични.

Комплекс упражнения, насочени към укрепване на кръвоносните съдове на краката

 • И. П. – стоящ на пода, краката по-широк от раменете. Да се навеждате напред и надолу, се достига с пръсти повърхността на пода. При изпълнение на накланя краката се държат прави.
 • И. П. – седи на пода. Краката разтворете колкото се може по-широко, Ръцете се прибират на нивото на гърдите, наведен напред да се сдобият с пол свити ръце. Да се гарантира, че краката остават прави. След като на всеки 8-10 навеждане направи минутна пауза.
 • И. П. – на колене. Ръцете се изтегля в страна и да започне ходене на колене, напред и назад. При умора – лежи на пода и да се възстанови дишането.

Упражнения за профилактика на венозна недостатъчност на краката и разширени вени

За отпускане на кръвоносните съдове на краката е полезно приятен джогинг. Ако се обърнете към тренировка, без прекомерен фанатизъм, дозиране интензивността на натоварване и продължителност на рънове, тогава ползата е очевидна. Противопоказания за тренировки могат да станат:

 1. Приемът на храна непосредствено преди джогинг;
 2. Шум или бучене в ушите;
 3. Слабост в краката;
 4. Силно намалява кръвното налягане.

При възникване на прекомерна умора или дискомфорт при провеждане на джогинг по-добре да се спре, да направи няколко дихателни упражнения, за да се възстанови дишането и да преминете в ходене. Увеличи интензивността на тренировките ви трябва да бъде само тогава, когато организмът напълно се адаптира към повишените физически натоварвания.

Видео: превантивни упражнения за краката

Здрави съдове на шията – гаранция за добро здраве

Шията е изключително важна част от човешкия организъм. Именно тук са концентрирани важни артерии, чрез които се случва кръвоснабдяването на мозъка и гръбначния стълб. Отслабва мускулите на шията карат човек непрекъснато да се напрягам, за да запази главата и гърба си изправен. Това напрежение води до компресиране на съдове, зажиму нервни окончания. Оттук – нарушение на кръвообращението, главоболие, повишено налягане и други неприятни симптоми.

Укрепване на шийни мускули, може да се възстанови съдове на шията и по този начин да се отървем от заболявания. Сред упражнения основно място заемат обрати, накланя и въртене на главата. Всички движения трябва да се извършват изключително плавно, не забравяйки да следи за правилното дишане. Добри резултати дава китайска гимнастика, където липсват остри и активни движения. Упражнения за съдове на шията и укрепване на мускулите може да се извърши и у дома, и на работното място – за това не се изисква специално оборудван място.

Упражнения за укрепване на мускулите на врата

 • Изправи се до стената, опитвайки се да всички части на тялото са били плътно притиснати към вертикална повърхност. На вдишване се борят «впечататься» в стената, максимално напрягане на мускулите на врата. Задръжте дъха си и да запази това положение 5-6 секунди.
 • Седнал на стол, трябва да се постави длан на челото си и силно натиск, принуждавайки главата облегни назад. Едновременно напрягане на врата, трябва да се противопоставят била прехвърлена на прогресивния движение на главата. Това «противопоставяне» при максимално напрежение трябва да задръжте 5-7 секунди, при това дишане трябва да се спре. След време издишайте въздуха и се отпуснете 10-12 секунди. Повторете движението от 3 до 7 пъти.
 • Подобни движения, са произведени с наклон на главата напред и в страни. Тази гимнастика е добре, че през деня може почасово изпълнява по 1-2 упражнения – това е изключително полезно за разширяване на кръвоносните съдове на шията и на мозъка.
 • Бавно завъртете главата на полукругу, от едно рамо на друго, забавяне в крайни позиции. Повторете 8-12 пъти, с постепенно увеличаване на амплитудата.
READ  Спазъм на кръвоносните съдове на главния мозък: симптоми и лечение

Видео: упражнения, полезни при ВСД

Как да се обучават на сърцето и кръвоносните съдове?

За да се запази съдове и сърцето в добро състояние, трябва максимално да се обърне внимание на тяхната редовна тренировка. Това се отнася особено за възрастни хора, които по силата на възраст намалена физическа активност. Достатъчно количество кислород и постижими физически упражнения – за това не трябва да забравяме за възрастните хора.

Тренировка на сърцето и кръвоносните съдове трябва да започне сутрин, веднага след събуждане. Въртенето на пискюли ръце и крака крака – упражнение, което ще ви принуди «да се събуди» кръвта, кръвоносните съдове при това ще се разшири. Накланя, клекове и обрати на корпуса трябва да се извършват при непрекъснат контрол на честотата на ударите на сърцето. Ако пулсът е един необучен човек е в рамките на 90-100 удара в минута, сърцето му се получава още не са достатъчно кислород и кръв. При увеличаване на общата степен на физическа активност се увеличава и честотата на сърдечните съкращения. Съответно, сърцето работи с по-голяма ефективност, да получава достатъчно количество кръв, за сметка на добрата работа на аортата.

Няколко физически упражнения за сърцето и кръвоносните съдове

 • Да се изкачи на носочки и ходи с много високо повдигане на коленете си.
 • Краката са на нивото на ширината на раменете. Ръцете се издигат нагоре, сцепив при този ръце в замъка. При накланяне на корпуса надясно – десен крак изпада надясно. Наклон се стремят да изпълняват колкото се може по-дълбоко. Повторете същите движения в лявата страна. Изпълнява 8-9 пъти, като не забравяме да се контролира дишането.
 • Ръцете се разтварят в страни и ритмично да пляскате с дланите на противоположния рамо. На дясната ръка – лявото рамо, и обратното. Корпус с това да прави. Изграждане на повторения и темпо при липса на неприятни усещания в областта на сърцето до 50 пъти.
 • Ръцете да се свалят покрай тялото, краката са плътно притиснати един към друг. Ръцете правят пълен кръг: назад – нагоре – напред. Цикъл на завъртания първо се извършва в едната посока, след това промени посоката на обратното. Повторения – от 10 до 50.
 • Лежи на гърба си, трябва да се вдигне изкриви в коленете крака под ъгъл от 90 градуса и имитират движение с велосипед. Дишането не се задържа.
 • Докато е в легнало положение, удължени крака се вдига на височина 30-40 см и направи кръстообразна движение. Повторение 20-25 пъти.

Активно се обучават на сърцето си помагат нататък, колоездене, кардиоупражнения, ходене пеша по стълбите. Не трябва да забравяме само за едно: натоварването трябва да се увеличава постепенно. Най-важното при изпълнение на упражнения – не ги брой и интензитет, както и за редовността. Трябва да се спазват строг цикъл: натоварване и релаксация. Тогава мускулни влакна на сърцето, ще се увеличи, сърдечния мускул и кръвоносните съдове ще се засили и ползи от тренировки ще стане ясно.

Видео: упражнения за здравето на сърдечно-съдовата система чрез мускулите

Гимнастика при хипертония

Особено важна е тренировка на кръвоносните съдове при хипертония. Високо кръвно налягане често се дължи на факта, че стените на кръвоносните съдове губят способността да се отпускат и кръвта трудно «проталкивается» през стеснени съдове. Добавете проблеми с високо кръвно налягане атеросклеротични промени в артериите — холестериновые плаки в стените им. Ако не предприемат никакви усилия за тренировка неподвижни съдове, хронично повишаване на налягането може да доведе до тежки последици.

Важно! При хипертония не може да изпълнява писти, остри махи с ръце и крака, с всички упражнения, при които се осигурява приток на кръв към главата. Не задържайте дъх на мускулната усилие – това може да доведе до още по-голямо повишаване на налягането.

Упражнения за хипертоници

 • Загрявка: ходене из стаята с плавни завои на корпуса. Ръцете и краката се изпълняват не на резки движения – къси махи, огъване, полуприседания. При ходене могат да се извършват кръгови движения на таза. Продължителност – 5 минути.
 • Седнал на стол, краката да се постави на разстояние 30-40 см, ръцете си вдигнете нагоре. Спускане на ръцете надолу и извеждайки ги зад гърба си, наведе напред, до колене. Главата трябва да се държи направо, с поглед устремлен напред.
 • Не ставане от стола си, прави ръце се изтегля в ръка, едновременно да повиши согнутую в коляното крак към гърдите. На ръцете си, докато това е сведена пред себе си, като помага държи поднятую крак. Изпълнява последователно с десен и ляв крак, по 6-8 пъти.
 • Ръцете – вдишване, издишване ръцете се поставят на кръста и да изпълни наклонът на корпуса надясно. Повторете с наклон наляво. Изпълнява упражнение може и в седнало и изправено положение.
 • Ръцете се разтварят в страни, корпус да прави. Десния крак се облекчи ясно надясно, държи на височина 30-40 виж Повтори същото движение с левия крак.
READ  Нейроциркуляторная дистония: гипотоническому, смешанному, кардинальному тип

Видео: упражнения за нормализиране на кръвното налягане

Дихателна гимнастика

Обогатяване на кръвта с кислород, който е естествен вазодилататор фактор, в по-голяма степен помага на дихателна гимнастика. Има няколко практики оздоравливающих дихателни упражнения – китайска гимнастика ци Гун, дихателна гимнастика Стрельниковой, метод на дълбоко дишане Бутейко, йога. При цялото разнообразие от технологии на принципите на дишането се използват с голяма степен на похожести: deep кратък въздух през носа, забавяне на дишането и почти незабележим естествен изход през устата.

При йоговском дишането на въздух е придружено от выпячиванием корема, след пауза следва издишване – корема максимално се прибира. Няколко дихателни упражнения са в състояние да намали номера на кръвното налягане и нормализира работата на кръвоносните съдове. А овладяването на дихателни практики помагат да забрави за хипертония в продължение на много години.

Видео: дихателни упражнения за хипертоници

Лечебна физкултура след инфаркти и инсулти

Физическите упражнения не само допринасят за превенция на сърдечно-съдови заболявания. Лечебното терапия при инфаркт на миокарда и план предвижда задължително въвеждане на упражнения с лечебна физическо възпитание. Първият комплекс от УПРАЖНЕНИЯ, предписани изпълнява още докато сте в болницата под лекарско наблюдение. Но и след изписването на пациента, всеки ден трябва да изпълняват специални упражнения, чередующую възможна натоварване и релаксация, не по-малко от половин час. За възстановяване на миокарда се изисква пълно снабдяване с неговата кръв и хранителни вещества, а за това е необходима възможно физическо натоварване.

Класове на един стол, състоящи се от попеременного поднимания и спускане на краката и ръцете, се изпълнява в спокойно темпо, с ясни спазване на ритъма на дишане. Ходене на едно място, накланя надясно и наляво, маховые движението на краката ми – тези упражнения трябва да се направи, чрез контролиране на сърдечната честота. Честота на ударите на сърцето не трябва да се издигне над 120 удара в минута.

Прекаран инсулт можете също така да компенсират прилагането на масаж и ЛФК. За да се върне тялото губи способността си за движение, трябва постоянно и усърдно да се отдадете на зареждане. Първите упражнения трябва да се направи с помощник, но след известно време, подбран лекар комплекс пациентът да може да извършва самостоятелно. При лечебната физкультуре след прекаран инсулт важно да не се допуска преумора и излишен стрес. Редовността и систематичность в занимания ФИЗКУЛТУРА ще върне радостта от движението.

Видео: комплекс от упражнения, след инсулт

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00077 sec