Гиперемия: на кожата, лицето, лигавиците — артериална и венозна

Гиперемия. Такъв медицински термин, широко известен. Гиперемия не е отделна болест, но въпреки това съответства на много проблеми в организма. Понякога това е просто състояние на вегетативната нервна система, а понякога това е сериозна патология.

Тя е признак на висока температура при грип и ТОРС, така че, ако е практически здрав човек «светва» лицето, което респираторная вирусна инфекция на подхода. Хората, страдащи от артериална хипертония, знаят, зачервено лице напомня, че трябва да се засилят мерките и да вземат хапче. Алергична реакция, хранителна и лекарствена също започва със зачервяване. И още много-много различни състояния на…

Тя се случва много видове

Гиперемия на кожата – не непременно заболяване. Човек е взела гореща вана, прекарал един слънчев летен ден на брега на реката, или просто бързо пробежался. Кожата се оцвети в червено, особено на лицето. Това е напълно естествен приток на артериална кръв в отговор на въздействие върху кожата си, някои фактори и това е артериалната гиперемия. След известно време всичко ще мине. И това се случва полнокровие, обусловени патологическими процеси, така че гиперемия е:

 • Физиологична;
 • Патологична.

В зависимост от потока (гиперемия произход, а след това е отишъл, че повече няма да се повтори или тя тече в продължение на дълго време) патология разделя на:

 1. Остра;
 2. Хронична.

Класификация зачервяване, предполага разделение и разпространението на процеса, така че отделят:

 • Местна, когато промяната на цветовете ограничено до определен парцел;
 • Обща, ако гиперемия обхваща цялото тяло.

Има полнокровие и по патогенезу:

 1. Кръвното;
 2. Венозно.

Активна и пасивна гиперемия

Артериална гиперемия, я наричат активна, се дължи на повишено приток на артериална кръв. Тя възниква поради различни причини, които допринасят за предоставянето на допълнителен обем на кръвта, в тъканите. Придружени от артериална гиперемия повишаване на температурата и увеличаване на тъканите в цялост. За артериална зачервяване се отнася и физиологично полнокровие, както и на следните патологични видове:

 • Възпалителния, тя обикновено е местна (алопеция гиперемия) се дължи на разширяване на кръвоносните съдове и притока на кръв в ограничено възпаление на сайта. Освен това, възпалителен процес ще бъде придружен от припухлостью и местните повишена температура;
 • Гиперемия след анемия, когато по някаква причина е бил нарушени притока на кръв по изпълнение (оток, натрупване на течност в устната и др). След отстраняване на пречките кръвта се втурва в съдове и обзема им;
 • Полнокровие на почвата артерио-венозна шунт, например, при раняването, когато се формира соустье и от виена в артерия доставя допълнителен обем на кръвта;
 • Вакатная или перераспределительная (кесонная болестта на водолази);
 • Коллатеральная гиперемия се формира в случай на засилване на притока на кръв по обходным пътища, когато в багажника съдове движение на кръвта по някаква причина трудно (тромбоза, лигатура, подуване, уголемени лимфни възли).
READ  Тампонада на сърцето: причини, симптоми, лечение, помощ

Венозна гиперемия (пасивна) настъпва по силата на патологични състояния (недостиг на изтичане на кръв от вените при венозном застой в резултат на сърдечна недостатъчност, свиване на магистрални съдове, пребиваващи в една (неудобна позиция без движение). Освен распухания тъкани, които имат синкав цвят до тъмно-синия цвят (цианотичная гиперемия), венозна гиперемия се характеризира с понижаване на температурата в размирната място.

Повече за венозна зачервяване и патологическом застой на кръвта прочетете за връзка.

Други видове полнокровия

В литературата могат да се срещнат и други видове гиперемий, въпреки че всяка от тях ще има, главно, активен характер, ще бъде местна или обща, патологична или физиологична, остра или хронична:

 1. Officinalis – прилагане на някои медикаменти причиняват гиперемию, понякога е доста силно изразена, например, лекарства никотинова киселина;
 2. Токсични (постъпването в организма на токсични вещества понякога причинява гиперемию);
 3. Реактивна – това е временно явление, реакция на дразнител (физиологичен);
 4. Рефлекс е реакция към дразнещи, която постъпва отвън, и, за разлика от реактивен, е малко по-различен механизъм на възникване;
 5. Функционална или работна възниква при усилването на функциите на отделни органи или на целия организъм;
 6. Изкуствена се прилага за лечебни цели, например при венозном застой;
 7. Постишемическая възниква, когато на мястото на исхемия възстанови притока на кръв;
 8. Гипостатическая съответства на сърдечната недостатъчност.

И дори в тази класификация гиперемий не свършва дотук, тъй като има още няколко вида, свързани с раздразнение съдоразширяващ нерви или загубата сосудосуживающего център.

Когато се зачервява кожата

Най-често гиперемию лице ние виждаме, ако изпитвате силни емоции. Това полнокровие е характерен за хората прекалено срамежлив, лесно возбудимым, чувствителни и ранимым. Но той се счита за физиологичен феномен, който не подлежи на никакво лечение, освен, че нервната система препоръчват подлечить, тъй като при такива пациенти обикновено се диагностицира нейроциркуляторная дистония. Обаче всичко зависи от силата на емоциите, защото има такива, че и спокоен човек са в състояние да изведе от себе си. Гняв, възмущение, силно възмущение лесно могат да се изчервявам.

Гиперемию на кожата, което най-често свързваме с алергична реакция, където тя носи обикновено, остър характер. Първо може да се наблюдава зачервяване на лицето, който бързо се разпространява върху цялото тяло, като обхваща кожни воалите на корема, ръцете и краката. Това е вече патологична гиперемия.

READ  Горещи вълни при менопауза: при жените, мъжете, причини, симптоми, какво да правя, лечението с народни средства за защита

По този начин, с изключение на физиологични гиперемию, други видове полнокровия обозначават на патология, която може да бъде най-разнообразна.

Полнокровие – знак за заболяване

Причини кожна зачервяване може да се крие зад такива заболявания, като:

 • Ярката алопеция гиперемия кожата на лицето е присъща на системната червена волчанке (известен «пеперуда», простираща се от носа към бузите);
 • УНГ-болести (същия ринит дава зачервяване не само лигавицата на носа, но и засяга всички части около него;
 • Висок хемоглобин ще даде скромна гиперемию кожата покрива (в някои случаи състоянието е болестно, а над хемоглобин се дължи на полицетемией);
 • Високи и ниски температури (и прегряването и преохлаждането ще бъдат придружени от полнокровием);
 • Механично въздействие (обикновена гъба стане причина за зачервяване на кожата);
 • Алергична реакция;
 • Заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • Повишена температура;
 • Високо кръвно налягане;
 • «Горещи вълни» в пременопауза при жените;
 • Възпалителни процеси дават, обикновено очаговую гиперемию, т.е. зачервяване на кожата и лигавиците само в мястото на възпалението.

Възпалителна гиперемия може да засегне достатъчно отдалечени места, например стъпалата. Атеросклероза, оклузивна болест, диабет първо дават бледност на кожата покрива на крака, а присоединившееся възпаление – очаговую гиперемию.

Гиперемия на крака се наблюдава при изгаряния и измръзвания, венозно полнокровие с цианозом присъщо на застой, живи забързаното зачервяване на стъпалото дава эпидермофития.

Освен кожата и лигавиците, гиперемия може да засегне и вътрешните органи. Болестно, местно, венозно полнокровие на белите дробове, наречено кафяво индурацией, се формира при пороке митралната клапа. И това също гиперемия.

Гиперемия при деца

Още повече към полнокровию склонни малки деца, защото техния организъм бързо реагира на неблагоприятните въздействия. Нежна кожата на бебето е много чувствителна, така че имам малко дете и при най-малкото се нагрее прекомерно може да се появи бодлив топлина. Гиперемия на бузите, наблюдавано при диатеза, понякога това е единственият знак за малтретиране.

Зачервяване с глоба обрив при дете може да се посочи коревую краснуху, вярно е, че самата морбили сега, като цяло, не се среща, благодарение на повсеместното ваксиниране.

Тялото на детето по-бързо ще реагира на по-висока температура на тялото, която родителите вече ще забележат по покрасневшему лице на малко дете.

По време на плач, някои деца много ще се напрегнат, а на лицето от това се появи ярка изразена зачервяване, но това е физиологична гиперемия, която минава бързо, само дете да се обвържат.

READ  Лейкоэнцефалопатия, болест на Бинсвангера: съдова генезиса, мелкоочаговая

Но това, че възрастен човек може да бъде дреболия, за бебе може да се изправи пред големи предизвикателства, така че при появата на необясними (не физиологична) зачервяване, особено, ако към него се присъединяват тези симптоми, като висока температура и обрив, трябва веднага да се обадите на лекаря, защото кръг заболявания, свързани с полнокровием, при децата е значително по-широк.

Гиперемия лигавиците

Какво да правя, ако са зачервени очите? Може би, това е причината. Може би това е дълъг престой зад монитора и очите си «иска» почивка, а може би – има място заболяване. И това трябва да разбера. Очите могат да се изчервявам в резултат на:

 1. Умора;
 2. Нараняване;
 3. Кръвоизливи (избухна съд, което се случва при високо кръвно налягане или прекомерно напрежение);
 4. Възпаление (конюнктивит, кератит, иридоциклит).

Ако нараняване и кървене всички повече или по-малко ясно е, инфекционно-възпалително заболяване на очите се нуждае от специално внимание. Ако очите са зачервени, стомана слезиться, а клепачите му се слепват един с друг след сън, означава, екскурзия до офтальмологу е неизбежен. Очите се нуждаят от сериозно лечение.

Гиперемия гърлото е симптом на широчайшего кръг заболявания. Червено гърло се наблюдава не само при ангина (от катаральной, когато се чества на разумна гиперемия, до флегмонозной, когато тя изразен). Гъделичкане и гиперемия придружава продромальную етап на грип, аденовирусную инфекции и фарингит. Освен това, проверка на гърлото помага в диагностиката доста сериозни инфекции:

 • Инфекциозен мононуклеоза;
 • Кори;
 • Туляремии;
 • Листериоза;
 • Шап;
 • Менингит.

Не може да мине без зачервяване, гърлото и някои заболявания на кръвта (остра левкемия, агранулоцитоз).

Как се лекува гиперемию?

Самата гиперемию не лекува, ако не се лекува заболяване, симптом на което е тя.

Алергия се лекува антигистаминными (противоаллергическими) лекарства, инфекция — антибиотици и противовъзпалителни средства. В случай, емоционална лабилност се извършват дейности, насочени към укрепване на нервната система и намаляване на нейната възбудимост. Накратко, лечението трябва да бъде насочено към отстраняване на причините за полнокровия.

Видео: обучителен филм за артериална зачервяване

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00110 sec