Гиперкоагуляция: причини, лечение, при бременност и извън

Гиперкоагуляция — медицински термин, който означава състояние на повишена активност свертывающий на кръвоносната система. Тази патология може да бъде самостоятелно заболяване или проява на съпътстващи заболявания. Гиперкоагуляционный синдром в повечето случаи е съпроводено с повишена склонност към жизнеспособност. Произвеждан при този кръвен съсирек в насипно състояние по структура и лишена от еластичност.

Кръв — жизнена среда на организма, която изпълнява транспортна функция и осигуряване на доставката на кислород и хранителни вещества до всички вътрешни органи. Тя се състои от плазма — течната част, в която са клетъчните елементи. Брой клетки на кръв и плазма се намира в съотношение 4:6. Когато този баланс е нарушен, и броя на клетъчните елементи започва да доминира, кръв сгущается.

Сгъстяване на кръвта е основен проблем, с който трябва активно да се бори. Когато кръвта започва да се сгъстява, я вискозитет увеличава, са нарушени процесите на окисляване и регенерация на тъканите.

Гиперкоагуляция е първична. Причината за нея е генетично предразположение. Вторична гиперкоагуляция се развива на фона на наличните в организма от заболявания.

Причини

Причините гиперкоагуляции доста разнообразни. Патология никога не възниква спонтанно. Този болестния процес провокира следните фактори:

 • При бременност възниква от допълнителни натоварвания върху деликатните женски организъм, в резултат на което е нарушена работа на системата на кръвосъсирването.
 • Интоксикация със симптоми на диспепсия — повръщане и поносом, както и полиурия, причинени от диабет, болести на бъбреците, конгестия, изгаряния и наранявания, са честите причини за гиперкоагуляции. Обилно загуба на течности прави кръвта высококонцентрированной. При обезвоживании е нарушена работата на мозъка и състоянието на кръвоносните съдове. След възстановяването на болния организъм количеството и вискозитета на кръвта нормализира обмяната на веществата.
 • Прием на много лекарства също води до обезводняване. Продължително лечение на жените хормонални контрацептивами влошава текучество на кръвта. Я концентрацията става нормално след края на терапията.
 • Хиперхолестеролемия се развива в резултат на прекомерна консумация на мазни храни. При това, кръвта става много вискозни. За да я изтласкват в кръвоносните съдове, сърцето, започва усилено да работи.
 • Вирусно или бактериално вземане на организма и глистные нашествия, са придружени от токсични въздействия увреждания на органи и цели, увреждания на кръвоносните съдове, сгущением кръв.
 • Придобити и вродени ферментопатии забавят ток на кръвта и водят до гиперкоагуляции.
 • Заболяване на черния дроб — хепатит и цироза нарушава микроциркулацията и кислороден баланс.
 • Патология — хемангиоми, миома, липома, някои форми на левкемия, миелома.
 • Генетично предразположение.
 • Болести на кръвта и кръвоносните съдове — атеросклероза, тромбофилия, эритемия, разширени вени и венозен застой, ICE-синдром.
 • Характеристики на начина на живот — табакокурение, пу и наднормено тегло.
 • Оперативни интервенции върху сърцето, протези го клапани.
 • Системни заболявания на съединителната тъкан — васкулиты, системен лупус еритематозус, склеродермия.
 • Дисфункция на надбъбречната жлеза, амилоидоза.

Гиперкоагуляция — това е проблем, от която никой не е застрахован. Сблъсквайки се с нея, не си струва да изпадате в паника и да се отдадете на самолечение. Трябва да се вземат в ръце и да се консултирате с лекар. Бездумный прием кроверазжижающих лекарства може да доведе до печални последици.

От гледна точка на механизма на гиперкоагуляция възниква в резултат на:

 1. Повишена концентрация на прокоагулянтов в кръвта и тяхната прекомерна активация, което се случва при силно изразена гиперпротромбинемии, гиперфибриногенемии или тромбоцитозе;
 2. Потискане на активността на антикоагуланти при шок, сепсисе, ожоге, ICE-синдрома;
 3. Дефицит и потисничество фибринолитических фактори на съсирване при тежко тромботическом нарушения, увреждане на стените на кръвоносните съдове, васкулите, атеросклероза.
READ  Синдром на Wolff – Паркинсон – Уайт (WPW): причини, симптоми, диагностика и лечение

Гиперкоагуляция в напреднали случаи води до образуване на множество съсиреци в багажника съдове и микроциркуляторном начин.

Гиперкоагуляция и бременност

Хронометрическая гиперкоагуляция често се диагностицира при жените, вынашивающих на детето. Това се дължи на повишена активност на системата на кръвосъсирването майката и плода. От своя страна гиперкоагуляционный синдром предпазва тялото на жената от голям кръвно загуба в родилна зала. Гиперкоагуляция при бременност възниква по време на второто тримесечие и е вариант на нормата.

Абнормно увеличение на коагулация при бременни е причинена от различни фактори:

 • Болести на вътрешните органи,
 • Генными мутации,
 • Стрес, конфликти, депресия,
 • Зряла възраст — над 40 години.

Всички бременни жени за контрол на гемостазом трябва веднъж в месеца да дарят кръв на коагулограмму и кръвосъсирването. При откриване на признаци на гиперкоагуляции им прекарват безопасна терапия, не наносящую навреди на плода. В противен случай възниква тромбоза на спирални артерии при бременна жена, което води до сериозни усложнения: забавено развитие на плода, по-бързото износване на плацентата, антенатальной смърт.

Клинична картина и диагноза

Гиперкоагуляция най-често действа симптом на различни заболявания, но може да бъде и самостоятелно заболяване, не е като ярко изразена клиника. Забавянето на тока на кръвта, нейното удебеляване, образование микросгустков клинично се проявява с главоболие, парестезиями, обща астенизацией на организма. Пациентите се оплакват от влошаване на общото самочувствие, забавяне, летаргия, апатия, сънливост, звездите, гипертензию, сухота в устата, лошо настроение, охлаждане на крайниците.

Клиничните признаци на заболяването могат да липсват. В такива случаи се определи повишаване на съсирваемостта на кръвта може само по резултатите от лабораторните тестове, без които специалистите не могат да дадат обективна оценка на ситуацията.

READ  Продукти, които повишават кръвната захар: таблицата, при диабет, бременност, списък на

При липса на навременна и адекватна терапия гиперкоагуляция води до развитие на тромботических и геморрагических усложнения.

За да откриете гиперкоагуляционный синдром, трябва да преминат на цялостно лабораторно изследване. За това при пациенти взимат на анализи на кръв от лакътната вена.

В лабораторията се определят показатели коагулограммы и изследване на кръвта към съсирване. UAC, измерване на хематокрит и показатели на киселинно-основното състояние се допълват получените данни.

Диагнозата се определят от характерната черта и лабораторна подготовка система за хемостаза.

Лечение на

За да се възстанови нормалната притока на кръв и да се отървете от гиперкоагуляции, трябва да посетите специалист, който ще се проведе на диагностично изследване и оказване на експертна помощ. Лекарите индивидуално ще избере схема на лечение, с оглед на всички функции на организма.

Лечение гиперкоагуляции насочена към премахване на причинни фактори, провеждане на противошоковой терапия за възстановяване на обема на циркулиращата кръв, подобряване на микроциркулацията, поддържане на хематокрит на оптимално ниво, корекция на гемодинамики и нарушения на кръвосъсирването система:

 1. Лекарства, лекарства за разреждане на кръвта: лекарства на базата на аспирина, които пречат на жизнеспособност: антиагреганты — «Тромбо ASSE», «Кардиомагнил», «Ацетилсалициловата киселина»; антикоагуланти -«Варфарин», «Хепарин», «Фрагмин»; фибринолитики — «Тромбофлюкс», «Фортелизин», «Стрептаза».
 2. Симптоматична терапия — спазмолитици «Но-spa», «Папаверин», «Спазмалгон»; противовъзпалителни средства — «Ибуклин», «Индометацин», съдови лекарства — «Работата», «Курантил».
 3. При наличието в организма на бактериална инфекция се извършва антибиотично терапия с добавяне на антипротеаз, например, «Цефазолин» и «Контрикал», «Азитромицин» и «Гордокс».
 4. За облекчаване на развиващия се палки състояние се инжектира венозно физиологичен разтвор разтвори, плазма, с гепарином, «Реополиглюкин», разтвор на албумин.
 5. При развитието на анемия и намаляване на хематокрит извършва преливане на эритроцитной маса или взвеси.
 6. При автоимунни заболявания прекарват плазмаферез, предписват стероидни хормони — «Преднизолон», «Дексаметазон».
READ  Най-полезни храни: 10 на най-добрите списък

В тежки случаи болните се инжектира венозно вливане на колоидно и кристаллоидные разтвори, преля донорскую кръв. Преливане на кръводаряването спасява живота на болни след травми, придружени кровопотерей.

Успоредно с конвенционалната медикаментозна терапия се използват рецепти от народната медицина. Тинктура лабазника според билкари е заместител на аспирина. Това растение се използват за лечение не само на заболявания на кръвта, но и сърдечно-съдовата система. Отвара, приготвена от плодове на глог, детелина, корен от валериан, маточина, сладка детелина, жълт подобрява състоянието на кръвоносните съдове и има благоприятен ефект върху процеса на кръвообращението.

Диетотерапия изисква консумация на естествени продукти, приготвени чрез варене, задушаване или парна обработка. Храни, обогатени с витамин Д, възстановяване на текучество на кръвта. На ден е добре да се яде една супена лъжица от покълнали зърна от пшеница. В диетата на болни непременно трябва да присъстват млечни продукти, зеленчуци, плодове, месни и рибни специалитети, морски дарове. От плодове и зеленчуци са най-полезни са: червени боровинки, касис, череши, грозде, ябълки, цитрусови плодове, праскови. Задължително трябва да се изключи консервирани, пушени храни, мазни, пържени и мариновани ястия и сладкиши, сдобу, гречу, картофи, алкохол, газировку.

Пациентите, страдащи от гиперкоагуляцией, трябва да спазва основните препоръки от специалисти:

 • Да се откажат от тютюнопушенето,
 • Правилно се хранят,
 • Много се разхождат на открито,
 • За да спортува,
 • Оптимизиране на режима на деня,
 • Лишени от сън,
 • Избягвате стресови ситуации и конфликти,
 • Водят здравословен начин на живот,
 • Периодично да дарят кръв.

Прогноза гиперкоагуляционного синдром не е уникален и зависи от тежестта на основното заболяване, общото състояние на организма, наличните промяна на хомеостазата.

Предупреждение гиперкоагуляции е да се идентифицират пациенти, изложени на риск — бременни жени, възрастни хора и лица с онкопатологией, както и в лечението на фона на заболяването.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00099 sec