Гипохромия, гипохромная анемия: причини, форми, лечение

Сред лабораторни техники, предназначени за оценка на характеристиките на червените кръвни клетки (еритроцити — Er), а не последната роля принадлежи на цвета на четката и го морфологическому проучване. Въпреки, че преди това, докато лекарството ще падне под обектива на микроскоп човек или машина (автоматични хематологични анализатори) ще извърши преброяване на червените кръвни клетки и да определят нивото на червения пигмент на кръвта – хемоглобина (Hb). Забележи известно разминаване, а именно, намаляване на нивото на хемоглобин в кръвта при нормално съдържание на червени кръвни телца, лекар въз основа на получените данни може да се изчисли цветови индекс (CPU) и в случай на ниска стойност (под 0,8), без да се чака за преглед на четката, да се даде еднозначен отговор – гипохромия. Разбира се, за поставяне на диагнозата този отговор не може да бъде окончателно, но той ще се превърне в допълнителен ориентир при микроскопично изследване.

Гипохромия в общ анализ на кръвта (АОК) показва развитието на гипохромной (основно, микроцитарной) анемия. Въпреки това, при съмнение за развитие на анемического синдром задължително трябва да се вземат предвид не само количествени, но и качествени (морфологични) промени червена кръв.

До морфологичен изследвания

Обикновено различните индекси, в това число и цветови индекс (CPU), характеризиращи състоянието на червените кръвни клетки, се изчисляват преди това, докато лекарят пристъпи към визуална оценка на намазка. Въпреки това, ако MCH, MCV, MCHC смята машина, след това ПРОЦЕСОРА се изчислява ръчно от служител на лабораторията по формула, проста и надеждна:

CP = (Hb, г/л х 3) / първите три цифри от общото съдържание на Er

Очакваме от изчисляване могат да бъдат такива резултатите:

 • Нормално натоварване на ПРОЦЕСОРА = 0,85 – 1,05 (нормохромия или нормохромазия), т.е. нормални нива на червени кръвни клетки, които в достатъчно количество съдържат хемоглобин (не повече и не по-малко);
 • Ако стойностите на ПРОЦЕСОРА трудно достигат (или не достигат изобщо) до 0,8, което означава, става въпрос за гипохромии или гипохромазии. Това състояние е характерно за гипохромной анемия – брой клетки е в рамките на нормалното, но на хемоглобина, за да гарантират, че функционалните задачи вече не е достатъчно;
 • Перешагнувший граница на нормалните стойности (до 1,1) цветен индикатор показва гиперхромии или гиперхромазии. Значително повишаване на ПРОЦЕСОРА (1,4) е характерно за злокачествена и В12-фолиеводефицитной анемия.

Цветен индекс е цифров израз на съдържанието на червения пигмент на кръвта към эритроциту. Недостатъчното количество Hb и намаляване на натоварването на ПРОЦЕСОРА (гипохромия) дава основание да се предположи железодефицитное състояние (ЖДА) от различен произход или сидероахрестическую анемия, развиващите поради нарушаване синтеза на гема в младите, които съдържат ядро, клетките эритроидного редица – эритробластах. Данни анемические състояние включени в групата на гипохромных анемий.

Заедно с това, много е важно да не се съмнява в истинността на всички преживявания и определения на показатели за червена кръв, в края на краищата, колко автентично ще бъде изчислена стойност на натоварването на ПРОЦЕСОРА, зависи от точността на определяне на нивото на хемоглобина и броя на червените кръвни клетки — именно тези параметри принадлежат към доминиращ критерии анемического синдром.

Машина и очите на лекаря

Преброяване на червените кръвни клетки (количествен анализ, извършен в гематологическом анализаторе или в камерата на Горяева) все още не дава изчерпателна информация за състоянието на червените кръвни телца. Във всеки случай, особено при съмнение за някаква патология, очите лекар машина замени не може, така че във всеки гематологической лаборатория след броене и получаването на «сухи цифри» ще последва по-информативен морфологический (качествен) анализ. Това изследване дава възможност за цялостно да проучи тампон, определя размерите на червените кръвни клетки (след като ги изчислява автоматично уред или, ако тя е в наличност липсва, това ще лекар вместо него) и да видите през очите на степента на насищане на еритроцитите с червен пигмент на кръвта – хемоглобина.

READ  Средния обем на еритроцитите: какво означава, че нормата, е повишен, понижен, има дете

Гипохромную анемия (поради недостиг на желязо), като цяло, дават такива морфологични признаци:

 1. Гипохромия или изобщо липсата на каквато и цвят (анулоциты);
 2. Често гипохромия и микроцитоз;
 3. Появата на фрагменти на червените кръвни клетки, които се наричат шизоцитами, и млади клетки (предшественици ретикулоцитов) — нормобластов;
 4. Полихроматофилия – наличност в мазке на червените кръвни клетки, окрашивающихся и кисели и алкални (за сметка на присъствието на базофильной субстанция) багрила;
 5. Липсата на реакции или незначителни колебания от страна на белите кръвни клетки.

Важните показатели на АОК — размерът на клетките и …

При изучаване на основните характеристики на червените кръвни клетки, с помощта на автоматичен анализатор, който изчислява количеството RDW – анизоцитоз на червени кръвни клетки и други индекси, лекарят все пак, за да сте сигурни опита от първа ръка, а след това сравни резултатите (още повече, че при отхвърляне на ПРОЦЕСОРА в една или друга посока), обръща внимание на размерите на клетките:

 • Нормално червените кръвни клетки (с диаметър 7 – 8 микрона) той се отнася към нормоцитам и по отношение на тях не се правят никакви бележки в посока, ако останалите показатели също отговарят на норма. Но трябва да се има предвид, че за определени видове анемий такива клетки, като нормоциты – това е напълно нормално явление;
 • Червените кръвни клетки с диаметър повече от 8 микрона причисляет до макроцитам и отбелязва това в бланка анализ (анизоцитоз с преобладаване на макроцитов);
 • При наличието на голямо количество малюсеньких импликанти с диаметър къде по-малко от 7 микрона, често загубили облик на червените кръвни клетки, пише «микроцитоз» и включва микроцитарную анемия.

При липса на автоматични гематологических системи, за да открият не е подходящо нормално явление, служител на лабораторията ще продължи изследване с помощта на кривата на Прайс-Джоунс.

…ги оцветяване

Междувременно, освен размерите на червените кръвни телца, има още един, не по-малко важен критерий, който дава визуална оценка на интензивността на оцветяване на червени кръвни клетки:

 1. Червените кръвни клетки, пълноценно (но не прекалено!) наситените хемоглобина, гледани под микроскоп като нормоциты с малък просветлението в средата на клетките – това е нормохромия или нормохромазия, съответстваща на цветовому показател е в границите 0,85 – 1,0. И отново, нормохромия – не означава липса на патология, пропорционално намаляване на червените кръвни клетки и пигмент на кръвта също е определен като нормохромия, а в действителност има място нормохромная анемия;
 2. Прекомерно насищане на еритроцитите с червен пигмент на кръвта дава излишно е интензивни цветове, стирающую средната просветление (CPU – повече 1,1) – гиперхромия или гиперхромазия;
 3. Голямо средната просветление и тесен панела (пръстен), очерчивающий клетка, показва гипохромию червени кръвни клетки или гипохромазию (колкото повече просветление, толкова голяма, степента на анемия). Това означава, че червените кръвни клетки (наричат ги анулоцитами) слабо наситен червен пигмент на кръвта, следователно и на основните си функционални задължения (доставят на тъканите и органите на кислород) те ще се представят слабо.

Лекар на лабораторната диагностика, след морфологични изследвания на червени кръвни клетки и видя промени от страна на червените кръвни клетки (както това се случи със сигурност, ако повечето клетки по някаква причина променя своите характеристики — размер и цвят), подозира развитие на анемического състояние, че отразит в своето заключение. Въпреки това, темата за тази работа – гипохромия,ето до нея и да се върнем…

Степента на гипохромии. Връзка с микроцитозом

По този начин, ясно е, че гипохромия червени кръвни клетки означава слабо оцветяване на клетки (знак гипохромии – нарастващи в диаметър средната просветление) в резултат на недостатъчен ги насищане червен пигмент на кръвта.

READ  Лазерна коагулация на хемороиди: цена, мнения

Гипохромия, като определящ признак на развитие на гипохромной анемия, има различни степени на выраженности:

 • 1 степен – клетка хубаво прокрашена в периферията, въпреки зона просветление в центъра издава лек гипохромию;
 • 2 степен – просветление в центъра се разширява, като се стреми по-близо до мембраната, но в зона, пълна с боя, се вижда ясно, което свидетелства за умерена гипохромии;
 • 3 степен – оцветяване се намира само на най-мембрани, я всъщност не се вижда, така се създава впечатление, че това не эритроцит изобщо, а така… някакво бледо пръстен. Подобна ситуация може да възникне при напредналите форми на анемия и говори за тежко протичане.

Гипохромия на червените кръвни телца е свидетелство за развитието на гипохромной анемия, обаче защо-то в началото на нашата работа ние говорихме за друга черта на червените кръвни клетки – техния размер? Така че, в повечето случаи гипохромия и микроцитоз – неразделни, те са основен признак на гипохромных микроцитарных анемий. Освен това, значението на тези два показателя се увеличава, ако възникне необходимост да предоставим гипохромные микроцитарные анемия от други държави или между себе си.

Надежден знак гипохромных анемий

Така че, гипохромия е сигурен знак за гипохромных анемий, които се различават един от друг други лабораторни показатели и по своя произход, също имат свои форми. По този начин, групата на гипохромных анемий представляват следните анемические състояние:

Желязодефицитна анемия (ЖДА)

ЖДА – е типичен представител на гипохромных микроцитарных анемий, освен това, е най-често срещаният. Диагностични критерии:

 1. Гипохромия и микроцитоз;
 2. Намаляване на натоварването на ПРОЦЕСОРА и на серумните нива на желязо (Fe);
 3. Лекарства, предназначени за лечение на такива състояния, дават положителен ефект.

Железонасыщенная анемия (сидероахрестическая)

За тази форма е характерно за нормалното съдържание на желязо в серума, но поради лошо всмукване, то не може да стигнем до мястото, където се извършва синтез на гема (в эритробласты), следователно нивото на хемоглобина пада. Тази форма най-често е в резултат на продължителна интоксикация агресивни химикали или промишлени отрови. Освен това, до развитието на хронична гипохромной анемия на организма настоява продължително приемане на медикаменти от различни фармакологични групи (които влияят върху компонентите на червените кръвни клетки).

Критерии за диагноза:

 • Гипохромия на червените кръвни телца;
 • Намаляване на нивата на хемоглобина;
 • Концентрацията на желязо обикновено в нормални граници;
 • Никакъв ефект при лечение на феррумсодержащими лекарства липсва.

Железоперераспределительная анемия

Причина за развитието на тази форма служи излишната разрушаването на червените кръвни клетки (гемолиз), както и гнойни инфекции или патологични процеси, локализирани в сърцето (ендокардит) или на белите дробове (туберкулоза). Обаче като пример за хронична гипохромной анемия не са подходящи всички видове гемолитических анемий (ХА), въпреки че разрушаването на еритроцитите (и, съответно, гемолиз) лежи в основата на тази патология. Много форми на ХА – нормохромные, но количествена таласемия отговарят на определението – гипохромная микроцитарная анемия.

Показатели, използвани за диагностика на:

 1. Гипохромия на червените кръвни телца;
 2. Намаляване на нивата на хемоглобина;
 3. Съдържанието на серумните нива на желязо не напуска границите на нормата;
 4. Ферротерапия положителен ефект не дава.

В други случаи (при наличие на признаци, които могат да бъдат отнесени към различни видове) формата на гипохромной анемия квалифицируют, като смесена.

Междувременно, всяка от тях е произхода, т.е. причините за образуването на тези различни.

Причини

Очевидно е, че причината за гипохромии на червените кръвни телца е определена форма на гипохромной анемия. Междувременно, причини за развитие на всеки от вариантите – различни (те са описани подробно в съответните раздели, посветени на конкретно предвид анемия), но дори и да ги събере заедно, може да очертае основните фактори, които допринасят за образуването на анемического състояние на организма и появата на гипохромии в общ анализ на кръвта:

 • Кръвно загуба, които продължават дълго или хронично, като например стомашно-чревни или маточно кървене дават старт на развитието на хронична гипохромной анемия;
 • Нарушения на усвояването на желязо в СЧ по причина на хронични възпалителни процеси (ентерит, обширна резекция), които също формират хронична гипохромную анемия;
 • Злокачествени новообразувания, особено, локализирани в органите на стомашно-чревния тракт (най-често от рак на стомаха);
 • Повишена нужда от макро — и микроелементи, в това число, и в този химически елемент, като желязо (бременност, кърмене, детска и юношеска възраст);
 • Недостатъчно съдържание на желязо и витамини, които допринасят за неговото усвояване, в храни, влизащи в тялото (на вегетарианството и на други диети).
READ  За характера на човек по група кръв: първа, втора, трета и четвърта

Клиничните признаци са в корелационна зависимост от нивото на хемоглобина и тежестта гипохромной анемия:

 1. Първа степен на тежест анемия (easy) се празнува тогава, когато нивото на хемоглобина падна под физиологичните норми, но не е преминал границата от 90 г/л;
 2. Анемия втора степен на тежест (умерена) се определя въз основа на нивата на хемоглобина в кръвта в рамките на 70 – 90 г/л, цвят показателя под 0,8 до умерена гипохромии при визуална оценка на удар;
 3. На третата степен (тежка) обозначават показатели на хемоглобина (под 70 г/л) значително намалява цветен индекс и изразена гипохромия в мазке.

Въз основа на това, може да се отбележи, че тежестта на симптомите отслабва при лека степен и в пълна сила проявява себе си в случай на тежка гипохромной анемия.

Симптоми и лечение

Общи симптоми, само различна степен на выраженности, са характерни за всички гипохромных държави, това са:

 • Необяснима на пръв поглед слабост, чести виене на свят (също твърди, че без причина);
 • Мелькание мушек пред очите (типичен признак на анемия);
 • Недостиг на въздух, особено при физически усилия (дори и не толкова съществени);
 • Намаляване на физическата увреждане («упадък на силите») и интелигентни функции (проблеми с концентрацията на вниманието);
 • Сърцебиене.

Специфичната терапия във всички случаи – друга. Важното е през първия етап да се разкрие причината за патология и какво да правите нейната корекция. А по-нататък всичко зависи от формата на заболяване.

ЖДА, например, изисква прилагането на феррумсодержащих лекарства, спазването на диета, богата на желязо (месо, черен дроб) и витамини. Продължителността на лечението обикновено отнема шест месеца, а дори и повече.

В случай сидероахрестической анемия препарати на желязо не само неефективни, но и са противопоказани – те допринасят за развитието на гемосидероза тъкани. Основното лечение – витамин В6, който се предписва вътре в доза от 50 до 200 mg/ден и мускулно – по 100 mg 2 пъти седмично (курс на лечение ≈ 2 месеца, но при генетични варианти на лечение се повтаря с определена закономерност). С цел избягване или намаляване на признаци на гемосидероза органи, а също и за намаляване на съдържанието на желязо в кръвта, но не е задължително, като се има предвид концентрацията на Fe в серума и наличието на сидеробластов в костния мозък!) прилага се интравенозно дефероксамин, който се свързва йони трехвалентного желязо (Fe3+), но не се докосва до желязо, находящо се в гемоглобине, гемосидерине и ферритине.

Що се отнася до железоперераспределительной анемия, тук може да се надяваме на положителен ефект, ако се окаже, премахване на свързани с патология, като причина за всички несгоди (възпалителни процеси), и правилно провеждане на поддържащо лечение, което, по принцип, е прилагането на витаминни препарати.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00090 sec