Гипокалиемия (недостиг на калий): симптоми, лечение

Гипокалиемия често се наблюдава у лица, които считат себе си здрави, но се стремят към по каквото и да е станало да се отървете от излишните килограми с глад и някои диуретици. Това обаче не е единствената причина электролитных нарушения и гипокалиемиии – в частност.

Обикновено с храна идва доста високо количество калий, тялото се взима необходимото, а останалата част се извежда с урината и чрез СЧ. Здрав човек, не поставя пред себе си цел, за обогатяване на организма си калий, така или иначе предоставя този елемент на тези биохимични процеси, които изискват участието на К+, ако, разбира се, дълго време не сяда на глад диета.

Калий – норми за съдържание в кръвта и урината

Калий (k+) се отнася до основните внутриклеточным катионам. Той участва в биохимични реакции и превращениях, които се случват вътре в клетките и поддържат нормалната жизнена дейност на организма. Внеклеточная течност съдържа в малки концентрации, които обикновено не надвишава 2% от цялото количество, накапливаемого в организма.

Норма на калия в кръвта (плазмата) се намира на 3,5 — 5,4 mmol/l. Ако съдържанието му се пада и отива за долната граница на нормата (3,5 ммол/л), се развива гипокалиемия, на което тялото отговаря с тежки нарушения на функционалните способности на някои органи, където сърцето отива повече на другите.

Норма на калий при децата няколко варира в зависимост от възрастта:

 • При новородени (до един месец от живота) тя е 3,6 – 6,0 mmol/l;
 • При деца до една година – 3,7 – 5,7 ммол/л;
 • От година и до 16-годишна възраст в норма варира в рамките на 3,2 – с 5.4 mmol/l;
 • Концентрация на йони на калия в червена кръв (червените кръвни клетки) хора, които нямат проблеми със здравето, е в рамките на 79.4 – 112,6 mmol/l.

Поради факта, че на калий от организма и се екскретира предимно с урината, а след това за диагностични цели често се използва анализ на урината. Бъбреците са здрави възрастни экскретируют по този начин калий в размер на 2,6 – 4,0 g/ден (38,4 – 89,5 ммол/л), докато при деца тези норми значително се различават, например, до шест месеца при дете се откроява 0,2 – 0,74 g/ден, до две години преди 1,79 г/ден, до 14 години – до 3,55 g/ден, което е малко израстването норма се повишава и достига нивото на възрастен човек.

Защо на серумния калий намалява?

Причините гипокалиемиии могат да се дължат на различни обстоятелства, които временно или постоянно намаляват концентрацията на калий в клетките и нарушават важни процеси на жизнената дейност.

 1. Нисък прием на калий с храната, което може да бъде причинено от намаляване или липса на апетит по причина на някаква патология или умишлено намаляване на транспорта на този елемент в организма. Трябва да се отбележи, че на първо време при липса на калий в храната (и самата храна), организмът регулира баланса (по-малко извежда с урината и чрез СЧ), но това не може да продължи безкрайно, защото ще дойде момент, когато просто нищо, ще компенсира.
 2. Повишена нужда от калий при някои състояния (оперативна намеса, бременност, послеродовый период).
 3. Геофагия (яде глина – хранителни отклонения при малки деца и бременни жени, както и на отдавнашен навик южна америка на негрите). Глина, обвързването на йони на калий и желязо, пречи на всасыванию ги СЧ.
 4. Подсилени экскрекция До+ с урината при ендокринната патология (синдром на Иценго-Кушинг, начална альдостеронизм, синдром на Conna) и лечението си хормонални средства.
 5. Заболяване на щитовидната жлеза (тиреотоксикоза).

 6. Някои заболявания на отделителната система, които водят до нарушения на обратно всмукване на йони на калия в кръвта, в бъбреците (повече се екскретира с урината), както и при нарушения на Фанкони (нарушения на функционирането на проксималните каналчета), метаболическом ацидозе, характерни за захарен диабет, тубулярном ацидозе, получен в резултат на ефекта на диуретици.
 7. Отделянето на калий с след това при прекомерни физически натоварвания или при други обстоятелства, които допринасят за повишаването на изпотяването.
 8. Загубата на калий през стомашно-чревния тракт (в норма с изпражненията се отстранява около 7-8 ммол/ден), като цяло, се дължи на заболявания на СЧ (полип, диария, продължително повръщане, фистула на стомаха или червата, ВИПома – тумор на панкреаса) или безконтролно използване на лаксативи.
 9. Семеен гипокалиемический периодична парализа (епизодични пристъпи на мускулна слабост, на фона на спад в нивата на калий) – СППП, свързани с дефект на определени гени.
 10. Различни нарушения електролитен баланс се дължи на транспорта на йони на калия в клетките от извънклетъчната течност, причинени от патологическими състояния и тяхното лечение (метаболитен алкалоз, въвеждането на големи дози инсулин при диабетическом кетоацидозе, хипергликемия).
 11. Адреналин, минералокортикоиды (хормони на надбъбречната кора), адренокортикотропный хормон (АКТХ), тестостерон, глюкоза, инсулин и, разбира се, диуретици, използвани за лечение на други заболявания, а също и въвеждането на големи количества инфузионни разтвори, не съдържащи калий.
 12. Неправилно прилагане на диуретици, особено петлевых диуретици, най-често е причината за появата на симптомите на гипокалиемии (спазми в теле мускулите, полиурия, мускулна слабост, нарушения на сърдечния ритъм). Трябва да се отбележи, че диуретици допринасят за премахване не само на калий, но и на магнезий с развитието на състояние, наречено гипомагниемией.

Да се проявява гипокалиемия?

Симптоми гипокалиемии в повечето случаи зависи от това колко далеч отиде процес, но започват да се появяват при недостиг на калий в плазмата е под 3,5 ммол/л и първоначално няколко приличат на признаци на други электролитных нарушения (по-специално, гипомагниемии):

 1. Умора, ниска способност за работа, постоянното желание за сън.
 2. Мускулна слабост, болки, спазми прасци, тремор на ръцете.
 3. Забавяне на пулса.
 4. Повишено отделяне на урина, често повече от 3 литра на ден (полиурия).

Задълбочаване на дефицита води до присъединяването на нови симптоми на недостиг на калий:

 • Нарушение на функционалните способности на бъбреците.
 • Полиурия отива в анурию (урина, спира да се откроява).
 • Разстройство на храносмилането (подуване на корема, повръщане, намален апетит, метеоризъм, е възможно пареза на червата, формиращ чревната непроходимост).
 • Парези и парализи.
 • Нарушаване на дихателната дейност (задух, влажни хрипове).
 • Увеличен размер на сърцето с намаляване на силата на сърдечната честота, поява на шум, нарушение на сърдечния ритъм, патологични промени в ЕКГ.
 • Повишаване на кръвното налягане.
 • Хормонални нарушения.

Диагноза

Причината за гипокалиемии често успява да разбера в първите етапи диагностика — при събирането в медицинската история (прием на лаксативи и диуретици, изкуствено пресъздаване на повръщане).

Като цяло, недостиг на калий в организма се чувства добре електрокардиограма и, въпреки че отклонения не винаги отговарят на степен на дефицит на някаква зависимост все пак има място. Гипокалиемия на ЕКГ, може да бъде представена в следния вид:

 1. Умерено намаляване на концентрацията на йони на калия се изразява уплощением или инверсия зъб Т, увеличаване на амплитудата на клипса U, депресията на ST сегмент и синдром на удължен интервал Q — T (QU);
 2. За по-тежки състояния е типично удължаване на PQ-интервала и, в редки случаи — разширяване на комплекса QRS;
 3. Исхемия на миокарда и изразена хипертрофия ПС (на лявата камера) може да даде желудочковые аритмия.

Липсата на калий в сърдечния мускул води до нарушаване на обменните процеси в миокарда, забавяне на реполяризации камерна, електрическата нестабилност на миокарда, че и определя промените, електрокардиограма, регистрируемой при спад на нивата на този елемент.

Последици от дефицит на

Всъщност симптомите на гипокалиемиии вече обозначават на последствията, причинени от липсата на калий в организма. Диапазон на концентрацията на калий в плазмата на кръвта, осигуряващ нормалното функциониране на нервните и мускулните влакна, по-скоро тесни, така че дори незначителни на пръв поглед отклонение може да доведе до печални последици:

 • Гипокалиемия дава развитие миалгии (болки в мускулите, което настъпва в резултат на повишаване на тонуса на мускулните влакна), адинамии и тежки аритмии.
 • Недостигът на калий допринася за прекомерно напрежение и изчерпване на инсулярного апарат, което повишава риска от образуване на захарен диабет.
 • Липса на калий пред появата на гликозидной на интоксикация, ако пациентът приема сърдечни гликозиди (дигиталисови препарати), които са в лошо экскретируются пъпки по причина на наличната гипокалиемии.
 • Недостиг на калий в организма постепенно води до нарушаване на общо киселинно-алкално състояние (КЩС).
 • Гипокалиемия, с оглед на значително нарушаване на киселинно-алкалния баланс, както и промени в миокарда, може да доведе до внезапно спиране на сърцето по време на систолы (при гиперкалиемии, напротив — това се случва в диастолу), което се нарича внезапна коронарна смърт.

Гипомагниемия: защо заедно с калий напуска магнезий?

Недостиг на магнезий в плазмата могат да причинят стрес, особено хроничен характер, тежка работа, но и физическа също, високи температури на околната среда, бременност, хормонална контрацепция, неправилно хранене. Що се отнася до петлевых диуретици, тогава те не само премахване на калий, но и на други минерали (натрий, калций и магнезий, разбира се, също). Междувременно, прилагането на калийсберегающих диуретици инхибират отделянето на магнезий.

Може би е полезно ще бъде известно отстъпление от темата, с цел описание на основните симптоми гипомагниемии, тъй като причините за отстраняването на този микроелемент се намират през цялото време в близост до (и диуретици допринасят своя принос), както и намаляване на нивата на магнезий много се отразява на работата на много системи в тялото (не напразно за това постоянно ни напомня МЕДИИ). По този начин, гипомагниемию може да има съмнения по някои характеристики:

 • Състояние, което хората наричат «синдром на хроничната умора», след дълги периоди на почивка не оставя чувство на разбитости, намалява работоспособността.
 • Реакция на нервната система на събитието: появява се раздразнителност, депресия, главоболие, виене на свят, нервни тикове, фобии, разстроен сън, страда памет.
 • Нарушения на сократимости мускулния апарат, които водят до мышечным главоболие и гърчове на мускулите на гърба, на шията, горните и долните крайници.
 • На магнезиева дефицит ще реагира сърдечно-съдова система за появата на болки в областта на сърцето, скачками на кръвното налягане в посока спад или подем, в нарушение на липидния спектър с развитието на атеросклероза, промени от страна на кръвта и склонност към повишен жизнеспособност.
 • Промяна на общото състояние, когато човек се разбива главата си над търсенето на причините за разрушаването на зъбите, косопад, чупливост на ноктите. Всичко започва да върви не така: намалява температурата на тялото, крайниците са студени, немеют, се появява метеозависимость, разстройство на храносмилането (диария и запек), предменструален синдром (при жените, по-рано здрави).

Признаци гипомагниемиии в тази статия са дадени с цел да се обърне внимание на пациента към подобни прояви, които мнозина смятат за нещо обичайно състояние, ако дефицитът не е дълбоко, и мисля за липса на калий, магнезий, натрий, които между себе си са в определено съотношение, или други микроелементи в организма.

Корекция гипокалиемии

В кои продукти се съдържа калий?

Лечение гипокалиемиии започва с изясняване на причините за загуба на калий от организма, и ги елиминира. С първите дни (часа) се назначава диета, съдържаща големи количества от този елемент, благо, е много широк списък с храни може да помогне за коригиране на гипокалиемии. Далеч не пълен списък на храни, богати на калий, включва:

 1. Месни продукти;

 2. Картофи;
 3. Банани;
 4. Гъби;
 5. Задницата гречневую, овес, пшеница и ечемик;
 6. Зеле, морска, брюссельскую, карфиол, къдраво зеле и броколи;
 7. Грах, патладжани;
 8. Тиква, пъпеш, диня;
 9. Цвекло, ряпа, моркови;
 10. Домати, зелена салата;
 11. Лук, чесън, спанак и магданоз;
 12. Орехи, кедрови, лешник, бадем, фъстъци;
 13. Сушени сини сливи, сушени кайсии, стафиди;
 14. Праскови, кайсии, ябълки, авокадо;
 15. Череши; грозде, касис;
 16. Какао, чай и кафе.

Очевидно е — избор има. От изброените продукти, можете да направите чудесна диета и да се придържаме към поставената цел. Важното е, като се отдава предпочитание на продукти, които съдържат голямо количество калий, да не се прекалява, т.е. да помним за бъбреците, защото на тази диета те могат да бъдат прекалено нагружаться.

Таблица: прогнозната съдържание на калий в продукти

Медикаментозные средства

Корекция гипокалиемии, освен диета, предвижда прилагането на лекарства, съдържащи калий и способни бързо да възстанови своите недостатъци. На пръв поглед какво по-лесно – да се вземе и да се въведе венозно лекарство, за да стигна по-бързо в клетките и регулировало равновесие.

Междувременно, тук има и някои нюанси: въведен във виена калийсодержащий лекарството (например, калиев хлорид – KCl) може да даде обратен ефект, наречен рикошетной гипокалиемией. Въведена е в състава на инжекционен разтвор хлорид, калий, глюкоза, може да доведе още до по-голям дефицит на този елемент. Освен това, интравенозно въвеждане се изисква повишено внимание към състоянието на болния, тъй като са възможни нежелани реакции от страна на отделителната система и сърцето. Лечение калийсодержащими лекарства се извършва под контрол на ЕКГ и лабораторни биохимични тестове, определяне на концентрацията на електролитите в кръвния серум.

Лечение гипокалиемии лекарства калий, използвани вътре, широко се използва и опасност да не носи. Всички от нас са запознати имената на тези лекарства, като панангин, аспаркам, orotate калий, които са назначени за профилактика гипокалиемии при използване на диуретици.

Видео: дефицит на калий — причини, симптоми, опасност

READ  Неспецифични аортоартериит: синдром на Такаясу, причини, класификация, симптоми, диагностика, лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00105 sec