Гипоплазия гръбначни артерии: дясната и лявата, симптоми, лечение

Гипоплазия позвоночной артерии най-често е вроден дефект, и може да бъде както правосторонней, така и левосторонней. По-късно заболяване води до нарушаване на гемодинамики (циркулация), от което особено страдат задните участъци на мозъка. Най-често това става причина за множество дисфункции в работата на сърцето и кръвоносната система като цяло, вестибуларния апарат и други органи.

Обща информация за гипоплазии

Пълен кръвообращението във всички отдели на мозъка е възможно благодарение на Виллизиеву кръг; той се формира от дясната и лявата клонове на артериите на гръбначния стълб.

При нормални условия и дясната, и лявата позвоночные артерия развити еднакво. В района на subclavian артерия в посока на тази на черепа на устната те са разделени в малки съдове.

С термина «гипоплазия» в медицината се описва изостаналост тъкан или орган; това може да бъде и вродена патология, и придобито.

Двустранен гипоплазия се среща много по-рядко, отколкото на едностранна или левосторонняя, въпреки че последният случай вече се смята за достатъчно рядко. Но тъй като адаптационните възможности на организма не са безкрайни, а след това ги изтощение много бързо води до етап декомпенсации и се налага хирургическа намеса.

Причини и последици на заболяването

Как се заражда гипоплазия?

Фактори, които оказват влияние върху появата на гипоплазии, въздействат на човешкия организъм още в утробата на майка си, обаче, същото може да се каже за повечето заболявания и вродени дефекти.

Смята се, че следните процеси и явления може да бъде причина за гипоплазии:

  • Натъртвания и различни травми на майката по време на бременност;
  • Злоупотребата с някои лекарствени средства, алкохол, никотин, както и наркотични вещества при вынашивании на детето, отровните химически съединения също може да даде подобен ефект;
  • Инфекциозни заболявания на бъдещата майка;
  • Генетична склонност към заболявания на кръвоносната система;

Гипоплазия гръбначни артерии не винаги се развива по причина на по-горе ситуации, тези случаи са само значително да увеличи риска от възникване на патологии в развитието и функционирането на кръвоносната система. Но понякога, обаче, децата с вродена гипоплазией се появи на светлината и, при липсата на някой от изброените причини. Така че съвременните медицински светила все още не са на единно мнение по въпроса, въпреки че има много противоречиви теории.

От заплашва възникване на заболяване в бъдеще?

В някои случаи дефектът не се дава за себе си да знаете за определен период от време или дори цял живот, тъй като нарушения на гемодинамики задължения за сметка на други заболявания или просто слаб здраве, ако симптомите не са особено изразени.

Стесняване на отвора на артериите в място се влива в канал на костите при гипоплазии значително възпрепятства притока на кръв към тъканите на мозъка. Последици гипоплазии, като по този начин могат да бъдат непредсказуеми и да разкрие истинската причина за множество дисфункции в такъв случай успява далеч не веднага. Въпреки това, някои от тях са сериозна заплаха за здравето не са, но определено ще влоши качеството на живот. До него може да се дължи на повишена умора, повтарящи се силно главоболие, спад на остротата на зрението и слуха.

READ  Отравяне на кръвта при хора: причини, симптоми, признаци, диагноза, лечение

Симптоми и диагностика на гипоплазии

Признаци за проблем

Основната характеристика на болестта е разнообразието от симптоми, които могат значително да се различават при всеки конкретен пациент. Това се отнася както за интензивност болезнени усещания, така и прояви на изостаналостта на гръбначни артерии като цяло. В някои случаи за евентуална диагноза пациентът се научава само при преминаване на планираните за медицински преглед, тъй като клиничната картина е много разреден, а симптомите гипоплазии доста сходни с външни прояви на други заболявания.

Да се говори за наличието на гипоплазии дясната или лявата артериите може в случай на наличие на следните признаци:

  1. Често неразумно виене на свят;
  2. Главоболие с различна интензивност;
  3. Изкривена представа за положението на тялото в пространството, което се случва изведнъж;
  4. Дисфункция на нервната система;
  5. Нарушение или пълно изчезване на чувствителност в определени области (включително и в крайниците);
  6. Често е повишено налягане.

Неспецифични признаци гипоплазии са следствие от нарушение на кръвообращението в организма, но за да разкрие истинската им причина да е достатъчно трудно дори и на опитен специалист. Към тях се отнасят световъртеж, придружени от загуба на съзнание, внезапно дезориентация в пространството в резултат на нарушение на координацията на движенията, което може да доведе до падането, и пошатывания при ходене или смяна на положението на тялото.

Загуба на координация на движенията е рядко, но доста неприятна проява на гипоплазии. Обикновено това изглежда като произволникът падане или сблъсък с хора или обекти, както и самия човек може да изпитва усещания, сходни с появляющимися след дълго каране тип «въртележка».

Обикновено интензитетът и честотата на всички признаци на гипоплазии гръбначни артерии расте на стареене на организма, тъй като към възрастови явления се отнася намаляване на еластичността на малки и големи съдове и тяхното запушване. По този начин, разликата в засегнатите гипоплазией артериите допълнително намалява, а гемодинамика се влошава.

Откриване на заболявания

При наличие на подозрения вреди ще си запиша час за невролог. Преглед на пациента и съществуващи оплаквания върху здравето са причина за по-щателна проверка от първичен преглед. Ако по време на провеждане на изследването специалист ще открие аномалия в шийните част, след това, вероятно, е да се направи ултразвуково изследване на артериите на гръбначния стълб.

В резултат на УЛТРАЗВУК, е потвърждение или същността на евентуална диагноза. Условна норма е диаметърът на лумена от 3,6 до 3,8 мм; стесняване на кръвоносните съдове до 2 мм, се счита за основен диагностично знак. Като допълнително изследване лекарят ще може да препоръча да мине ангиографию, която с помощта на рентгенови лъчи и определени контрастни препарати позволява да разкрие точно състоянието на кръвоносните съдове.

READ  Сърбящи на виена, сърбеж и парене на кръвоносните съдове на краката: причини, лечение

«Дясната» и «лявата» гипоплазия

Гипоплазия дясната артерия позвоночной

Голяма част от специалистите не споделят симптомите на дясната и лявата гипоплазии като специфични, ако става въпрос за външни прояви на болестта.

Значителна разлика в симптоматике се наблюдава само в случай на нарушаване на някои мозъчни функции, тъй като клони subclavian артерия за подхранване на различните отдели. По този начин, исхемия на кръвоносните съдове в различни области води до различни последици. Струва си да се отбележи, че симптомите на гипоплазии дясната позвоночной артерия почти винаги е обща.

Освен изброените по-рано се прояви, тази патология на развитието на кръвоносната система може да предизвика емоционални разладов. При пациенти достатъчно често се наблюдава необяснима промяна на настроението с висока полярност крайности. Често се появяват слабост и летаргия, дори без сверхнагрузок и стрес, като такива, а депресия състояние може да продължи няколко нощи подред. Оплаквания от повишена умора и сънливост се срещат почти при всеки пациент, както и силно главоболие. Артериалната хипертония се среща при гипоплазии дясната, така и лявата гръбначни артерии.

Свръхчувствителност или пълна загуба на чувствителност на някои части на тялото често показва, че отдел на главния мозък, която отговаря за определена област, страда от лошо на притока на кръв. Понякога това дава възможност да се постави правилната диагноза или да потвърдите текущата.

Основното неудобство при патология на дясната позвоночной артерии са съпътстващи заболявания, за които гипоплазия действа особен катализатор на дегенеративни процеси. Една от тези заболявания е атеросклерозата, която води до допълнителни нарушения на кръвоносната система, тъй като значително стеснява кръвоносните съдове.

При гипоплазии дясната артерия в бъдеще може да се развие силна метеочувствительность, и понякога се появяват проблеми със съня.

Гипоплазия лявата артерия позвоночной

За разлика от дясната, гипоплазия лявата позвоночной артерия може да се прояви не веднага, а по-близо до зряла възраст, тъй като симптоми, свързани с нарушения на кръвообращението.

Гемодинамическая дисфункция се проявява не само като лоша проходимост на кръвоносните съдове и исхемия органи на следствието, но и като застои на кръвта в други. Това се случва само след достатъчно дълъг период от време, тъй като адаптационните механизми позволяват изключително ефективно за да се избегнат проблеми в работата на организма развиващите се за причина за влошаване на притока на кръв до порите на време. Клинична значимост на симптомите се начисляват по малко възрастови промени в органи и тъкани, както и на първоначалните етапи трябва да се обърне специално внимание на някои външни прояви.

Болки в шийните част на гръбначния стълб, се считат за един от най-значимите признаци на гипоплазии лявата артерия, въпреки че при липса на други симптоми, е невъзможно да се постави правилната диагноза.

READ  Минифлебэктомия (операция Варади): предприятие, плюсове и минуси

Появата на връзки между подразделения на големи магистрални съдове (съдови анастомозы) са типичен израз на действие на компенсаторни механизми хипоплазия на двете гръбначни артерии. Постигнат ефект се губи в случай на влошаване на проходимостта на кръвоносните съдове, поради съпътстващи заболявания.

В случай гипоплазии лявата артерия, хипертония (увеличаване на налягането) е вторично заболяване, и по същество, механизъм на адаптиране на организма към съществуващите състоянието на нещата. Под голямо налягане на кръвта в мозъка, минава много по-лесно дори и през дупката малък диаметър, тъй като лумена на артерия в случай на гипоплазии значително по-тесен.

Методика на лечение гипоплазии

Парадоксално е, че в някои случаи човек не се нуждае от лечение гипоплазии позвоночной артериите, тъй като адаптационните възможности на организма ни позволяват достатъчно дълго, за да се справят с нарушения на гемодинамики и да не допуска появата на клинични симптоми по принцип, а снабдяването на мозъка с кръв не се влошава.

Но ако признаците на болестта вече са проявили себе си, тогава не си струва да се дръпне с посещение при вашия лекар, тъй като ярка симптоматика почти винаги показва доста сериозни здравословни проблеми. Най-често това се случва в резултат на атеросклероза, при постоянни високи физически и емоционални натоварвания, както и при сривове в работата на компенсаторни механизми.

Лечение на гипоплазию в такъв случай трябва да започнат възможно най-скоро, за да не се допусне значително влошаване на благосъстоянието и по възможност да се избегне операция, въпреки че най-често хирургическа намеса (например, стентирование и/или ангиопластика) е единствената алтернатива, тъй като заболяването придобива тежък характер.

При сравнително рано икономика диагноза специалисти все още се опитват да се избегне хирургическа намеса в организма на пациента с помощта на медикаментозна терапия. Лекарства, разширяват кръвоносните съдове и понижаване на налягането са в основата на лечението, а ноотропы се препоръчва като помощно средство.

Освен посочените по-горе методи с други средства съвременната медицина не разполага, въпреки че някои «центрове за алтернативна медицина» като терапия предлагат различни процедури – акупунктура, масаж, разнообразни гимнастически комплекси. Не си струва безусловно да се разчита на обещанията на хора, най-често не се налага дори специално образование. При желание и само след консултация с лекар могат да се съчетават и двете техники.

Видео: стеноза на устието на левия позвоночной артерия. Ангиопластика с стентированием

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00114 sec