Гипотензивные лекарства: ново поколение, името на списъка, определяне и механизъм на действие

Съвременните лекарства гипотензивные

До средата на хх век за лечение на повишено налягане се препоръчва строга диета на хранене, поддържане на здравословен начин на живот и прием на успокоителни. Хипертонична болест на сърцето през втората половина на миналия век придобива глобални измерения. Това подвигло учени медици до разработването на специални лекарства за лечение на тази коварна болест. Така се появява гипотензивные лекарства централно действие и да не причиняват кашлица, выделившиеся в отделна група.

Схема на лечение

Статистика на заболявания на сърдечно-съдовата система, показва, че почти всеки втори жител на Земята се сблъсква с напредване на възрастта, със симптоми на повишено налягане. Данни признаци изискват вниманието на лекарите, за да се намалят рисковете, на които е изложен организмът гипертоника.

При избора на схема на лечение на д-р поставя точна диагноза, оценка на риска, съобразена с индивидуалните особености. Основното в лечението на хипертонията се счита за постепенен спад на показателите на кръвното налягане и профилактика на заболявания, свързани, например, инфаркт, заболявания на бъбреците и кръвоносните съдове.

Грамотен подбор на лекарствена терапия намалява процентът на летальных резултати от сложни форми на заболяването два пъти. При ниво на налягане 140/90 mm hg.календар. и по-горе може да се говори за развитието на хипертония. Терапия при всеки отделен случай се подбират индивидуално. При възникване на усложнения или други заболявания е необходимо спешно да започне да ги лекува.

Според СЗО, модерни гипотензивные лекарства за налягане трябва да започне да се прилага при ниво на диастолното налягане над 90 mm hg.календар. Особено важно е да започнете да използвате средства, ако тези цифри се държат стабилно за повече от няколко месеца. Лекарства се отделят пациента за дълъг период, а много и за живота, тъй като често отказване на лечение води до рецидив на хипертония.

За повечето пациенти през целия употреба на наркотици води до стрес. Такива чувства могат да се разберат, особено при назначаването на комплекса лекарствата. При всяко лекарство има странични ефекти, които са сведени до минимум, при правилно разработена терапия. На всеки пациент се подбират собствена схема на лечение гипотензивными медикаменти с оглед на характеристиките на тялото, формата на заболяването. Дори при спазване на всички условия на лечение, лекарят е длъжен да предупреди за възможните странични ефекти.

Определяне

Определяне гипотензивных лекарства се случва, с оглед на основните принципи на лекарствено лечение на хипертония, които са формулирани след редица изследвания с участието на няколко хиляди болни пациенти.

READ  Увеит (очи): лечение, причини, симптоми, прогноза

Основните насоки включват:

 • определяне на минимални дози в началото на лечението, като се прилагат най-безопасно лекарство;
 • при запазване на високото налягане, дозата на защитния на лекарството се увеличи до тази, която поддържа оптимални показатели;
 • разработка на цялостно лечение;
 • при запазване на дозата на основния наркотик, и при неефективност на втория средства, подбор водят от други групи, запазвайки дозата и режима на получаване;
 • предпочитание се дава на тези лекарства, които поддържат оптимално ниво на налягане в продължение на дни.

Група

Не всички лекарства, притежаващи свойства за понижаване на налягане, се използва за лечение на хипертония. Тя е свързана с продължителен период на прием на тези средства, и списък с нежелани свойства.

В днешно време се използват пет основни групи гипотензивных лекарства, хапчета за понижаване на налягането:

 • Замедлитель на ангиотензин-превръща ензим (ace-инхибитори).
 • Блокери на рецепторите на ангиотензин II (БРА).
 • Диуретици.
 • Бета-административните.
 • Антагонисти на калций.

Всички продукти от тези групи са особено результативны при лечението на артериална хипертония и могат да бъдат взети поотделно, така и в комплекс. Бране на схемата на прием на лекарства, лекарят се основава на показанията на измервателните налягане на пациента, на особеностите на протичането на болестта, успоредно протекающем заболяване на кръвоносните съдове и сърцето.

Медицински работник е длъжен да вземе предвид възможните последици от комбинация от лекарства, предишен опит в лечението на пациента.

В днешно време не всички лекарства се предлагат на цена, достъпна за всеки човек. В масата си скъпи лекарства, някои пациенти необходимост се отказват от тях, придобиване на по-достъпни колеги.

Ace-инхибитори

От всички групи лекарствени продукти, на голяма популярност се радват на ace-инхибитори (Инхибитори на ангиотензин-превръща се ензим). Предписват ги за почти всички категории хипертоници.

В тази група влизат лекарства:

 • эналаприл;
 • лизиноприл;
 • каптоприл и други.

Известно е, че показателите на кръвното налягане зависи от пълноценен на работа на бъбреците, в които ренин-ангиотензин-альдостероновая система регулира тонуса на стените на кръвоносните съдове. Прекалено високи нива на ангиотензин II, предизвиква спазматические явление в големите съдове на големия кръг на кръвообращението, като по този начин се повишава устойчивост на притока на кръв. В тази ситуация сърцето работи с нарастване на натоварването, както и на кръв в кръвоносните съдове идва под повишено налягане.

За забавяне на процеса са разработени лекарства, лекарства за понижаване на съдържанието на калций, с помощта на които се случва свиване на кръвоносните съдове и отстранява спазъм.

При препоръките за прием на ace-инхибитори лекар, вероятността за сърдечно-съдови заболявания намалява, се отстранява и с бъбреците. При наличието на сърдечни заболявания от състоянието на пациента при приема на медикаменти от тази група се стабилизира.

Характеристики на действие на ace-инхибитори позволяват да го вземат на хората с нефротическими заболявания, сердечнососудистыми, както и за лица, предразположени към аритмии, страдащи от диабет, които са претърпели инфаркт. В определени ситуации данни лекарства, може да се използва и от бременни жени.

Един от основните недостатъци на ace-инхибитори се счита за суха кашлица, която възниква в резултат на промени в метаболизма на брадикинина. В този случай лекарството е по-добре да се отмени и да се замени с по-подходящ за пациента.

READ  Лиотон гел за хемороиди-лечение, мнения

Халба бира

Група халба бира (блокери на рецепторите на ангиотензин) – това е гипотензивные препарати от ново поколение. За разлика от ace-инхибитори те не само понижават кръвното налягане, но и облекчаване на стените на кръвоносните съдове, ускорява отделянето на течности и сол бъбреците. Постига такъв ефект, благодарение на прекъсване на връзка на ангиотензин с рецепторите на различни органи.

Най-добре познати лекарства, блокери на рецепторите на ангиотензин:

 • Валсартан.
 • Лозартан и други.

Средства тази група на високо результативны при заболявания на бъбреците и сърцето. Предимството им е, че нямат почти странични действия. Те отлично се прехвърлят пациенти с продължителна схема на лечение, което помага на лекарите широко да ги прилагат. На противопоказания може да се отбележи: бременност, индивидуална непоносимост, гиперкалиемия.

Диуретици

Диуретици (диуретици) – това е най-често използвана група лекарства. С тяхна помощ от организма се извежда излишната течност, сол. Именно поради това се намалява количеството на кръвта, намалява натоварването на сърцето и съдовете, които да се отпуснат на спокойствие, самочувствието на болния се подобрява. Диуретици се делят на калийсберегающие, тиазидните и петлевые.

Името гипотензивных лекарства тиазидной група много високо кръвно налягане са запознати – индапамид, хлорталидон, гипотиазид и други. Във високи дози те могат да доведат до промяна на електролитен баланс, обмена на мазнини и въглехидрати, но в препоръчаните минимални дози са напълно безопасни при продължителна прием. Единственото противопоказание се нарича подагра.

Калийсберегающие

Калийсберегающие лекарства действат по-леко. Механизъм на действие гипотензивных лекарства от тази група се основава на блокиране на на ефекта на алдостерон – антидиуретического хормон, който задържа течности. Гипотензивные свойства се постигат поради отделянето на течности и соли, но при това се запазват йони K, Ca, Mg.

Към медикамента от тази група се отнасят:

 • Амилорид;
 • Эплеренон;
 • Спиронолактон и така нататък.
READ  Лечение на хемороиди 2 етап (степен)

Противопоказание е остра и хронична бъбречна недостатъчност.

По-бързо намаляване на налягането петлевые диуретици, които действат много активно. Не ги препоръчва да се прилагат дълго време, но по време на гипертонического криза много успешно се използват от лекари.

Антагонисти на калций

Всяко свиване на мускулите се осигурява от наличието на калций. Свиване на кръвоносните съдове се случва с помощта на същия. Лекарствени средства от групата на антагонисти на калций упражняват своето действие благодарение на навлизането на Sa в гладки мускули съдови клетки.

Списък на гипотензивных лекарства в тази група включва лекарства, се различават по между си по степен на влияние на стените на кръвоносните съдове, то миокарда. Например, фелодипин действие оказва върху кръвоносните съдове, намаляване на техния тонус, сърдечната дейност не се нарушава. А ето верапамил, освен намаляване на налягането, се отразява на сърдечния мускул, понижава пулса и се използва при нарушение на сърдечния ритъм, блевом нарушения при ангина.

Антагонисти на калций намалява риска от инсулт.

Лекарства от групата на бета-адреноблокаторов променят мазнини и метаболизма на въглехидратите, водят до увеличаване на телесната маса, те не се препоръчват при захарен диабет.

Освен гореспоменатите групи лекарства за лечение на хипертония се прилагат и други средства.

Например, агонисти имидазолиновых рецептори влияят върху нервните отдели в продолговатом мозъка, намаляване на активността на симпатиковата инервация на кръвоносните съдове. Моксодонин допринася за подобряване на обменните процеси и помага за намаляване на теглото при пациенти със затлъстяване.

Химическо производство се развива активно, научни групи постоянно водят работа за производство на нови по-ефективни лекарства за намаляване на налягането.

Списък на гипотензивных лекарства са:

 • Алискирен;
 • Олмесартан;
 • Торасемид.

Последното наркотици съветват да вземат диабетици. Може би дори продължителната употреба на този наркотик.

За по-ефективно лечение на лекарствени средства, медицински специалисти съветват пациентите да се определи начин на живот. Препоръчват да се откажат от никотиновата зависимост, солени храни, алкохол. Активното физическо натоварване ще ви помогне да подобрят антихипертензивен ефект от приема на лекарства, засилване на съдовите стени. Мерките позволяват намаляване на дозата на лекарствени средства в борбата с високо кръвно налягане.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00100 sec