Главно миокарден дистрофия (дистрофия на миокарда): лечение, симптоми

Ако прочете това име на заболяването в медицинската документация в заключение от лекар, а след това дори не с по-задълбочени познания аспекти на медицинска тематика, може да се разбере, че става въпрос за заболявания, свързани със сърцето. Почти всеки, който е бил в здравните клиники или болници, а това са 99% от населението, са запознати с такава основа думи, като «кардио» в европа. kardia-сърце), химични като имена на професии и процедури (кардиолог, кардиохирург, кардиограмма), така и в диагнозах.

Общи понятия

Заболяване главно миокарден дистрофия – това е поражение на сърдечния мускул, който се появи в резултат на нарушение в нея обмяната на веществата. Такова разстройство процеси на обмяната на веществата (обмяна) води до увреждане на структурата и нарушаване на работата на клетките на мускулите, тъй като се разпространява в цялата си повърхност. Като резултат значително намалява сократительная способността на сърцето.

Второто име на болестта – дистрофия на миокарда (същата сърдечния мускул). Причината е, че се появява дистрофия клетки – миоцитов и структури на проводната система, се нарушават функциите, които изпълнява, то миокарда. Освен сократимости, това е и възбудимост и проводимост, и автоматизм. В основата на болестта се характеризира като вторична, т.е. което настъпва в резултат на всякакви нарушения. Болестта изисква не само лечение, но и внимателно отношение към тялото като превантивна мярка. Трябва да се признае, че тази болест не може да се прекрати чрез облекчаване на възпаления, тъй като заболяването е невоспалительный характер, както и при повърхностно отношение към решаването може да доведе и изобщо на хората с увреждания.

Условно стадий на болестта

Реши да отпусне 3 основни етапа миокардиодистрофии, процес, който е общ или очаговый характер:

 1. Повишено «износване» на сърдечния мускул – я гиперфункция. При болеющего се появяват дълготрайна болка на сърцето и тежък дъх, дори въпреки липсата на физически натоварвания. Физическа издръжливост намалява. Обективни промени (например, за электрокардиограмме) не се вижда.
 2. Механизми за компенсиране на работата на миокарда са изчерпани. Главно миокарден дистрофия на сърцето се проявява в задух при физически натоварвания, нарушаване на сърдечния ритъм, се наблюдават леки отоци на краката. ЕКГ показва нетипични промени, при които влошаването на съкратителната функция е в начален етап.
 3. Значително намаляване на функцията намаляване, намаляване на мускулния тонус, което води до тотална сърдечна недостатъчност. При пациенти се наблюдават непроходящие болки в сърцето, отоци на краката, недостиг на въздух при физически натоварвания не минава дори и в състояние на покой. На ЕКГ нетипични промени ясно се проявяват.

Първоначалните причини

Главно миокарден дистрофия, която принадлежи към заболяване сложно генезиса, основно е следствие, а по-скоро да се каже – усложнение на различни заболявания, които, всъщност, води до нарушаване на храненето на клетките на миокарда на биохимично ниво. Подобни нарушения вследствие на този вторичен процес могат да бъдат вегетативни, электролитными, дисметаболическими, нейрогуморальными.

Всички причини, преди миокардиодистрофии, могат да се разделят на 2 групи:

 • Сърдечно-съдови заболявания;
 • Заболявания, които не са свързани с влошаване на работата на сърцето.

Най-често за развитие на дегенерация на мускулите сърдечни заболявания – кардиомиопатия (увреждане на миокарда, което не е свързано с типичен генезом) и миокардит (възпаление на сърдечния мускул).

Към втората група първоначалните болести, освен физическа перенагрузки, включват:

 1. Анемия;
 2. Инфекциозни и вирусни заболявания, възпаление (например, възпаление на сливиците под формата на хроничен тонзилит, който непрекъснато отслабва организма и, като следствие, – тонзиллогенная главно миокарден дистрофия), а също и негативното влияние на околната среда (радиация, безтегловност, прегряване);
 3. Интоксикация (различни отравяния, в т. ч. и алкохолни);
 4. Ендокринни, хормонални и обменни нарушения (тиреотоксикоза, затлъстяване, гладуване, микседем);
 5. Последици от продължителна употреба на някои лекарства (хормонални препарати, антибиотици, цитостатиков).
READ  Гранулоцити в кръвта: видове, функции, повишаване, понижаване, норма в анализа на кръвта

Каквото и да е причина миокардиодистрофии, заболяването води до нарушение в клетките на миокарда и протеинов и енергиен обмен. Засяга тя и функциите на електролити, които да вземат участие в сокращениях на сърдечния мускул, освобождавайки се търсеният за този процес енергия.

Дисгормональная дистрофия

В медицината широко се прилага този срок, като етиология, че в най-общ смисъл означава причините и условията за възникване на болестта. Така, още през 1960 г. акад. Г Af Ланг предложи по този этиологическому основа се класифицират миокардиодистрофию. Определянето на един или друг вид заболяване съществува и сега.

Заболяване клас «дигормональное» може да бъде вторичен феномен на хормонални или нарушения на функциите на щитовидната жлеза.

1. Свързани с нарушения в изработването на хормони, дисгормональная главно миокарден дистрофия най-често се среща при жените 45-50-годишна възраст или при мъжете е 50-55 години. Заболяване, диагностированное при мъжете, свързано с трясък в изработване на testosterones. При жените причината служи нарушение на естрогенна на функцията на яйчниците, което се случва в периода на климакса, по-рядко фактор действа предменструален синдром, разстройство на цикъла при гинекологични отклонения.

Точно хормони естрогените влияят на белтъци и електролитния процеса на обмен в организма и директно в миокарда: благодарение на излагане увеличава количеството на желязо, мед, глюкоза и фосфор в кръвта и мускулите. Естроген допринасят за натрупване на необходимата мускулна тъкан на енергия, стимулира синтеза на мастни киселини. Трясък в обмяната на веществата се характеризира и главно миокарден дистрофия метаболическая, за която става дума по-нататък.

Тъй като при жените при нарушения по време на климакса главно миокарден дистрофия може да се развива достатъчно бързо, тогава вярвам, че дори и при липсата на ярко изразени признаци на заболяване на жените в този период са необходими проучвания с цел превенция. По-добре да не позволите на заболяването, отколкото да работи.

2. Хормонални нарушения на щитовидната жлеза се изразява в увеличаване (тиреотоксикоза) или намаляване (хипотиреоидизъм) на неговите функции. Хипер — или хипофункция водят до дистрофическим процеси при обмяната на веществата в миокарда.

Лечение миокардиодистрофии дисгормонального тип се насочват, на първо място, за нормализиране функциите на щитовидната жлеза и поддържане на баланс в организма. Такива лекарства, като панангин, калиев хлорид трябва да определяни само от лекар и за най-бързо постигане на ефект – венозно. Ако болестта е на начален етап, а след това лекарства са написани за перорално (чрез поглъщане) на приложение. В крайна сметка трябва да аннулироваться такива явления, като:

 • Пронизваща болка в сърцето, пляскам в лявата ръка, нарушения на ритъма на сърцето (тахикардия, аритмия), честа жажда, повишена нервност, раздразнителност, нарушения на съня, световъртеж, остра загуба на тегло поради увеличаване на обмяната на веществата при тиреотоксикозе;
 • Ноющие иррадиирующие в лявата ръка болката на сърцето, глухи тонове на сърцето, отоци, често чувство зябкости, понижаване на налягането се дължи на по-бавното протичането на обменните процеси при хипотиреоидизъм.

По силата на това, че главно миокарден дистрофия първите години на съществуване в организма могат да протичат безсимптомно, всяка болка в гръдния кош в областта на сърцето, които причиняват спазми или ноющие болка в лявата си ръка, изискват незабавно лечение към специалисти, защото показват вече не е за начален стадий на болестта. Симптомите говорят за нарушения на ритъма на сърцето и нервната система и сами по себе си не ще.

READ  Хранене при високо гемоглобине: какво може и какво не може, народни средства за защита, правила, съвети, снимки и видео

При лечение на всички форми на дистрофия на миокарда след като ще има диагноза, ударението се поставя върху премахване на първопричините за възникване на заболявания, за стимулиране на обменните процеси в сърдечния мускул, което се постига чрез прилагане на оротата калий, рибоксина, анаболни стероиди, витамин В. Ако са налице ясни прояви на сърдечна недостатъчност, се назначават от сърдечни гликозиди. Цялостно лечение в крайна сметка трябва да доведе до стабилизиране на сърдечната честота на пациента, който е в състояние на покой се равнява на 70 удара в минута, не повече.

Насоки за лечение миокардиодистрофии

Дисметаболический тип

Отделен вид миокардиодистрофии, който официално лекари не се признава − това е дисметаболическая болест. Обикновено тя е следствие на разбалансировки на въглехидрати и протеини, употребляемой обратившимся на лекарите, на човек. Името «неписанного» диагнозата изрично посочва, че наличните нарушения, свързани с обмяната на веществата, след това има обмяна на веществата, смущения в която се превръщат в миокарда.

Тези метаболитни нарушения, наблюдавани в резултат на недостиг на витамини, протеини, желязо (алиментарное изтощение), захарен диабет (често главно миокарден дистрофия, като по тази причина, носи името на диабет), амилоидоза (нарушение на протеиновия метаболизъм с отлагане в тъканите на продукта превръщането на протеин амилоид).

Признаци на дистрофия дисметаболической

При дисметаболической дистрофия на миокарда е изключително важно да се реагира на симптомите, дори ако те са характерни за първоначалната фаза на заболяването. Развитието на заболяването е придружено от:

 • Отекъл, тахикардией;
 • Сърдечен болевым синдром;
 • Умора;
 • Нечастым пулс, спад в налягането;
 • Наличието на шум над белодробната артерия;

Последван от знак за продължителна и прогресиращо миокардиодистрофии може да стане сърдечна недостатъчност.

Заболяване и възраст

Главно миокарден дистрофия може да бъде открит при деца от всички възрасти, от новородени. Причини могат да служат като пренесени внутриутробные на възпаление, инфекция, така и на рахит, перинатальная енцефалопатия (нарушение на работата на нервната система на децата до една година от живота), гипервитаминоз, хронични нарушения на храненето.

Ако едно дете още от детството си подложен на силен физически стрес или, обратното, малоподвижен и не е достатъчно активен, това също може да бъде причина за появата впоследствие миокардиодистрофии.

Тъй като малките деца не е в състояние да обясни ясно своето здраве, а симптомите на болестта не е твърде ярко изразени, а след това родителите трябва да се обърнат към лекар-кардиологу при всякакви съмнения за болест на сърцето: повишена утомляемости дете, диспнея при малки натоварвания. ЕХОГРАФИЯ на сърцето, обстоен преглед и електрокардиограма в състояние да разкрие отклонения в работата на сърцето.

Що се отнася до лечение на миокардиодистрофии при бременност, това обикновено няма основание за прекъсване на бременността. Важно е да определи причината и да се предотврати усложнения, които влияят на развитието на плода. Леко и внимателно трябва да се отнасяме към приписанным витаминен комплекс за избягване на алергични реакции. При наличието на подобно заболяване въпрос за естествения процес на раждането се решава индивидуално-след раздаване на всички анализи.

Дистрофия на смесени генезиса на

Появата на анемия (ниско ниво на хемоглобина на кръвта, на червените кръвни клетки), особено при децата в ранна възраст, както и ендокринни нарушения, недостиг на витамини, нарушения в обмяната на веществата е причина за повишаване на функциите на щитовидната жлеза при възрастни и деца за в бъдеще може да доведе до появата на миокардиодистрофии смесени генезиса. Да се съди за причините и симптомите на болестта могат да бъдат, идващи от името на такъв диагноза: заболяването възниква под действието на няколко фактора. При тази форма дистрофия е податлив на влиянието то миокарда, които с течение на времето може да се деформира. Тъкан клетки се разтягат, отслабват, дебелина на стените се намалява.

READ  Варикозная екзема: на долните крайници, причини, етапи, симптоми, лечение на екзема

Ефективен метод за борба с подобно заболяване се признава лечение с помощта на стволови клетки. На пациента се прави ограда на такива клетки, сред които са избрани най-добрите и въведени в организма. Здравите клетки се прикрепят към пораженным в областта на сърцето, се случва подмяна на болните клетки. След подобни процедури се подобрява състоянието на кръвоносните съдове, подобрява циркулацията на кръвта и притока на кислород към клетките.

Недопустимо е лечение с народни средства за защита миокардиодистрофии от всякакъв тип. Единственото, което е необходимо и зависи от самия човек, който има подобна диагноза, е да се придържат към определени правила на живот, които не са свързани с медикаментозным лечение:

 1. Дават умерено физическо натоварване на тялото.
 2. Пазим равновесие между почивка и работа.
 3. Да се придържаме към рационалното хранене.
 4. Да няма лоши навици.
 5. Да се постараем да се избягва стрес, нервни напрежения, переохлаждений и настинки.

Вредни навици, като причина за болест

Една от последиците от честа употреба на алкохол е развитието на алкохол миокардиодистрофии, отнасяща се до категорията на токсични. Отравяне на организма постоянно пребиваващи в него етанол (съставна част на алкохолни напитки,) води до нарушения на миокарда, при който мембраната на клетките се разрушават и количество на мастни киселини и на калий намалява. По-късно алкохолна дегенерация се проявява аритмия, силен задух, недостиг на въздух и с отоци. Като следствие − сърдечна недостатъчност. При болки в сърцето обикновено липсва, въпреки че, по мое мнение, ако заедно с алкохола миокардиодистрофией са налице и други болести-дълбоките причини (захарен диабет, стрес), а след това са доста изразени болковите усещания в областта на сърцето.

ЕКГ при алкохолна миокардиодистрофии:

Основата на заболяването − нерви

Трябва да се спомене и за такъв вид, като нейроэндокринная главно миокарден дистрофия. Към нея появата водят чести силни неврози, тревожност. Напрежение на нервната система, която дълго време се намира в състояние на повишена възбудимост, допринася за прекомерно изпускане на адреналин в кръвта. Това нарушава естествения баланс на потреблението на организма, което увеличава натоварването на сърдечния мускул. В резултат на това възниква дистрофия на миокарда.

Трябва да се отбележи, че съвременния живот е доста «предлага» до появата на такива заболявания, тъй като хората в повечето изложени на стрес и натоварвания на нервната система. Затова задължително са изследвания при кардиолог и невропатолога превантивна мярка.

***

Само сърцето е способно да осигури постоянна циркулация на кръвта в тялото ни. Като основен орган, тя е и най-уязвимо. Нарушение на никакви му функции имат негативни последици за целия организъм. Така че се отнасяме към него с грижа и внимание: при най-малкото дискомфорте в гръдния кош, никакви болки или промени в ритъма, а още повече при задух, оток и повишена умора следва без отлагане да се обърнат към специалисти. По-добре да приложат превантивни мерки, отколкото да съжалявате за да не се разкрити в началните етапи на миокардиодистрофии и да не губите време и усилия за лечение.

Видео: за тренировка на сърдечния мускул и развитие на издръжливостта

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00145 sec