Гликированный (гликозилированный) хемоглобин: норма, анализ на

Изглежда, по какъв начин железосодержащий протеин може да бъде индикация за скрит течението на захарен диабет? Въпреки това, при повишена концентрация на глюкозата в организма започват да се формират гликозилированные (гликированные) протеини: гликированный хемоглобин, фруктозамин или гликированный албумин, гликозилированные липопротеини. Увеличава съдържанието на захар, дори и за кратко време се оставя в организма отпечатък, който може да открие чрез един месец и половина, а понякога и два, след това събитие.

Един от ясни показатели дългосрочен «скок» на глюкоза в кръвта на пациента, «кандидатстващо» на статут на диабет, е гликозилированный хемоглобин, който се формира от покинувшего места на продукта и след това подвергшегося излишната захар от обичайното натоварване на хемоглобина.

Откъде идва гликозилированный хемоглобин?

Достигшая притока на кръв и не утилизированная по причина на превишаване на допустимото количество глюкоза, за да влезе в реакция с присъстващи там протеини (хемоглобин, албумин, липопротеини), като се образува трайна връзка. Този процес е необратим и се нарича гликированием или гликозидацией (реакция Майяра).

Като се има предвид сравнително високата продължителност на живота на червените кръвни клетки (до 3 месеца), а, следователно, и на намиращия се в тях хемоглобин, дадено взаимодействие на глюкоза с хемоглобина, взети за основа в тази биохимично изследване на кръв за захар, тъй като гликированный хемоглобин. Увеличаване на количеството на глюкоза при пациенти с диабет е катализатор на тази реакция, захар по-бързо (в 2 – 3 пъти) се свързва с хемоглобина, който по-късно вече не е в състояние да се отървете от вторичен компонент и ще носи информация за него до неговото унищожение, това е, докато бъдат живи червените кръвни клетки. Брой влязъл в реакция с глюкоза хемоглобина ще изразят степента на гликиране, която, от своя страна, означава, средният брой на глюкоза в продължение на 1,5 – 2 месеца преди проучването. Въпреки това, на читателя не трябва да мислим, че гликированный хемоглобин (хемоглобин Ale, HbAl) е за организма по някакъв чужденец субстрат, в процеса на обмяната на веществата тя се формира нормално при здрави хора (не повече от 6% от общото съдържание на Hb), за което ще спомена по-долу.

По този начин, анализ на гликированный хемоглобин дава възможност за улов на пръв поглед, загубен следа на въглехидрати и показва колко е нивото на захар в кръвта, диабет, например, преди месец. Не успеете да «се измъкнеш» и толеранс, выскочившей за кратко време от обхвата са нормални стойности: тя влиза в реакция с Hb, соединится с него, но излизам обратно вече няма да може, така че ще остане в състава и ще бъде открит при анализа на гликированный хемоглобин.

READ  Гангрена: сухо, влажно, газ - симптоми, лечение

Норма и област на приложение лабораторни теста

Норма гликированного на хемоглобина при хора, не страдащи от диабет, не достига 6 % и обикновено варира в рамките на 4 – 5,8 %. Различия с оглед на пол, възраст, географско разположение, за този показател не са предвидени, тъй като техните, просто няма. Гликогемоглобин може да се окаже доста е повишен при децата първите месеци на живота, което се дължи на присъствието в кръвта им фетального на хемоглобина (до година дете от него напълно да се избавят), в останалата част – на не повече от 6% за всички здравословни групи от населението.

При диабетици може да се очаква различни цифрови стойности на индекса (до 12 % и по-горе), така че оценката на резултатите се извършва в съответствие с общоприетите критерии за определяне регулирането на въглехидрати метаболизъм:

 • Количеството на хемоглобина Ale, не достигайки до 6 %, показва липса на нарушения от страна на регулаторни механизми за обмен на въглехидрати;
 • Ниво на HbAl в рамките на 6 – 8% свидетелства за добри регулаторни и компенсаторни способности на организма и ефективно участието които намаляват захарта лекарства по отношение на обмяна на въглехидрати;
 • Делът на гликированного на хемоглобина, изключително приближава до 9 %, показва, че процесът на регулация отива още докато задоволително и захарен диабет добре компенсиран обаче терапия изисква преразглеждане;
 • Тревожно 9 – 12 % съдържание на хемоглобин, подвергшегося гликозидации — стойността на данните дават основание да се смята, че регулаторните механизми са на ръба на изчерпването, тялото не успява да се справи с болестта, лекарства, снижающими захар, тя се компенсира само частично;
 • Повишаване на гликозилированного на хемоглобина над 12% показва липсата на регулаторни и компенсаторни способности – диабетът не е компенсиран и терапевтични дейности са неефективни.

Очевидно е, че този процент е повишен при пациенти с диабет. Той също така може да показва, колко голям е риска от развитие на усложнения нарушения на въглехидрати метаболизъм (заболяване на бъбреците, на органите на зрението), така че успешно да се използва:

 1. За диагностика на скрити форми на «захарната болест», а, следователно, е подходящ за скрининговых изследвания;
 2. В случай на продължително наблюдение през течение на заболяването и ефективност назначаемой терапия;
 3. За определяне регулирането на въглехидрати метаболизъм и степен на компенсиране на патологичния процес.

Освен изброените задачи, определяне на гликогемоглобина служи като добра добавка към глюкозонагрузочному теста (захарно крива) при търсене на причините за повишаване на глюкозата в кръвта лица, не класифицирани докато към категорията на диабетици. Освен това, се прилага тест и при анализа за откриване на гестационен диабет, но при бременност анализ на гликированный хемоглобина не се отнася до фундаменталните научни изследвания. В случай на търсене на скритото протичане на захарен диабет при бременност, по-приемливи, други са методите за определяне на увеличаване на концентрацията на глюкоза в кръвта, способни да предизвикат развитие на патологичния процес.

READ  АСД фракция 2 при хемороиди: лечение, мнения за прилагането на

Таблица на съответствието HbAl с глюкоза кръв

Съдържанието на глюкоза и нивото на свързаните с тях на червения пигмент на кръвта се намират в определена взаимна зависимост. При оценка на резултатите не се губи време напразно, лекарите използват таблица за съответствие гликированного на хемоглобина с концентрация на глюкоза (въпреки че, въпреки това, специалисти в тази област знаят наизуст). Читателят може с нея да се запознаят по-долу, ако, разбира се, на масата го заинтересувала.

Гликированный хемоглобин в % Средната концентрация на глюкоза в кръвта в ммол/л Средното съдържание на глюкоза в кръвта в мг/дл
4 2,6 47
5 4,5 80
6 6,7 120
7 8,3 150
8 10,0 180
9 11,6 210
10 13,3 240
11 15,0 270
12 16,7 300

Отклонения на ниво гликированного от нормата хемоглобин

Повишено съдържание на гликированного на хемоглобина може да се наблюдава не само при захарен диабет и състояния, свързани с нарушаване на глюкозния толеранс, например:

 • Високата концентрация на фетального хемоглобин води до повишаване на нивата на гликогемоглобина (разбираемо да нарасне при децата в първите месеци от живота, но когато HbF оставя кръвта на бебето, норма гликированного на хемоглобина на детето се изравняват с норма на възрастен човек);
 • Недостатък в организма на желязо се проявява с увеличаване на процентното съдържание HbAl;
 • След премахване на далака (спленэктомии) може да се очаква да промени много показатели на кръвта, в това число и растежа на гликозилированного Hb.

Нечастым явление смятат и намаляване на нивата на гликогемоглобина. Намаляването на неговата концентрация се случва в случаи на:

 1. Намаляване на нивото на захар в кръвта (хипогликемия);
 2. Засилено продукти на червения кръвен пигмент, тоест, хемоглобина;
 3. Активиране на дейността на системата на кръвообразуване (эритропоэза) след загуба на кръв;
 4. Засилено разграждане на червените кръвни клетки при някои патологични състояния (хемолитична анемия);
 5. Кръвоизливи (остри и хронични);
 6. Бъбречна недостатъчност;
 7. Гемотрансфузий.

Както се вижда, списък на отклоненията е малък, така че този биохимичен тест най-често се използва эндокринологами за контрол над течение и лечение на захарен диабет.

READ  Ксантелазма: възраст, кожата, причини, симптоми, лечение, народни средства за защита, диагностика и профилактика на ксантелазмы

Анализ, който може да дари по всяко време на деня и нощта

Биологичен материал за изследвания се служи на кръв от вената в количества от 3 мл.

Отдава анализ е много просто, защото:

 • Той не се нуждае от пристигането в лабораторията на празен стомах, или някакви други ограничения, в края на краищата, информация за съдържанието на глюкоза в кръвта се натрупват не в един ден и е достатъчно дълбоко и надеждно скрита.

 • Здраво се свържете с хемоглобина, захар не се тръгва на кръвен пигмент, чак до унищожаване на последното, така че месец на ректора на пациента точно има;
 • Лекарите времето още повече, защото те, по принцип, се ръководят от 60 дни. Този срок тече от продължителност на живота на червените кръвни клетки, с оглед на това, че в кровеносном съответствие циркулират червени клетки от различни възрасти.

Диабетици трябва да отдават анализ на гликированный хемоглобина на всеки 3 месеца, за да лекарят знаеше състоянието на нещата, назначи своевременно необходимите лекарства или въведе корекция в която се използва схема на лечение. Ако резултатите от анализите не предизвикват съмнение, че това се случва при пациенти с известна патология на кръвта (хемолитична анемия), следва да се обърнат към алтернативни методи за лабораторна диагностика на захарен диабет, например, да се направи проучване гликозилированного албумин (фруктозамина). Фруктозамин отразява състоянието на обмяната на въглехидрати този на пациента в рамките на последните 2-3 седмици преди анализа. По-малко, разбира се, от гликированный хемоглобин (2 месеца), но все пак… Просто по-често трябва да дарят кръв за изследване.

Недиабетики, които искат да научите повече, няма ли те на предпоставките за развитие на честата сега «сладка болест», могат да се обърнат в биохимична лаборатория на търговска основа. Практически във всички регионални (и много областни) центрове да може да мине анализ на гликированный хемоглобина, чиято цена зависи от региона и статут на здравно заведение (от 400-500 лева в Брянск и Маае до 700 – 800 рубли в Москва и Санкт Петербург). Въпреки това, този показател, като цената не е постоянна величина, така че за него е по-добре да попитам в лабораторията, която е на себе си задачата да извърши такова изследване.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00099 sec