Глиоз мозъчни огнища на съдово генезиса и други

Глиоз мозъка — не е отделна диагноза, той е вторичен процес, следваща друга патология, в резултат на която е настъпила смърт на основните структурни единици на нервната тъкан (неврони) и подмяна на освободившегося места глиальными елементи.

Преди, докато в мозъка не настъпват патологични промени, брой глии не само не влияе върху функционалните способности на нервните клетки, напротив, нейроглия носи благородната мисия да защитава от наранявания и инфекции, така че имате здравословен мозъка — колкото повече, толкова по-добре. Глиоз на мозъка е като защитна реакция на организма към увреждане на нервната система — заемайки мястото на загиналите неврони на клетките глии, които са опорна тъкан на ЦНС, по отношение на техните възможности се опитва да поеме в себе си функционалните способности на мъртвите структури и осигуряване на обменните процеси в мозъчната тъкан. Вярно е, че глии това се оказва далеч не е безупречно, така че подобно заместване и развитието на глиоза на мозъка на определен етап преминава в редиците на патологични състояния и започва да дава клинични прояви.

Какво се случва на «гробището» неврони?

Казват, че нервните клетки не се възстановяват или се възстановяват, но много бавно, така че те трябва да се пази. Подобни твърдения все още са лишени от дълбокия смисъл, тъй като хората, отпадане на техните ги на място и не на място, имат предвид съвсем друго – трябва по-малко нервен. Въпреки това, ако умират невроните, тогава на тяхно място идват други клетъчни елементи, защото централната нервна система се състои от различни видове клетки:

 • Неврони, които ние познаваме, като основни структурни единици на нервната тъкан — те генерират и предават сигнали;
 • Эпендимы – клетъчни елементи, съставляващи выстилку камерна GM и централния канал на гръбначния мозък;
 • Нейроглии – клетките — помощници и закрилници, които осигуряват обменните процеси и образуват белези тъкан след смърт на невроните.

Какво се случва всъщност в случай на масова смърт на неврони? А ето какво: място на загиналите нервни клетки се опитват да вземат (и заемат) глиални елементи – клетки нейроглии, която е опорна тъкан на ЦНС. Нейроглия (или просто глия) е представена на общността на отделни клетки – производни глиобластов: эпендимоцитов (по отношение на тези клетки мненията на изследователите се различават — не всички свързват ги с глиальными елементи), клетки Шванна, астроцитов. Глия се намира между невроните и активно да си сътрудничи с тях, което помага в осъществяването на основната дестинация – причинява и предаване на информация от мястото на възбуда в тъканите на организма. По този начин, глиални елементи по никакъв начин не може да се нарече ненужно в ЦНС. Напротив, те отнемат до 40% от цялата субстанция, занимающей черепа, създаване на оптимални условия за правилното функциониране на ЦНС, те са винаги «на подхвате» и не дават да спре биохимическим реакции, предоставящ процеси на обмяната на веществата. Освен това, глия поема задачи на нервните клетки в случай на екстремни ситуации.

Като цяло, глиоз в сравнение с лечебна рани по кожата покровах, но за мозъка, събития могат да се представят малко по-различно. Ето така, например: невроните необратимо умират, а на техните «гробище (място за развитие на некротического процес) идват макар и живи, но все пак няколко други клетки, които, колкото и да се опитвали, не може напълно да гарантира на всички функции на невроните.

Междувременно, нещо подобно на «белег» (шкембе), плътен «кандидатите наследник», на първо място, това по всякакъв начин се опитва да изпълнява важни задачи на нервната тъкан:

 1. Те поддържат реакции на обмяна в мозъка;
 2. Клетки глии вместо неврони, като те могат да приемат и предават сигнали;
 3. Глиални елементи, участващи в образуването на нови нервни влакна и предпазват тъканите, които са останали здрави.

Но, като да не се опитаха клетки нейроглии да станат пълноценни неврони – те не успеят, защото те все пак други структури. Не само това, умножаване и разширяване, нови «господари» стартират механизъм на развитие на този процес, като глиоз.

READ  Зеле от хемороиди: лечение, мнения

По този начин, глиоз мозъка – има в резултат на смърт на невроните и процеси на възстановяване, настъпили след увреждащата действието на различни фактори. Същността на глиоза се състои в заместването на загиналите неврони други клетки, които образуват своеобразен белег (необратим процес), наситен глиальными елементи. Нови клетки, заместившие неврони, изолирани огнища на глиоза и по този начин предпазват тъканите, които са останали здрави.

Причини увреждане на нежната тъкан

Причините за смъртта на нервната тъкан, повлекшие прекомерно размножаване на глиални клетки и образуването на белези могат да бъдат най-разнообразни:

 • Наследствено заболяване (тук се отнасят болестта на Тай-Сакс – лизосомную болест на натрупване с автозомно-рецессивным вид наследство, която тече от масова загуба на неврони, проявена от ливорно деца и обрывающую живота си до 5-годишна възраст);
 • Туберозный склероза (рядко генетично причинени патология, особеност, която е множествено поражението органи и системи с развитието на доброкачествени новообразувания);
 • Множествена склероза (образуването на огнища на демиелинизации за сметка на разрушаването на миелин в различните отдели на мозъка и на гръбначния мозък);
 • ХНМК — хронично нарушение на мозъчното кръвообращение и последици от остра, инсулт — ОНМК (инфаркт на мозъка, кръвоизлив), които се считат за основни причини за развитие на глиоза съдова генезиса;
 • Травми на главата и последиците от тях;
 • Оток на мозъка;
 • Епилепсия;
 • Травма раждане (при новородени);
 • Артериална хипертония и енцефалопатия, причинени от устойчиво повишаване на кръвното налягане;
 • Гипоксемия (намаляване на концентрацията на кислород в организма) + гиперкапния (повишаване на нивото на въглероден диоксид в кръвта), които в сумата се формира такова състояние, като хипоксия (кислороден глад на тъканите);
 • Ниско ниво на захар в кръвта (гипогликемическая смърт на невроните в резултат на недопустимо намаляване на източник на енергия – аденозинтрифосфата или ATP, който се образува при окисляването на някои органични съединения и на първо място, глюкоза);
 • Инфекционно-възпалителни заболявания (нейроинфекции), например енцефалит;
 • Хирургически интервенции, направени по причина на патология краниоспинальной система;
 • Прекомерната консумация на храни, съдържащи голямо количество мазнини от животински произход (много изследователи твърдят, че мазните храни води до смърт на невроните).

Разглеждането причинен фактор, следва да се добавят такива немаловажные предпоставки за развитие на глиоза съдова генезиса, като алкохол и наркотици. Спиртосодержащие напитки, които твърдят, че и лекарите, и на любителите, в разумни граници да допринесе за разширяване на кръвоносните съдове, подобряване на мозъчното кръвоснабдяване, разжижению кръвта и нормализиране на обменните процеси в мозъка (най-вече, тези предимства се отнасят ракия или добро червено вино), в по-големи количества убиват неврони и разрушават нервната тъкан. Употребата на наркотични вещества (дори в медицински цели) води до атрофичен промени и развитието на възпалителни и некротични процеси, което, в крайна сметка, води до сосудистому глиозу мозъка.

Мястото на образование «белези» и видове глиоза

На място некротического процес, безвъзвратно унищожава нервните влакна, са освободени места за размножаване на клетките нейроглии, които образуват огнища на глиоза.

В зависимост от морфологични признаци, характер и места за разпространение има следните видове глиоза на мозъка:

 1. Фиброзна форма – поражението е под формата на влакна;
 2. Субэпендимальный вариант – изолирани острови се появяват на вътрешната обвивка камерна;
 3. Пределно глиоз – се отличава с ясна локализация (подоболочечная област);
 4. Анизоморфный вид можете да си представите, като някакъв противовес на маргинальному глиозу — тук острови образувания са разположени случайно (случайно)
 5. Изоморфный глиоз влакна се разпределят сравнително равномерно (в правилния ред);
 6. Периваскулярный вид – най-често срещаният тип на глиозного израстъци. В този случай размножаването на глиални елементи се случва по протежение на кръвоносните съдове (съдова глиоз), заразени с атеросклеротическим процес. Този вид има и свой специфичен вариант – супратенториальный глиоз;
 7. Фокусна поражение — ограничени участъци (огнища на глиоза), възникнали, обикновено вследствие на инфекционно-възпалителни процеси;
 8. Регионални глиоз – парцели, заети глиальными елементи са разположени на повърхността на мозъка.
 9. Дифузната форма – той се проявява няколко глиозным увреждания на тъканите на главния и гръбначния мозък;
READ  Моноцитоз: какво е това, причини за деца и възрастни, абсолютна и относителна

Острови на патологичните образувания на глиални елементи, които се образуват на мястото на гибелта на невроните, могат да бъдат единични, немногочисленными (когато има не повече от 3 огнища) или разпространявани, като множествено число глиальное поражение на мозъка. Например, единични огнища на глиоза могат да се регистрират след родова травма, или като естествен процес, характерен за определена възраст (старост). Тези петна могат да останат изолирани, така че в повечето случаи незабележима без помощта на специално оборудване.

Загуба на кръвоносните съдове и разрастването на нейроглии

Многобройни образование често се появяват в резултат на нарушение на мозъчното кръвообращение: остър (инсулт исхемичен и хеморагичен) или хроничен (передавливание съдове, атеросклероза, атрофичен промени в нервната тъкан). Тук може да се говори, че се формира глиоз съдова генезиса, който добавя тежестта и оцветяването на вече наличната клинична картина (нарушение на вниманието, виене на свят, главоболие, промени в кръвното налягане и други). Тоест, понятието «глиоз съдова генезиса» означава конкретен виновник патологични пролиферация – ОНМК (инсулти) или ХНМК, които, обаче, също има своите причини за развитие.

До глиозу съдова генезиса са специална форма на периваскулярного разширяване нейроглии около кръвоносните съдове, засегнати от атеросклероза – супратенториальный глиоз. За тази форма е характерно местоположение парцели лезии под палатката на малкия мозък — отростком твърда мозъчна обвивка, преминаваща между тилен дял и от малкия мозък. Подобна локализация и околната среда (несжимаемые пространство, изпълнен цереброспинальной течност) прави затылочную дял от уязвими не само при ОМТ и генерични травми, но и по отношение на формирането на съдово глиоза.

Симптоми и последствия

Единични огнища на глиоза може да не даде никакви признаци на заболяване и обнаруживаться, като случайна находка, при изследвания (ядрено-магнитен резонанс, ангиография). Въпреки това с напредването на процеса (размножаване глиални елементи, образуването на нови островчета и атрофичен промени в мозъчната тъкан) се разгърне клиничната картина на патология.

Да се обърне към себе си, трябва да следните признаци на болестта:

 • Интензивно главоболие, които са с постоянен характер и лошо купируются спазмолитиками;
 • Конни надбягвания и падане на кръвното налягане;
 • Перманентное световъртеж, намаляване на работоспособността;
 • Появата на проблеми със слуха и зрението;
 • Нарушения на паметта и вниманието;
 • Разстройство на двигателните функции.

Трябва да се отбележи, че симптомите често са поставени в зависимост от това в коя част на мозъка е обосновалось глиозное загуба:

 1. При супратенториальном глиозе най-изразени симптоми на зрителни разстройства (загуба на полета точка, неспособност да се уча елементи на вид, нарушаване на техните размери и форми на предмети, зрителни халюцинации и др);
 2. Често и много силно главоболие са характерни за глиозного пост-травматично поражение времето на дялове, както и за глиоза съдова генезиса, който освен на тези симптоми, дава непредсказуеми промени в кръвното налягане;
 3. Повишаване на судорожной активност на мозъка и эпиприпадки се наблюдават при глиозном поражение на бялото вещество на мозъка. Световъртеж и припадъци, често са резултат от мозъчно-мозъчни наранявания и хирургични операции;

 4. Глиозное замяна на плат фронталните лобове често се наблюдава като свързана с възрастта промяна, тъй като се появява при стареене на организма. В този случай глиоз на мозъка може да се дължи на основната патология, ако не е имало други заболявания, които могат да провокира размножаването на клетките глии. Точно размножаване на структурните единици нейроглии на място отслуживших своя мандат неврони се обяснява с нарушение на паметта, неточността движения, забавяне на всички реакции при лица от напредването на възрастта.

Междувременно, забележи съмнителни признаци, не си струва да се смята, че започва процес ще остане на същото ниво и без лечение няма да се развие по-нататък. Например, безобидно на пръв поглед състояние, свойственное за глиоза съдова генезиса, може да бъде сложно други проблеми: страданието на органи и тъкани, в резултат на нарушение на кръвообращението в тях, безвъзвратна загуба на реч, развитие на параличей, интелектуално-мнестических разстройства и деменция. И, което е най-страшно – при глиозе също не е изключен смъртоносни резултата (въпреки, че това се случва много рядко в случаите, когато заболяването не може да има генетичен произход).

Преди да се пристъпи към лечение

Преди да правите лечение глиоза, трябва да извърши цялостно изследване на пациента, и на първо място – неговото мозъка. С тази цел, да извършват диагностика, с помощта на прецизно оборудване, които включват: магнитен резонанс, компютърна ТОМОГРАФИЯ, ангиографию. Магнитно-резонансната томография е най-добрият вариант, тя не се нуждае от допълнителни методи за диагностика, тъй като сам е в състояние да предостави информация за броя на огнища на глиоза, размери, тяхното местоположение, степента на увреждане, състояние на близките структури.

Освен това, в хода на изследването може да се разкрива една важна подробност – причина за патологични промени, което дава голяма надежда за спиране на прогресията. Не търси в това, че на климатичните промени, настъпили след смърт на невроните и подмяна на техните глиальными клетки, вече не оставят шанс напълно да излекува тази патология, да се откаже от всякакви мерки за въздействие и спусне ръце е недопустимо. Ако лечението с цел премахване на основната причина (основното заболяване), ще бъде достатъчно ефективно, а след това по-нататъшното развитие на глиозного замяна, най-вероятно, приостановится.

Да се създаде пречки за развитието на

Целта на лечението е да се създаде пречки за развитието, а това са: запазване на останалите неврони, осигуряване на нормален режим на хранене на тъканите на мозъка, премахване на хипоксия, поддържане на процесите на метаболизма на нормално ниво.

Лечение на глиоза на мозъка – комплексно, включващо в себе си различни групи лекарствени средства:

 • Лекарства, активизирующие обмяната на веществата в клетките на мозъка, които допринасят за подобряване на храненето на тъканите (актовегин, винпоцетин, кавинтон, циннаризин);

 • Лекарствени средства, които потискат агрегацията на тромбоцитите (тромбо ASSE, други аспиринсодержащие лекарства) и укрепване на стената на артериалните съдове (аскорутин, витаминни комплекси);
 • Ноотропы, които повишават устойчивостта на ЦНС към въздействието на неблагоприятни фактори (пирацетам, фезам, ноотропил);
 • Гиполипидемические средства (статини, фибрати), които пречат на прогрессированию атеросклеротического процес (аторвастатин, розувастатин, фенофибрат);
 • Аналгетици, които правят пристъпи на главоболие.

Що се отнася до радикалния (нейрохирургического) намеса, то тя се прилага изключително рядко. Например, в случаите, когато е изолиран основен център глиоза представлява повишена судорожную готовност на мозъка (определени форми на епилепсия). Множество парцели глиозного разширяване неподвластны нито изкусните ръце на хирург, нито модерна технология, така че пациента до края на дните си остава да се надяваме само на консервативна терапия.

Няколко думи за предотвратяване на глиоза

Хората, които са чували за глиозе на мозъка и се страхуват от неговото развитие у себе си, бих искал да ви посъветва какво да правите профилактика на тази патология. Например, своевременно лечение на инфекции на вирусна и бактериална природа, без забавяне, болест и не им позволява да се движат в мозъка. Освен това, на всички е известно каква вреда на тялото ни носи атеросклеротический процес, и какво място, сред други заболявания на заема. Ето и в развитието на глиозного замяна на невроните атеросклероза взема активно участие, формиране на глиоз съдова генезиса.

Следователно, всички фактори, които водят до промяна на съдовите стени, на отлагане на атеросклеротични плаки, трябва да бъде завинаги отодвинуты и забравени. Това е отказ от вредните навици (алкохол, наркотици, пушене), диета, исключающая или поне драстично ограничаване консумацията на животински мазнини, занимания по пластика, активен отдих на открито, пълноценен сън, увеличаване на имунната защита и… философско отношение към стресови ситуации.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00022 sec