Глиоз мозъка: какво е това, причини, симптоми, прогноза на живот, лечение, последствията, народни средства за защита

Огнища на глиоза на мозъка

Нейроглия сама по себе си не причинява вреда на неврони и структури на главния мозък, а дори напротив, изпълнява защитна функция, защитен мозъка от травми и инфекции. Така че при здрави хора глиални клетки се намират в норма, въпреки, че при тях не възниква глиоз мозъчно съдова генезиса.

Нейроглия

Глиоз не може да се разглежда като независима патология, тъй като той възниква в резултат на някаква болест, удари този орган и което води до смърт на нервни клетки. Поради това започва възпроизвеждането глиални елементи.

Но в случай на развитие на болестта, ако възникне компенсаторная реакция и нейроглия започва да се размножава, опитвайки се да замени себе си мъртви клетки и подкрепа на обменните процеси в мозъка? Въпреки това, клетките на глии не са предназначени за поделяне на себе си функцията на нервните клетки, така че с течение на времето компенсаторная реакция преминава в патологическую и може да доведе до нежелани усложнения, които се проявяват клинично.

Смърт на неврони

Има една известна поговорка за това, че нервните клетки не подлежат на възстановяване» или ги възстановяването е много бавно. Народната мъдрост в този случай се оказва прав, но само наполовина, тъй като тя съветва да се бори с гибелта на невроните намаляване на стреса, че, за съжаление, не помага.

Но има и друго справедливо поговорка: «свято място празно не се случва» и в съответствие с него, на мястото на загиналите неврони идват други клетки.

От кои клетки се състои нашият мозък:

 • нейроглия – клетки, изпълняващи защитна функция и поддържат обмяната на веществата в мозъка;
 • неврони, които са основната структурна единица на ЦНС, те са отговорни за синтеза и провеждане на нервните импулси;
 • эпендимальные клетки, выстилающие кухина в мозъка (желудочки и гръбначния канал).

Именно нейроглия замества неврони след смъртта им. Но и тя не е хомогенна. Всички клетки глии се случват от глиобластов и по-късно се диференцират в астроциты и клетки Шванна. Има мнение, че эпендимоциты така възникват от глиобластов и са глиальными елементи, но в този момент учени има разногласия.

Глиални клетки се намират в тясно взаимодействие с неврони и им помагат да изпълняват основната си функция – генерирането и провеждането на нервните импулси. Глиални клетки са много важни за поддържане на нормалното функциониране на централната нервна система. Нормално те заемат в нея 40% и, наред с други неща, отговарят за биохимичните процеси, необходими за нормалния метаболизъм. Глиални елементи са адаптирани така, че в спешни случаи да поемат функцията на невроните.

Глиоз мозъка понякога в сравнение с белезите, които се образуват след травми, но ситуацията все още не е съвсем идентично. Въпреки че глиални клетки и не може напълно да замени себе си необратимо загиналите неврони, те за разлика от безжизнени белези все още се борят, както могат, да поемат част от техните функции:

 • приемането и предаването на сигнали;
 • синтез на нервните влакна, в защита на здравите тъкани;
 • осигуряване на обмен процесов.

Обаче, въпреки всички усилия, глиални клетки в мозъка не могат да станат равноценной заместител на неврони. И повишено размножаване на тези клетки води до патология – глиозу.

Какво е това

Глиоз на мозъка – това е необратим процес, възникнал вследствие на подмяна на мъртвите неврони елементи глии след излагане на всякакъв увреждащата фактор. Същността му е в образуването на характерни «белези», състоящи се от глиални елементи. Клетки, подмяна на невроните, се разделят острови на глиоза от здравите клетки, защитавайки ги.

READ  Дете срыгнул с кръв: и след хранене, какво да правя, причини

Причини

Помислете за това, какви са причините за глиоза на мозъка, води до смърт нейроцитов и разрастването на нейроглии:

 • Генетични заболявания (туберозный склероза – рядко встречающееся заболяване, който се проявява загубата на голям брой органи доброкачествени новообразованиями).
 • Хронични и следствие на остри (инсулти) нарушение на мозъчното кръвообращение (най-често именно те са причината за глиоза).
 • Последиците от ОМТ.
 • Епилептичните припадъци.
 • Оток на мозъка.
 • Хипертонична болест на сърцето и е възникнала вследствие на нея енцефалопатия.
 • Гипоксемические промени подразумевающие намаляване на количеството на кислород в кръвта, съчетани с увеличаването на нивото на CO2 – гиперкапнией. Гипоксемия и гиперкапния заедно формират гипоксию – състояние, характеризиращо се с липсата на получаване на кислород в тъканите за осигуряване на тяхното нормално функциониране.
 • Хипогликемия (понижаване на кръвната захар, което води до смърт на невроните поради липсата на източник на енергия е молекулата на АТФ, образувани в резултат на окисление на органични вещества, предимно глюкоза).
 • Болест, передающиеся по наследство (сред тях са болест на Тай-Сакс – лизосомная патология на натрупване, наследуемая по автозомно-рецесссивному тип, която води до смъртта на голям брой неврони и се проявява вече в първите месеци от живота на бебето, което води до фатално на възраст около 5 години).
 • Множествена склероза (заболяване, характеризиращо се с наличието на огнища на демиелинизации за сметка на разрушаването на миелиновых обвивки на нервните влакна ЦНС).
 • Инфекциозни болести, които засягат ЦНС — нейроинфекции (като например енцефалит).
 • Оперативни интервенции върху ЦНС, направени по причина на неговата патология.
 • Повишено консумирането на храни, богати на животински мазнини (според много учени голямо количество мазнини в храната може да доведе до смъртта на нервните клетки).

Не забравяйте за такива важни причини глиоза съдова произход, като употребата на алкохол и наркотици.

Спиртни напитки, по мнението на лекарите, така и на потребителите в малки количества оказват положителен ефект: разширяват кръвоносните съдове, подобряват кръвообращението в мозъка, за разреждане на кръвта и подобрява метаболизма на мозъка (особено при употреба на малки количества ракия или скъпо червено вино). Но при повишено потребление те водят до смърт на нервните клетки и унищожаване на тъканите на ЦНС.

Прилагането на лекарства (дори и по медицински показания) води до атрофия и появата на възпалителни и некротични промени, поради което възниква периваскулярный глиоз мозъка.

Видове

На мястото на некроза, започва да се освобождавате място за бързото разрастване на нейроглии, които са острови на глиоза.

Видове глиоза зависи от нейната форма, характер и локализация на разпространение:

 • Съдова глиоз, който също се нарича периваскулярным – най-често срещан вид глиоза. При този вид глия расте около съдове, които са засегнати от атеросклероза. Той е подвид – супратенториальный глиоз.
 • Пределно вариант глиоза – глиоз, с ясни местоположение в подоболочечной област.
 • Анизоморфная вид – огнища на глиоза са хаотично (за разлика от предишния вид).
 • Изоморфный тип — при този вид местоположението на влакна глии има определена правилната последователност.
 • Субэпиндимальная форма — единични острови глиоза, които идват от страна на вътрешната повърхност на камерна.
 • Пределни поражение – острови на глии растат в външната част на мозъка.
 • Дифузната глиоз – множествено поражение на ЦНС.
 • Влакнести глиоз – острови на глиоза под формата на влакна.

Джобове

Огнища на глиоза по своя брой са разделени на: единична, няколко (не повече от 3-х) и multiple.

Сред причините за единица фокус отделят травма при раждане на дете или по-възрастен от възрастта на пациента (в този случай процесът се счита за естествено)

READ  Кардиосклероз: причини, симптоми, видове, лечение и профилактика, диагностика

Изолирани островчета обикновено не растат, поради което те често са случайно откритие при диагностиката с помощта на висока точност уреди.

Множество джобове на глиоза често са следствие от остра (инсулти) или хроничен (атеросклеротическое поражение, стесняване на кръвоносните съдове, атрофия на тъканите ЦНС) нарушения на мозъчното кръвообращение. Така се формира съдовата глиоз, усугубляющий клиничната картина на основните заболявания (нарушен внимание, се появява виене на свят, започва да боли главата, възникват конни надбягвания налягане и други). Следователно причината периваскулярного глиоза са ОНМК и ХНМК, които от своя страна също има причини за появата.

Отделни видове съдова глиоза е супратенториальный глиоз – то нейроглии около съдове, засегнати от атеросклероза. Той се намира под палатката на малкия мозък – отростком Dura mater, намиращ се между малкия мозък и тилен дял. Това местоположение и намирането на около несжимаемых пространства с ликвором определя уязвимостта тилен дял като при травма на главата-мозъчни травми и травми при раждането, така и по отношение на разширяване на съдово глиоза.

Изолирани острови на глиоза често протичат безсимптомно и се откриват случайно по време на диагностика (ЯМР, ангиография съдове), но с развитието на глиоза (разрастване на клетките на глии, появата на нови огнища, атрофия на тъканите на мозъка), той започва да се проявява клинично.

Симптоми

Съществуват следните симптоми глиоза на мозъка, които не трябва да бъдат оставяни без внимание:

 • Нестерпимая постоянно главоболие. При този спазмолитици не донесе облекчение.
 • Промени в и епизоди на падането на АДА.
 • Чести виене на свят, падане на ефективността на работа.
 • Намаляване на слуха и зрението.
 • Влошаване на вниманието.
 • Нарушение на паметта.
 • Нарушение на движение.

Трябва да се каже, че симптомите и признаците на глиоза силно зависят от местоположението на лезиите:

Поражението глиозом фронталните лобове често възниква в по-напреднала възраст, т. к. е следствие на стареене на организма. В този случай глиоз е основно заболяване, ако не беше фактори, които могат да го предизвикат. Именно глиозом може да се обясни с намаляване на паметта, неточно движение и замедленные реакции у по-възрастните хора.

Посттравматично глиозное поражението предизвиква много интензивна често возникающую главоболие. Такава болка в съчетание с скачками налягане може да възникне и при глиозе съдова произход.

Появата на епилептични гърчове и повишаване на судорожной готовност на мозъка могат да се появят в грозни победи глиозом бяла субстанция за мозъка. Вследствие на ОМТ и хирургични интервенции често могат да се появят виене на свят и конвулсивни гърчове.

Супратенториальный глиоз причинява нарушения на зрението (неспособност за разпознаване на предмети, загуба на парцели полета точка, контури и размери елементи се нарушава, появяват зрителни халюцинации).

Последици

След откриването на първите признаци не трябва да се мисли, че болестта не ще да се развива и без провеждане на лечение ще остане на същото ниво. Например безвредни първоначално съдовата глиоз с течение на времето може да доведе до такива последици глиоза на мозъка, загуба на речта, парализи, намаляване на интелигентност и деменция.

А в напреднали случаи глиоз на мозъка може да доведе дори до летален изход, но това се случва много рядко, когато причината за болестта не е генетично. В повечето случаи прогнозата на живот при глиозе мозъка остава положителен.

Диагностика

Преди да започнете лечение, пациентът трябва да се подложи на цялостна диагностика, преди всичко на мозъка. За това се използват много точни методи за диагностика: магнитен резонанс, компютърна томография, ангиографию.

READ  Лайка при хемороиди: как да правят ванички и микроклизмы за лечение

Ядрено-магнитен резонанс при тази патология е най-добрият метод, тя сама може точно да се покаже броя, размера и местонахождението на огнища на глиоза, степента на поражение на мозъка и състояние на близките структури. Затова при прилагането на ядрено-магнитен резонанс не изисква допълнителни методи за изследвания на мозъка.

Освен това при ядрено-магнитен резонанс (магнитен резонанс) диагностициране, което е много важно, често разкрива и причината за развитие на глиоза. Това позволява да се надяваме, че ще успее да го спре прогресията. Въпреки факта, че промените при глиозе необратимы и напълно ги излекува не е възможно, не може да се откаже от лечението и да губят надежда. Ако премахване на основната причина за глиоза, а след това го изхарчите най-вероятно приостановится.

Лечение на

Основна задача на лечението е спиране на прогресията на глиоза за запазване на здрави клетки, да поддържа пълноценна обмяната на веществата в тъканите на мозъка, намаляване на хипоксия, осигуряване на достатъчно трофики на мозъка.

За тази цел има лечение глиоза на мозъка, което включва медикаменти от различни групи:

 • Антиатеросклеротические лекарства (фибрати, лекарства статини), които намаляват нивото на холестерол и по този начин предотвратяват образуването на мастни атеросклеротични плаки по съдовите стени (розувастатин, аторвастатин, ципрофибрат).
 • Ноотропные лекарства, които подобряват устойчивостта на ЦНС към различни патологични въздействия (ноотропил, этирацетам глицисед).
 • Болкоуспокояващи лекарства, насочени срещу пристъпи на главоболие (анальгин, ketanov и други).
 • Лекарства, които пречат на склеиванию на тромбоцитите (аспирин, клопидогрель и др) и укрепват съдовите стени (витамини за съдове, особено на група, P, C и E).
 • Медикаменти, които подобряват обмяната на веществата в мозъка, които допринасят за по-добро трофике клетки (винпоцетин, актовегин, циннаризин, кавинтон).

Радикалните хирургични методи на лечение, се използват в много редки случаи. Например, когато поради една голяма фокус глиозного на разрастване възникват епилептичните припадъци или значително увеличава риска от появата им. За съжаление множество огнища на глиоза на мозъка не се поддават на операция за лечение, поради което пациентите до края на живота си приема само медикаментозную терапия.

Профилактика

Тези, които знаят за такава патология, като глиоз мозъка и се опасяват, че той може да се появи и при тях трябва да започне профилактика на това заболяване. Например трябва навреме да се лекува различни инфекции, като не им позволява да заздравее и да се разпространява на мозъка. Освен това си струва да се предотврати атеросклеротични промени в кръвоносните съдове, които може да донесе непоправими щети на нашия организъм, и са основна роля в разрастании периваскулярного глиоза на мозъка. Така че всичко, което може да доведе до атеросклероза трябва да бъде завинаги отхвърлено.

Струва си да се откажат от вредни навици като пушене, употреба на алкохол и наркотици, започнете да се придържате към диета, която ще изключи или силно уменьшала количество животински мазнини в хранителния си режим, да правите физически упражнения, активни видове почивка сред природата, стабилизира съня и събуждането, да се грижи за повишаване на имунитета и се опита да не вземат присърце стресови ситуации.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00119 sec