Гранулоцити: повишени, понижени в кръвта незрели, норма

Бели кръвни клетки (lactic) се класифицират в два класа или, както е прието да се нарича, два реда: гранулоцитарный и агранулоцитарный. Наличност в цитоплазмата на отделните популации на бели кръвни клетки (неутрофили, еозинофилите, базофилов) специфични гранули приписва на тези клетки към зърнеста лейкоцитам — гранулоцитам. Останалите, които не разполагат с подобни включвания, представляват агранулоцитарный редица (лимфоцити, моноцити).

Гранулоцити се отнасят към първа линия на защита на организма от микроби, тези клетки, преди други да забележат заболяване и се изпращат в огнището на възпаление, те също така участват в изпълнението на эффекторной фаза на имунния отговор на организма.

Гранулоцити или полиморфноядерные клетки

Гранулоцити съдържат ядро с неправилна форма, които от своя страна са разделени на резенчета (сегменти, които от 2 до 5), така и представители на гранулоцитарного редица се нарича още полиморфноядерными клетки. Дума, гранулоцити – това са всички тези клетки (эозинофилы, базофилы, неутрофили), които съставляват до 75% от всички левкоцити, «живеещи» в периферната кръв и тъкани на човека. Различни форми на възпалителния процес са привлечени от различни видове гранулоцити, където (на ниво клетъчен имунитет) именно на тях винаги идва водеща роля. Те обаче не работят в изолация, както в група, така и в общността представители на лейкоцитарного ниво, например, неутрофили активно да си сътрудничат с макрофагами, а эозинофилы, с някои прилики с базофилами, също често се замечаются в едни реакции.

Родоначальниками гранулоцити са миелобласты, притежаващи способността да се дифференцировке и пролиферативному се разделят. Нормално, когато узреят, те (миелобласты) се диференцират в промиелоциты, а след това в миелоциты, принадлежащи на две генерациям: по-големи по размери на дънни (незрели) формата и дъщерни дружества (зрели) клетки по-малки размери (да не се бърка – зрели миелоциты и зрели гранулоцити). На етапа На миелоцита способността на гранулоцити до пролиферативному разделят свършва. В периферните кръвни клетки на тези да не видятв нормално състояние те не напускат родното му място — костен мозък. Вярно е, че при екстремни ситуации, когато всички налични неутрофили участват в реакциите (и с, и резервен фонд), а те, като изпълните задачата си, умират 1-2 дни, в кръвта се създава дефицит на клетки, способни да се справят. Това е, когато им идват на помощ на незрели гранулоцити (млади), които и са открити на територията на общ анализ на кръвта (shift left).

Гранулоцити непретенциозен, отечные възпалени тъкани, които не са снабдени с кръв, а следователно и на кислород, са за тях нормална среда, там гранулоцити взимат енергия от анаеробно гликолизата един.

READ  Диета след инсулт на главния мозък: меню за всеки ден, храни, хранене

Живеят гранулоцити кратък живот от 2-3 до 10 дни (в зависимост от вида и състоянието), за разлика от някои други представители на лейкоцитарного ниво, например, лимфоцити, които са отговорни за иммунологическую памет, които, след «запознаване» с чужди протеини, могат да живеят дълги години, за да защити организма при следващата среща. Гранулоцити «злото не помнят», тъй като, като извършва своята функция, умират и се заместват от нови клетки, нищо не знаещи» за предишни събития.

Как да намерите гранулоцити в лейкоцитарной формула?

В лейкоцитарной формула lactic, принадлежащи гранулоцитарному ред, представени:

 • Эозинофилами (1-5%).
 • Базофилами (0-1%).
 • Нейтрофилами (палочкоядерные + сегментоядерные = 40-70%).

Норма всички заедно клетки гранулоцитарного ред в общ анализ на кръвта отделно не се обозначава, тя е около 50-70% от общия брой на всички левкоцити (2500 – 7000 в 1 мл кръв). Въпреки това броят им е лесно да се изчисли по формулата:

гранулоцити = (общия брой на белите кръвни клетки) – (лимфоцити + моноцити).

По-подробна информация относно нормите на всеки един от видове левкоцити за възрастни и деца можете да намерите в таблицата по-долу.

Таблица: норми на гранулоцити (еозинофилите, неутрофилите) и други левкоцити

Повишени цифри най-често свидетелстват за възпалителни заболявания, инфекциозна природа. Повишаване на нивата на отделните форми може да се говори за други реакции на организма: базофилы растат при алергии, эозинофилы – при глистных инвазиях и алергии също. Физиологично гранулоцити се покачва:

 1. При бременност (втората половина);
 2. По време на раждането;
 3. Преди месечни;
 4. По време на интензивна физическа активност;
 5. След добра вечеря.

Ниските стойности в повечето случаи карат да се предположи:

 • Гематологическую патология;
 • Вирусна инфекция;
 • Коллагенозы.

Макар че списъкът на заболяванията, при които завишени или понижени, определено е много по-широк. Очевидно е, че при жените брой на гранулоцити трябва да бъде малко по-висока, въпреки че, може би мъжете и затворете женски показатели на нуждите (или необходимост) на физически труд и изобилна храна?

Всяка причина води до намаляване на производство на гранулоцити в костния мозък, ще се прояви в промяна на съдържанието им в периферната кръв – брой представители на гранулоцитарного редица ще бъде понижено. Освен гематологической патология, подобни ситуации, когато гранулоцити понижи, може да индуцироваться някои фармацевтични средства (антибиотици, сулфонамиди, правец и др) или да е следствие от генетично детерминирани болести. Въпреки това се вижда ясно този модел: продукти зрели форми ниска чувствителност към инфекции на дихателните пътища и кожата покрива висока.

При по-големи деца норми, като цяло, отговарят на нормите за възрастни, освен това, лейкоцитарную формула на детето проучване за броя на отделни клетки, а не всички зърнест форми заедно. Съотношението на отделните популации на бели кръвни клетки дете, няколко отлично от тази на възрастен човек (на втората перекрест: брой на неутрофилите след 6 години се повишава в съответствие с намаляване на лимфоцитите).

В организма на някои гранулоцити свободно плуват по протежение на кръвоносните съдове, други прилепливаются до эндотелиальным стените и чакат, когато ги «позовут» на помощ, така че зърнеста lactic, посчитанные във формулата на кръвта, представлява само определена част от обществото. В епруветка при вземане на анализ попадат само тези гранулоцити, които са били в обращение, и ги счита лаборант, а прилепленные така и ще си останат «зад кадър». Норма за всички налични възрастен човек на гранулоцити в кровеносном съответствие е около 5,0 Х 1011 или 2000-9000 в 1 куб. мм кръв. При деца до 3-6 години брой на гранулоцити малко по-ниска за сметка на увеличеното съдържание на лимфоцитите, че за дете на тази възраст е в норма.

READ  Почистване на кръвоносните съдове от холестерол народни средства за защита в домашни условия

Представители на гранули левкоцити, тяхната основна цел

Обобщавайки основните характеристики на гранули левкоцити, бих искал още веднъж накратко да се спра на основните функции:

 1. Нейтрофильные гранулоцити – главните клетки, изпълняващи защитна функция: те постоянно се бори с различни извънземни микроорганизми и токсини (фагоцитозата), така че при инфекциозни заболявания на тяхното съдържание в кръвта се увеличава в няколко пъти (нейтрофильный лейкоцитоз). При тежки състояния на циркулиращите неутрофили и осигурителен фонд, може и да нямат, така че не е съвсем покрити с нещо млади форми (метамиелоциты или млади), в крайна сметка, незрели гранулоцити, не остават настрана и също бързат на помощ, значително променя формулата на кръвта (shift left).
 2. Такива представители на гранулоцити, като базофилы и мастоцити, влизат във взаимодействие с антитела E (IgE), броят на които при алергии значително се увеличава и обвързването им, извършват реакция незабавно тип (гранулоцит-зависим тип). Пример за такава реакция е анафилактичен шок, развиващ се в секунди след контакт с извънземни антигена. Отложеното за реакция (чрез 4-12 часа), също се осъществяват с помощта на гранулоцити в тях, с изключение на базофилов, участват эозинофилы и неутрофили.
 3. Живеещи в кръвния поток само няколко часа эозинофилы (след това отиват в тъканите умират) време, за да унищожи и да унищожи извънземна протеини и комплекси антиген-антитяло», да се приложи фагоцитозата, да плазминоген (участие в фибринолизе). Но най-добре е тези клетки знаем във връзка с цитотоксическим действие по отношение на всички видове паразити (giardia, червеите и ларвите им).

Така че, реакциите на гранулоцит-зависим тип се занимават с зърнеста lactic, а ето и следващите събития — свързването на имуноглобулини, други класове (IgG, IgM) в най-голяма степен е в компетентност на лимфоцитите (първо Т-популации, а след това и В-клетки).

Но това е вече реакция на забавен кадър тип, които се развиват по-късно ден-трима или седмици и месеци след проникване на чужда субстанция. Гранулоцити и там не остават настрана, но вече отстъпва главната роля на участниците иммунологического на процеса, тъй като се стартира гуморальный имунитет.

READ  Нормата на хемоглобина при жените: при бременност, които за 40, след 50 години, след 60 години, таблица

В дейността на гранулоцити също не винаги всичко е просто и гладко. В литературата са описани и в живота се срещат случаи, когато е получена при раждането на информация, свързана с функционални способности на клетките гранулоцитарного редица, се оказва изкривена, т.е. отделни групи зърнест на белите кръвни клетки, вследствие на генетични нарушения, стават функционално са дефектни:

 • Синдром на мързеливите левкоцити (дефект актиновых вериги, намалява способността за хемотаксису);

 • Хронична грануломатозная болест (нарушение на производство на някои компоненти HADPH-моноаминооксидазата, тежък дефицит в имунната);
 • Синдром на Чидиака-Хигаси (много аномалии лизосомного апарат нейтрофильных левкоцити, висока чувствителност към гнойной инфекция).

Освен това при контакт с неблагоприятни фактори гранулоцити се крият различни опасности, които се обръщат придобити дефекти и аномалии. Разбира се, всяко от тези нарушения отразява зле върху здравето на човека, което го прави беззащитни пред множество инфекциозни агенти, които проникват в околната среда.

По-подробна информация за всеки от членовете на лейкоцитарного ниво може да се научи от съответните по-подробни материали, публикувани в СосудИнфо.ру. Тази работа е опознавателна характер, в нея са събрани само обща представа за една, но много важна част, наречена гранулоцитарным наблизо, или просто – гранулоцитами.

Видео: какво е гранулоцити — медицинска анимация

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00131 sec