Гърчове: причини, лечение — в краката, мускулите, пръсти, ръце

По принцип, те идват през нощта, в съня си, въпреки че винаги будят човек, карат гърчене от болка. «Korcha» — така нарече старите хора явление, когато намалява краката, ръцете или други части на тялото. Сега такава дума вече не са в движение, а не зависят от волята на човека намаляване на мускулни влакна имат свои имена (спазми, крампи) или се изразява просто: крак (ръка) е намалена.

Спазми често се появяват и симптомите на определена патология, т.е. за тях винаги има причина и в зависимост от нея, припадъци са редки, чести, постоянни, из един мускул или цялата група, се появяват в скелетните мускули или предпочитат гладката мускулатура на…

Каменна мускул

Спазми – това е не само внезапното намаляване на gastrocnemius мускулите, което може да формулирам човек при къпане в студен басейн, или судорожное свиване на мускулите на цялото тяло, характерно за эпилептического припадка.

Видове на спазми са разнообразни и се различават те по много параметри:

 • В зависимост от това, каква мускулатура страда: гладка или поперечнополосатая;
 • Има ли епилептични припадъци или имат друг патогенезата;
 • Въз основа на причините;
 • Като се има предвид времето на напрежението на мускулите и характера на судорожного инфаркт.

Няма да навлизам в подробности, за такива сериозни заболявания, като епилепсия, описание, което вече има в нашия сайт, а помислете за темата: спазми, които представляват прояви на начина на живот или симптоми на друга болест.

За тези, които са забравили, че такова схващане, напомняме за нейните симптоми:

 1. Изведнъж застинала в едно положение твърда, като камък, мускул, което действа върху повърхността на тялото;
 2. Често болката е толкова силна, че човек не е в състояние да потисне вика;
 3. Продължителност на судорожного пристъп е различна: от минути до четвърт час.

Болка в мускулите се обяснява така: като само в нея, започнаха непрекъснатите съкращения, които не може да се спре воля, мускулната тъкан спира да получава кислород и хранителни вещества в достатъчно количество, т.е. да изпитва глад. Освен това, в по-кратък период на интензивна работа мускулна тъкан отделя значително количество продукти от жизнената, които, след като в излишък, да има отрицателен ефект върху нервните окончания. Дразнене на нервните окончания по време на спазъм и да има усещане за болка на човек, на когото схващане е донесъл крак, ръка, на челюстта.

Основните причини тежки мускулни контракции

Подобно поведение на мускулния апарат винаги има обяснение, което, обаче, не винаги е лесно да се намери (трябва да се обърне към лекар, дари анализи, се проведе изпит).

Ако накратко се засягат основни причини непроизвольных мускулни контракции, те могат да бъдат описани, както следва:

 • Посочените по-горе епилепсия най-често са свързани със спазми;

 • Силни спазми са характерни за такива смъртоносни болести като тетанус (опистотонус);
 • Конвулсивни пристъпи са в състояние да се формира в резултат на невротични състояния (истерична невроза, психогенна гърчове);
 • Принудително свиване на мускулите се наблюдава при отравяне отрови органичен и неорганичен произход;
 • Предизвика остри мускулно напрежение може дефицит или излишък на някои микроелементи (калий, натрий, магнезий, калций), възникващи в резултат на недостатъчното им постъпване в организма или нарушаване на обменните процеси, а също и на недостиг на витамини;
 • Срив в работата на ендокринната система.

Определено не е лесно да се изброят всички фактори, способни да доведат до толкова неприятни емоции. Крампи като симптома може да не са сродни по своята същност заболяване. Но с оглед на факта, че читателите в по-голяма степен се интересуват от спазми, които намаляват крайници, от спазми гладкомышечных влакна, причиняващи болка вътре в организма, нашето по-нататъшно разказ ще бъде посветена именно на този проблем (на причините за спазми в краката и други части на опорно-двигателния апарат, техните симптоми и лечение). Освен това, особено загрижени възрастни причиняват спазми при деца – те също не можем да оставим без внимание.

Видео: специалист за причините и лечението на спазми

Обвинявам себе си…

Конвулсивни намаляване на повече притеснява през нощта, към което предразполага поза: икономичен е на ваша страна, коленете леко свити, стъпалата са отпуснати и леко обърнати надолу – в това положение икроножная мускулът е съкратен и проявява готовност спазмироваться. По-често конвулсивни намаляване на мускулатурата на долните крайници, наблюдавани при спортисти, те кара краката много активно да работи и през деня, и при по-възрастни хора, страдащи от нарушение на кръвообращението в съдовете на крайниците. Доста често неволни потрепвания и потрепване, наблюдавани при температура на детето е по-млада възраст (обикновено до 6 години).

Причините за спазми в краката и ръцете могат да се дължат на поведението или начина на живот на самия човек:

 1. Професионална дейност: известно е, че хората, отстоявшие цял ден зад щанда или на операционния масата, превозващи товари или на инспекцията на билети на пътниците, често изпитват върху себе си нощни спазми.
 2. Закоравелите пушачи страдат от мускулни спазми в 5 пъти по-често от тези, които са цигари на духа не търпи. Между другото, алкохол и кафе сред причините за спазми в краката също са в първите редици.
 3. Проведено в беготне ден или бърза разходка на няколко километра – през нощта посети схващане на gastrocnemius мускулите. Нощни спазми често се обръща и просто тежка физическа работа, която човек по своя инициатива извършва през деня (вскопал зеленчукова градина, издържа на мебели). Човек трябва да внимава да не напрягалась само една мускулна група, възможности за работа и релаксация трябва да се сменят.
 4. Къпане в горещо време в хладно езеро, за съжаление, не само може да донесе много положителни емоции, всяка година се регистрира много трагични случаи – силни спазми спря на лицето на дъното. Между другото, плуване в басейна също не изключва появата на внезапен мускулен спазъм, плувци, със сигурност, е наясно с това. Причината за това е, че намалява судорогой крак, лишава от възможността да се движи във водата, е спад на температурата: загрятата мускулния апарат, след като в неочаквани условия – намалява.
 5. Намалява судорогой на краката и ръцете при обезвоживании (повишено изпотяване и липса на течност), така че в горещо време вода на себе си трябва да осигури в пълна степен, особено това се отнася за хора, активно занимаващи се със спорт, работещи в областта и любителите на опознаването на топли тропически ширина.
 6. Психоэмоциональная натоварване, стресови състояния са в състояние да напомнят за себе си дори по време на сън, когато изглеждаше, че пациентът се успокои. Това е стресов хормон, кортизол «постара» е прекомерно количество в организма води до преразпределение на калций, необходим за нормалната дейност на мускулния апарат.
 7. Спазми на мускулните влакна на стъпалото може да е следствие от наличния плоскостопия в комбинация с излишното натоварване на глезен ставата, както и в резултат на носенето на тясно, неудобно обувки.
 8. Намалява спазми по време на сън и не само при бесконтрольном прилагането на лекарствени средства (например, някои групи диуретици, статини, антибиотици и други лекарства, стартират или перераспределяющих микроелементи в организма), така терапия отделни лекарства изисква задължителен контрол над биохимическим състава на кръвта.

Здрави хора, не нагружающие себе си прекомерна дейност, избегающие стрес и екстремни ситуации изведнъж забележите, че започва спазми в мускулите на прасеца, крака, пръсти… не, Не, и няма нощ, нито с да нито с тоя спазъм, оставляющий болезнено чувство още сутринта. На първо място трябва да помислите, достатъчно ли в организма магнезий и други микроелементи и, разбира се, преразглеждане на диета: може би, глад или недостатъчен прием на други причини, калций, магнезий, натрий и витамини, осигуряващи нормалната работа на мускулните влакна, води към това? Гипомагниемия често се проявява с крампи и болка в мускулите на шията, гърба, крайниците, покалыванием в една ръка разстояние. Липсата на витамини A, B, D, E засяга сократительную способността на мускулите, което трябва да имате предвид при поява на спазми в краката.

Помощ бързо и лесно лечение

От специално лечение на този вид мускулни контракции, най-вероятно не се правят, обаче, и болката няма да позволи дълго да издържи, затова може да се препоръча няколко начина да се справят с такава изненада:

 • Опитайте массажировать «замразени» мускул или да се удари в нея;
 • Може да ликвидира спазъм, ваксини стресиращо място иголочкой;
 • При намаляване на gastrocnemius мускулите и/или мускулни влакна на стъпалото – да седна, да се достигне с ръка, до големите пръсти на краката и тегли за себе си;

 • За облекчаване на напрежението gastrocnemius мускулите така: вертикално положение, крака се допират в скута си, болен крайник разчита на петите, ръцете се опитват да стигнат до пръстите на краката;
 • Ако схващане се свежда мускулите на предната повърхност на бедрата, да вземе вертикално положение, огъване на коляното болни крака, улови ръката на крак и привлечен в посока на задните части.

Останалите мероприятия, насочени към предотвратяване на спазми по време на сън или през деня, на първо място трябва да включват:

 1. Обогащенную микроелементи и витамини диета (което не е достатъчно – ще покаже биохимия на кръвта);
 2. Изключване на вредните зависимости (алкохол, тютюнопушене, силно кафе и други тонизиращи напитки);
 3. Достатъчен прием на течности;
 4. Занимания по пластика, допринася за подобряване на кръвообращението и релаксация на скелетните мускули;
 5. За предотвратяване на нощни спазми е добре да се вземе за правило: вечерен топъл душ или вана с ароматни масла, отпускащи мускулатурата на матката.

Ако изброените мерки ще ви се стори малко, можете да закупите в аптеката, специален витаминен комплекс с микроелементи (задължително включващи магнезий), и да вземат. Трябва да се има в предвид, че дори при липсата на недостиг на магнезий в организма на пациента, лекарства, съдържащи Mg, няма да боли по простата причина, че, преминавайки между нервните влакна, този химически елемент намалява нервно-мускулна възбудимост. Дума, използвайте лекарства магнезий – не съжалявам.

Спазми – симптом на заболяването

Намалява ръцете, краката и други части на тялото, често по причина на някаква болест. Особено нощни крампи са характерни за хора, накопивших различна хронична патология на живота, защо при възрастните принудително на мускулното напрежение е наблюдавано в по-голяма степен. Конвулсивни намаляване на определени мускули или на цяла група може да бъде следствие на много патологични състояния:

 • Дневни и нощни крампи, възникнали в различни райони на мускулатурата на тялото, често се съпътстват поражение на черния дроб (хепатит, цироза);
 • Заедно с други симптоми (повишена температура, дехидратация, интоксикация), намалява схващане на цялото тяло при тежки отравяния;
 • Причината спазми в краката може да бъде захарен диабет (диабетна ангиопатия);
 • Намалява краката през нощта при хора с разширени вени на долните крайници;
 • Силни спазми са отбелязани при тромбофлебите;
 • По-крестцовая форма на БАС (амиотрофична латерална склероза) в началото на своето развитие се проявява със слабост на мускулатурата на долните крайници и появата на спазми в тях, когато областта на шията и гърдите вариант болест на моторните неврони намалява ръце, настъпва атрофия на мускулите на пръстите;
 • До спазмированию на мускулните влакна може да доведе до намаляване на нивата на хемоглобина (анемия), който не може в достатъчна степен да осигури на тъканите с кислород;
 • В ранния следоперативния период появата на судорожного инфаркт и се дължи на ниската концентрация на кислород в тъканите;
 • Спазми в краката са характерни и за заболявания на кръвоносните съдове на долните крайници, като атеросклероза и заличаване оклузивна болест;
 • Потрепвания и спазми възникват при нарушаване на хормоналния баланс (повишена продукция на хормоните на щитовидната жлеза);
 • Причината спазми в краката може да се превърне в хронична сърдечна недостатъчност (застой на кръвта, липса на храна на мускулния апарат на долните крайници).
 • Неволни потрепвания (тики) са типични за някои (за щастие редки) генетични аномалии (мутация на гена, контролиращ синтеза на някои сократительного протеин).

Предвид това, че крампи – само един от симптомите изброени, понякога доста тежки патологични състояния, тогава и лечението ще бъде сведена до корекция на основното заболяване.

При мускулни спазми се прилагат, разбира се, антиконвулсивни лекарства, като производни на вальпроевой киселина (депакин, конвулекс) и дибензазепина (финлепсин), барбитурати (фенобарбитал), бензадиазепины (феназепам), но в аптеките те не се продават свободно, тяхното определяне трябва да бъде обосновано, а това вече е факт от лекуващия лекар. При гърчове помага сернокислая магнезия, но тя трябва да се инжектира интрамускулно или интравенозно, че също съветва да не се получава. А ето и лекарства, съдържащи магнезий и други микроелементи (Ортокальций + магнезий), и витаминни комплекси (Орто Таурин Эрго), могат да се окажат доста полезни и в тези случаи.

Гърчове при детето: при температура и други причини

Гърчове при деца се случват често в сравнение с възрастните хора. Ооцити нервната система малолетнего детето може по този начин да реагира на всякакви дразнители, коими на първо място са остри и хронични заболявания:

 1. Инфекции, които засягат нервната система;
 2. Травма с различна локализация, но най-вече – на мозъчно-мозъчните;
 3. Повишаване на вътречерепното налягане (воднянка, хидроцефалия);
 4. Кистозни образования и тумори на мозъка, сдавливающие ликворопроводящие пътища и кръвоносните съдове;
 5. Различна генетична патология;
 6. Ендокринни нарушения;
 7. На електролитния промяна (липса на калий, недостиг или излишък на натрий, и т.н.);
 8. Отравяне;
 9. Фебрилно състояние;
 10. Истерични пристъпи, с цел да се получи желания резултат по никакъв начин (дори и търкаляне по пода);
 11. В магарешка вариант припадък;
 12. В отделна група са подчертани епилептичните припадъци, но въпреки това инсталирана епилепсия е малка част от общата популация (не повече от 1 %).

Междувременно, независимо от разнообразието от фактори, побуждающих повишена судорожную желание, в повечето случаи те имат обща основа: нарушение на кръвоснабдяването на главния мозък, а в резултат на това – го гладуване, ацидоза и други нарушения на обмяната на веществата в централната нервна система. Под спазми при деца, по принцип, заложен им генерализованный характер, макар и спазми на мускулатурата, възникнали в студена вода, по време на активни занимания със спорт или друга натоварване също не са изключени. Със сигурност по-често от този вид мускулни контракции се случват в училище, а на по-високо възраст.

Фебрильные гърчове при деца, при температура

Най-голям брой судорожных състояния възниква на фона на висока температура при дете (фебрильные спазми заемат, според различни автори, от 25 до 85 % от всички случаи) и съвсем не е задължително да подпората на термометъра се покачи до 39 – 40 градуса. Някои бебета не понасят температура 38°С и леко по-горе. Фебрильные гърчове могат да се проявят по различни начини:

 • Преходно леко потрепване на крайниците, закатывание на очите;
 • Релаксация за цялото тяло, безучастность в рамките на кратък период от време, непроизвольный стол и уриниране;
 • Напрежението само на мускулния апарат: ръцете са на гърдите, краката изпънати, главата запрокинута, очите закатаны, тялото трепна.

Обикновено фебрильные спазми трае няколко минути, обаче, ако минава четвърт час, нищо не се променя, трябва да наберете «103».

Като цяло, гърчове при температура у детето не се нуждаят от специално лечение, родителите на тези деца, переволновавшись за първи път, се опитват да не допускат да колона термометър е преминал критичната ниво. Обикновено до 6 години, всичко се нормализира и повишаване на температурата до субфебрильных стойности вече не предизвиква такава реакция на организма.

Видео: д-р Комаровский за гърчове при деца и тяхното отстраняване

Причина — бременност

Бременността не е болест, но също не могат да бъдат пренебрегнати, тъй като протичащи в организма на бременната жена процеси, като тяхната задача осигуряване на плода всичко необходимо, води до валутни нарушения, промяна в хормоналния фон, затрудняват кръвообращението в съдовете на органите на таза и долните крайници, и по този начин допринасят за това, че мускулите периодично намалява судорогой. По този начин, причината судорожных пристъпи при бременност смятат:

 1. Липсата на витамини и микроелементи;
 2. Развитието на анемия;
 3. Повишаване на концентрацията на глюкоза в кръвта (гестационен диабет);
 4. Разширени вени на долните крайници и венозен застой;
 5. Неспазването на режима на хранене, труд и почивка, предвидени за бременни;
 6. Ограничение на физически натоварвания (грижа за запазване на бременност, е необходима по препоръка на лекарите или организирана по собствена инициатива).

Ще бъде по-добре, ако лечението е подобна на трудностите при бременни изписани от д-р. Той внимателно ще се съберат анамнеза, ще се проведе биохимическое изследване на кръвта, ще циркулацията на кръвта в съдовете, да прецени общото състояние на организма и посъветва в каква посока се движат: достатъчно ще бъде да се балансира диетата, насытив го липсващи микроелементи, или ще трябва да преминат на лечение в стационарни условия.

Мускулни спазми и крампи – има ли разлика?

Спазми човек по-често склонни да платите принудително съкращаване на скелетните мускули. В същата тази категория хора са пристъпи на скованост и болка, възникнали, например, в gastrocnemius мускулите по време на сън, в студена вода или след интензивна мускулна работа, За обяснение на състоянието на пациентите употребяват общепринятую, и затова е разбираема във всички кръгове терминология: «да намали ръка, крампи влезе в крак, започна силни спазми на пръстите…». Всичко е правилно, въпреки възникващите без екип на човека съкращаване на гладката мускулатура на съдовите стени, на червата, на бронхиалните тръби и на други органи – това също гърчове, които се нарича крампи.

Също така тясно свързани помежду си с главоболие и спазми на този (спазми) и други (стрес поперечнополосатых мускулите) вид. До пристъпи на цефалгии водят:

 • Спазми на мозъчните съдове, които представляват не нещо друго, като намаляване на гладкомышечных влакна на съдовата стена;

 • Спазъм на хранопровода, страдащ от напрежение и остри болки в гърдите, шията, ушите и по цялата част на главата, истината е, че са изключително неприятни усещания продължават сравнително кратък живот;
 • Напрежение на шийните мускули при завъртане на главата при пациенти, страдащи от остеохондрозом на този отдел на гръбначния стълб.

Освен това, други са различни (студ, стрес, заболявания на мозъка и на вътрешните органи) фактори може да предизвика главоболие и спазми едновременно, така че човек често няма време да се разбере, спазми са причина за болестта, или първо се разболя главата, а след това са добавени и други симптоми.

По този начин:

 1. Спазми могат да повлияят на гладката мускулатура, за да предизвика болка и функционални нарушения на дейността на вътрешните органи: бронхоспазм лежи в основата на такива заболявания, като бронхиална астма, спазми на коронарните съдове, дава пристъпи на стенокардия, чревни колики възниква от рязкото напрежение на стените на червата, а и главоболието е резултат от спазмирования на мозъчните съдове;
 2. Спазми възникват поради внезапно намаляване на скелетните мускули (намалява ръка, крак, пръсти и т.н.). От тези мускулни контракции, често страда двигателната способност на организма.

С оглед характера на судорожного инфаркт и продължителността на намаляване на напрежението в мускулите по време на припадъци се делят на:

 • Тонические – мускулите достатъчно дълго остават обтегнати;
 • Клонические – фаза на напрежението и релаксация следват един след друг, предизвиквайки мускул изпълни характерната потрепвания (тремор);
 • Тонико-клонические.

Толчкообразные намаляване, обхващащи всички мускули на тялото (едновременно намалява краката, ръцете, пръстите на ръцете), хората често се нарича конвульсиями.

На всяко място, по всяко време

Ясно е, че спазъм на мускулатурата може да се случи навсякъде в човешкото тяло, където се намират мускулни влакна, но ако спазми в краката поне веднъж в живота си е изпитал всеки човек, а след това някои се срещат само в силата на определени, обикновено неприятни обстоятелства. Междувременно, отношението на хората към сигналите, посылаемым от организма чрез отделни тъкани, двусмислен:

 • Сравнително рядко встречаемые тризмы – спазми дъвкателните мускули, производството на които дава дразнене тройничного нерв при епилепсия, столбняке, менингите, новообразовании, несъмнено, принадлежи към страшни симптоми;
 • Блефароспазмы, когато е отрязан кръгови мускулите на очите в резултат на поражението на орган на зрението, анемия или по причина на дентална патология, празнуват, като симптом на изброените заболявания, а ето нервен тик (дергается клепач), възникващи от време на време те са особено чувствителни хора, се възприема като преминаване безобидно явление;
 • Рядко свързват с патология и други нервни тикове, хълцане, неволни потрепвания на мускулите на шията, ръцете, гърба, и в края на краищата това е също мускулни спазми, които обикновено не са придружени от болевыми усещания и най-често възникват поради липса в организма магнезий.

Трябва да се отбележи, че кратки конвулсивни потрепвания, не донесе толкова много страдания, това също е вариант, описани патология. Просто те протичат по-лесно и хората често не им придават особено значение, но напразно – те могат да бъдат сигнал, че в организма нещо не е наред.

Видео: спазми в програмата «най-важното»

READ  Съвместимост на кръв при преливане на: кръвна група, тестване на таблицата

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00097 sec