Гъста кръв: причини, симптоми, лечение, народни средства за защита

Отбелязвайки за себе си високо ниво на хемоглобин, много хора обясняват това е просто — гъста кръв. Въпреки това, задавайки си въпроса, как да я винаги разреждане до нормалното състояние е полезно да разберете какво означава всичко това, защо се случва сгъстяване на кръвта, какви са заплашени от последиците и как да се справят с него.

Понятието «гъста кръв» означава:

 • Увеличаване на броя на червените кръвни клетки (еритроцити);
 • Повишаване на нивата на хемоглобина, състоящ се от гема, който съдържа желязо и протеини глобина;
 • Повишаване на хематокрит, т.е. съотношението между червена кръв и плазма.

Трябва да се отбележи, че в различни възрастови групи тези показатели се променят, така че не може да подведем под една норма на кръвта на новороденото бебе, тийнейджър и един възрастен човек.

Състояние, при което кръвта става вискозни, по-научному се нарича синдром на повишен вискозитет на кръвта или гипервискозным синдром.

Хематокрит и вискозитет

Преди да описвам, защо това се случва много гъста кръв, бих искал малко на нейните нормални показатели, които в промяната на нейните физико-химични свойства са определящи.

Колебанията на относителната плътност на кръвта при норма не излизат извън границите на 1048 – 1066 и зависят от концентрацията на настоящите елементи, протеини и соли в плазмата на кръвта, при това делът на червените кръвни клетки е малко по-висока относителна плътност на плазмата и съответно 1092 – 1095 против – 1024 – 1050. Процент на хематокрит при мъжката половина на 40 – 54%, докато при жените той е значително по-ниска (37 – 47%), което, разбира се, е свързано с физиологични особености на женския организъм.

Вискозитет на цяла кръв е в зависимост от концентрацията на настоящите елементи и се колебае в границите от 4,0 – 5, 5 (към водата, където този процент е приет за 1). С повишаването на съдържанието на червени кръвни клетки индексът на вискозитет се увеличава, а при падане на нивото им, съответно се намалява.

Вискозитет на кръвта става по-малко от допустимата граница, при консумация на по-големи количества течност и я задръжка в организма, което се случва при бъбречна патология, а също и при анемия, намаляване на протеин, забавяне на съсирването на кръвта, бременност, сопровождаемой анемия, или въведението и прием на някои лекарства (хепарин, аспирин). Намаляване на вискозитета на кръвта води до ускорено передвижению на кръвта в съдовете. Гъста кръв, напротив, затруднява притока на кръв, което става причина за много сърдечно-съдови заболявания.

Определят вискозитет с помощта на специален инструмент – вискозиметра, идентификация на специфични протеини прекарват иммуноэлектрофорезом, както и за усъвършенстване на количественото им съдържание се използва иммунохимические методи.

Защо кръвта става гъста?

Причини сгъстяване на кръвта стават много остри или хронични патологични процеси. Подобни явления водят до повишаване на вискозитета на кръвта, изместване на границите на хематокрит (увеличение), придружаващ заболявания, които всъщност са причина за такова нарушение:

 1. Хранителни токсикоинфекции и други заболявания, придружени профузным поносом или несломимия повръщане и които водят до дехидратация на организма;
 2. Хипоксия, свързани с натрупването на въглероден диоксид в кръвта;
 3. Антифосфолипидный синдром;
 4. Эритремия (полицитемия), за което е характерно увеличаване на броя на настоящите елементи (еритроцити);
 5. Някои форми на левкемия;
 6. Макроглобулинемия Вальденстрема и други видове заболявания, характеризуемых увеличаване на концентрацията на протеин;
 7. Диабет захарен и безвкусен (гиперосмолярная кома);
 8. Намаляване на функционалните способности на надбъбречните жлези;
 9. Миелома и други моноклонални гаммапатии;
 10. Амилоидоза и болестта на тежките вериги;
 11. Тромбофилия;
 12. Цироза на черния дроб;
 13. Хепатит, панкреатит;
 14. По време на бременност;
 15. Разширени вени на долните крайници, благоприятства намаляване на скоростта на ток на кръвта в съдовете;
 16. Термични изгаряния в острата фаза.
READ  Коагулограмма: какво е това, дешифриране, норма, при бременност, при възрастни, таблицата с показатели за

Стана резултат от тези заболявания вискозна, твърде гъста кръв промени в съдовете на хидродинамично периферното съпротивление в посока на повишаване, което затруднява работата на сърдечния мускул и забавя движението на най-кръв.

Повишаване на вискозитета като проява на адаптация

Подготовка за раждане

В някои случаи сгъстяване на кръвта се случва в резултат на процесите, които носят компенсаторен характер. Например, гъста кръв по време на бременност, когато самата природа се опитва да предотврати спонтанен аборт и да се подготви жената за раждането, където винаги има място някаква кровопотеря. За да не става излишно, вискозитета на кръвта се повишава. Контрол над течение на този процес се извършва с помощта на общ анализ на кръвта с очакването концентрация на червени кръвни клетки, нивото на хемоглобин и хематокрит. За промяна в размера на отделните протеини, по-специално, фибриногена и други показатели на системата за съсирване на следи коагулограмма, също давана на бременни в различни срокове.

Въпреки това, ако вискозитет увеличава над допустимите граници, за да каже на лекар, а след това, в зависимост от това, колко показатели надвишават нормални при бременност стойности и да причинява такова състояние, жената ще се прилага лечение. Може би, всичко ще струва спазването на диета с помощта на народни средства за защита (само след консултации с лекар!), а, може би, трябва да се прилагат лекарства, но в никакъв случай подходът ще бъде строго индивидуален, където не е последната роля ще играе анамнезу живота на бременната жена. В края на краищата, тя може да има някаква вродена или купена патология, но рискува с единствената цел да познаят щастието на майчинството. Тромбофилия, левкемии, варикоз и други заболявания, свързани с сгущением кръв, по време на бременност може да се изправи пред тромбозами не само микрососудистого на речното корито, но се засягат и по-големите съдове, което е доста опасно и за майката, и за плода.

Новото дишане

Новороденото бебе на кръвта е гъста и тъмна, а по показатели значително се различават от тези при възрастни или дори при деца, перешагнувших-годишният възраст. Това е физиологично явление, което настъпва около 12 часа след раждането и минава известно време по-късно, така че на мама, след като видя умения.своите цифри, изпадате в паника не трябва да бъде. Концентрацията на червените кръвни телца у бебето през първите дни на живота надхвърля 5,5 х 1012/л, а хемоглобина варира между нивото на 160 – 200 Г/л, няколко дни по-късно показатели се променят в неблагоприятна посока.

По този начин, подобни колебания не са свързани с патология. Всичко е обяснено много просто: новороденото бебе кръвта гъста, защото хлапе удари в непривычную за него среда, към която той трябва още да се адаптират, например, да се адаптират към нов начин на дишане.

Освен това, детето в момента на раждането съдържа до 50% фетального на хемоглобина, който се съдържа в плода эритроцитах и ще започне да се разтваря в първите дни на живота, което обяснява появата на новороденото физиологична жълтеница. До годовалому възраст хлапето е почти напълно да се отървете от фетального на хемоглобина, стойността на който не превишава 1%, а вискозитет, хематокрит и други показатели червена кръв ще се доближи до тази на възрастен човек.

Симптоми и признаци

Сега, очевидно е, че гъста кръв – това е синдром, но не е самостоятелно заболяване, тъй като се формира подобно явление по силата на много обстоятелства, придружаващи списъка на болестите, съществено влияещи върху хомеостазата. Затова разкриването на повишен вискозитет чрез лабораторни изследвания винаги предполага търсене е основната причина, която доведе до такива нарушения, т.е. може да се каже, че кръвта е гъста човек, защото той има сериозна диагноза. Във връзка с това справедливо ще бъде и твърдението, че симптомите гипервискозного синдром ще зависи от клиничните прояви на основното заболяване.

READ  Акроцианоз: какво е това, при новородени, възрастни, причини, лечение, симптоми, диагностика и профилактика на

В случаи, докато човек не се досеща за протичащи в организма събития, които не са успели да отидете толкова далеч, за да даде конкретни симптоми, гъста кръв, създаване на забавяне на притока на кръв и спомага за образуването на микросгустков, може да се ограничи до общи признаци на проблеми:

 • Главоболие;
 • Нарушение на микроциркулацията (изтръпване, мравучкане);
 • Състоянието на хронична умора (отпадналост, неразположение).

Между другото, тези признаци могат да бъдат временни (хипоксия, дехидратация) и да изчезне при отстраняване на причините за появата им.

— Сериозни причини – сериозни последици

При наличието на други, по-сериозни заболявания грозными последиците от сгъстяване на кръвта са:

 1. Тромбозы, които по-често се случват в съдове с малък калибър, нарушаване на кръвообращението, но (отново в зависимост от причината) те, макар и много рядко, могат да се появят в съдовете на главния мозък или на коронарните съдове, а в резултат да доведе до остър некрозу, а именно, към ишемическому инсулт или инфаркт на миокарда;

 2. При нарушения на кръвообращението и намаляване на тромбоцитите в резултат на гъста кръв, най-вероятно ще бъде кървене, което изглежда парадоксално в тази ситуация. Подобни симптоми се наблюдават при някои форми на лейкозов, макроглобулинемии Вальденстрема, миеломной болест, т.е. съпътстват болестта на сериозни и често неподдающиеся лечение;
 3. Субдуральные и внутримозговые кръвоизливи, възникнали като следствие гиперосмолярной кома, която възникват явления дехидратация и хипергликемия, които от своя страна предизвика увеличаване на осмолярности кръвта, и, следователно, нарушение на процесите на регулация онкотического натиск, създадени главно на протеини. Този механизъм е доста сложен, за лаик е почти неразбираем, но това, че той влияе върху увеличаване на вискозитета на кръвта и по този начин, води до опасни за живота последици – това не подлежи на съмнение, защо ние за него и си спомни.

Дума, симптоми на сгъстяване на кръвта и степента на тяхното проявление са в право пропорционална зависимост от болестта, разселени гипервискозный синдром.

Лечение на синдром гипервискозного

Отнасяйте се с гъста кръв? Едва ли можете да направите това, като следвате някой конкретен план. Освен, че с превантивна цел се прилага при атеросклероза, исхемична болест на сърцето и други заболявания на аспирин и аспиринсодержащие лекарства (кардиомагнил, магнекард), които, с антиагрегационными свойства, ще бъдат винаги разреждане на кръвта и, по този начин, да участват в предотвратяването на инфаркти.

Колко различни причини гъста кръв, толкова различно лечение на това явление, така и с увеличаване на вискозитета на основните лечебни дейности, насочени към основното заболяване и нарушение в организма, което води до сгъстяване на кръвта. Във връзка с това се провежда:

 • Корекция на метаболитните процеси;
 • Борбата с тромбообразованием с цел предотвратяване на тромбози и произтичащи от тук последствия;
 • Лечение на тумори на кроветворной тъкан.

С една дума, някаква определена схема на лечение гъста кръв не съществува. Например, при гиперкоагуляции, която, като цяло, в повечето случаи е следствие от процеса на сгъстяване и подобряване на съсирването на предпише лекарства с антикоагулянтными свойства. Към тях се отнасят такива лекарства, като хепарин, фрагмин, варфарин и др

Разбира се, при гипервискозном синдрома с гипокоагуляцией, а, следователно, със склонност към кървене (миеломная болест, макроглобулинемия Вальденстрема) подобно лечение, което предполага антикоагулянтную терапия, напълно изключват. А за предотвратяване на хеморагичен синдром предписват плазмаферез, трансфузии тромбомассы и друго симптоматично лечение.

READ  Церебрастенический синдром (церебрастения): - лечение, симптоми, причини

Като разжижить кръв без лекарства?

Винаги разреждане на кръвта, без лекарства, предлагани на фармацевтичната индустрия, наистина можете, ако я сгъстяване се дължи на не много сериозна причина. По-възрастните хора, когато броят на червените кръвни телца и нивото на хемоглобина стават по-горе в сила на възрастови промени, защото и предписваните лекарства, съдържащи аспирин. При това някои се опитват коригират тези показатели храна, с помощта на билки, разжижающих кръв, или други народни средства.

И много просто казват, че «здравните ползи на червеното вино, е очевидна и видима». Този факт често се възползват хора, на които това лекарство винаги «грело душата». Въпреки това, аз искам няколко разочарова феновете. Не се съмнявам в ползата от червено вино в много малки дози (до 50 грама на ден), е необходимо повишено внимание от прекомерна употреба на алкохол, тъй като това все пак е алкохолна напитка. Освен това, трябва да се отбележи, че лечебни свойства има качествено вино, а не евтиното одурманивающее «помия», наричана «чернилом» или с други думи, ярко выражающими същността.

Що се отнася до диета, а такава съществува. В болницата я наричат — маса №10, който се назначава при атеросклероза, ИБС, след инфаркт и при друг сърдечно-съдовата патология. В домашни условия диета може значително да се разшири и разнообрази, като се включи в диетата:

 1. Грозде, боровинки, цариградско грозде, червено френско грозде и бяла, череша и череши, ягоди и боровинки;
 2. Ябълки, праскови, лимони и портокали;
 3. Цвекло, домати, краставици;
 4. Канела, джинджифил, черен пипер и чили, чесън и целина;
 5. Морски дарове (морско зеле, риба);
 6. Кафе, какао, горчив шоколад.

Разбира се изброят всички полезни храни не е възможно, те са много и някои от тях за руските простори не са характерни, но дори и този списък може да се промени състоянието на кръвта в по-добра посока.

Както винаги, винаги разреждане на кръвта може да се опита, използвайки лечебните свойства на растението. Казват, че замените на широко използван аспирин, може да детелина жълти, събрани в период на цъфтеж, а след това изсушени. А ако го смесва с други билки, разжижающими кръв, резултатът може да надмине всички очаквания. Ето образи, в равни части могат да се вземат:

 • Цветя детелина;
 • Трева вазолистной meadowsweet;
 • Плод от червен глог;
 • Коренището valeriana officinalis.

За картофено набиране добавете детелина жълта, маточина и цъфтят сали ясен. Разбърква се добре и се взема за варене на 2 чаена лъжичка на 350 – 400 мл вряща вода. Получената смес трябва да издържат на водна баня и се пие през целия ден.

Благоприятен ефект върху кръвоносните съдове и скорост на движение на кръвта оказва кората на върба (1 супена лъжица нарязани клони и кора се влива в 500 мл вряла вода в термос ), която се приема сутрин и вечер по 200 — 250 мл. Цветя кестен (1 чаена лъжичка, сварено четвърт час в чаша вода), инфузия които пият по чаша преди лягане, също се счита за добро средство за разреждане на кръвта.

Видео: гъста кръв в програмата «най-важното»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00103 sec