Halter — холтеровское мониторирование, дневния ЕКГ и АДА

Непрекъснато в продължение на дълго време (до 7 дни) запис электрокардиограмы по метода на Холтера или холтеровское мониторирование (ХМ) доста широко се използва при различни заболявания на сърцето. Обаче най-голяма популярност на този метод, получени за диагностика аритмии, безболевой форми на исхемия на миокарда, артериална хипертония и хипотония.

Halter дава възможност за откриване на връзката на АДА, пристъпи на стенокардия и нарушение на сърдечния ритъм, да намерим причините за покачване на налягането и на много патологични състояния на сърдечно-съдовата система.

С помощта на обикновена електрокардиограма (ЕКГ) се заключва преходящие, възникнали как да безвъзмездно, на нарушаване на ритъма е много проблематично (ритъм възстановени – на ЕКГ в норма). И още много, за да следват в продължение на дълго време и да се регистрира промени по време на сън, под действието на много лекарства или други фактори, причиняващи аритмию, и изобщо не е възможно.

Сложността за диагностика е временна исхемия на сърдечния мускул, която променя сърдечната честота и кръвното налягане на кратък период от време. Изследване в такива случаи е необходимо да се направи веднага, а на пациента по това време може да бъде на работното място, да пътуват в обществения транспорт или да се отпуснат в природата.

Оглавник или дневното мониторирование решава тези проблеми, не се отвлича вниманието на пациента от обичайната дейност.

Името му всеки ден се повтаря милиони жители на планетата

Може с увереност да се каже, че биофизик от Америка, а заедно с химик, инженер и изобретател, Норман Оглавник, роден в началото на миналия век (1914) и покинувший този свят през 1983 година, оказали неоценима услуга не само на медицината, но и на цялото човечество като цяло. Той изобретява устройство, което може да се следи работата на сърцето ден, двама, трима… седмица, не укладываясь на дивана в моя кабинет по функционална диагностика.

Каза, че Норман Halter е влюбен в науката, различен остроумие и нестандартностью мислене. Той се занимава с изследователска дейност в такава сериозна областта на ядрената физика, участвали в тестовете на атомна бомба (1946) и едновременно се интересувал от медицина, който служи като мотивация за трансфера на своята дейност с мирни цели. Н. Оглавник, които са сигурни, че радиация може да се изпрати в мирно русло, един от първите заяви за възможно прилагане на свойствата на радиоактивните елементи за лечение на много заболявания.

Учен бил добре осведомен за постижения на медицината в областта на кардиологията за този период от време (веднага след войната) и не се брои възможно да мине през последните актуални проблеми, нарекох себе си цел – да измислят уред (електрокардиограф), който е в състояние за дълго време, на значително разстояние от медперсонала, регистрирайте се работата на сърцето и поддържа записи за разсрочено във времето на анализ.

През 1947 г. първото устройство е готов. Вярно е, че той представлява себе си громоздкую, неподъемную за повечето пациенти, система – тя тежала по 40 кг., Но началото е положено, процесът е започнал, а Halter вече не може да се откаже от замислените – след 5 години тегло на уреда намалява до един килограм.

Междувременно, официален годината на раждане на апарат се счита за 1961 година, когато за изобретение е обявил на целия учен свят на страниците на популярния медицински издания. В клиничната практика дневния миниторирование с използване на преносима апаратура дебютира през 1963 година. Естествено, един нов метод за наблюдение на ЕКГ получава името на автора, така че сега по-често може да се чуе само «оглавник» от дълго име изследвания.

Модерен halter

Холтеровское мониторирование се отнася до инструментални методи за изследване, предназначени за диагностика патологични състояния на сърдечно-съдовата система.

Същността на изследването се състои в слежении за електрическата активност на сърцето, който има свойството да променят своите параметри при наличието на определени заболявания:

 • Норма и отклонения се чете с помощта на залепени върху кожата на гръдния кош на електроди и се изпращат в специално устройство (рекордер), който интерпретира моментното и сохраняющее информация до декриптиране в паметта си;
 • В памет на уреда може да бъде електронен (модернизиран апарати) или устройството ще поддържа информация, която е записана на магнитна лента (при по-старите модели);
 • Тегло приборчика, с които пациентът не се разделя денонощието и повече, се намира някъде в рамките на 500 грама, така че той едва ли ще бъде твърде натовари на пациента. Освен това, има и много малки уреди, които лесно се поставят на дланта си – такива се прилагат при фрагментарном мониторировании (пациентът включва устройството само при епизоди на неприятни или болезнени усещания);

Устройството може да водят регистър на непрекъснато (скала мониторирование) или улавяне на отделни събития (откъси):

 1. Пълномащабно изследване – най-често в сегашно време, то продължава непрекъснато от 1 до 3 дни, набиране на информация за 100000 ритъм на сърцето, дава по-точни резултати.
 2. Запис на информация при фрагментарном мониторинг стартира на самия пациент, включително бутон на уреда в периода инфаркт (бъг ритъм, неприятни усещания). Междувременно, интервали извън включване на устройството не остават напълно незабелязани – апарат частично регистрира работата на сърцето, докато е в «режим на сън».

Обзавеждане за мониторинг подвешивается на гърдите с помощта на въже, не бъдат хвърлени над през шията (като носят бижута) или прикачена към колана (рамо), като мобилни телефони. Вярно е, кабели и неразбираеми устройство може да предизвика грижа особено бдительных граждани, които на пациента по време на дневния профил ЕКГ и/или АДА могат да се вземат за терорист-самоубиец, това също трябва да се вземат предвид sujet и не парадират подозрителни за някои детайли, в противен случай ще трябва да се свързват с правоохранителните органи.

В момента за фрагментарного измерване на ЕКГ по Холтеру все по-често се използват много компактни приборчики – леки, фини, елегантни, която удобно да сложите в джоб или да се носи като часовник на ръката си. По време на атака, човек просто прикрепляет устройство (електрод служи като специален метален диск) на гръдния кош и включва запис.

В зависимост от целта, поставена от лекар, като се използват различни видове апаратура за мониторинг е:

 • Най-често срещаните са: 3-канални уреди, регистрирующие ритъм и проводимост;
 • 12-канален регистратори, улавливающие състояние на миокарда (снабдяване на сърдечния мускул с кислород) в периода на провеждане на проучването се използва предимно за диагностика на исхемична болест на сърцето, особено метод е добър за откриване кратко ишемий.
READ  Норма на кръвната захар: при мъжете, жените, след 50-60 години, причините за повишаване на нивото и съдържанието на

Уреди за дневния измерване на заредени електроди за еднократна употреба, които преди изследване са залепени върху кожата на пациента. За да електрод не отвалился или не искажалась резултати по време на регистрация, кожни воалите на места на закрепване на електродите трябва да бъдат подходящо обработени (сбриты косата, обезжирена кожа).

Макар и за танци, макар че в киното

Холтеровское мониторирование не се предвижда промяна на дейността на пациента по време на изследването той продължава да живее обичайно за него живот, защото целта на холтера – записва ЕКГ в различно време на деня и при всякакви обстоятелства (почивка, утринна гимнастика, обяд, работно време, тъга и радост). Важното е, че цялата дейност, както и усещания и емоции, които в този момент са отразени в дневник, който е издаден на пациента при инсталиране на записващо устройство.

Сложете оглавник може за ден или два, три и повече (до една седмица). В момента има приборчики, имплантируемые под кожата, които могат да извършват наблюдение до една година, те не ограничават времето за провеждане на профила си, а на пациентите не се забранява вземането на душ, вана или изобщо да отидат на море.

Освен това, сега е популярен наблюдение не само на ЕКГ, но още и АДА.

Мониторирование ЕКГ по Холтеру се извършва чрез четене на информация за сърдечната дейност чрез електроди, наложени на гръдния кош, които предават данни рекордеру, където те се обработват и се регистрират под формата на електрокардиограма (графични криви), за да остане в паметта на уреда преди декриптиране.

Дневното мониторирование по Холтеру (ЕКГ + АД), освен запис на ЕКГ, включва още и налагане на маншон на рамото на изпит, прикрепен към преносим устройство (аналог на тонометра), който ще измерват кръвното налягане и изпращат резултатите на устройство за съхранение на багаж.

Наблюдение на ЕКГ + АД се назначава в зависимост от това, от което се интересува от лекар – и двата параметъра или един, но трябва да се отбележи по-голяма популярност метод (ЕКГ +АД) е за сметка на неговата значителни предимства пред стандартните изследвания. Той позволява не само да се регистрирате на ЕКГ и повишаване на кръвното налягане в определени периоди, но и да зърнат трясък ритъм, възникващи периодично (под формата на пристъпи), а също така заключва временни страдания на миокарда, поради недостатъчност на кръвообращението и нарушаване на храненето на сърдечния мускул.

В кои случаи е полезно да мине ХМ?

За инсталиране на портативно устройство за записване на електрокардиограма и на кръвното налягане обикновено настояват оплаквания на пациента, които вече са в известна степен са свидетелство за провеждането на дневния профил:

 • Сърцебиене (по-скоро много често) сърцебиене при определени обстоятелства (емоции, хранене, физическо натоварване) или в покой;
 • Неразумно припадъци и замайване;
 • Кардиалгии (болка в гръдния кош в областта на сърцето и зад гръдната кост люта и давящего характер);
 • «Замирание на сърцето си»;
 • Недостиг на въздух, задух, кашлица, които очевидно не принадлежат към заболявания бронхолегочной система.

Дневното мониторирование по Холтеру в подобни случаи е предназначена за:

 1. Да се идентифицират е налице нарушение на ритъма и проводимостта или неразположение се дължи на страдание на миокарда (исхемия);
 2. Разберете кои фактори дължи на срив, зависи от това дали той е от времето на деня и други обстоятелства;
 3. Да се установи причината за нарушения на сърдечната дейност.

По този начин, към показанията за изследване на работата на сърцето по метода на Холтера може да се дължи на:

 • Различни видове аритмии (экстрасистолия, бради — и тахиаритмия);
 • Подозрение за слабост синусового възел;
 • Обморочные състояние;
 • Безболевую форма на ИБС;
 • На регистрирания фибрилляцию мъждене;
 • WPW-синдром (синдром на предвозбуждения камерна);
 • Гипертрофическую кардиомиопатия;
 • Артериалната гипертензию;
 • Ангина напрежение в случай, че има обективни причини, които пречат за провеждане на проби с натоварване (тромбофлебит, заболявания на ставите);
 • Регистриран на стандартната ЕКГ синдром на удължен QT, който заплашва опасно за живота състояние (фибрилляция камерна);
 • Ангина Принцметала – подозрение за вазоспастическую ангина е пряк показател за използване на ХМ с цел да я диагностика. Тази форма на заболяване, което настъпва предимно при по-млади хора от мъжки пол, не е свързан с физическо натоварване и атеросклероза коронаров (както това се случва при хората в напреднала възраст). Удар се дължи на спазъм на коронарните съдове (на ЕКГ – элевация ST сегмент), възниква при сутрин и се различава непродолжительностью – след няколко секунди (или минути) пристъп минава, а на ЕКГ отново «ритъм синусовый» и с ST сегмент всичко е в ред;
 • Сърдечни заболявания;
 • Състояние след инфаркт на миокарда;
 • Прилагането на антиаритмических и гипотензивных на лекарства, контрол върху тяхната ефективност;
 • Редовен преглед преди провеждане на хирургични интервенции на сърцето и други жизнено важни органи;
 • Захарен диабет (за оценка на състоянието на кръвоносните съдове, които при диабетиците страдат доста забележимо);
 • Контрол за ефективност кардиохирургического лечение (аорто-коронарна байпас хирургия, стентирование на коронарните артериалните съдове);
 • Монтаж и оценка на работата на изкуствен водач на ритъма

Коронарна болест на сърцето (ИБС), като цяло, не се смятат за абсолютна индикация за провеждането на дневния профил. ХМ, по-скоро се отнасят към методите на избор при диференциална диагноза. Въпреки това при назначаването на холтера в случай на ИБС болен получава индивидуални насоки по отношение на товари, изпълнението на които е задължително записва в своя дневник.

Сложете оглавник съвсем просто

Противопоказания за провеждането на дневния измерване досега все още не се наблюдава, с изключение на случаите, когато отделни хора да сложите оглавник трудно чисто технически (тежки травми на гърдите, белези след изгаряне кожата покрива на гръдния кош, много голяма част от теглото на пациента).

READ  Таласемия: А, В, АВ, че това, причини, симптоми, лечение и диагностика при деца

Както вече беше отбелязано, специална подготовка наблюдение на ЕКГ и АДА не се изисква. Пациентът идва в кабинет за функционална диагностика на сутринта, в уречения час и първото нещо, което (докато медицинска сестра подготвя апарат) получава инструкции, че не може да се направи:

 1. Много от пушенето.
 2. Приемате алкохол;
 3. Откаран кафе;
 4. Вземат водни процедури;
 5. Да Не допуска контакт на уреда с вода и други течности;
 6. По време На изследванията да се отървете от метални декорации.

Време на инсталацията на записващото устройство ще отнеме не повече от 10 минути: лепене електроди на обработени (побритую при мъжете и ниско съдържание на мазнини от всички), кожата на гръдния кош – 5-7 броя + маншон на рамото, ако е предвиден мониторинг на АДА.

След закрепване на устройството пациентът получава в ръцете си дневник с инструкции записва там всичко е, че с него ще се случи в рамките на 24-часов носенето на холтера (нощен отдих, занимания по пластика, ядене, ходене, психо-емоционалното напрежение, изпълнение на домашни задължения, гледане на сериал или футболен мач, работни дела, прием на медикаменти). Освен това, в света софия дневника на пациента записва всички усещанията (болка, дискомфорт, сърцебиене), при едни или други обстоятелства (натоварване, обяд, сън и т.н.).

След 24 часа или по-късно (както беше планирано) на устройството ще бъде премахната, лекарят ще оцени получената информация и ще започне да се готви заключение, а пациентът да се насочи за вкъщи, предварително да знаят, когато дойде върху резултатите.

Междувременно, има случаи, в които човек се от кабинет по функционална диагностика се изпраща направо в стационар. Това се случва, ако рекордерът е открил сериозна патология, заплашителни живота на пациента.

«Интелигентен» уред без лекар не струва

Съвременни уреди за продължителен запис на ЕКГ имат много възможности, те могат да се класифицират записи и по този начин помагат по-бързо да обработва данни в компютъра. Въпреки това, без значение колко е добър апарат, без участието на специалист по разчитане на резултати, докато направиш, не може.

По този начин, след края на проучването запис на холтера в очите, коригира и обработени на компютър лекар, — в това е декодиране на холтеровского измерване. Въпреки че обичайно протокол в този смисъл липсва, някои параметри трябва да бъдат оценени, без да се провалят (ритъм, източник, сърдечната честота, экстрасистолы, пристъпи на аритмии, пауза и честота, на интервали PQ и QT, комплекс QPS, ST сегмент, пейсмейкър, ако той е инсталиран, записване на пациента в дневник и др).

Лекарят с най-широка представа за сърдечната дейност на пациента в рамките на 24 часа (или повече), дава окончателно заключение за дейността синусового възел, на миокарда, нарушения на ритъма и проводимостта, блокадах и экстрасистолах. Със сигурност, «умен» преносим инструмент успя да останат скрити нарушения на кръвоснабдяването на сърдечния мускул (исхемия), пристъпи на аритмии при определени обстоятелства (психоэмоциональные и физическо натоварване, прием на храна, нощен отдих и т.н.) и на други патологични състояния на сърцето, ако те са на място. Преписи от дневния профил пациентът обикновено се получава в рамките на 2 дни след като той ще се освободи от наблюдающего за работата на сърцето му оборудване.

Оценка на резултатите ще съдържа много неразбираеми за пациента думи, така че с нея е по-добре да отидете на лекар, който е изпратил да оглавник. Въпреки че най-вероятно последните sujet все още ще бъде вчитываться в протокол, опитвайки се сами да решат сложна терминология. Ами, да види той общият брой на сърдечната честота на ден, броят на които перевалит за сто хиляди, научава за характера на честота, наличието на экстрасистол или нарушаване на процесите на реполяризации – от това ще се появи още повече въпроси. Така че да се тълкуват резултатите по тяхна преценка и за своя начин не се препоръчва. Четене на информация, получена от дневния измерване, изисква специални знания.

Информация за това как да се научите на четене лента ЕКГ и базова разчитане на резултатите от нея на разположение за връзка.

Къде да оглавник и за това колко трябва да плати?

Направи halter безплатно на гражданите на Руската Федерация, които имат здравна застраховка, може при определени условия:

 • По посока на терапевт или кардиолог, ако тези подозират развитие на сърдечна патология, за диагностика на която трябва да мине през холтеровское мониторирование;
 • Остане на лечение в общинската болница, ако има нужда от допълнително проучване;
 • Неблагоприятно време на бременност (по посока на женски консултации);
 • Призив към редиците на Въоръжените Сили на РУСКАТА федерация (тук политиката не трябва).
READ  Кръв в урината: при мъжете, жените, кръвни съсиреци в урине, причини, лечение гематурии

За съжаление, безплатни прегледи често е свързано с някои трудности. Например, на пациента може да предложи да купи и донесе батерии или електроди, тъй като в общинския клиника те свършат, или да се изчака няколко месеца, тъй като записът в скоро време отдавна свърши. В такива ситуации спокойно се държат само призывники, които не желаят попълване на нашата доблестную армия (на когото трябва – някой да се притеснява). Други категории хора (потенциални пациенти кардиолози, бременни жени и мечтающие за военната кариера на млади момчета), вълнувам за собственото си здраве и стремеж за по-бързо получаване на резултатите, не се опитват да се съблече за преглед в дълга кутия. Те просто тръгват да търсят платени медицински центрове, са необходими съоръжения – там, като цяло, не са огромни опашки (обикновено се чака представлява не повече от седмица).

Цената, платена холтера варира в зависимост от състоянието на клиники, регион, характеристики на оборудването и времето на неговата употреба:

 • Мине дневния мониторирование с помощта на 3-канален регистратор, може за 2-3 хиляди (средно);
 • Сложете оглавник, която записа 12-канальным рекордером, ще струва около двойна цена 3-канален — 4-5 хиляди рубли.

Направи halter срещу заплащане може всеки желаещ, независимо от причината, мястото на пребиваване, гражданство – цената на това да не се променя.

Мамят оглавник? Това е утопия…

А може ли да мамят оглавник, за да го укрил на болестта, която отдавна пречи на пациента, или, обратното, регистрира отклонение, когато в действителност в тялото му нищо лошо не се случва?

Трудно е да мамят оглавник, ако човек не е преминал медкомиссию, но много иска да я мине. По-често към подобни измами са склонни младите хора, нацелившиеся на професионална военна служба в елитни родове войски или желаещи да служат в органите на министерството на ВЪТРЕШНИТЕ работи, т.е. има намерение да посвети живота си на работата, за която се изисква издръжливост и богатырского здраве.

Често прикриване на информация в устройството за холтеровского измерване се опитват пилоти, които по здравословни причини не позволяват народностно самосъзнание, както и водачите, крановщики, строители и представители на други професии, с конкретните условия на труд. Не дотянув за пенсия, или просто искат да удължат трудовия дейности в определена сфера, и без възможност да преминат през задължителна профосмотр, те търсят вратички, за да заблуди медицина чрез промяна на резултатите в по-добра посока, когато назначенном изследвания.

Бързам да огорчиш, така че хората няма форум, най-вероятно нищо не ще ви посъветва. Ако кръвното налягане като това ще помогне за намаляване на гипотензивные средства, нарушение на ритъма и други проблеми, в сърцето на сигурно нищо не помогна.

Антиаритмические лекарства, приложено по своя собствена инициатива, може да има обратен ефект и само може да влоши ситуацията, така че по-добре да не го правим. Лекарства, назначени от лекар при нарушения на ритъма, също на резултати не е особено засегнат — halter открива проблеми в сърдечно-съдовата система. Лекарят, занимаващ се с разшифроване би посочувствует човек, но на длъжностна фалшификация не върви и най-вероятно ще ви препоръча достойно да поеме удара на съдбата и се опитате да потърсите друга работа.

Често нарушат резултатите от дневния измерване се стремят така наречените «уклонисты», за които услугата е само пречка за постигане на други цели. Защо само те не съветват помежду си в различни форуми? Известен като «бял» билет твърдят, че това им успя с помощта на:

 • Коремни преси със забавено дишане;
 • Кафе в големи количества, няколко пъти на ден;
 • Хапчета за повишаване на кръвното налягане;
 • Поминутного тютюнопушенето;
 • Секс ден и нощ;
 • Значителни физически натоварвания без прекъсвания за сън;
 • Неумеренного консумация на алкохол;
 • Множество вредни фактори, използвани едновременно (кафе, хапчета, пушене или друг символ).

Може би, кръвното налягане по този начин може да се повиши и ден се държа, но не трябва да се подценяват от лекарите. Заподозрив измама, те уложат «дезертира» в стационар, където случаи на повдигане на налягане през денонощието ще бъдат по-рядко (следобед може тихо да се работи по стълби), а през нощта изобщо ще отидат на не – медперсонал ще следи за sujet не са нарушили режима.

Видео: за halter-наблюдение и контрол на ЕКГ и АДА — мнение на специалист

Видео: мини-репортаж за холтеровском мониторировании

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00110 sec