Хапчета налягане: лекарства, лекарства, намаляваща средства

Хапчета от повишено налягане (гипотензивные средства) в съвременната класификация, представени на 4 основни групи: диуретиками (диуретик), антиадренергическими (алфа — и бета-адреноблокаторами, средствата, които се наричат «лекарства централно действие»), периферическими вазодилататорами, антагонист на калция и на АСЕ инхибитори (ангиотензинпревращающий ензим).

В този списък не са включени спазмолитици, тип папаверина, тъй като те дават слаб антихипертензивен ефект, леко намаляване на налягането чрез релаксация на гладката мускулатура, както и определяне на техните малко по-различна.

Към медикамента от натиска много са и парите на хората, но това, като цяло, е дело на всеки, но ние ще ги разглеждаме, тъй като в много случаи те са наистина ефективни като помощно лечение, а в някои (в начален стадий на хипертония) и напълно заменят основното.

Диуретици намаляват налягането

Подобно твърдение е абсолютно вярно. Направени в клиниката набор от таблетки от натиск, обикновено, включва и диуретици:

 • Като се има предвид бързото и мощно действие петлевых диуретици (фуросемид), им се предписва в комбинация с други лекарства за налягане, по принцип, за да може бързо да постигне желания ефект, например при гипертоническом кризе. За непрекъснатото и продължително използване на диуретици, тази група не са много подходящи, тъй като бързо се извежда микроелементи, особено калий и натрий, липса на които се обръща за пациента появата на аритмии и други проблеми, които са описани в статия за диуретични средства.
 • Като цяло, употребата на петлевых диуретици изисква защита на сърдечния мускул, което се постига назначаването на калийсодержащих лекарства (панангин, аспаркам) и богата на калий диета.

 • Много добре са се доказали тиазидовые диуретици, тъй като монотерапия в началните етапи AH (индапамид, арифон) или в комбинация с инхибитори на АСЕ. Дори при продължителна употреба на посочените по-горе диуретици не водят до гипокалиемии, аритмии и други последици, тоест, по принцип, не оказват отрицателно въздействие върху организма.
 • Калийсберегающие диуретици (верошпирон, спиронолактон) имат слаби гипотензивными способности, така че като лек натиск те се разглеждат обикновено в комбинация с други диуретични – тиазидовыми или петлевыми.

Диуретици хапчета налягане не се предписват при артериална хипертония (АХ), придружаващи тежка бъбречно недостатъчност. Изключение в този случай е само фуросемид. Междувременно, високо кръвно налягане, които имат симптоми на гиповолемии или симптоми на тежка анемия такива диуретици като фуросемид и этакриновая киселина (урегит) е строго противопоказано.

Ако AH с сахарному диабет, а след това се опитайте да не се разглежда гипотиазид или го предписват с повишено внимание. Верошпирон обикалят страна, ако в биохимично анализ на кръвта на пациента записано повишени нива на калий или в случай на регистрация атриовентрикулярной блокада на 1-2 степен.

Симпатолитики или антиадренергические лекарства

Те са единни, между себе си различни механизма на действие, ето защо са обединени в група:

 1. Лекарства, действащи вътре в неврон («централно» действие), към тях се отнасят гуанетидин и алколоиды раувольфии змийска кожа: резерпин, раунатин;
 2. Централните агонист, представители на които са клонидин (клофелин, гемитон, катапрессан) и метилдопа (допегит, альдомет);
 3. Блокери на периферните α-рецепторите, които е празолин (пратсиол, минипресс – селективен антагонист на постсинаптичните α-рецепторите);
 4. Блокери на β-адренорецепторите: неселективных – пропраналол (анаприлин, обзидан), окспренолол (тразикор), надолол (коргард), соталол, пиндолол (вискен), тимолол; кардиоселективных – корданум (талинолол), атенолол, метопролол (беталок, спесикор);
 5. Блокери на α — и β-адренорецепторите, към които се отнася лабетолол (трандат, альбетол).

Разбира се, тези групи имат различия, както помежду си, така и вътре в себе си, от което ние ще се опитаме да разберем, като кратко описание на някои от представителите.

Лекарства централно действие

 Лекарства, които действат във вътрешността на един неврон:

 • Резерпин дава централен седативен ефект, не позволява катехоламинам депонироваться нито хипоталамуса, нито в периферията. Резерпин таблетки от налягането започва да действа само на 5-6 ден, но когато се инжектира интравенозно ефект настъпва приблизително след 2-4 часа. Освен добродетели (понижаване на кръвното налягане), резерпин има недостатъци, които пречат на лечението. При прилагането на средства, пациентите често се оплакват от запушен нос, която не се отстранява обичайно вазоконстриктор средства, стоманобетонна перисталтиката на червата и диария (проявява вазотропный ефект). Във връзка с това възниква необходимостта от паралелно да се въздейства на лигавицата на носа (капки атропина), да стомашни лекарства и да се премести на щадящую диета. Освен това, резерпин могат да доведат брадикардию, слабост, виене на свят, недостиг на въздух, зачервяване на очите, да оказва влияние върху психиката на пациента (психоза, депресия), така че преди да го назначи, е полезно да попитам анамнезом на болния и близките му по отношение на психични заболявания. Резерпин сам по себе си не е така, и често се назначава, но въпреки това той, заедно с гипотиазидом влиза в състава на доста известни лекарства: адельфан, адельфан-эзидрекс, трирезид Към. Продавани само по лекарско предписание.
 • Раунатин (раувазан). Хипотензивно действие се развива бавно. Във всички отношения е по-добре и по-мек резерпина. Засилване на клубочковую филтриране, увеличава кръвообращението в бъбреците, спомага за възстановяването на ритъма, няколко успокоява ЦНС.
 • Гуанедин (октадин, исмелин, изобарин) се характеризира с бавно проява на гипотензивного ефект (преди седмица), който може да продължи до 2 седмици след прекратяване на действието. Има много странични ефекти: ортостатическая хипотония при нарастващите, така че пациента се учат да приемат изправено положение, за да не падне. Особено трудно по пациентите да стоят дълго време или да останат в духоте и в жегата. Диария, прекомерна слабост, рязко намаляване на работоспособността, нарушение на еякулацията – това също е страничен ефект гуанедина. Противопоказания: тежка церебрална атеросклероза и коронарни артерии, инсулт, инфаркт на миокарда, хронична бъбречна недостатъчност (ХБН), феохромоцитома (тумор на надбъбречните жлези).

Очевидно е, че данните, лекарства за налягане са доста трудни и те са с цел да се предупреди пациента, че не всички са подходящи едни и същи лекарства и че дори малюсенькая хапче може да бъде много опасна и се прилага само по предписание на лекаря.

Стимуланти (централни агонисти) и блокери на α-адренорецепторите

Представители на първата група (централни агонисти) също пусна рецепта. Някои от тях са закупени престъпна, а понякога и тъжна известност (фатален изход в комбинация с алкохол). До централни агонистам включват:

 1. Метилдопа (допегит, альдомет). Напускане на сърдечния дебит непроменено, намаляване на общата периферна резистентност (ОПС) и по този начин през 4-6 часа след прием понижава кръвното налягане, поддържане на този ефект преди 2 дни. Метилдопа, също има много странични ефекти, те са подобни на такива от гуанедина: сухота в устата, сънливост, нарушение на еякулацията, ортостатическая хипотония (в по-малка степен), въпреки това, прилагането на метилдопы може да даде усложнения под формата на имунните заболявания: хроничен активен хепатит, остър хепатит, хемолитична анемия, миокардит. Лекарството не се назначава при лезии на черния дроб, при бременност и в случай на феохромоцитомы!

 2. Клонидин (клофелин, гемитон, катапрессан) – механизъм на действие доста напомня на метилдопу. Хипотензивно действие е специфичен. Веднага след въвеждането на АДА и за кратко време се повишава, а след това вече започва да намалява. Когато се приема орално действие на препарата настъпва средно след около половин час, докато интравенозно въвеждане намалява времето до 5 минути, което дава възможност за използване в спешни случаи, когато много високо налягане пред усложнения (инсулт) и се изисква бърза реакция на лекаря. Страничен ефект е, по принцип, е малко по-различна от действията на други симпатолитиков, но клонидина много изразен синдром на отнемане, който дава картина гипертонического криза, придружен тахикардией, възбуда, безпокойство, затова го отмени постепенно (в продължение на седмица). Комбинация от клофелина с алкохол може да доведе до смъртта на пациента. Строги противопоказания за клонидина: изразена атеросклероза, коронарна и церебрална съдове, тежка сърдечна недостатъчност, депресивни състояния, алкохолизъм.

Блокери на периферни алфа-рецептори, представлява празозин (пратсиол, минипресс), който може да разшири кръвоносните съдове венозна на речното корито, намалява преднагрузку, намаляване на ОПЕРАТИВНИТЕ програми, релаксиращ начин да повлияят на гладката мускулатура на стените на кръвоносните съдове и по този начин да доведе до намаляване на кръвното налягане. Изразено хипотензивно действие се забави и се проявява само след 7-8 дни от началото на терапията. Препаратът има редица предимства пред други гипотензивными, тъй като не се отличава с изобилие от странични ефекти, освен че понякога произтичащи от виене на свят и главоболие, така че често се предписват за лечение на АХ при пациенти, които имат забавяне атриовентрикулярной проводимост и синусовую брадикардию.

Бета-блокери

β-блокери представляват известна и широко разпространени група лекарства от налягане и не само. Лечение на редица сърдечно-съдови патологични състояния (стенокардия, аритмия), не е без прилагане на представители на тази група, в списъка на която е толкова обширна, че може да се наложи не една статия, която може да побере всички характеристики.

Бета-блокерите имат прилики в структурата с ендогенни катехоламинами, така че те са способни да блокират отрицателното въздействие на последните върху сърдечно-съдовата система, който е свързан с β-адренорецепторами на постсинаптичните мембрани. В основата на гипотензивного за валидността на данните лекарства за налягане, е способността предварително да се предвидят тахикардию и прекалено високо налягане в случай на физически натоварвания и психоэмоциональных стрес.

Хапчета налягане от групата на бета-блокери, не само чудесно се справят с основната си задача, но и проявяват уникални способности по отношение на предотвратяване развитието на сериозни усложнения на АХ: инфаркт на миокарда и опасни за живота нарушения на сърдечния ритъм. Пациентът понякога и не знае, че блокери на бета-адренорецепторите, определени от хипертония, като едновременно с нежно предпазват от страшните последици от основното заболяване. Данни лекарства за налягане са много ефективни в случаи на умерена хипертония. Всичко това не означава, че пациентът може да ги предписват самостоятелно, тъй като те също имат странични ефекти и противопоказания.

Препарати на тази фармацевтична група, класифицирани в неселективные и кардиоселективные β-блокери. Първо бр. дела (неселективные) са:

 • Пропранолол (обзидан, анаприлин, индерал);
 • Надолол (коргард);
 • Окспренолол (тразикор, slow-тразикор);
 • Соталол;
 • Пиндолол (вискен);
 • Тимолол
 • Алпренолол (аптин).

Списък на основните селективни бета-блокери включва:

 1. Корданум (талинолол);
 2. Атенолол (тенормин, аткардил, бетакард, катенол, принорм, фалитенсин, тенолол);
 3. Ацебутолол (сектраль);
 4. Метопролол (беталок, спесикор, селокен).

Доза бета-адреноблокаторов подбрани за всеки пациент индивидуално на базата на получените клиничен ефект, сърдечната честота (HR) и височина на кръвното налягане! Ако дозата се качват, странични ефекти липсват, т.е. пациентът е безопасно да отива на по-продължителната към терапия с тези лекарства.

Бета-блокери. Показания, противопоказания и странични ефекти

Показанията за прилагане на бета-блокери, с изключение на високо налягане, са:

 • Ангина пекторис;
 • Сърдечни аритмии;
 • Обструктивна кардиомиопатия;
 • Вегето-съдова дистония по гипертоническому тип (тразикор);
 • Инфаркт на миокарда.

Освен това, някои бета-блокери (пропанолол) често се прилагат не само като гипотензивного и антиаритмического средства, но и за лечение на тиреотоксикоза, мигрена, главоболие, причинено от съдови спазми, за профилактика на кръвоизливи — при портална хипертония, а също и за лечение на различни видове фобии, страхове, неврози.

Не трябва да приемате лекарства от тази група в случай на:

 1. Синусова брадикардия;
 2. Недостатъчност на кръвообращението 2А (и по-горе) супена;
 3. Атриовентрикулярной блокада;
 4. Предсердно-камерна блокада (над 1 степен);
 5. Кардиогенного шок;
 6. Инсулиннезависимого захарен диабет;
 7. На обостряне на язва на стомаха и 12 язва на дванадесетопръстника;
 8. Застойна сърдечна недостатъчност.

Неселективные β-блокери не са назначени, ако пациентът страда от бронхиална астма, обструктивна бронхит, синдром на Рейно, облитерирующими заболявания на кръвоносните съдове на краката. Опитайте се също да мине без използването на данни, лекарства за налягане, ако АДА на пациента на нивото на 100 mm hg. ст. и по-долу, или СЪРДЕЧНИ 55 удара/мин. или по-малко.

Полезно да се припомни, че при прием на тези лекарствени средства (въпреки това, както и всички останали) са възможни странични ефекти:

 • Нарушения на съня (безсъние, кошмари);
 • Обща слабост, понижаване на работоспособността, в някои случаи разстройство на сексуалните способности;
 • Эпизодическое понижаване на съдържанието на глюкоза в кръвния серум от «диабет»;
 • Застроена застой явления, дължащи се на сърдечна недостатъчност;
 • Появата на атриовентрикулярной блокада;
 • Болки в стомаха («язвенников»);
 • Синдром на отнемане в случай на рязко спиране на прием на лекарства (тахикардия, главоболие, кардиалгия, тревожно състояние);
 • Гипертонические кризы, причинени от наличието на феохромоцитомы.

Алфа — и бета-административните

Към лекарствени средства, блокирующим и алфа — и бета-рецепторите в съотношение 1: 3 се отнася лабетолол (трандат, альбетол). Действието му е насочено към намаляване на ПС (на периферното съпротивление), като нормално или леко намаление на сърдечния дебит и намаление на активността на ренина в плазмата на кръвта.

Интравенозно въвеждане се осигурява действието на лекарството по-късно, на 2 минути след инжектиране (всъщност на иглата), но при поглъщане на този ефект е отложена до 2 часа.

При обструктивна заболявания на бронхите, атриовентрикулярной блокада и при бременност (първия триместър) прилагането на лабетолола е недопустимо.

Периферните вазодилататоры

Такива трудни лекарства…

Периферните вазодилататоры (MF), представляващи неоднородную група (артериолярные и смесени вазодилататоры). До артериолярным вазодилататорам включват: гидралазин (апрессин), диазоксид (гиперстат), миноксидил, смесени — изосорбид динитрат, нитропруссид натрий.

Артериолярные вазодилататоры намаляват ОПЕРАТИВНИТЕ програми, които, обаче, предизвиква рефлекс е реакция на хомеостазата, който частично неутрализира това действие. Симпатоадреналовая система активира и засилва сърдечната честота и ударен обем, повишаване на активността на ренина. Това има отрицателен ефект на ПВ.

Смесени вазодилататоры разширяване на артерия съдове (артериолы). Заедно с това те влияят и на венозни, т.е. също се разширяват и по този начин намаляват връщането на венозна кръв към сърцето, което може да доведе до венозному застой. И това също е недостатък.

Чисти ПВ абсолютно не са подходящи за самостоятелно лечение на артериална хипертония, като правило, им се предписва с β-блокери и диуретични, които премахват нежелани реакции периферна вазодилататоров.

Към най-ярките представители на ППО са:

 1. Гидралазин (апрессин) — произвежда се във вид на таблетки, но пациентът трябва да се помни, ако изведнъж ще иска да се намали напрежението само на тях и да пренебрегнат други дестинация, че такива симптоми като главоболие, тахикардия, развитието на нестабилна ангина и веднага ще се усети. Освен това, апрессин има редица противопоказания: СЛЕ (системен лупус еритематозус), хроничен активен хепатит, язвена болест на стомаха и 12 язва на дванадесетопръстника. При продължително приемане на лекарства, съдържащи гидралазин, може да даде при лица от женски пол волчаночно-подобен синдром с откриване на маркери (LE-клетки) в кръвния серум.
 2. Диазоксид (гиперстат) при въвеждане на бързо интравенозно (2-5 мин) намалява АД (и систолното и диастолно). Под формата на таблетки не се предлага.
 3. Миноксидил – произвежда се във вид на таблетки от повишено налягане, но се използва само с бета-блокери и диуретични (!).
 4. Нитропруссид на натрий е в състояние бързо да намалява пред — и постнагрузку и увеличаване на ударен обем. Строго интравенозно капково въвеждане! Незабавен ефект, който изисква постоянен контрол на АДА! Разбира се, определяне, лечение и контрол – става лекар в болница, в други ситуации лекарство не се прилага. Показания: хипертонична криза, остър левожелудочковая недостатъчност. Противопоказания – коарктация на аортата, артериовенозные шунты.

Меки периферна вазодилататоры

До периферна вазодилататорам се отнася и широко известен дибазол, притежаващи едновременно спазмолитично и, разбира се, хипотензивни ефект. Доскоро дибазол е изразено дори и в протокола за спешна помощ за вендузи гипертонического криза (дибазол + папаверин). Въпреки това, като се има предвид способността му първо временно, но драстично повишаване на АДА, а след това само да започне да се намали, той не се прилага при налягане 200 мм живачен стълб. ст. и по-висока (висока вероятността от инсулт). Сега лекарството като цяло отстъпва място на други хипотензивни и спрях да се използва «спешна».

Предписват на пациентите си и комбиниран продукт папазол, в състава на което влиза вышеназванный дибазол и притежаващ спазмолитично действие папаверин (облекчава спазъм на гладката мускулатура, т.е. съдове). От време на време, при эпизодическом повишаване на АДА, папазол може да се използва, но е ясно, че с артериална хипертония, той няма да се справи и рано или късно трябва да вземете хапчета от засиления натиск от други групи.

Интересен продукт, съдържащ ПВ, се нарича андипалом. Андипал, освен дибазола, съдържа анальгин, папаверин, фенобарбитал и по този начин дава широк ефект. Лекарство, за сметка на облекчаване на спазми на кръвоносните съдове на мозъка, успокоява инфекциите болковият пристъп, причинен от мигрена, помага на някои да се намали напрежението при лека форма на хипертония. Той засилва хипотензивно действие на нитрати, антагонисти на калций, бета — и ганглиоблокаторов, спазмолитиков и диуретици. Между това, като се има предвид състава му (фенобарбитал), той едва ли е подходящ за хората, професия, която изисква повишено внимание, например, на шофьорите. Да, и на обикновените хора, собирающимся седне зад волана.

Антагонисти на калций

Антагонисти на калций са още няколко имена, и че пациентът не отделя ги от блокери на «бавни» на калциевите канали или блокери навлизане на калциеви йони в клетките на гладката мускулатура, имаме удоволствието да ви съобщим – това са различни наименования на лекарствени средства, отнасящи се към един клас.

Основното лекарство от тази група се смята за нифедипин (коринфар), действащото леко, без особено да показва своите отрицателни страни. Освен това, коринфар добре се съчетава с β-адреноблокаторами и дори с допегитом. Както показва опитът на някои кардиолози, при пациенти – хипертоници, които имат признаци на исхемия на миокарда и домакин на коринфар, крайната част на ЕКГ се връща към нормалното. За съжаление, продължителност на действие на това лекарство е малък, така че трябва да се приема 3 пъти на ден и не по-малко. За хипертония се използват и други лекарства, които принадлежат към антагонистам калций и са разделени на три подгрупи.

Производни phenylalkylamine, които се различават значително влияние върху мускулната обвивка на сърцето, стената на кръвоносните съдове и проводящата система на миокарда:

 • Верапамил (изоптин, феноптин), използван, като средство за спешна помощ при сериозни нарушения на ритъма, тъй като при въвеждането на интравенозно осигурява ефект след 5 минути, докато при прием под формата на таблетки, ще даде резултат само след 1-2 часа;
 • Анипамил;
 • Фалипамин;
 • Тиапамил.

Производни дигидропиридина:

 1. Има вазодилатирующими способности нифедипин (коринфар);
 2. Второто поколение на антагонисти на калций – никардипин и нитрендипин;
 3. Проявляющий высокоспецифическое действие на мозъчни съдове нимодипин;
 4. Влияещ предимно в коронарните съдове нисолдипин;
 5. Отличава се с мощен, продължително действие с най-малко странични ефекти – фелодипин, амлодипин, исрадипин.

Лекарство, находящ се в техните свойства между коринфаром и верапамилом, се нарича дилтеаземом, включени в третата група блокери «бавните калциеви канали и се отнася до получени бензотиазепина.

Освен това, има една група лекарства, заключващи постъпването на калциеви йони в клетката (неселективные антагонисти Ва), е – производни на пиперазин (флунаризин, препиламин, лидофлазин и др).

Противопоказания за среща на антагонисти на калций е оригиналното ниско налягане, слабост синусового възел, бременност, както и странични ефекти – зачервяване на кожата на лицето и шията, хипотония, забавяне на стола, също е възможно учестен пулс, отоци и много рядко (при въвеждане на верапамила интравенозно) – брадикардия, атриовентрикулярная запушване.

Инхибитори на ангиотензинпревращающего ензим (АСЕ)

Инхибитори на синтеза на ангиотензин представляват също е доста внушителна група, която е използвана за лечение на артериална хипертония. Тяхната основна задача е да блокира ензим, който превръща ангиотензин I в активна форма – на ангиотензин II и при преминаване разгражда брадикинин.

На АСЕ-инхибитори, се считат за лекарства за хипертония, обаче, освен това, те имат и други предимства и се прилагат успешно за лечение на различни патологични състояния: последиците от инфаркт на миокарда (нарушение на функционирането на лявата камера), предотвратяване на образуването на хипертрофия на сърцето, ако този процес прогресира (хипертрофия ПС), ИБС, диабет нефропатии.

Списък на представителите на лекарствени средства от тази в по-голяма степен, отколкото други гипотензивные, като периодично се обновява с най-новите лекарства за налягане. Днес широко се прилагат следните лекарства за налягане, наречени инхибитори АСЕ:

 • Каптоприл (капотен) – може насочено да блокира АСЕ. Каптоприл знаят начинаещите високо кръвно налягане и за хора с опит в тази област, като първа помощ при повишаване на АДА: таблетка под езика – след 20 минути се намалява налягането;
 • Эналаприл (ренитек) е много подобен на каптоприл, но толкова бързо се променят АД не е в състояние, въпреки че се проявява чрез един час след приема. Неговото действие е по-продължително (до дни), докато каптоприла през 4 часа и следа няма;
 • Беназеприл;
 • Рамиприл;
 • Квинаприл (аккупро);
 • Лизиноприл – действа бързо (след час) и време (на ден);
 • Лозап (лозартан) – се счита за специфичен антагонист на рецепторите на ангиотензин II, намалява систолното и диастолното АН, се прилага дълго време, тъй като максимален терапевтичен ефект се постига след 3-4 седмици.

Противопоказания за среща на антагонисти на рецепторите на ангиотензин II

На АСЕ-инхибитори не се прилага в случаи на:

 1. Ангионевротического оток в миналото (един вид непоносимост данни на лекарствените средства, която се проявява в нарушение на акта на преглъщане, затруднено дишане, подуване на лицето, горните крайници, дрезгав глас, глас). Ако такова състояние се е появил за първи път (на началната доза) – лекарство влияе на продължаването на силата незабавно;
 2. Бременност (ace-инхибитори неблагоприятно влияние върху развитието на плода, което води до различни аномалии или до смъртта, така че отменени веднага след установяване на този факт).

Освен това, за ace-инхибитори има списък на специалните указания, предупреждение от нежеланите ефекти:

 • При СЛЕ и склеродермии целесъобразността на прилагането на лекарства в тази група е под въпрос, тъй като съществува голям риск за възникване на промени от страна на кръвта (неутропения, агранулоцитоз);
 • Стеноза на бъбреците или и двете, както и пересаженная бъбрек може да се изправи пред формирането на бъбречна недостатъчност;
 • ХБН изисква намаляване на дозата на лекарството;
 • При тежка сърдечна недостатъчност, са възможни смущения на функционалните способности на бъбреците чак до смъртоносен изход.
 • Поражение на черния дроб с нарушаване на функциите поради намаляване на метаболизма на някои АСЕ-инхибитори (каптоприл, эналаприл, квинаприл, рамиприл), които могат да доведат до развитието на холестаза и гепатонекроза, се нуждаят от намаляване на дозата на тези лекарства.

Има и странични ефекти, за които всички знаят, но да се направи с тях нищо не може. Например, при хора с функционални нарушения на бъбреците (особено, но понякога и без тях) при прилагане на ace-инхибитори могат да се променят биохимичните показатели на кръвта (повишава съдържанието на креатинин, урея и калий, но пада нивото на натрий). Често пациентите се оплакват и от появата на кашлица, която особено се активира през нощта. Някои отиват в клиниката, за да вземете друго лекарство за хипертония, а други се опитват да се толерира… Вярно, понасят прием на ace-инхибитори в сутрешните часове и тези няколко помагат на себе си.

Когато без лекар не може да направи?

При лечение на артериална хипертония традиционно се използват и други лекарства, които, по принцип, не притежават ярко изразени черти, присъщи на някаква определена група гипотензивных. Например, един и същ дибазол, или, да речем, магнезиев сулфат (магнезия), който успешно се прилага от лекарите в спешна помощ за вендузи гипертонического криза. Влезе във виена сернокислая магнезия има противоспазматично, успокояващо, спазмолитично и леко сънотворен ефект. Много добър препарат, обаче, да го лесно: това трябва да е много бавно, така че работата се простира в продължение на 10 минути (пациентът става непоносимо горещо – лекар спира и чака).

За лечение на АХ, в частност, при тежки хипертонични спастични кризи друг път се назначава пентамин-Н (холиноблокатор постганглийните и парасимпатиков ганглии, намаляване на тонуса на артериалните и венозных съдове), бензогексоний, подобен на пентамин, арфонад (ганглиоблокатор), хлорпромазин (фенотиазинови производни). Тези препарати са предназначени за оказване на спешна помощ или провеждане на интензивно лечение, така че могат да бъдат използвани само от лекар, добре знаещи техните характеристики!

Най-новите лекарства за налягане

Междувременно, пациентите се опитват да бъдат в крак с най-новите постижения на фармакологията и често търсят нови лекарства за налягане, но едно ново – не означава най-доброто, освен това не е ясно как на това ще реагира организма. Толкова тези лекарства просто не може да бъде себе си предписват. Въпреки това, аз искам няколко да запознае читателя с тези на най-новите лекарства за налягане, на които са възложени големи надежди.

При попълване на списъка с иновации, може би, повече от всички успя антагонисти на рецепторите на ангиотензин II (ace-инхибитори). В този списък са се появили такива лекарства, като кардосал (олмесартан), термисартан, който казва, че днес не отстъпва на най-рамиприлу.

Ако внимателно прочетете за гипотензивных лекарства, тогава може да се забележи, че АДЪТ повишава някакво тайнствено вещество – ренин, с които не може да се справи нито едно от изброените средства. Но за радост на пациенти, страдащи от високо налягане, наскоро се появи лекарство – расилез (алискирен), който е инхибитор на ренина и, може би, ще бъде в състояние да реши много проблеми.

До най-новите медикаменти от налягане се отнасят наскоро разработени антагонисти на рецепторите на ендотел: босентан, энрасентан, дарусентан, които блокират производството на сосудосуживающего пептид – эндотелина.

Народни средства за защита от налягане

Обмисля всички възможни средства, способни да се справят с по-високо налягане, едва ли е възможно да бъдат пренебрегнати рецепти настойки, отвари, капки, излезе от народ. Някои от тях са взети на въоръжение официалната медицина и се прилагат успешно за лечение на началните (гранична и «меки») артериална хипертония. Болните много се доверяват на лекарства, за производството на които отиват на билки, отглеждане на руските ливади или органи дървета, съставляващи флора на необятната ни Родина:

 1. Тинктура от бял имел, принимаемая по 2 супени лъжици 3-4 пъти на ден (за инфузия: 10 гр. растения + 200 мл вода);
 2. Officinalis събиране, състояща се от глог цветя, билки, хвощ, бял имел, бял равнец и листа от винка малък. Еднократен прием се състои от 10 грама от сместа на растения и 200 мл топла преварена вода, която трябва да е все още в рамките на 15 минути, се загрява на водна баня, след което се прецежда, добавя се вода до първоначалния обем и се пие в рамките на деня (1 чаена чаша). Лечението продължава 3-4 седмици;

 3. Тинктура от билки бял смил (15 г), melilotus (20 г), хвощ (20 г), астрагала шерстистоцветкового (20 г), също се приготвя по вышеописанному рецепта;
 4. Лечебен чай за готвене подобен на предишния, но състоящ се (в грамове) от глог (40), бял смил (60), бессмертника пясъчен (50), melilotus (10), листа от бреза (10), корен от женско биле (20), листа от подбел (20), хвощ (30), билки градина копър (30).
 5. Сок от арония се пият по 50 мл половин час преди хранене 3 пъти на ден;
 6. Като помощно средство срещу хипертония е широко използван калина: настойка от сухи или пресни плодове с мед, приготвена като чай, сладко и конфитюр, както и кората на това растение, сварено с вода. Някои обичат да се използва и тази рецепта: 3 инкрустирани чаши пресни плодове на viburnum се налива гореща преварена вода (2 л), преливане на 8 часа при стайна температура. След инфузията трябва да се изсушава, а останалите плодове се търка в стъклен или емайлиран съд, добавят се половин литър мед. Приемат 20 минути преди хранене по 1/3 чаша три пъти на ден в продължение на месец. Тинктура се съхранява на хладно място. Трябва да се отбележи, че калина има противопоказания, които трябва да се вземат предвид, след като реши да използва като лекарство, дадено народно средство: подагра, бременност, склонност към жизнеспособност;
 7. Народни средства, в основата на които съдържа чесънът, са посветени цели на статии за различните сайтове на медицинска насоченост, така че, за пример ще дам само един рецепта тинктура, състоящ се от 2 големи скилидки чесън и чаша (250 г) водка. Лекарството се приготвя от 2 седмици и се приемат по 20 капки в супена лъжица студена преварена вода за четвърт час преди ядене три пъти на ден.

Манастирският чай от хипертония

За прилагането на това трябва да се каже отделно, боли много въпроси предизвиква това е «най-новото народно средство», което като подпомагаща или превантивна мярка наистина добре себе си царевица. Нищо чудно – манастирският събиране от хипертония съдържа и списък на лечебните растения, улучшающих сърдечната дейност, работата на мозъка, се отразява положително на функционални способности на съдовата стена и хубаво помощ в начален стадий на АХ.

За съжаление, замени напълно хапчета от повишено налягане, приемани през годините при напредналите случаи на хипертония, това лекарство ще бъде не по сила, въпреки че намаляване на техния брой и дозата е напълно възможно. Ако чай се приема постоянно…

Пациентът сам може да оправи предимствата напитка, мисля, че е прав да напомни на състава на манастирския чай:

 • Шипка;
 • Жълт кантарион;
 • Бял оман;
 • Риган;
 • Motherwort;
 • Арония;
 • Глог;
 • Черен чай.

По принцип, могат да се срещнат някои разновидности на рецептата, че не трябва да пазят пациента, защото в природата има толкова много лечебни растения.

Видео: народни средства за защита от налягане

Лечение на пациенти с артериална хипертония изисква доста време. Метод на «проби и грешки» лекар търси всеки пациент своето лекарство, като се има предвид състоянието на целия организъм, възраст, пол и дори професията, тъй като някои лекарства дават странични ефекти, което усложнява професионална дейност. Разбира се, най-болния за решаване на тази задача ще бъде трудно, ако той, разбира се, не е лекар.

READ  Операция на каротидната артерия: видове, показания, рисковете, провеждане на

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.44MB/0.00135 sec