Хемангиоми, ангиома: лечение, причини при деца, възрастни

Въпреки, че е доста плашещо име, с подобна патология е запознат много. Това, което в ежедневието си понякога се нарича «родинкой» или «родимым петно», в редица случаи не е нищо друго освен тумор, състоящ се от съдове на кожата.

Патогенезата, външни и клиничните прояви на тази в повечето случаи на доброкачествени тумори могат да бъдат най-разнообразни. Освен кожни на кориците, тя може да се образува също и във вътрешните органи, в мозъка. Подобна патология получили общото име ангиома, което, на свой ред, класифицирани в много видове и подвидове, в зависимост от участващите в патологическом процеса на съдове, на симптоматиката, на динамиката на развитие и степен подготвена за здравето на човека в опасност.

Дори и съвременната медицина не може да даде точен отговор, което е причина за хемангиоми, механизъм за стартиране на растежа на тумора съдове все още не е напълно проучен. Много често тя е вроден дефект, причиняват сериозни притеснения у родителите при откриване на подобни образувания по тялото на новороденото.

Разновидности на angiomas

Всички angiomas, на първо място, се делят на две големи групи, в зависимост от съдове, които участват в болестния процес: хемангиоми и лимфангиомы. Също така тези тумори могат да бъдат както доброкачествени, така и злокачествеными. Терминът «рак на съдове» не е правилна, тъй като думата «рак» се използва за обозначаване на образувания от епител, а в този случай става въпрос по-скоро за саркомах (мягкотканных тумори).

Хемангиоми – под този термин предполага тумори, развиващи се от кръвоносните съдове. От своя страна, хемангиоми могат да бъдат капиллярными, артериальными, кавернозными или венозными.

Капилярни хемангиоми

Капилярни хемангиоми — най-честата форма на патология, се отбелязва в повечето отчетени случаи – над 90%. Основното място на локализация – на външни кожни покровах в горната част на тялото, въпреки че се отбелязват случаи на появата му на мукозните мембрани на вътрешните органи. Тази форма на тумор изграден от малки капилярни съдове тип.

Артерия и венозни хемангиоми

Ако туморът е изграден от съдове, кръвното тип или те приличат на виена, а след това се диагностицира артериалната или венозную ангиому. Ако преобладава артериальный компонент, област лезия е изразена червения цвят. При патологическом развитието на съдове венозна тип тумор придобива синкав оттенък.

Артерия или венозни хемангиоми-малко разпространени, отколкото капилярни и кавернозная, но могат да бъдат доста обширни по площ на разпространение и залегать дълбоко в тъканите.

Кавернозная хемангиоми

Този рядък вид тумор изграден от множество тънкостенни съдове с широк просвет, формиране на кухини (каверни), в които може да се открие наличието на кръвни съсиреци. Кавернозная хемангиоми локализуется в кожата, а също и в органите на стомашно-чревния тракт. По своя структура тя представлява пещеристое губчатое образование с кухини, пълни с кръв. Външно се проявява като неравен участък от кожата е червеникаво-синюшного оттенък.

Освен изброените, има и много други видове и подвидове хемангиоми в зависимост от техните микроскопични структурата и характера на съдове, които са ги.

Lymphangioma

Няколко сама си струва lymphangioma – така се нарича тумор, нарастваща от съдове на лимфната система. В изолирана форма е просто ограничена, кавернозен или прогресиращо. Ограничената форма се среща често при деца, се развива в кожата на крайниците (бедрата, задните части). Кавернозная разновидност се среща като вроден дефект. Напредва lymphangioma е характерно за възрастни, по-често мъжете, и представлява бавно нарастващата розоватую подуване на крайниците, по-рядко — на торса.

Малка «доза» за хумор. Ако ви се случи да чуете, за огромната загуба на симптомите и ужасни последици «тропическа хемангиоми Мовсесяна» — това са само повод за смях. Заболяване с такова име – типичен модерен фейк, дошъл с телеэкрана чрез популярния младежки сериал «Интерны».

Повърхностни хемангиоми

Най-често във всекидневния живот, хората се сблъскват с повърхностни гемангиомами. Дори не е злокачествен, подобен на тумор носи много проблеми, особено за тези, които внимателно следят за външния си вид.

READ  Хемороиди и повишено налягане - какво влияние, лечение

Много често тази хемангиоми е вродена или се появява при новородени в най-ранния етап от живота. Външно — малки безболезнен гледна червен цвят, разположени по лицето, около очите, ушите, горната устна. Няколко по-рядко тя се проявява в областта на шията, на скалпа, ръцете или гърба. Хемангиоми значително по-често (на 3-4 пъти) се проявяват при момичетата.

Пряка отговорност на родителите е да се обърне специално внимание на наличието на дори най-малки тумори. Особено коварство на тази патология е в това, че тя често има тенденция към много бързо разрастването на разпространение на обширни области. Този процес може да бъде последвана от некроза кожата покрива, изъязвлениями с кървене и по-нататъшното развитие на рани възпалителни процеси. Дори в случай на пълна безболезненности и привидно безобидности хемангиоми тя може да доведе до сериозно косметическому дефекту външен вид, което ще бъде много трудно за премахване за в бъдеще.

Диагностика на хемангиоми при деца не представлява особена трудност. Характерните признаци е намаляването му, докато притискате с придобиването на бледа на цвят. След премахване на натоварването хемангиоми приема предишната форма и отново се изпълва с кръв, да стане на време, дори и на по-интензивно обагрени. Този процес не е придружено от никакви болевым синдром и не причинява смущения при бебето.

Съществува мнение, че гемангиому докосват, не е необходимо, той може да премине от само себе си. Наистина, медицинска практика, казва, че до 5-7 години възраст повечето подобни тумори регресират и успокоят, почти не оставят следи. Въпреки това решението за забавяне на тактиката или за лечение на хемангиоми трябва да вземе лекар, сообразуясь до клинична картина и динамика на развитие на патология.

Във всеки случай тези новообразувания, които представляват реална пречка за приема на храна, диша свободно, на слуха на новороденото (по устните, носа, ушни мивка) изискват задължително лечение. Подлежат на премахване на хемангиоми, локализующиеся на век дете – в противен случай не са изключени проблеми с развитието на точка. Представляват опасност тумори, поставени в местата, където те са изложени непрекъснато на триенето — в генитальной областта на шията или в тилната част на главата, в гърба.

Често родителите категорично възрази срещу намеса в най-ранния период от развитието на детето. Въпреки това се страхуват от операцията по иссечению тумори до здрава тъкан не е необходимо – модерен ниво анестезиология прави тази процедура е напълно безопасно и безболезнено за бебето и началото на резекция значително увеличава вероятността от пълната липса на каквито и да било козметични дефекти в бъдеще.

Звездчатая хемангиоми (паукообразный белег по кожата от рождение)

Една от разновидностите на повърхностни съдови тумори е звездчатая хемангиоми (понякога наричани «паукообразным невусом»). Тя най-често се появява при деца над 5 години или при жените по време на бременност. Това е ярко червено солидно образование, от който във всички посоки лъчи се различават добре гледани съдове, понякога с по-забележим в тях пульсацией кръв.

«Винените петна» (огнени невуси)

Много повече тревога у родителите причиняват така наречените «винени петна» или «пламенеющие невуси» големи размери, често локализующиеся на лицето, главата, шията. Тези съдови тумори съвсем не изпъкват над повърхността на кожата, имат червена или синеватую цвят, назъбени форми на петна. Освен това, че такава хемангиоми има обезображивающим външен вид ефект, тя и абсолютно не се поддават на операция за лечение.

Cherry angiomas

За хора, перешагнувших на 30-годишната граница, често срещано явление е появата на тялото на единични или множествени череша angiomas. Диаметърът на тези заоблени дъна, новообразувания може да бъде от 1 до 5 милиметра. В началото на своето развитие те приемат червено-черешов цвят, след това потъмняват до почти лилав оттенък. Техният брой може да бъде доста значителен и се отброява десетки и дори стотици. Подобни angiomas не носят злокачествен характер, въпреки това, «експлозивни» масово появата им може да служи като повод за консултация при онколог.

READ  Тромбоза на дълбоките вени на долните крайници: симптоми, лечение

Комбинираната angiomas

Ако повърхностни капилярна хемангиоми в повечето случаи засяга само върху психо-емоционалното състояние (когато те не се превръщат, не са придружени с възпаление или болевым синдром и не са симптоми за развитие на злокачествен тумор на кръвоносните съдове), тумори, развиващи се в подкожната тъкан и вътрешните органи често причиняват много неудобства и може да доведе до нарушаване на функциите на органите и системите на организма.

Кавернозная хемангиоми

Кавернозные хемангиоми визуално се проявяват багровым или тъмно червено петно, значително извисяващи се над повърхността на кожата. Но това е само външната им проява – основна област на поражението се намира под кожата покривка, представляващи обширни губчатое новообразование, понякога распространяющееся и на мускулните тъкани. Начало на опасност – висока уязвимост към травмированию, способността за самопроизвольному откриването на кървене с вторичния външния инфицированием. При по-големи размери на angiomas нарушение на нормалното кръвоснабдяване в областта на нейната локализация могат да бъдат придружени от аномалии на развитието на здравословни прилежащите тъкани (гипертрофическое разрастването на градовете).

Шишковидная хемангиоми

Шишковидная хемангиоми също е разновидност на кавернозен и се проявява в появата на малки, различни по форма и размери образувания тъмно червен цвят, с характерна външна фактура. Най-често се формира на лицето (на устните, челото, ушни мивка, клепачите, носа), понякога доставка на маса психологически дискомфорт.

Венозна хемангиоми

Венозни хемангиоми имат вид на водещия над повърхността на кожата припухшего новообразувания синюшного или коричневатого нюанси. Често те са разположени в характерните за разширени вени места, например, на крайниците при възрастни хора. Това е цялата патологична комплекс свързани помежду си с дебели стени на вените, пълни с лошо отводящейся венозна кръв. Често в такива съдове може да се открие наличието на кръвни съсиреци. Подобна ангиома, обикновено не засяга магистрални съдове и се намира в по-дебели в мускулите или дълбоко в меките тъкани. Опасна черта на подобни комбинирани тумори – способността им към разширяване на зоната на поражение, превръщането им в цялата мрежа от свързани помежду си огнища ветвистой angiomas.

Видео: хемангиоми при деца

Лечение на повърхностни съдови тумори

Диагностициране на доброкачествени съдови тумори на кожна или повърхностна локализация, обикновено не е трудна задача – да ги симптоматка добре проучен и е достатъчно характерна. Във всички случаи се провежда гистологическое проучване дистанционно новообразувания за да се установи точно вида на тумора и за изключване на злокачествен растеж.

Лечение на съдови тумори, не представлява реална заплаха за пациента, се извършва далеч не винаги. Въпреки това има редица доказателства, когато оперативната намеса става неизбежен:

 • Ангиома има склонност към чести кровоточению, изъязвлению кухини.
 • Туморът прогресира бързо, увеличиваясь по площ или в дълбочина на тъканите.
 • Angiomas пречат на нормалното носенето на дрехи или обувки.
 • Възникване и развитие на новообразувания води до намаляване или загуба на функционални способности органи, пречи на двигателната активност на човека.

В съвременната медицинска практика се използват много методи за лечение на повърхностни съдови тумори. Основната им насоченост – прекратяване на развитие angiomas, за възстановяване на нормалното кръвоснабдяване на площадката, отстраняване на патологично променен на фрагмент от плат.

 1. Лазерна хирургия – съвременен начин за борба с ангиомой. Засегнатата тъкан слой по слой се отстранява, без да се нарушава целостта на здравословна. Методът е много ефективен и почти бескровный.
 2. Малки тумори (по вид череша хемангиоми) могат коренно се изхвърлят с помощта на електрокаутеризация – обгаряне на засегнатата тъкан с електрически ток. Метод, макар и малко болезнено, има отлична ефективност, напълно сравними с лазер.
 3. Криотерапия – лечение на тумори чрез дълбоко замразяване на засегнатата тъкан с течен азот или углекислотой. Тази техника е напълно приложим и в детска хирургия и практика – тя лесно се пренася децата и показва добри резултати.
 4. За лечение на angiomas, разположени на труднодоступным участъци от кожата или с голяма площ и дълбочина на разпространение се прилага лучевое лечение с помощта на ударни една точка дози радиация.
 5. Остава в експлоатация лекари-онколози и химическо склерозирующая терапия на съдови тумори, сопряженная с въвеждането на тъкани чрез инжектирането на специални вещества (най-често – етилов алкохол). В днешно време този метод се използва все по-рядко заради нейната болезненост и необходимостта от продължително лечение.

 6. Хирургически скалпел в ръцете на опитен хирург понякога е най-ефективно решение, особено с дълбок и сложен залегании туморните възли. Често е единственият възможен начин за отстраняване, когато други методи са се оказали недейственными.
 7. При невъзможност за оперативно лечение на обширни angiomas, заемащи големи площи, надежда в гормонолечение с помощта на специални препарати (например, преднизон). Такава лекарствена терапия спира растежа на туморите, причинява изсушаване патологична съдовата мрежа.

Видео: лекар, за методите на лечение angiomas

Имат гребане сред населението и народни средства за борба със съдови тумори, от местно или вътрешно приложение на отвари и настойки, лечебно растение (алое, жълтурчета, орех) до най-радикалните, като дърпане на малки angiomas конец за нарушаване на тяхното кръвоснабдяване. Лекари предупреждават: онкологични заболявания – това не е област, където е възможно да се експериментира над своите проблеми. Прилагането на всички народни лечебни рецепти трябва да бъде задължително съгласуван със специалист. Както самостоятелно премахване на хемангиоми, по какъвто и да е начин – изключително опасно!

Хемангиоми на главния мозък

Ако повърхностни angiomas не представляват в повечето случаи на пряка заплаха за нормалното функциониране на организма и за живота на човека, това не може да се каже за съдови тумори на вътрешните органи, особено за гемангиоме мозъка.

Дори и малко благоприятен новообразование, което не щеше да има последици в друга част на организма, оказва давящее въздействие върху местата в мозъка, нарушава нормалната им експлоатация. Основни причини за възникване на тези изключително опасни заболявания, които се намират в отягощенной наследственост или пренесени травми на главата.

Тази патология може да бъде придружен от редица симптоми:

 1. Човек може да започне да изводить главоболие необясними произход, с различна интензивност и продължителност.
 2. Се появява виене на свят, гадене, придружени с повръщане, постоянен шум в ушите, може да намали зрението ви.
 3. Честват нарушения на обонянието и вкуса, са възможни проблеми с координацията на движенията, внятностью реч.
 4. Тумор на кръвоносните съдове на главния мозък и мека мозъчна обвивка може да доведе до гърчове на крайниците, эпилептическим припадкам.
 5. Тежките форми на angiomas водят до разстройство на мислене, по-ниски интелектуални способности на човека.

Освен това, голяма е вероятността от образуване в района на тумори на артериалните и венозных аневризми, често водещи до мащабно кровоизлияниям.

Както и други съдови тумори, ангиома на мозъка също може да има регрессивные тенденции и с течение на времето рассасываться, обаче, това се случва далеч не винаги. За да се избегне обширни лезии при поява на посочената симптоматика, дори и в най-малкия си проява, задължително трябва да се вземе от лекар посоката на компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс.

Лечение angiomas, както и всякакви други мозъчни тумори значително трудно по анатомичен причини и значително се различава от методи за борба с повърхностни тумори. Съвременната медицина е работил в редица иновативни технологии, заключающихся в сърдечна катетеризация на големи съдове на мозъка за достъп до тумора и въвеждане в област лезия на специални вещества, заполняющего новообразованные съдови кухина и предотвращающего по-нататъшното им развитие.

Видео: хемангиоми и причините за тяхното възникване

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00090 sec