Хематокрит (HCT): норма, понижена и повишена в анализи

Съмнително е, че на пациента, изучающего сданный на другия ден и изпълнена в автоматичен анализаторе общ анализ на кръвта, на първо място се интересуват от такава мярка като хематокрит. Освен, че лекарите в разговор помежду си обронят за неговите стойности или поведают на пациента, ако нивото му не се вписва в нормите и е повод за безпокойство от страна на медици.

Хематокрит е съотношението на червени кръвни клетки, към нея общия обем. Приблизително ниво на този показател може да се види с невъоръжено око, ако се даде кръв се оставя да престои, а след това приблизително в очите, колко процента заемат уредени червените кръвни клетки и колко остава на дял от плазма. Междувременно, този прием-долу е само с цел да се обясни на читателя е един прост пример, какво е хематокрит, но не като средство за изчисляване на показателя себе си. При спонтанном оседании на червените кръвни телца гематокритное брой ще бъде по-висока с около 20%, затова тази техника в лабораторни условия, не се прилага. Процентното съдържание на червени кръвни телца в цяла кръв, частична израз (литра в литри) или умножена по 0,01 полученият процент резултат, наречен гематокритом, измерват ръчно с използването на необходимите устройства или се изчислява автоматично, анализаторе.

Норма хематокрит за пол и възраст

В нормално състояние в тялото на възрастен човек съдържа около 4,5 — 5 литра кръв, която е представена от червената тежката част (эритроцитная маса), при изправяне на крака опускающейся на дъното, и светло жълтеникава течност (плазма), ако кръвта съберат с антикоагулянтом. Взета в суха купа, без прилагане на противосвертывающих средства кръвта, образува съсирек фибрин с налепленными на него эритроцитами и течна част — серум, който по-прозрачна и се различава от плазма липсата в нея на протеин фибриногена. Докато кръвта не е оставил кровеносное посока, то съществува под формата на плазма с циркулирующими в нея форменными елементи (lactic, червените кръвни клетки, тромбоцити), фактори на съсирване и други протеини. Серум за много от компонентите е лишен.

Эритроцитная тегло при лица от мъжки пол е приблизително 44 — 48% или 0,44 – 0,48 л/л. При жените, естествено, тази цифра е по-ниска (36 — 42%), както при новородени, като цяло той може да бъде висок – 54 — 68% (N – 0,44 – 0,62).

Това е норма хематокрит в процент, която за удобство умножают 0.01 и получават стойности:

 • Норми хематокрит за мъже: 0,44 — 0,48 (в някои източници до 0,52, че може би в края на краищата, мъжки кръвта не се обновява толкова често, колкото жените);
 • Норми хематокрит за жени: 0,36 – 0,43, вярно е, че при бременност (от 20 седмици), понижен хематокрит;
 • При деца: новородени – 0,44 – 0,62, децата до 3 месеца – 0,32 – 0,44, до година – 36 – 44 (както е при жените), до 10 години – от 37 – 44, а по-нататък вече всичко зависи от пола и здравословно състояние.
READ  Лечение на хемороиди водороден прекис: рецепти, мнения

Промяна гематокритного обема на червените кръвни клетки, в една или друга посока може да е сигнал или за степен на концентрация на кръв, или за това, колко кръв разведен.

Когато е понижен хематокрит…

Не е трудно да се досетите, че стойностите на хематокрит пряко зависят от червените кръвни телца, или по-скоро, от техния размер и брой. Ако по някаква причина им става много много (повишен хематокрит) или твърде малко (понижен хематокрит) или техният размер е по силата на определени обстоятелства започват да се променят в посока намаление или увеличение. Разбира се, пропорционално ще се отклонява в съответната страна и обема на клетъчната част на кръв. За ниското гематокрите казват, ако нивото му падне до 20-25%, което свидетелства за анемия. Като правило, подобни промени предизвикват фактори, които участват във формирането на патологичния процес.

Причина за понижаване на хематокрит може да се превърне в спад нивото на червените кръвни клетки (эритропения), прекомерно натрупване на вода в организма, която го хвърля на кръв и променя процентното съотношение между еритроцитите и плазмата (гипергидратация) или прекомерно увеличаване на концентрацията на протеини (гиперпротеинемия), които се свързват и задържат водата в организма. Такива промени се наблюдават при следните обстоятелства:

 1. Кровопотере, но ако обемът на циркулиращата кръв (АДАМ) може да се възстанови сравнително бързо инфузионными разтвори, след това на червените кръвни телца се изисква определено време, за да се съвземе.
 2. В костния мозък нарушен (намален) образуването на червени кръвни клетки (анемия, левкемии, лечение цитостатиками и противоопухолевыми лекарства, пареза на бъбреците).
 3. Червените кръвни клетки на интензивно се разрушават: гемолитические анемия наследствени и придобити, отравяне гемолитическими отрови (бледа гъба, соли на тежки метали), тежки инфекции (коремен тиф, малария).
 4. Въведение интравенозно на голямо количество течности при пациенти с нарушена функция на бъбреците се увеличава общият обем на кръвта при нормални эритроцитах, естествено, това води до факта, че гематокритное брой стават по-долу.
 5. Понижен хематокрит и по време на бременност, особено през второто полувреме, което се дължи на увеличаването на обема на плазмата при сохраненном същото ниво на червените кръвни клетки.
 6. Анемия от всякакъв вид и произход.
 7. Гипергидратация: АДАМ се увеличава количеството на червени кръвни клетки остава непроменено – понижен хематокрит (водна интоксикация, недостатъчност на кръвообращението, намаляване на функционалните способности на отделителната система и др).
 8. Гиперпротеинемия. Я оформя широк спектър от различни по тежест състояния: повръщане, диария, остри инфекции, миелома, лимфом Ходжкина, парапротеинемические гемобластозы. Увеличаване на протеин в кръвта и в крайна сметка води до натрупване на течности в организма и увеличаване на АДАМ (червените кръвни клетки към тези промени остават безучастными).
READ  Тонус на кръвоносните съдове: регулация, повишаване, понижаване, нарушаване и лечение

За децата няма никакви отделни причини ниска хематокрит, така че спадът в нивото на този показател у детето се подчинява на същия закон, че и при възрастен човек ли е, че организмът на бебето е по-чувствителни към тези промени и болестта често протича на няколко по-тежки.

…Или модернизирани

Основната причина за повишаване на хематокрит е увеличаване на броя на червените кръвни клетки (гиперпродукция в костния мозък) или увеличаване на техния размер, което създава допълнителен обем.

По този начин, повишен хематокрит при всички заболявания и състояния, дължащи се на промяна на броя или размера на червените кръвни клетки:

 • Эритроцитозы перераспределительные и истински.
 • Эритремия (полицитемия, болест на Вакеза) — в резултат на засилена продукция на червени кръвни клетки. Заболяването се придружава от тежест в главата, кардиалгиями, неприятни покалываниями в пръстите на горните и долните крайници, неестествено със зачервяване на кожата покрива. Подобни симптоми могат да се наблюдават и при други заболявания, свързани с образуването на червени кръвни клетки не размери.

 • Компенсаторные реакция на сърдечно-съдовата система, която се стреми да предостави на тъканите с кислород (престой в условия на големи височини, белодробна недостатъчност, «сините» пороци на сърцето, бъбречна патология, в това число, тумори на бъбреците). Характерни за данни състояния на повишен синтез на специални вещества эритропоэтина, причинява контра реакция на костния мозък, който започва активно да произвежда червени кръвни клетки (хематокрит се повишава). Между другото, увеличаване на эритропоэтина се наблюдава и при бременност, което е една от причините за повишаване на хематокрит при жените, пребиваващи в «интересна» положение.

Причини за повишен хематокрит относителен характер може да бъде преходящие състояние:

 1. Непроходимост на червата (преместване там течности);
 2. Честото повръщане;
 3. Профузный диария (сгъстяване на кръвта);
 4. Хиперхидроза (интензивно изпотяване);
 5. Ожоговая заболяване;
 6. Възпаление на перитонеума (перитонит);
 7. Условия на висока надморска височина.

Очевидно е, че анализ само на хематокрит, без определяне броя на еритроцити и техните морфологични характеристики едва ли ще може да отговори на запитвания клиницисти в диагностиката на различни гематологической патология, тъй като тест, макар и да носи цялата информация, но причината за повишаване или понижаване на не разкрива. Обикновено хематокрит е включена в броя на показателите общ анализ на кръвта, където може да се сравни с други параметри (червените кръвни клетки, хемоглобин, СОЭ, цветен индикатор). Въпреки това, хематокрит може да бъде един от първите сигнали за провеждането на цялостно проучване на пациента, за да открие причината за понижаване или повишаване на показателя, а по-точно — добре скрита в началото на болестта.

Видео: урок эритроцитам и функции на кръвта

MAXCACHE: 0.4MB/0.00081 sec