Хематом на мозъка субдуральная, эпидуральная: лечение, причини

Хематом на мозъка представлява животозастрашаващо състояние, когато се случва натрупването на кръв вещество на главния мозък или под мембраната. Течната кръв и нейното свиване имат не само пряко механичен натиск върху нервната тъкан, което води до нейното увреждане, но и допринасят за вътречерепна хипертония.

Под гематомой мозъка предполагат обикновено кръвоизлив в самата паренхиму орган. Причината най-често стават съдови катастрофа – инсулти, разкъсване на аневризми или малформации. Тези промени не са свързани с травма, възникват спонтанно, често на фона на налична хипертония или атеросклероза.

Отделна група представляват внутричерепные хематом, когато кръвта се натрупват не в интерес на мозъка, а между неговите обвивки. В тези случаи сред причините доминира травма на главата, а сред болните се срещат и млади хора и дори деца.

Внутричерепные хематом, освен внутримозгового, включват също епидурална, субдуральное, субарахноидален кръвоизлив. Какво се случва при този сдавление мозъка създава сериозна заплаха за живота, така че като хематом изискват спешно лечение в нейрохирургическом болницата.

Субдуральная хематом на мозъка се смята за една от най-честите форми на кръвоизливи, случващото се в черепа на фона на кранио-церебрална травма, на нея се пада до 2% от всички кръвоизливи травматичен характер. С оглед на разпространението я обърнем най-голямо внимание, накратко, ако отседнете в други разновидности на болестта.

Субдуральные хематом на мозъка

Субдуральная хематом — това е натрупване на кръвното съдържание под твърдата мозъчна обвивка. Обикновено причината за този вид на кръвоизлива става травма, придружени от сътресение на мозъка, травма тип «ускорено спиране», разклащане, когато на черепную кутия действат противоположни сили.

В резултат на това разтърсване съдържанието на тази на черепа кутии спукване на така наречените пиальных вени, кръв от които и отива в пространството между твърда и съдови обвивки. Твърда и мека мозъчните обвивки не са снабдени с някакви мостове, нямат граници по повърхността на мозъка, така че течността лесно се разпространява по целия подоболочечному пространство, заемащи огромни площи, а обемът му може да достигне 200-300 мл.

При мозъчна травма често се откриват сдвоени субдуральные кръвоизлив в мястото на приложение травмирующего фактор и от противоположната страна. Последиците от такива хематоми се определят обем на натрупаните кръв и характер на други мозъчни увреждания. Най-опасни се считат за субдуральные хематом, възникнал заедно с ушибом на мозъка.

Предрасполагающие фактори

Развитието на субдуральных хематоми допринасят за:

 • Един възрастен и детска възраст;
 • Алкохолизъм;
 • Атрофия на мозъка;
 • Прием на антикоагуланти.

При по-възрастни хора и при алкохолизма е известно намаляване на обема на мозъка с разтягане пиальных вени, които могат да се счупят, дори и при привидно незначителни по силата на травмата. С напредване на възрастта се натрупва промяна на съдовите стени, те стават по-крехки и риска от разкъсване на по-високи, отколкото при по-млади хора.

Атрофия на мозъка на фона на различни поражения на централната нервна система (инфекции, атеросклероза, старческая деменция) също води до намаляване на размера на мозъка, разширяване на субдурального пространство, удлинению и увеличаване на подвижността на пиальных съдове.

Вариант нетравматического субдурального кръвоизлив може да се превърне в самопроизвольное изтичане на кръв от кръвоносни съдове на фона на прием на антикоагуланти, така че тази категория лица трябва внимателно да следи хемостаза, в продължение на целия период на приема на лекарства.

Специална група пациенти с субдуральной гематомой са деца, при които този вид кръвоизлив представен в отделна заболяване – синдром на детска сътресения. Детето субдуральное пространство, по-широко, отколкото при възрастни, а съдовете са доста крехки, така че невнимателно боравене с малко дете може да доведе до сериозни последици.

READ  Ядрено-магнитен резонанс на червата (резонанс) на дебелото и на тънките - като правят изследване : цената, препоръки

Субдуральная хематом в малкото дете може да се случи дори и в момент на мача, когато възрастен хвърля малко дете, или в случай, че мама или татко «встряхнут» дълго плаче бебето, искат само «да го чувство», а не да навреди. За това трябва да запомните всички родители на малки деца, които още не е достатъчно развита скелетната мускулатура, което ви позволява да държите главата си в правилната позиция.

Видове субдуральных кръвоизливи

В зависимост от характера на протичане на болестта отделят:

 1. Остра субдуральную гематому;
 2. Подострую;
 3. Хронична.

Остра субдуральная хематом формира много бързо и допринасят за появата на силна травма на черепа, често съчетани с ушибом мозъка. Обикновено такива кръвоизливи възникват при падения, подутини на главата за тъпи предмети, на ПЪТНОТРАНСПОРТНО произшествие.

Голям обем на кръвта в рамките на няколко часа запълва субдуральное пространство, сдавливает мозъка и предизвиква силно изразена внутричерепную гипертензию. Клиничните прояви на заболяването се появяват още през първите два дни от момента на повредата на главата. Сериозен хематом под твърда обвивка на мозъка – животозастрашаващо състояние, изискващо оказване на спешна медицинска помощ, без която почти винаги идва смърт на болния.

Подострая хематом субдурального пространство съответства на по-малки по сила травми, когато кръвта по-бавно влиза в подоболочечное пространство, а нарастването на обема на кръвоизлив се случва в период до две седмици.

Хронична субдуральная хематом може да се формира в продължение на няколко седмици и месеци от момента на вреда, при това не всички пациенти са в състояние да посочи самият факт на наличието на увреждане областта на главата. Заболяването е придружено от бавно «подтеканием» кръв в субдуральное пространство от разкъсани вени. Понякога това се случва в продължение на месеци и дори няколко години след травма.

Хронична хематом субдурального пространство има склонност към самопроизвольному резорбция при малък размер, кървене спира сам.

Други видове интракраниална хематоми

Эпидуральная хематом на мозъка се състои в появата на кровянистого на съдържанието между костите на тази на черепа кутии и твърда обвивка на мозъка. Най-честата локализация са я височные област. Тъй като твърда обвивка на мозъка, свързани с костите в сайта шевове на черепа, а след това този вид хематом обикновено е локализиран характер.

Епидурална кръвоизлив, се образува в мястото на удара на главата с тъп предмет, а механизъм за появата му е свързана с увреждане на кръвоносните съдове твърда черупка фрагменти повредени черепната кости.

Обемът на эпидурального кръвоизлив може да достигне 100-150 мл с най-голяма дебелина до няколко сантиметра. Образувана от натрупването на кръв причинява компрессию на нервната тъкан, отместване на мозъка спрямо надлъжната ос (дислокация) и вътречерепна хипертония.

Кръвоизлив в мозъка (паренхиматозное) и го желудочки може би и на фона на увреждане, както и при някои заболявания. Травматични внутримозговые и внутрижелудочковые кръвоизлив обикновено се съчетават с ушибом на мозъка, фрактури на черепа, кървене под кората на мозъка.

Нетравматические хематом на мозъка, свързани с патология на кръвоносните съдове. Основната маса от тях представляват мозъчен инсулт, възникнали при артериална хипертония в момент гипертонического криза, при скъсване на съда в населено място се формира на атеросклеротични плаки. Аневризми и съдови мальформации са основната причина за интракраниална кръвоизливи при по-млади хора.

Прояви на хематоми в мозъка

Признаци на хематом в черепа, се определят от неговото местоположение и скорост на нарастване размери, а те се свеждат до гипертензионно-дислокационному синдром, вызванному повишаване на вътречерепното налягане и разместване на мозъка сравнително нормално положение, както и към очаговой неврологични симптоматике, произтичащи от вовлечением определени нервни структури.

READ  Повишени моноцити в кръвта на бебето: причини цялостния анализ, норма, таблица

Симптоми на остра субдуральной хематом растат бързо, не дават на «светъл» период и се свеждат до:

 • Нарушение на съзнанието, често — кома;
 • Гърчове;
 • Очаговой неврологични симптоматике — парези и парализи;
 • Нарушаване на дишането, повишаване на кръвното налягане.

Характерен признак на кръвоизлив под твърдата обвивка на мозъка се счита за анизокория (различна големината на зеницата), което се сменя при липса на терапия двустранно мидриазом (разширение на зеницата). Болните изпитват главоболие, може би – с повръщане, което говори за увеличаване на налягането вътре в черепа. Възможни са психични нарушения под формата на изразено вълнение, «предна», психиката и т.н.

При субдуральной гематоме, сочетающейся с ушибом мозъка, е възможно стволовите прояви, причинена от подуване и дислокацией на нервните структури – липса на спонтанно дишане, брадикардия и други нарушения от страна на сърдечната дейност.

Эпидуральная хематом проявява отчетлив гипертензионно-дислокационным синдром: остра головаяй болка, повръщане, потискане на съзнанието (сопор, кома), брадикардия, повишаване на кръвното налягане. Особеност на течението эпидуральных кръвоизливи се счита за «светъл» период, когато здравето на засегнатото лице, след травма на няколко подобрява, а след това идва бързо и значително влошаване. Такова мнимо подобрение може да продължи до няколко часа.

Внутричерепные хематом вещество на мозъка също се проявяват признаци на увеличаване на налягането в черепа (главоболие, повръщане, нарушение на съзнанието), но при това, като правило, е изразена и местната неврологическая симптоматика, свързана с вовлечением определен отдел в мозъка (парези, парализи, нарушения чувствителна сфера, признаци на черепната нервите).

Лечение на интракраниална хематоми

Говорейки за лечение на интракраниална хематоми, трябва незабавно да се изясни, че тя трябва да се проведе спешно в нейрохирургическом отделение. Колкото по-бързо пациента ще бъде оказана квалифицирана помощ, толкова по-голям шанс да се спаси един живот, въпреки че последиците под формата на нарушения на мозъчната дейност, в бъдеще се избегне трудно.

Основни лечебни дейности, насочени към евакуация излившейся кръв отвъд тази на черепа кутии за намаляване на вътречерепното налягане и намаляване на степента на компресия на мозъчната тъкан. Операция за отстраняване на хематом преследва целта да се нормализира внутричерепное налягане, както и премахване на сдавление и отместване на мозъка.

Трепанация на черепа

Хирургично лечение на эпидуральных хематоми се състои в трепанации на черепа и създаването на условия за тяхното дрениране. При эпидуральных кровоизлияниях, придружаващи оскольчатые фрактури на костите тази на черепа кутии, произвеждат изтриване на фрагмент от кост с формирането на трепанационного прозорци, достигащи в някои случаи 10 см в диаметър. През образувано дупка премахване на кръвни свиване и търсят причината за кръвоизлива.

Много е важно по време на операцията се намери кървене съдове, тъй като в бъдеще те могат да бъдат източник на повторно кървене. Твърда мозъчната обвивка не вскрывают, а след разглеждане на място на намеса на фрагмент на кост връщат на място, оставяйки кухина на епидурална дренаж на хематом в продължение на 1-2 дни.

Ако операцията се извършва в спешно и при тежко състояние на болния, тогава има смисъл във конфронтация и твърда черупка, с разглеждане на субдурального пространства и прилежащите части на мозъка, където е възможно повреждане.

При подостром и хронично интракраниална хематоми при лекар има време за по-пълноценно проучване, определяне на местоположението и размера на кръвоизливи, а предпочитан изглед операция се счита за костно-пластична трепанация. Ако обемът на хематом и малка, тя не причинява изцеждане на мозъка, може да се ограничи до надзор с постоянен КТ-контрол.

READ  Главоболие (главоболие): причини, лечение, симптоми

Пациентите с остър субдуральным кървене се нуждаят от спешна операция, се счита за предпочитаната остео-пластична трепанация. При това след отваряне на кухината на черепа произвеждат проверка и разрез твърда обвивка на мозъка, извличане на кръв, натрупани под нея, след което се проверяват на повърхността на мозъка, специално внимание като лобным и височным зони, където най-често се случва размозжение.

При благоприятно съвкупност от обстоятелства след евакуация на кръвта възможно възстановяване на пулсации, на мозъка, която служи като добър знак. Операцията завършва укладыванием костен фрагмент на предишното място.

Ако изразен оток на мозъка, който не стихва след евакуация на кръвта, има признаци размозжения нервната тъкан съмнение за образуването на хематоми в мозъка, а след това костният клапата се отстранява временно консервиране го формалине или подшивая в предната част на коремната стена до момента, като ще бъде възможно възстановяване с помощта на целостта на тази на черепа в кутията.

При подострых и хронични субдуральных кровоизлияниях възможно прилагането на эндоскопического метод на лечение, когато кръвта се извлича чрез ендоскоп през малък отвор в костта на черепа. Операция малотравматична и доста ефективна.

След операцията за отстраняване на кръвта от устната черепа пациентът трябва да е в реанимационном отделение под внимателното наблюдение. Редовен КТ-контрол позволява навреме да разкрие повторен кръвоизлив. Необходимо медикаментозно лечение за поддържане дейността на дихателната и сърдечно-съдовата система. При гърчове се назначават от антиконвульсанты.

Важен момент консервативна терапия е контрол на кръвното налягане. Тъй като в отговор на кръвоизлив се случва подобряването му, за да осигури притока на кръв в numbed части на мозъка, намаляване на АДА до нормални цифри може да доведе до ишемию и силна гипоксию в зона кръвоизлив. Въз основа на това, на пациентите не се препоръчва намаляване на налягането до момента на евакуация на кръвта и възстановяване на нормалното кръвоснабдяване на мозъка.

Лечение на хематом на мозъка, локализирана в рамките на органа или в желудочках, също се състои в трепанации на черепа и извличане на натрупаните кръв. При по-малки огнища на кръвоизливи (до 3 см), може би само от консервативно лечение, фокусирано върху превенцията на мозъчен оток и намаляване на степента на увреждане (диуретици, ноотропы).

Видео: пример за отстраняване на остра епидурална хематом

Видео: пример за отстраняване на остра субдуральной хематом

Последиците от интракраниална хематоми почти винаги са много сериозни. Без лечение кръвоизлив под обвивката на мозъка завършват със смъртта на повече от половината от случаите. Най-опасни са изразени дислокационный синдром с увреждане на ствола на мозъка, инфекционно-възпалителни процеси (менингоэнцефалиты), спазми на рецидив на хематом. Тежки последствия, се считат за груби неврологични нарушения, които придружават хематом с увреждане на мозъка, ушибом, размозжением на нервната тъкан. Всяка травма на главата – повод за обръщане към специалист, а при под — и эпидуральных гематомах пациентът трябва да бъде представено в стационар незабавно.

Видео: лекар за ОМТ и кровоизлияниях в мозъка

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00103 sec