Хеморагичен мозъчен инсулт (кръвоизлив в мозъка): симптоми, лечение, последствията, прогноза

Хеморагичен мозъчен инсулт — това е внезапно нарушение на церебрална циркулация с образуването на хематом или пропитыванием кръвта на нервната тъкан. Увреждане на вещества в мозъка води до значителни неврологични нарушения до пълна загуба на двигателната и чувствителна функция, както и нарушения на гълтането, говор, дишане. Инсулт има голяма вероятност да летального резултат, а повечето от оцелелите пациенти завинаги остават с трайни увреждания.

За съжаление, думата «удар» познато ако не всеки, то повечето от нас. Все по-често такава диагноза може да се намира и сред хората в трудоспособна възраст. Такова състояние означава нарушаване на кръвообращението в мозъка, вследствие на различни причини, в резултат на което да се случва или некроза – тогава се говори за ишемическом инсульте (инфаркт на мозъка), или излитие на кръвта в тъканта на мозъка – тогава се говори за инсульте по геморрагическому тип, за който и ще говорим в тази статия.

Според статистика, процентът на смъртност в първия месец от началото на заболяването достига до 80%, дори и в страни с високо ниво на развитие на медицината. Преживяемост след хеморагичен инсулт е малък и значително по-ниска, отколкото при инфарктах на мозъка. В рамките на първата година умират 60-80% от пациентите, а повече от половината от оцелелите завинаги остават с трайни увреждания.

Причини и фактори на риска на кръвоизливи в мозъка

Механизми за развитие и етиологията на това коварния заболявания са добре проучени и описани в учебниците по неврология, но въпреки това проблеми диагностициране, особено в догоспитальном етап, съществуват и до днес. И така, кои са основните причини за хеморагичен инсулт? Към днешна дата, най-честите от тях са:

 • Артериална хипертония;
 • Съдови аневризми и артерио-венозни мальформации.
 • Сред по-редки причини може да се нарече:
 • Възпалителни и дистрофические промяна на съдовите стени (васкулиты, амилоидная ангиопатия);
 • Заболявания, свързани с нарушение на кръвосъсирването (тромбоцитопении, хемофилия);
 • Определяне на антикоагуланти, антиагрегантов и фибринолитических средства (аспирин, хепарин, варфарин);
 • Циррозы на черния дроб, при които се случва нарушение на синтеза на фактори на съсирване на кръвта в черния дроб, като намалява броя на тромбоцитите, което неминуемо води до развитието на кървене и кръвоизливи, включително и в мозъка;
 • Кръвоизлив в мозъчен тумор.

Заслужава да се отбележи, че думата инсулт е по-правилно да се прилага в случаи, когато, като причинного фактор действа артериална хипертония или такива, съдови аномалии, докато втората група причини причинява вторични кръвоизливи е и терминът «удар» в такива случаи не винаги употребим.

Освен посочените по-горе фактори, създаващи морфологический субстрат за заболяване (увреждане на съдовата стена), има и предрасполагающие, като:

 1. За пушене;
 2. Злоупотреба с алкохол;
 3. Наркоманията;
 4. Затлъстяването и нарушаване на липидния спектър;
 5. На възраст над 50 години;
 6. Захарен диабет;
 7. Неблагоприятни фамилна анамнеза (наследствен фактор).

Говорейки за кровоизлияниях в мозъка, не може да не споменем и за атеросклеротични поражения на съдовата стена. Като цяло, наличието на петна на плаки, води до закриване на лумена на кръвоносните съдове с развитие на некроза – инфаркт на мозъка, или исхемичен инсулт. В същото време, поражение на съдовата стена с изтъняване, атероматозом, изъязвлениями в условия на повишено кръвно налягане създава условия за последващо разкъсване и кръвоизлив.

Видео: нестандартни причини инсулт

Механизмите на развитие на хеморагичен инсулт

Както е известно, артериална хипертония страда голяма част от населението на цялото земно кълбо, след 40-50 години. Много хора просто не обръщат внимание на тревожните признаци и симптоми или дори не знаят за това, че болестта вече има и прогресира, не дава никакви прояви. В същото време, в организма вече са се случват необратими промени, които на първо място се отнасят до артериалните съдове. Мозъка в този случай е така наречения «орган-мишена» заедно с бъбреците, сетчаткой очите, сърцето, надбъбречните жлези.

В артериите и артериолах под действието на високо налягане се случва удебеляване на техните мускулен слой, пропитывание протеини плазма, фибриноидные промени чак до некроза на парцели на съдовата стена. С течение на времето тези съдове стават крехки, възникват микроаневризмы (локални разширения), които при внезапни изкачва на кръвното налягане (хипертонични спастични кризи) имат по-голяма вероятността от разкъсвания с преминаването на кръвта в тъканта на мозъка. Освен това, увреждане на съдовите стени често са придружени от повишаване на пропускливостта, в резултат на което кръвта излиза през тях (диапедезное кървене) и колкото и да прониква в нервната тъкан, като дифузно между клетки и влакна.

Ако артериална хипертония води до остър геморрагическому инсулт, обикновено при по-възрастни лица, то тези промени, като аневризми или съдови мальформации – много млади хора и дори деца и юноши.

Аневризма е местно разширяване на лумена на съда, обикновено е вродена характер, което е неправилно структура на стената.

Съдови мальформации – вродени малформации в развитието на съдове, с образуването на клубков, сплитки, патологични връзки между кръвно и венозным коритото, без наличието на капилярна мрежа, при които се случва отменя кръвта директно от артериите във вените, съпроводено с нарушение на снабдяване на тъканите с кислород и хранителни вещества.

Съдови аневризми и мальформации често не дават никакви клинични прояви до момента, като ще ги разкъсване и кръвоизлив. В това се състои тяхното «злоба», защото болните или техните роднини, които дори не подозират за наличието на такава патология.

Особено остър е проблемът при деца и юноши, когато внезапно се появи на увреждане на мозъка може да остави незаличими последици за останалата част от живота си или дори да доведе до смърт.

В случай на наличието на хипертония или сърдечни аномалии, както никога важно спазването на здравословен начин на живот. Тютюнопушенето, затлъстяването, злоупотребата с алкохол е в състояние да създаде този нещастен фон, който значително ще ускори развитието на самото заболяване, а също така ще повиши вероятността за тежък течения и летального., изм.

Основните видове геморрагических на ударите и тяхната класификация

В зависимост от локализацията и характеристики на структурни промени в мозъка има няколко разновидности на ударите по геморрагическому тип. Отделят:

 • Субарахноидален кръвоизлив;
 • Паренхматозное кръвоизлив;
 • Внутрижелудочковое кръвоизлив;
 • Под — и епидурална кръвоизлив (нетравматическое).

Субарахноидален кръвоизлив представлява натрупването на кръв под меката мозъчна обвивка, състояща се от съдове и обвива мозъка отвън. Обикновено причината за този вид инсулт, са аневризми и съдови мальформации. Кръвта при скъсване на съда се разпределя по повърхността на мозъка, а понякога и го ангажира плат в болестния процес – тогава се говори за субарахноидально-паренхиматозном кровоизлиянии.

READ  Стентирование съдове на сърцето - коронарните артерии

Паренхматозное кървенето е най-често срещаният вид инсулт, при който кръвта попада директно на веществото на главния мозък. В зависимост от характера на повредата, се отделят две разновидности паренхиматозные кръвоизливи:

 1. Хематом;
 2. Геморрагическое пропитывание.

Хематом представлява кухина, попълнен излившейся кръв. При този вид инсулт се случва смъртта на клетъчните елементи в зоната на поражението, което причинява сериозни неврологични дефицити с изразени клинични симптоматикой и висок риск от летального., изм. Нервната тъкан е високо специализирана и е много грозно в функционално и структурно отношение, а невроните не са способни да се размножават чрез разделяне, така че тези щети не дават шанс за благоприятен изход.

При геморрагическом пропитывании се случва проникване на кръв между елементите на нервната тъкан, въпреки това този масовото унищожение и смърт на невроните, като при гематоме, не се случва, затова и прогнозата е много по-благоприятен. Като цяло, основната причина за този вид инсулт е повишаване на съдовата пропускливост с диапедезом на червените кръвни клетки при артериална хипертония, тромбоцитопениях, лечение с антикоагуланти.

Внутрижелудочковые кръвоизливи са възможни при разрывах съдови сплетений, намиращи се в тях, обаче по-често, те имат вторичен характер. Иначе казано, кръвта прониква в желудочковую система на мозъка при наличието на големи полушарных хематоми. При това се обструкция (затваряне) ликворных пътища на кръвта, се развива хидроцефалия в резултат на нарушение на изтичането на гръбначно-мозъчната течност от кухината на черепа, бързо се разраства, оток на мозъка. Шансовете да оцелее в такава ситуация е минимална. Обикновено такива болни умират в първите 1-2 дни от момента на навлизане на кръв в желудочки на мозъка.

Под — и эпидуральные кръвоизливи, макар и да се отнасят към инсулти, са склонни да носят травматичен характер и са много неврохирургия.

Освен изброените видове инсулти, отделят и различните им варианти в зависимост от локализацията на огнището на поражение. Така, отличават:

 • Лобарные кръвоизливи, за да се установят в рамките на един дял на главния мозък;
 • Дълбоки инсулти, които засягат подкорковые ядрото, дълбоките отдели на мозъка, вътрешна капсула;
 • Хеморагичен инсулт в малкия мозък;
 • Стволовой хеморагичен инсулт.

Говорим за огромна геморрагическом инсульте, обикновено имат предвид поражението едновременно на няколко участъци на мозъка или няколко от неговите дялове. Това състояние се придружава от увреждане на голяма част от паренхима, бързото развитие на оток и, като правило, е несъвместимо с живота.

Под микроинсультом разбират малки огнища на увреждане на мозъчната тъкан, възникнали на фона на спазъм на кръвоносните съдове при артериална хипертония, захарен диабет. Клиничните признаци под формата на неврологична симптоматика, най-често се провеждат в рамките на 24 часа от момента на възникването им. Важно е при това колкото се може по-рано започнете лечение, препоръчително е в първите 6 часа. Сравнително леко течение и липсата на необратими промени не трябва да се оставя без внимание това е състояние, което показва, че промени в съдовете на мозъка вече носят ясно изразен характер, а на следващ етап може да стане развитието на масивен инфаркт.

В съответствие с международната класификация, остри нарушения на мозъчното кръвообращение принадлежат към групата на цереброваскулярных заболявания, включени в ІХ клас (включва всички болести на кръвоносната система), и се обозначава с буквата I (lat.). Хеморагичен инсулт по МКБ-10 е кодирана в заглавието I61, където допълнителна цифра след точка показва неговото локализиране, например, I 61.3 – стволовое внутримозговое кръвоизлив.

Въпреки широко разпространение, думата «удар» не може да бъде употреблено в диагноза. Така че, трябва да се посочи конкретен тип: хематом, геморрагическое пропитывание или инфаркт, както и локализиране на огнището на поражение.

Поради високата социална значимост, свързана с голяма смъртност и увреждания на голяма част от оцелелите пациенти, диагностицирани кръвоизлив в мозъка винаги звучи в заглавието на основното заболяване, въпреки че по същество е усложнение, по-специално, артериална хипертония.

Видео: причини и видове инсулти

Клиничните прояви на кръвоизливи в мозъка

Признаци на хеморагичен инсулт е толкова разнообразна и дори сложни, че ги видите силата понякога не на всеки лекар, обаче невролог тази диагноза ще постави без затруднения. Това е опасно състояние може да се промъква на пациента навсякъде: на улицата, в обществения транспорт и дори на почивка на морето. Важно е, че в този момент в непосредствена близост са ако не са специалисти, въпреки че ще има хора, готови обадете се на лекар или екип строители «линейка», както и да окаже първа помощ и да се включат в транспортирането на пациента.

Клиника хеморагичен инсулт се дължи, на първо място, локализиране на огнището на поражение и неговия размер. В зависимост от това, какви структури на мозъка са повредени, се появят такива и специфични признаци на нарушения на една или друга на неговите функции. Като цяло, най-често страда от физическа и чувствителна сфера, става при тежки случаи полукълба. При локализация на кръвоизлив в мозъчния ствол е възможно увреждане на жизнено важни дихателния и сосудодвигательного центрове с висок риск за бързо смъртоносен изход.

В зависимост от времето от момента на появата на заболяването и клиничните прояви, могат да се разграничат на следните периоди от хеморагичен инсулт:

 1. Остър период;
 2. На възстановителния период;
 3. Период на остатъчните явления.

В остър период преобладават общемозговые симптоми, свързани с повишаване на налягането в кухината на черепа заради кръвоизлив. Тя продължава една седмица и се придружава от натрупването на кръв увреждане на нервната тъкан и се стигне до некроза. Най-опасно в остра фаза е бързото развитие на мозъчен оток с дислокацией неговите структури и вклинением на цевта, което неминуемо ще доведе до смърт.

Възстановителен период започва да тече от 2-4 седмици, когато в мозъка вече започват репаративные процеси, насочени към премахване на кръвта и възстановяване на структурата на паренхима за сметка на размножаване на клетките нейроглии. Този период може да продължи няколко месеца.

Период на остатъчни явления продължава до края на живота си. При адекватни и навременни терапевтични и рехабилитационни дейности понякога не е достатъчно добре възстановяване на много функции на тялото, речта и дори детските, а болните не живеят една година след инсулт.

Заболяване се среща по-често внезапно, ден, в момент на повишаване на кръвното налягане (хипертонична криза), при силно физическо натоварване или емоционално пренапрежение. Човек внезапно губи съзнание, пада, се появяват вегетативни прояви под формата на изпотяване, промени в телесната температура, зачервяване на лицето, или, по-рядко, бледности. При част от болните е нарушено дишане, се появява тахи — или брадикардия, може би и бързото развитие на кома.

Симптомите на хеморагичен инсулт могат да бъдат условно разделени на две групи.

READ  Кръвта от зъба: на венците,кървене, причините, как да се спре, лечение

Общемозговые симптоми

Общемозговые симптоми се дължат на повишеното вътречерепно налягане вследствие на натрупване на кръв в мозъка. Колкото по-голям обем кръвоизлив и скоростта на неговото развитие, толкова по-изразени ще бъдат те. До общемозговым прояви геморрагических мозъчен инсулт може да се дължи на:

 1. Силно главоболие;
 2. Повръщане;
 3. Нарушение на съзнанието;
 4. В магарешка синдром.

Очаговые неврологични прояви

Алопеция неврологическая симптоматика е свързана с увреждане на конкретен отдел на нервната система. Така, при полушарных кровоизлияниях, които се срещат най-често, характерните симптоми са:

 1. Хемипарези или хемиплегия на противоположната на огнището на поражение страна (пълно или частично нарушение на движенията на ръката и крака), намаляване на мускулния тонус и сухожильных рефлекси;
 2. Гемигипестезия (нарушение на чувствителността на другата страна);
 3. Пареза ето (очните ябълки ще бъда насочени към кръвоизливи), мидриаза (разширяване на зеницата) от страна на поражението, опущение ъгъла на устата и сглаженность носогубного на триъгълника;
 4. Нарушение на речта при поражение от затворен тип полукълбо на мозъка (лява от дясна ръка);
 5. Появата на патологични рефлекси.
 • Така, при геморрагическом инсульте лявата страна на мозъка, основните симптоми ще бъдат изразени в дясно, а дясна ръка, ще има още и нарушение на речта. При поражение от дясната страна – напротив, но става е нарушена, ще са левичари, което е свързано с характерен местоположение реч център в мозъка.
 • При лезии на малкия мозък характерните признаци ще главоболие в задната част на главата, повръщане, силно виене на свят, нарушение на разходка, невъзможност за изправяне, промяна на речта. При големи мозжечковых кровоизлияниях бързо се развива оток и вклинение го в голямо като отворите магнум дупка, която води до смърт.
 • При масивни кровоизлияниях в полукълбо често се случва пробив на кръв в желудочки на мозъка. Това състояние е придружено от рязко нарушение на съзнанието, развитие на кома и представлява пряка заплаха за живота.
 • Субарахноидален кръвоизлив, придружен от силно главоболие и други общемозговыми симптоми, а също и развитие на кома.
 • Инсулт в мозъчния ствол е много опасно състояние, тъй като в този отдел са жизнено важни нервни центрове, както и на ядрото на черепната нерви. При кровоизлиянии в багажника освен развитието на двустранните параличей, нарушения на чувствителността и преглъщане, възможна остра загуба на съзнание с бързото развитие на кома, в нарушение на функциите на дихателната и сърдечно-съдовата системи във връзка с лезия на дихателната и сосудодвигательного центрове. В такива тежки случаи вероятността летального резултат достига 80-90%.

За съжаление, прогнозите, в случай на кома след хеморагичен инсулт неутешителен. Особено често кома идва при стволовом, масивна полушарном и мозжечковом кровоизлиянии. Въпреки интензивна терапия на такива болни умират, обикновено в остър период на заболяването.

Видео: признаци на инсулт

Методи за диагностика

При съмнение за кръвоизлив в мозъка, трябва внимателно да попитам оплаквания на пациента, ако е съхранена способност за смислен реч. По възможност, дори и чрез роднини, да разберете и наличието на пациента за предходната артериална хипертония, особеностите на развитие на болестта. Като цяло основните неврологични дефекти видими дори мирянин. Така, достатъчно говорят с болни, да го помоли да се усмихва или да покаже езика си, за да предположи поражение на главния мозък. Невъзможността пеша, нарушение на съзнанието, речта, както и неочакваност на развитие на подобни симптоми показват остро нарушение на кръвообращението в мозъка.

В стационарни условия диагностика на хеморагичен инсулт се извършва с помощта на щателно неврологично разглеждане на лекар-специалист. Основен инструментален метод в днешно време се счита за компютърна томография ( КТ), която е достъпна и много информативен метод за диагностика. При компютърната ТОМОГРАФИЯ може да се определи местонахождението, размера на лезиите.

При малки размери лезии, наличието на съдови малформации е възможно използването на магнитно-резонансната томография (MRI), въпреки това, този метод дорогостоящ и не винаги е на разположение. В случаи субарахноидальных кръвоизливи информативни може да се окаже изследване на гръбначно-мозъчната течност при люмбальной пункция сайт, когато откриване на червени кръвни клетки в ликворе ще надеждни диагностични критерии.

За диагностика на субарахноидальных кръвоизливи и, особено, съдови аневризми и малформации высокоинформативным метод на диагностика може да се превърне в ангиография. При този метод на изследване може да се определи характера на притока на кръв в засегнатите отдели на съдово на речното корито, наличието на аномалии на развитието на съдове чрез въвеждане на рентгеноконтрастных вещества. Освен това, данните ангиография ще бъде от голяма полза за последващо хирургично лечение на аневризми.

Различното диагноза при инсультах

При диференциална диагноза на хеморагичен инсулт трябва да се разграничи от тумори на мозъка с вторично кървене, абсцеси, инфаркти в мозъка, епилепсия, травматични увреждания и дори истерия, особено при младите жени след пренесени тежки натоварвания. В такива случаи, освен данни в медицинската история, разглеждане и неврологични изследвания, идват на помощ на компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс, электроэнцефалография, радиография на черепа.

Често става въпрос за това, исхемичен или хеморагичен инсулт се разви в този случай? За диференциална диагноза трябва да се знае разлика исхемичен инсулт от хеморагичен. Така, кръвоизлив в мозъка се срещат по-рядко, но на смъртност от тях е значително по-горе; те възникват внезапно, през деня, по-често при млади, а като инфаркти в мозъка могат да бъдат последвани от период на вестителите и се появяват по-често през нощта или на сутринта сред пълния покой. Освен това, при кровоизлияниях в мозъка се формира от натрупването на кръв (хематом), както и при инфарктах ще бъдат увеличени исхемия и некроза, т.е. обескровливание и, като следствие, смърт на клетките.

Усложнения и последици-мозъчни кръвоизливи

Усложнения хеморагичен инсулт могат да възникнат както в остър период, така и в продължение на дълъг период от време от момента на възникване на кръвоизлив. Сред най-опасни могат да се разграничат:

 • Пробив на кръв в желудочковую система;
 • Растежа на мозъчен оток;
 • Развитието на оклузивна хидроцефалия;
 • Нарушаването на системната гемодинамики и функциите на външното дишане, особено при тежки случаи на ствола на мозъка.
READ  Липидограмма кръв: какво е това, дешифриране на възраст от 50-55 години, нормата в таблицата

Изброени усложнения се появяват по-често в остър период и водят до смърт на пациентите.

Друга група от усложнения, свързани с нарушение на функцията на тазовите органи, сърцето, дълъг лежачим положение и отслабването на защитните реакции на организма. Сред тях най-характерните са:

 1. Застой пневмония;
 2. Инфекции на пикочните пътища;
 3. Септицемия;
 4. Рани от залежаване;
 5. Появата на кръвни съсиреци във вените на подбедрицата с риск от развитие на тромбоэмболии белодробната артерия;
 6. Декомпенсация на сърдечната дейност, аритмии, инфаркти на миокарда.

В момента, най-честите причини за смърт при пациенти с кръвоизливи в мозъка са подуване, дислокация структури (изместване един спрямо друг) и вклинение багажника мозък, голям като отворите магнум дупка. В по-късен период се срещат най-често инфекционно-възпалителни усложнения, по-специално, пневмония.

Подходи за лечение на хеморагичен инсулт

При съмнение за кръвоизлив в мозъка, трябва колкото е възможно по-рано обадете се на лекар или екип строители на спешна помощ. Пациента в никакъв случай не може да се изправи, да ходи, или да се движите с помощта на роднини. Лечение на хеморагичен инсулт трябва да се започне в най-ранни срокове. При провеждането на необходимите мероприятия в първите 6 часа от момента на възникване на инфаркт значително се увеличава вероятността за благоприятен изход.

Лечение на кръвоизливи в мозъка трябва да се извършва само в условията на специализирани клиники, а през първата седмица е желателно да поставите болния в отделението за реанимация и интензивно лечение под постоянно врачебное наблюдение. В последствие, при благоприятно течение, пациентът се превежда в профила на неврологично или отделение за пациенти със съдова патология на главния мозък. Важно е, че в болницата е била в състояние на денонощния провеждане на такива диагностични дейности, като компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс, а също и възможност за аварийно нейрохирургического намеса.

Първа помощ при геморрагическом инсульте ще бъде предоставена екип на бърза помощ все още на догоспитальном етап и по пътя в стационар. Тя включва:

 • Транспортирането на пациента в легнало положение с повдигната седалище край;
 • Нормализиране на кръвното налягане чрез въвеждане на гипотензивных лекарства (клофелин, дибазол, эналаприл);
 • Борбата с оток на мозъка с помощта на осмотичното диуретици (маннитол);
 • Прилагането на лекарства, насочени към спиране на кървене (этамзилат);
 • Въведение противосудорожных средства при наличие на показания, седативная терапия (реланиум);
 • Поддържане при необходимост на функциите на външното дишане и сърдечна дейност.

По-нататъшното лечение на хеморагичен инсулт, в болнични условия, може да бъде консервативен и оперативен.

Операция при инсульте

Оперативното лечение се провежда в отделението за неврохирургия, обикновено в първите три дни от началото на заболяването. Показанията за операция при геморрагическом инсульте са:

 1. Големи полушарные хематом;
 2. Пробив на кръв в желудочки на мозъка;
 3. Разкъсване на аневризми при нарастването на вътречерепното налягане.

Премахване на кръв от хематом, насочена към декомпресия, а след това има спад на налягането в кухината на черепа и на околните тъкани в мозъка, което значително подобрява прогнозата, а също така допринася за опазването на живота на пациента.

Безоперационное лечение

Консервативно лечение на кръвоизливи в мозъка предполага провеждане на базисной и особената нейропротективной и репаративной терапия с назначаването на медикаменти от различни фармакологични групи.

Базисната терапия инсулти включва:

 • Поддържане на адекватна работа на белите дробове, при нужда – интубация на трахеята и провеждане на изкуствена вентилация;
 • Нормализиране на артериалното налягане (лабеталол, эналаприл за хипертоници, инфузионная терапия, допамин при хипотония), корекция на работата на сърцето при аритмиях;
 • Нормализиране на водно-сол и биохимични равновесие (инфузионная терапия, определяне на диуретици – лазикс);
 • Определяне на антипиретичен лекарства при хипертермия (парацетамол, магнезиев сулфат);
 • Намаляване и предотвратяване на мозъчен оток (маннитол, разтвор на албумин, успокоителни, предаване на гръбначно-мозъчната течност);
 • Симптоматическую терапия – при судорожном синдрома (диазепам, тиопентал), reglan при повръщане, фентанил, галоперидол – при психомоторном възбуждане;
 • Профилактика на инфекционно-възпалителни усложнения (антибиотикотерапия, уросептики).

Специфични лекарства за лечение на хеморагичен инсулт трябва да притежават нейропротективным, антиоксидантно действие, подобрява репарацию в нервната тъкан. Най-често възложени от тях:

 1. Пирацетам, актовегин, церебролизин – подобряват trophism на нервната тъкан;
 2. Витамин е, милдронат, эмоксипин – притежава антиоксидантно действие.

Последствия и прогнози

Живот след хеморагичен инсулт може да създаде много трудности не само за самия болен, но и за неговите роднини. Дълга рехабилитация, безвозвратная загуба на много жизнени функции изискват търпение и постоянство. Като цяло, губи работоспособността повечето пациенти. В такава ситуация е важно да се запази поне възможността за самообслужване и самостоятелно ползване.

Рехабилитация след хеморагичен инсулт включва провеждане на:

 • Лечебна физическо възпитание;
 • Масаж;
 • Физиотерапевтични процедури.

В случай на нужда с болни работи психотерапевт, полезно и трудова терапия, целяща възстановяване на увреждане и на самообслужване.

Последиците от хеморагичен инсулт, са склонни да останат до края на живота си. Нарушения на двигателната и чувствителна функции, на речта, на поглъщането изискват постоянно внимание от страна на роднини, ухаживающих за болни. В случай на невъзможност за движение и ходене, трябва да се осигури предотвратяване на рани от залежаване (адекватна хигиена, особено при нарушение на функцията на тазовите органи, обработка на кожата покрива). Трябва да се вземат предвид и възможността за нарушаване на когнитивните функции – внимание, мислене, памет, което може значително да усложни контакт с болни в домашни условия.

Профилактика на хеморагичен инсулт, преди всичко, се състои от здравословен начин на живот, изключване на вредните навици, нормализиране на нивото на кръвното налягане. При наличието на неблагоприятни наследствени фактори, че е важно да се обясни за това, че своевременно предупреждение ще помогне да се избегне развитие на заболяването и неговите опасни усложнения.

Видео: хеморагичен инсулт, кръвоизлив в мозъка

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.44MB/0.00117 sec