Хеморагичен шок: при деца, в областта на акушерството, класификация, тежестта на симптомите, оказване на първа помощ

Какво е хеморагичен шок

Силна кровопотеря — опасно състояние на организма, при което е необходима спешна медицинска помощ. Става сериозно намаляване на микроциркулацията на кръвта. Клетките на различни органи започват да усещат глад се дължи на намаляване на постъпленията на хранителни вещества и кислород. И в същото време, тялото не се изхвърлят вредни вещества. Неусетно натрупва кислороден глад и хеморагичен шок, който може да се развие при кровопотере повече от 500 мл. В тежки случаи е възможно полисистемная и полиорганная недостатъчност. Тъй като циркулацията на кръвта в жизнено важни органи (бели дробове, мозък) почти спира, може да настъпи смърт.

Причините за и последствията от шока

Появата на хеморагичен шок в акушерството може да последва в резултат на сериозна травма или патология с голяма загуба на кръв. Кръвоизлив, това се случва, както отворени, така и затворени. Тежко кървене може да се появи при онкологични заболявания, язва патологиях-ЧРЕВНИ, в областта на акушерството.

Централната точка в развитието на хеморагичен шок е разстройство в системата на кръвообращението. Обемът на циркулиращата в тялото кръв започва драстично да намалява. Разбира се, система на организма, започват бързо да се реагира на този процес.

Рецепторите предават сигнала за тревога по нервните окончаниям на всички органи, които да отговори увеличаване на техните функции: сърцебиене, спазмирование съдове, учестено дишане. По-нататъшното развитие води до централизация на кръвообращението и до още по-силен спад на налягането, стимулиране на барорецепторов.

С течение на времето, в кръвоносната система остават само мозъка и сърцето. Всички останали органи спират да вземат участие в кръвообращението. Най-бързо се намалява количеството на кислород в белодробната система. И Именно това води до смърт.

Външни прояви

Лекарите правят акцент върху най-важните симптоми на загуба на кръв, чрез която може да го диагностицират офанзива.

Симптомите на хеморагичен шок:

 • Може би появата на пристъпи на гадене, и в същото време усещане за сухота в устата;
 • Обща слабост при рязко виене на свят;
 • Мухи в очите и потъмняване, загуба на съзнание.
 • Кожни воалите бледа поради намаляване на обема на кръвта в тъканите на мускулите. При приближаване на загуба на съзнанието е възможно сиво оцветяване на кожата. Това се дължи на компенсаторного преразпределение на притока на кръв.
 • Крайниците се потя и се правят лепкава.
 • В бъбреците се празнува на кислороден глад, което води до некрозу каналчета и исхемия.
 • Нарушена дихателна функция, което води до появата на симптоми на диспнея.
 • Нарушена работа на сърцето.
READ  Тромбоза на синусите мозъка: причини, симптоми, диагностика и лечение

Диагностични дейности

Хеморагичен шок от кръвно загуба в акушерството лесно се диагностицира по този повод. Трябва спешно разкриване на причините за хеморагичен шок, за да се избегне смъртоносния на резултата.

Отделят основните показатели на общото състояние на пострадалия:

 • Температурата и тонуса на кожната покривка;
 • Честотата на пулса при човека (само при наличието на други признаци на хеморагичен шок);
 • Шоков индекс (според медици е высокоинформативный показател за тежкото състояние). Изчислява като съотношение между честотата на пулса до големина на систолното налягане;
 • На часова диуреза. При постепенно понижаване на диагноза сближаване на шок;
 • Ниво на хематокрит в кръвта. Провеждане на тестване може да се прояви проблем с кръвоснабдяване.

Фаза на хеморагичен шок

Има общоприета класификация, в съответствие с която поетапно да се проявяват признаци на заболяване. Могат да се разграничат няколко етапа на развитие на хеморагичен шок.

1 етап

Компенсированный шок възниква в случай на рязко намаляване на обема на циркулиращата кръв до петнадесет на сто. Проява на подобно количество се изразява в умерена тахикардия (до 90-110 уд/мин), намаляване на мочевыделения, рязък побледнении на кожната покривка, умерено намаляване на кръвното налягане. Освен това налягането във вените остава без промяна. Съзнанието е в норма.

В случаите, когато спешната помощ не е била предоставена или е предоставена късно, продължителността на компенсированного шок обикновено е продължително. Но впоследствие това води до опасни последици.

2 етап

Когато обемът на циркулиращата кръв намалява до двадесет на сто, говори за субкомпенсированном геморрагическом шок. На този етап се наблюдава спад на налягане, отпадналост, проява на тахикардия сърцето, замъгляване на съзнанието.

3 етап

Декомпенсированный, или некомпенсированный, обратим шок се диагностицира при кровопотере до четиридесет на сто и се проявява в укрепване на сърдечно-съдови смущения, срывом компенсаторни механизми на организма. Се случва по-нататъшно нарушение на кръвообращението, което се характеризира с рязък спад на налягане, отслабване на пулса до нитевидного, охлаждане на крайниците, задух, тахикардией (120-140 удара/мин).

4 етап

Необратимо шок. Необратимость на това състояние зависи от опита на лекарите и методи за реанимация. Състоянието на пациента се характеризира като изключително тежко.

Обемът на циркулируемой кръвта се понижава повече от четиридесет и пет процента. Възможна пълна загуба на съзнание, са бледи и «мрамор» кожни воалите, ниско систолично налягане (до 60 мм hg.ст.), пулсът почти не се открива, изразена тахикардия (140-160 уд/мин).

По-нататъшно влошаване на кръвообращението в организма води до невосполнимой загуба на плазма, внезапното оцепенению, рязко похолоданию на ръцете и краката. На този етап се изисква спешна хоспитализация (реанимация).

Хеморагичен шок в детска възраст

Хеморагичен шок при деца се определя като сигнал за опасност. В края на краищата причина за хеморагичен шок в детска възраст може да стане не само кровопотеря, но и други проблеми, които нарушават храненето на клетките.

Хеморагичен шок детето се характеризира с много тежко състояние. Отличителна черта — недостатъчно кръвоснабдяване на определен орган. Хипоксия на тъканите и ацидоза се променят обменните процеси в клетките, което води до функционални нарушения в различна степен на тежестта на органи.

Възможни фактори за появата на шок при новородени се считат за незрялост на органите и системите.

Хеморагичен шок при новородени деца може да се развие в резултат на загуба на кръв при отслоении плацентата, увреждане на пупочных съдове и вътрешните органи, силни кръвоизливи на мозъка и др

Прояви на симптомите на

Симптомите на хеморагичен шок при деца почти сходни със симптомите при възрастни пациенти. Бледа сянка и «жилки» на кожата, «ледени» ръцете и краката и често е общото намаляване на температурата. Ускорен пулс притискаше леко. Ниско кръвно налягане.

Причина за хеморагичен шок е намаляване на обема на циркулиращата кръв в резултат на кървене, загуба на електролити или плазмата на кръвта (особено при изгаряния), различни форми на дехидратация и други причини.

При възрастни пациенти, понижаване на обема на циркулиращата кръв на четвърт ефикасно възстановява от самия орган чрез регионална вазоконстрикцию и перенаправленным кръвоснабдяване. В детската възраст на подобно нещо е невъзможно, тъй като резервите на детския организъм са недостатъчни.

Загуба на кръв от порядъка на десет на сто от обема на циркулиращата кръв при деца може да бъде необратима. Своевременно възстановяване на загубения обем кръв или плазма ще се окаже профилактика на развитие на шок.

В началните етапи На хеморагичен шок се случва изтичането на кръв от кръвоносните съдове, снабдяващи кожата воалите и мускули, за възстановяване на притока на кръв, питающего сърцето, мозъка, бъбреците и черния дроб. Следователно, кожни воалите придобиват блед и студен вид, стават потливыми. Намалява пълненето с кръв на маточната съдове.

При по-нататъшно кровопотере започват проблеми в сърдечната система (тахикардия, придружени от слаб пулс, понижаване на АДА), намалява отделянето на урина, промяна на съзнанието на пациента с редуване на периоди от вълнение и потънал, дишането става често.

Ако лечението на шока не е започнало, след което общото състояние на детето, неизменно се влошава, кръвното налягане пада до опасни показатели, се отбелязва угнетенность, туптенето на пулса придобива аритмичный и рядък характер, реална заплаха от спиране на сърдечната дейност и дишането.

Помощ при шок геморрагическом

При всяко кървене трябва незабавно да се обадите екип строители «бърза помощ». Спешната помощ може да спаси живота на жертвата.

До пристигането на лекари трябва да:

 • Да спре кървенето с помощта на впрегне или подръчни средства. Това е реално да се направи в случай на открито кървене, когато видим източник.
 • Облекчаване на достъпа на въздух. Задължително се отпуснете врата. Уверете се, че в устната кухина няма пострадали чужди тела, което е възможно при авария. Да се направи всичко възможно за предотвратяване на западания език. Всичко това ще помогне за спасяването на пострадалите от задушаване, преди пристигането на специалисти.
 • Ако има нужда, може да се даде на жертвата аналгетици, които не оказват влияние върху работата на дихателната и кръвоносната система.

Действия специалисти при хоспитализация

При хоспитализация е пострадал в състояние на хеморагичен шок лекари се извършва предварителна оценка на общото състояние. Проверяват биометрични показатели на засегнатото лице и пристъпи към спиране на кървене. Тези действия ще помогнат да изведе човека от състояние на шок и свеждане до минимум на риска от смъртоносен изход. Задължително се извършва инфузионная подсилени терапия. Трябва инхалации стопроцентного на кислород, инжектиране на инжектиране на адреналин.

Много е важно при кръвотечения и шоковом състояние да идентифицират и блокират източник на кръвно загуба. Да се опитаме да помогне на жертвата, оказване на първа спешната помощ. Това може да помогне на жертвата да изчака квалифицирана медицинска помощ.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00072 sec