Хеморагична обрив: васкулит, какво е това, причини, симптоми, лечение, по краката при деца

Кои фактори предизвикват обриви геморрагические

Някои заболявания се проявяват высыпаниями на тялото — обрив. Тези промени в кожном покривка могат да бъдат разнообразни. Хеморагична обрив (васкулит) – това е заболяване, невероятно много органи в организма. Видимите симптоми се появяват при увреждане на кожни капиляри.

Характеристики на васкулита

По кожата се образуват типични – малки, подобни на съдови звезди, лилави петна.

Хеморагична обрив се появява, когато са повредени кръвоносните на капилярите и червените кръвни клетки излизат от кръвоносните съдове. Най-често са обриви не пальпируются, освен в случаите на възпаление на стените на кръвоносните съдове.

Хеморагичен васкулит, от подобни на кожни аномалии могат да бъдат разграничени чрез надавливания — петното не променя цвета си и не изчезва. На външен вид обриви лекар може да постави предварителна диагноза. При различни заболявания на обриви са с различна конфигурация, размер и оцветяване на васкулита.

Симптоми

Трябва да не пропуснете първите признаци на васкулита, тъй като при тази болест са възможни тежки усложнения.

Предположи, хеморагичен диатез при деца може да бъде по показаната белези на най-чувствителните места на кожата. Това може да бъде кожата на задните части, в ставите на краката или дръжки. Може би му вид на лицето или на ладошках/ходилата. По-трудно е да инсталирате диагноза при поява на обриви по краката, че се случва най-често. Подобно на валежите (васкулит на крака) може би не само при геморрагическом диатеза. Впоследствие на мястото на синини остават следи под формата на пигментация и лющене.

Следващото възможно проява – това е заболяване на ставите, най-често в коляното, или голеностопа. При пациенти периодично се появяват болезнените усещания (в най-добрия случай), но могат да възникнат и възпаление.

Още хеморагичен диатез може да излезе наяве и рязка болка в корема, разстройство в работата на СЧ, висока температура. В тежки случаи е възможно стомашен кръвоизлив.

Какви са причините за хеморагичен васкулита, когато се развива хеморагична обрив – все още не докрай ясно. Когато клетките на собствена кръвоносна система на организма се превръщат в «чужда» и имунна система започва с тях борбата, която подобрява пропускливостта на кръвоносните съдове.

Подобни симптоми васкулита най-често се установяват при деца над 3-годишна възраст, особено при момчетата. Но случаите на възникване на патологии са били диагностицирани във всяка възраст.

Ако имате дете или възрастен по тялото са се появили признаци на хеморагична акне, то е необходима спешна хоспитализация. Трябва да се определят причините за появата на подобни обриви по тялото, оказване на първа медицинска помощ. Независимо от общото състояние на пациента и присъствие в него на други симптоми на болест.

READ  Понижава тромбоцити дете: до една година, 3-6 години, какво означава това, причини, симптоми, лечение

Причинители

За развитие на хеморагичен диатеза влияят на някои заболявания. Това може да бъде:

 • Нарушение в развитието на ензими, които действат на съсирването на кръвта (при тази патология възниква обилно кървене).
 • Намаляване на броя на тромбоцити, които отговарят за създаването на кръвни съсиреци върху засегнатата област.
 • Възпалителни процеси в кръвоносните съдове, повлекшие за себе си тяхната крехкост.

Хеморагична обриви по краката и тялото се образува и по други сериозни причини. Ухапвания от кърлежи, заболяване основание за нейната отмяна, в нарушение на притока на кръв, прием на някои лекарствени средства. Основната причина могат да бъдат и наследствени фактори и инфекциозни заболявания, прием на някои видове лекарства, както и всички видове патология, възрастови промени, засягащи структурата на кръвоносните съдове. Възрастови промени в организма също може да служи за първопричината

Ако хеморагична обрив се появи бебето, е важно да се провери за наличието на наследствени заболявания, като болестта хемофилия или заболяване фон Виллебранда.

Характерни прояви при хемофилия са появата на подкожни хематоми. Главната опасност от това заболяване, се считат за обширни кръвоизливи при всяко нараняване, както вътрешни, така и външни. Хемофилия — заболяване на мъжете.

За заболявания на фона на Виллебранда типична проява на висока чупливост на капилярите, в резултат на което се образуват хематом (синина по тялото).

Също хеморагична обрив придружава други видове не по-малко тежки заболявания: амилоидоза, гранулематоз Вегенера, тромбоцитопеническая пурпура. Тези заболявания изискват спешно лечение.

Патология на кожната покривка (гемо сидероз на кожата) се проявява червен обрив, която с течение на времето променя цвета в жълт или серобурый.

Появата на кожата на лицето хеморагична акне могат да бъдат признак на доста опасна болест — менингококкового на вирусно заболяване.

Ако детето, перенесшего скарлатину или възпалено гърло, се появява хеморагична обрив, тогава е необходимо проучване, за да се изключат сериозни нарушения на микрососудов.

Също така трябва да с внимание се отнасяме към высыпаниям след нараняване, ваксинации или хипотермия, както и намиращ се до диатезу.

При появили симптоми е необходима консултация при ревматолога. Терапията се провежда в болнични условия, спазването на спалното режим. Ако лечението е проведено своевременно и правилно, това възстановяване ще бъде задължително.

Методи на лечение

Подобни обриви нуждаят от спешна консултация. Самата хеморагична обривът не се лекува, тъй като това е външната проява на друго заболяване, последствията от които могат да бъдат опасни. Така че лечение на акне се свежда до изясняване на въпроса: какво е това и за отстраняване на причините выявленного заболявания.

READ  Изтръпване на пръстите на ръката му: дясната, на лявата, по време на бременност, след фрактури, причини

Много е важно да се открие причината за него белези за своевременно отстраняване. Само специалист може да постави правилната диагноза. Лекар, събирайки резултатите от проверки, анализи и други диагностични процедури, ще постави диагноза и ще предпише необходимото лечение на васкулита.

Трябва да помним, че всяка болест скоростта му на развитие и тежестта на протичането се различават значително. И в някои случаи може да се окаже, че е време свенливо. По тази причина, едва ли само върху кожата наблюдавани обриви, спешно трябва да се отиде в клиника.

В отделни случаи е възможно спешна хоспитализация. Особено често причина за хеморагична обриви смятат, възпалителни процеси в съдовата система, васкулит. Лечение на васкулита на кожата се основава на използването на специална терапия.

На първо място обръщат внимание на степента на заболяването. При лека форма на протичането на заболяването се извършва симптоматично лечение. При тежка форма на терапия, насочена към намаляване на ензими, които произвеждат клетки, които разрушават съдове.

Васкулит не се излекува напълно. Лечението се провежда само по време на обостряне на заболяването. При заболяване на хеморагичен васкулитом се случват напреднал стадий, стихания, на ремисия.

В период на ремисия лечение на обриви, достатъчно наблюдение. Васкулит на тялото не се среща често, затова трябва да бъдат наблюдавани от лекар-ревматолога, назначившего специфично лечение.

Други методи на лечение

Освен медицински има и други методи на терапевтично въздействие:

 • При необходимост за бързо облекчаване на възпалителни процеси се прилага пулс-терапия. Той включва кратък курс значителни дози кортикостероиди интравенозно.
 • Плазмаферез – метод на раздяла на кръвта извън тялото на пациента.
 • Също така се предписват лекарства, за поддържане на работоспособността на органа, затронутого васкулитом.

В някои случаи на хеморагичен диатез при деца и възрастни може да бъде причинено от вирус или прием на някои лекарства. Или да бъде резултат от хранителна алергия. Изключение корените позволява да се лекува това заболяване.

Влияние на прием на медикаменти

В медицинската практика за лечение на хеморагична акне се извършва предимно кортикостероидными лекарства, които имат странични действия.

В действителност, стероидни лекарства – това е изкуствено създадени заместители на хормона кортизол. При прием в организма се повишава нивото им, което веднага реагира тялото. Участието му в обменния процес оказва влияние върху функционирането на всички без изключение, органи.

READ  Пулсация, пулсира в главата, слепоочията, врата-причини и лечение

При наличието на други заболявания е необходимо внимателно отношение към промяна на симптоматиката:

 • Високо кръвно налягане, могат да се сблъскат с повишаване на налягането, въпреки, че сами по себе си стероиди, не влияят върху налягането.
 • При заболяване от захарен диабет, пациенти регистрират повишаване на нивото на захар в кръвта.
 • Възможни са резки промени в настроението, има периоди на безсъние.
 • Прием на стероиди се отразява на показателите за киселинност. Възможно обостряне на гастрит, появата на асимптоматична язви. Това се случва в резултат на повишаване на киселинността на стомашния сок.
 • Прием на стероиди може да доведе до затлъстяване и остеопороза. Ненужната натрупване на мазнини в един случай. И отделянето на калций от костите — в друг.
 • Се появяват отоци, поради задържане на течности в клетките на организма. Става заместване на калий натрий.
 • Друга група медикаменти, применяющаяся при лечението на хеморагична акне — цитостатики. Тези лекарства влияят върху ДНК, потискане на бърз растеж на клетките.

Страничен ефект засяга на първо място е бързо кратни клетки на епитела. На кожата могат да се появят зачервяване, гнойни прояви на лющене. От страна на СЧ се появява гадене, повръщане, лигавицата образува възпаление чак до ерозия. Възникват възпалителни процеси в пикочния мехур. Възможни са нарушения във функционирането на бъбреците, с появата на кръв в урината. В пикочно-половата система трясък в изработване на сперматозоидите.

При бременни прием цитостатиков може да провокира забавяне в развитието на плода. Най-опасен ефект при прием на цитостатиков е на възможните промени в костния мозък, където се произвеждат униформи елементи.

Познания за страничните ефекти по никакъв начин не трябва да бъде причина за отказ от приемане. Тъй като при продължително възпаление на възможни необратими процеси в органите, което може да доведе до необходимост от трансплантация на повреден орган. Затова трябва да се консултирате с лекуващия лекар за свеждане до минимум на тяхното въздействие върху организма.

От пациента зависи точността в изпълнението на препоръките на лекаря и контрол, през течение на болестта. Това заболяване не може да позволи на случайността.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00083 sec