Хемороиди 4 етап (степен): лечение, операция, снимка

Хемороиди, както и при всяко хронично заболяване, не се развива за един ден. С появата на първите признаци на заболяването, преди да го изразени прояви минава доста дълго време. Ако болестта не навреме се диагностицира и не се лекува, процес прогресира. Първоначалните етапи на хемороиди постепенно преминават в следващите по-тежки форми. Общо съществуват четири етапа на заболяването, като всяка от тях има своите симптоми и характеристики на лечение. Днес ще разгледаме последната фаза на патологичния процес – хемороиди 4 степен.

Този етап на хемороиди – окончателно, тя се диагностицира в най-напредналите случаи. И носи със себе си постоянна болка, дискомфорт и психологически проблеми, значително намалява качеството на живот на пациента. Тази опасна и трудна етап често се съчетава едновременно с външни и вътрешни хемороиди (смесена форма).

Симптомите на 4-ти стадий на хемороиди — снимка

 • Мускулите са напълно губи еластичност, хемороиди възли, вече не е възможно нали на място. Те падат при най-малкото физическо усилие, дори при кашляне или кихане.

 • На болния чума постоянна болка, особено силни стават те, когато опорожнении на червата. Болезнени усещания съпътстват човека постоянно, той не може да седи, му е трудно да се движат.
 • Чрез обилно кървене, възникнали по време на дефекация. Често те стават причина за развитие на анемия.
 • Постоянно се притеснява сърбеж и парене в аналната област.
 • Често се празнува на принудително отделяне на газове и течни изпражнения, което води до появата на кожни ерозии в аноректални област.
 • Могат да се появят усложнения — бъдат накърнени, се възпаляват и тромбируются които паднаха възли.
 • Които паднаха възли добре се виждат, те са разположени в областта на задния проход под формата на плътен, възпаление на шишарки с различни размери.

Много често за хемороиди 4-ри етап придружен от сериозни усложнения като кървене, тромбоза и некроза на тъканите. Единственото решение в такива случаи ще се навременна оперативна намеса. За съжаление, в напреднали случаи без операция няма да мине, консервативна лекарствена терапия може да се прилага само за облекчаване на състоянието на пациента.

Методи на оперативно лечение на хемороиди 4 етапа

Съвременната хирургия предлага два основни вида радикална хирургическа намеса: hemorrhoidectomy Миллигана — Морган и операция по метода на Лонго. Ще ги разгледаме в детайли:

Операция геморроидэктомии

Има два начина за извършване на тази операция. При отворена геморроидэктомии ръбовете на рани след отстраняване на възлите не се зашива. Тъкан с течение на времето се лекува по естествен начин. Недостатъци на метода е продължително лечение и кървене от раните. В днешно време този вид операции почти не се прилага.

При затворена геморроидэктомии техника на операцията е същата, но ръбовете на рани се зашива. Това улеснява и намалява възстановителния период. Операция за премахване на хемороиди е достатъчно сложна, може да бъде придружена от изобилие на кровопотерей. Възстановителният период е болезнена и отнема дълго време.

Техника на геморроидэктомии
 1. Пациент, преминал предварително обучение, се поставя на операционната маса в гърба, краката разтворени в страната и надеждно да определи.
 2. Операционна област старателно дезинфекцирани.
 3. В повечето случаи операцията се извършва под обща упойка.
 4. Като скалпел най-често се използват электронож. Той е не само лесно за рязане на тъкани, но и едновременно cauterizes им, не позволява развитието на кървене.
 5. В аналния канал прилага ректално огледалото, се третира лигавицата на дезинфекционен разтвор.
 6. След това хирургът специален клип измъква възел навън и прошивает му крак нишка на кетгута.
 7. Самият възел иссекается, останал отломък плътно перевязывается, след което раната зашити.
 8. След премахване на всички възли на конците, дезинфекцирани в аналния отвор на 6 часа се вмъква, напоена с мехлем турунду.

Операция Лонго (трансанальная резекция)

Е добра алтернатива на класическия бърза намеса. При провеждане на операция за премахване на част от дебелото черво, разположена над нащърбена линия. Хемороидалната възли не се изтриват, а подтягиваются нагоре за сметка на иссечения на парцела лигавицата. Край формирана рани са пришити титан скоби с помощта на специален циркуляционного уред, работещ на принципа на телбод.

В подтянутых възли е нарушена циркулацията на кръвта, след известно време те започват да изсъхне, намаляване на размера и замещаться съединителна тъкан. Операцията се извършва в болница, под анестезия или местна упойка.

Техника на провеждане на операцията
 1. Хирург дезинфекцира операционната област, пада на ръба на аналния отвор скоби и се простира в страна.
 2. Вътре се вкарва удължител, фиксират го и го инжектира аноскоп.
 3. Специален сшивателем на лигавицата на горните нащърбена линия налагат кисетный шев.
 4. Лигавицата на затягат обръча, шев се фиксират.
 5. В дебелото черво се инжектира кръгли телбод, нарязани им закрепва парцел лигавицата и скрепляют ръбовете на раната титан скоби.
 6. Извадете аноскоп, в дебелото черво се вмъква газоотводную телефона и марлевую турунду, напоена с мехлем.

Операцията трае само около 20 минути. Пациентът се намира в болница не повече от три дни, след което бебето се прибира у дома. Период на възстановяване минава бързо, само след седмица пациентът може да започне да работи. В сравнение с класическата операция интервенция по метода на Лонго се понася много по-лесно, рехабилитационен период, по-малко болезнен, няма следоперативни рани и шевове, не е анатомическая структура на аналния канал и почти липсват усложнения.

Подготовка за бърза намеса при хемороиди 4 степен

 • Преди хирургическа намеса пациентът трябва да се подложи на изследване.

 • Трябва да преминат изследвания на кръв и урина, за да се мине флюорографию, свали электрокардиограмму. Допълнително може да се причисли коремен УЛТРАЗВУК и колоноскопия.
 • На пациента е необходима консултация при лекар и анестезиолог, който трябва да се обясни какъв вид обезболяване ще бъде приложено по време на операцията и да разбера, има ли пациентът има непоносимост или алергия към лекарства.
 • Два дни преди операцията се изключват алкохол и прием на всички видове лекарства, може да предизвика кървене в тъканите. Вечерта преди операцията е разрешено лека вечеря, на ден на хирургическа намеса, нищо не е и не може да пие!
 • На пациента се предписват почистване клизма вечер и сутрин, или да се пречиства червата слабително лекарство Фортранс. Ако има възпалителен процес, с обилно отделяне на слуз от задния проход, преди хирургична операция предписват на консервативно лечение и седящи вани.
 • Преди операцията пациента трябва да се вземат хигиенни душ и да се обръсне оперативното поле.

Следоперативния период и възможни усложнения

В първите дни след операцията геморроидэктомии болните изпитват изразен болезнен синдром. Болка купируют внутримышечным въвеждането на аналгетик. Значително безпокойство може да предизвика дренажи и тампони, наложени след операцията. В първия ден на стол изключително нежелателно, затова на пациентите се препоръчва гладуване. В следващите дни трябва да се пие повече течности и да яде по-мека, пюре от храна.

Понякога при пациенти възниква психологически страх пред болезненностью дефекация. За улесняване на процеса на пациента може да определи маслени клизми и болкоуспокояващи лекарства. Бързо възстановяване помагат на ваната с перманганатом калий и метилурациловые свещи. Те допринасят за регенерационным процеси и облекчаване на възпалителни явления.

За пациента е важно да се спазва специална диета, като се отдава предпочитание на жалят ястия (пюре супи, зърнени храни) и кисломолочным продукти. Трябва да се изключи от диетата на люти, кисели, консервирани храни, пушени меса, плодове и зеленчуци с груби фибри.

Като цяло период на възстановяване след операцията геморроидэктомии се от четири до шест седмици, след което пациентът може да се върне към пълноценен живот. Понякога след оперативна намеса възникнат усложнения:

 • Кървене. Най-често послеоперационное усложнение. Може да бъде свързан с травматизацией прясна рана след акта на дефекация, или в резултат от изпадане, лигатури, която перевязывалась культя възел.

 • Задържане на урина. Състоянието се развива рефлекс, по-често при мъжете. В тези случаи урината започвам с помощта на катетър.
 • Свиване на аналния канал. Може да се развие в отдалечен период от неправилно зашиване на рани. Дефект исправляется специални расширителями или с помощта на пластика.
 • Фистула. Усложнение възниква в резултат на улавяне по време на операцията на мускулен слой на червата и последващото развитие на инфекциозен процес.
 • Инфекциозен процес. Развива поради нарушения на правилата на асептиката.
 • Инконтиненция на фекалии или урина. Усложнение възниква в резултат на увреждане на мускулно — свързващия апарат черво.
 • Подобни усложнения след хирургични интервенции се развиват доста рядко, и се страхуват от не е необходимо. В големите проктологических центрове работи с високо квалифициран персонал, и рискът от усложнения е сведен до минимум.
Противопоказания за операция за лечение на хемороиди 4-ри етап

Оперативната намеса за отстраняване на хемороиди е противопоказан при онкологични заболявания, цироза на черния дроб, тежка артериална хипертония, бременност. Операцията не се правят с болестта на Крон и при купи иммунодефиците. Относително противопоказание могат да бъдат срещани при пациенти секрет от правото черво, придружени от възпалителни процеси.

В тези случаи операцията се извършва след курса противовъзпалително лечение и премахване на всички нежелани явления. Решение за назначаване на операция за всеки конкретен случай е необходимо лекуващият лекар, хирургическа намеса се извършва в случаите, когато други методи на лечение не дават резултат.

Операция за премахване на хемороиди, са платени. Ако ги сравняваме цената, hemorrhoidectomy ще струва два пъти по-евтино операция Лонго. Цената на хирургическа интервенция по метода на Лонго включва в себе си стойността на използвания високотехнологично оборудване (аноскопа, ректума на разширителя, циркулярного телбод).

Оперативен метод за лечение на хемороиди дава възможност за радикално решаване на проблема, да се отървете от хемороиди възли и премахване на симптомите на заболяването. Според статистиката на рецидив на болестта се наблюдава само при 15-20% управлявани. Повторно образуването на възли може би след няколко години след операцията. Но при спазване препоръките на лекуващия лекар, правилния начин на живот, физическата активност и здравословното хранене са повечето пациенти могат да забравят за хемороидите завинаги.

READ  Кръвта след клизма: имате дете, възрастен, слуз с кръв, какво да правя

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00099 sec