Хемороиди при жените: лечение, снимка

Сред проктологических заболявания най-често срещан проблем при жените е хемороиди. Статистика твърди, че осем от всеки десет лица, на възраст от 28 до 65 години са запознати с проявите на геморроидальной болест. Патология засяга представители и на двата пола, но хемороиди при жените се среща много по-често.

Това се дължи на физиологични функции на женското тяло, спецификата на професионалната дейност и начин на живот. Нека разгледаме, кои допълнителни фактори допринасят за развитието на заболяването при жените.

Жените страдат от хемороиди по-често от мъжете и това си има конкретни причини. От една страна са представителите на двата пола има общи причини за появата на това заболяване. Това е заседнал начин на живот и сидячая работа, дълго шофиране, както и злоупотреба с алкохол. Обаче доста причини за възникването на хемороиди са чисто женски характер.

Хемороиди при жените — причини

Основната причина за развитие на деликатния проблем е нарушаването на кръвообращението и венозна отлив в органите на малкия таз, което води до развитие в застой явления, препълване на венозных съдове кръвта и образуването на хемороиди възли. Основните причини, водещи до това състояние, са едни и същи както сред мъжете, така и сред жените.

Това е заседнал начин на живот, грешка в диетата, генетично предразположение, вредни навици. Но съществуват характеристики и състояния, характерни само за жените, те са допълнителни фактори, провоцирующими развитието на патология.

 • На менструалния цикъл. Тази физиологична особеност на женското тяло може да предизвика хемороиди, тъй като в критичните дни за органите на малкия таз значително усилва притока на кръв. Но точно в тези дни жената се опитва по-малко се движат, а често и «заедает» болезнени усещания за нещо вкусно. Резултат от такова поведение стават в застой явления във вените на ректума.
 • Бременността и раждането. Тези специфични фактори са водещи сред причините, които допринасят за появата на хемороиди. В период на бременност, се увеличава значително натиска на матката върху ректума, пережимаются венозни съдове, в резултат на което е нарушено кръвообращението и засилват застой явление. В този период жената по-малко се движи, да наддава на тегло, значително намалява нейната физическа активност. Промяната на хранителния режим често води до запек, което е още един провоцирующим фактор.

Възпаление на вече съществуващи хемороиди възли се засилва в резултат на тежко раждане и дълги всякакви опити, които подобряват внутрибрюшное налягане и неблагоприятни този начин са отразени в състояние да венозных съдове.

 • Професионални функции. Жените активно се проявяват в обществото, не само в рамките на семейството, но и в професионалния си живот. При това, много чисто женските професии са свързани нито с заседналия офис работа, или напротив, предполагат намирането «на крака» в продължение на целия работен ден (продавачи, фризьори). Резултатът е застой на кръвта в органите на малкия таз, провоцирующий развитието на хемороиди.

 • Вдигане на тежести. Някои жени са принудени да работят на тежки физически работи, свързани с вдигане на тежести, или всеки ден да носят тежките чанти с продукти. Много представителки на прекрасния пол симулират фигура в спортни зали, където се излагат на сериозни натоварвания. Вдигане на тежести и упражнения за утяжеление водят до повишаване на корема налягане и повишаване на притока на кръв към малкия таз. Такива редовни натоварвания повишават риска от развитие на хемороиди възли.
 • Особено на храните. Погрешно и неправилно хранене, с преобладаване на плътни ястия, става причина за запек, които провокират хемороиди. Още една чисто женска проблем – стремеж към идеалната фигура. В резултат на това жената се опитва в себе си множество диета или се опитва да губят тегло чрез прием на лаксативи и механично почистване на червата клизмами. В резултат на нарушен баланс на нормалната микрофлора, нарушена работа на храносмилателната система, възникват редуващи се диария и запек. Всичко това е изключително неблагоприятно влияние върху състоянието на вените на правото черво.

 • Ниска устойчивост на стрес. Жените са много по-емоционални от мъжете, те са по-остро реагират на проблеми, по-трудно понасят нервни натоварвания. Постоянното емоционално напрежение може да се превърне в плодородна почва за развитие на хемороиди.
 • Сред актуалните причини, които причиняват симптоми на заболяване на мнозина наричат злоупотреба с живи черно кафе, чай, вредните навици (алкохол, тютюнопушене).

Как изглежда хемороиди при жените, и има ли разлика в симптомите на заболяване при представителите на различните полове?

Симптомите (първите признаци) — снимка

Признаци на хемороиди при мъжете и жените са едни и същи, клинична картина на заболяването има едни и същи симптоми и до голяма степен зависи от формата и тежестта на заболяването. Хемороиди е външен, вътрешен и разход. В началния етап той заявява за себе си такива характерните симптоми, като:

 1. Дискомфорт в областта на задния проход
 2. Парене и сърбеж в аналната област
 3. Усещане за чуждо тяло в ректума
 4. Трудности с опорожнением на червата

При появата на първите тревожни признаци трябва да се консултирате с проктологом. Начален етап на хемороиди е достатъчно лесно се поддава на лечение. Но ако една жена, поради фалшивото чувство за срам, стяга с лечението на лекар и се опитва да се справи с този проблем, болестта ще напредва и с течение на времето ще премине в хронична форма, чреватую решетка и развитие на сериозни усложнения.

Ако навреме не се започне лечение, първоначалният дискомфорт, скоро промяната на по-тежки проявления. Външни хемороиди при жените се проявява следните симптоми:

 • Засилва характерен сърбеж, отбелязва секрет от правото черво, което води до раздразнение и жжению в областта на задния проход.

 • На входа на дебелото черво, една жена може да пипат печат, с течение на времето хемороидалната възли се увеличават по размери, се възпаляват, стават болезнени. При натуживании по време на дефекация те излизат навън.
 • Жена усещане за постоянен дискомфорт и чувство на тежест в областта на задния проход, след изхождане се появява чувство на непълно изпразване на червата.
 • По-нататъшното развитие на заболяването, се появява болка в ректума и кървене по време на дефекация. Акт изпразване става мъчителен.
 • Възпалени хемороиди възли лесно да се излиза навън и вече не вправляются себе си, но все още може да нали ръчно.

 • Аноректальная област става гиперемичной, възпалени и оточни.
 • На последния 4-ти стадий на хемороиди освен постоянни болезнени усещания възниква риск от развитие на обширни кръвоизливи, възпалени възли падат навън и нали ги в ректума не се осъществи. Това състояние е изпълнен с развитие на сериозни усложнения (тромбоза на геморроидального възел, некроза на тъканите).

Вътрешни хемороиди при жените се проявява подобни симптоми:

 • Усещане за парене и сърбеж, дискомфорт в правото черво
 • Болка и кървене по време на дефекация
 • Усещане за чуждо тяло в областта на задния проход

Но при тази форма на хемороиди възли не падат, те се намират вътре в ректума, че може да попречи на диагноза. Патология се открива по време на ректално изследване, което се провежда проктолог с помощта на специални инструменти. При комбинирана форма на заболяване на хемороидалната възли се възпаляват вътрешната и външната страна на дебелото черво.

При липса на лечение на хемороиди преминава в хронична форма и постоянно напомня за себе си решетка. В напреднали случаи на заболяването е трудно, придружена от мъчителни симптоми и заплашва опасни усложнения. Единственият радикален метод за лечение в подобна ситуация ще премахване на хемороиди възли хирургично.

Класическа оперативна намеса за отстраняване на хемороиди се прехвърлят пациенти е доста трудно, на възстановителния период след такива интервенции достатъчно дълъг и болезнен, освен това е голям риск от развитие на следоперативни усложнения. За да се избегне подобно развитие на събитията, лечението трябва да започне възможно най-рано. Как за лечение на хемороиди при жените, и какви са методите на лечението трябва да се счита за най-ефективни?

Медикаментозно лечение

За лечение на хемороиди използват методи на консервативната медикаментозна терапия или оперативна намеса.

Цялостна терапия на заболяването включва в себе си не само лечение на лекарствени средства, но и корекция на храненето, начина на живот, гимнастика. Този подход се оказва най-ефективен и позволява бързо да се справят с основните симптоми на заболяването при хемороиди 1 — 3 етап.

Най-често прояви на хемороиди се лекуват с помощта на лекарства местно действие: мазила, гелове, кремове, ректална свещички. Тези лекарствени форми са работили добре в борбата с патологията. Те се справят чудесно с болевым синдром, купируют възпаление, отстраняват сърбеж и кървене. Много лекарства имат антисептично и антибактериално действие, притежава противоотечным ефект, са способни да укрепват стените на кръвоносните съдове и пречат на по-нататъшното жизнеспособност. Най-популярни мехлеми за хемороиди са:

 • Релиф

 • Гепатромбин Г
 • Троксевазиновая миро
 • Гепариновая миро
 • Постеризан
 • Ауробин
 • Безорнил

Тази форма на лекарствени средства е най-ефективна за премахване на външните прояви на заболяването. При вътрешните хемороиди се предписва ректално свещи, те са най-купируют възпаление и премахване на болезнени симптоми. Ето списък на най-разпространените лекарства:

 • Постеризан

 • Гепатромбин Г
 • Прокто-гливенол
 • Свещи с красавкой
 • Свещи с морски зърнастец
 • Релиф Ултра
 • Свещи с адреналин
 • Свещи с прополис

Ректално свещи оказват изразено противовъзпалително и болкоуспокояващо действие, пречат на развитието на кървене от ректума, има благотворно влияние върху състоянието на лигавицата, допринасят за регенерация и зарастване на тъканите. Много лекарства под формата на ректума свещички се използват за лечение на анален пукнатини, които често съпътстват рамките на патологичния процес.

В тези случаи, когато за локално лечение се оказва недостатъчно ефективно, лекарят ще препоръча мач свещи и мазила с венотонизирующими лекарства под формата на таблетки или капсули. За перорално приложение се предписва такива лекарства, като :

 • Флебодиа,

 • Детралекс,
 • Эскузан,
 • Троксерутин.

За разлика от други лекарства от хемороиди, те не се берат симптоми, а въздействат директно върху причината на заболяването, укрепване и тонизируя стените на кръвоносните съдове, подобряване на кръвообращението в венозна мрежа. Тяхното действие е насочено към премахване на застой явления, рассасывание съществуващите кръвни съсиреци и възпрепятстване на образуването и растежа на нови хемороиди възли.

В напреднали случаи на хемороиди при жените лекуват оперативен път. Такава тежка и травматичную операция за отстраняване на възли, като hemorrhoidectomy сега правят рядко. Алтернатива на хирургичните операции са се превърнали в модерни наименованието на лечение, което позволява бързо и безболезнено да се отървете от хемороиди.

Такива операции по-простите, на практика бескровные, те не се нуждаят от болнични грижи и дълъг период на възстановяване. След процедурата пациентът в същия ден е у дома и може да се върне към обичайния начин на живот. Кои методи са най-търсени?

 • Лигирование латексными на кръгчета

 • Лечението с лазер
 • Инфрачервена коагулация
 • Склеротерапия
 • Метод криодеструкции

Всички малоинвазивные намеса се извършват в амбулаторни условия, с прилагането на специално оборудване и на местната анестезия. Процедурата да продължи дълго, след нея пациентът известно време се намира под наблюдение на лекарите, след това се изпраща у дома. Възстановяване след намеса се случва за кратък период от време, усложнения на практика не се случва.

Диета и правилно хранене

Комплексно лечение на хемороиди при жените предполага не само използването на медикаментозных лекарства, но и спазването на специална диета, допринася за нормализиране работата на червата и избавляющей от запек — основната причина, довела до хемороиди. Лекар ще ви посъветва пациентка да се откаже от употребата на высококалорийной, пикантни, мазни, солени храни. От диетата се изключват:

 • Тестени и сладкарски изделия

 • Сладкиши, шоколад
 • Силен чай и кафе
 • Консервирани храни
 • Мастни видове месо и риба

В ежедневното меню на жената трябва да бъде на повече пресни зеленчуци и плодове, които съдържат фибри и витамини. Препоръчително е всеки ден да готвя зеленчукови салати с растително масло, се консумират млечни продукти (кисело мляко, кефир, ryazhenka).

Трябва да се даде предпочитание диетическому отварному месо (курятине, телятине, крольчатине), нискомаслено сортове риба, най-често готвя диетични зеленчукови супи. Се препоръчва да се пият повече:

 1. зелен чай

 2. сокове,
 3. компоти,
 4. подсилено напитки,
 5. минерална вода.

Дневната норма трябва да бъде 1.5-2 л течности. Това ще помогне да се синхронизира работата на червата и ви спасява от запек.

Освен това, жените ще се възползват от специалната гимнастика, предназначена за укрепване на мускулите на слабините и на тазовото дъно. Специалист запозна пациентката с правилата за изпълнение на лечебната гимнастика, след което тя ще бъде в състояние ежедневно да изпълнява комплекс от упражнения у дома.

Едновременно с основното лечение, жените често използват методи от народната медицина. В много случаи народни рецепти носят полза, но за да се избегнат нежелани усложнения, преди да ги прилагат, трябва да се консултирате с лекуващия лекар.

Лечение на вътрешни и външни хемороиди при жените на народни средства за защита

Лечение на хемороиди при жените в домашни условия често се основава на използването на народни средства за защита, но ние трябва да помним за това, че тези методи са добре помагат само в началните етапи на болестта.

Най-често се използва за лечение на микроклизмы или седящи вани с отвари от лечебни билки, използват се домашно приготвени свещи от сурови картофи, моркови, правят мазила на основата на прополис, мед, брезов катран, лосиони, на основа на билкови тинктури лечебни растения.

Външни хемороиди при жени, лекувани с тампони памук, напоени в течно сок от жълтениче, репейным или морски зърнастец масло, екстракт от жълт кантарион.

Жена хемороиди се поддава добре на лечение парни ванночками. За процедурата взимат метална капацитет, поставени на дъното на гореща тухла и върху него се поставя нарязания на ситно лук или чесън. Затварят обемът на дървен капак с дупка в средата. На болния хемороиди са над капацитет така, че да аналната област се намираше над отвора в капака. Чрез нея излиза изцеление двойки, той не трябва да бъде прекалено горещо, иначе може да се получат изгаряния. Продължителност на процедурата – 10-15 минути.

Може в домашни условия да се готви качествена мехлем на основата на пчелните продукти. За това се препоръчва да вземат по 1 чаена лъжичка, прополис, мед, вазелин, брезов катран и масло от морски зърнастец. Всички съставки се смесват до еднородно състояние. Полученото средство се прилага върху възпалени възли преди лягане или се правят компреси, да похарчи маз върху салфетка.

За лечение на вътрешни възли се използва микроклизмы с отвара от лайка, градински чай, жълт кантарион, жълтурчета. Тези билки притежават противовъзпалително и заздравяването на раните ефект. Може да се направи микроклизму въз основа на воден разтвор на прополис, нейният размер не трябва да надвишава 30 — 50 мл.

Добре облекчава възпалението и отстраняват сърбеж и домашно приготвени свещи от сурови картофи. За това е от картофи, нарязани на гладка свещ, покрита със смола я с мед и се вкарва в ануса. Не по-малко ефективни свещи на базата на мед, прополис, брезов катран и брашно.

Външни възли може да се лекува примочками от настърган на глоба ренде за зеленчуци:

 • сурови картофи,
 • моркови,
 • цвекло.

Добре отстранява болезнените усещания ледени приспособления, за това може да вземе кубчета лед от фризера, увийте ги в стерилна салфетка и да положи в продължение на няколко минути до засегнатата област.

Лечение на хемороиди при жените не се различава от терапия мъжки хемороиди. Важно е да се разбере, че колкото по-скоро се консултирайте с вашия лекар, толкова по-големи шансове за това, че болестта ще успее да спечели и болест няма да премине в хронична форма.

Така че, бъдете по-отблизо към собственото им здраве и при първите тревожни симптоми идете на среща с проктологу. Само опитен специалист може да вземете наистина ефективно лечение, с оглед на възможните противопоказания и индивидуалните особености на пациентката.

Профилактика

За да се предотврати развитието на болестта или да не позволите на рецидиви след успешно курс на лечение, трябва да се изпълнява препоръките на лекаря и да се съобразят с превантивни мерки. Защото всяка болест е много по-лесно да се предотврати, отколкото после дълго и мъчително да се лекува.

 1. Една жена трябва да преразгледа начина си на живот, за да се опита да се откажат от вредните навици и да коригира диетата. Важно е да се спазва на млечно-вегетарианска диета, препятствующую появата на запек и пият повече течности. Хранят се препоръчва накъсана, на малки порции. Храните трябва да се приемат 5-6 пъти на ден, през определени интервали от време. Това ще помогне да се синхронизира работата на червата.

 2. Откажете се от вредните навици. Алкохол и тютюн оказват дразнещо действие върху лигавицата на дебелото черво и насърчаване на приливу на кръв към органите на малкия таз. По време на изпразване на червата не може да са силно тласък в продължение на дълго време. Това допринася за подобряване на корема налягане и предизвиква обостряне на симптомите на хемороиди.
 3. Лекарите съветват да се движи повече, да водят активен начин на живот, да правят дълги пешеходни разходки, да спортува, плува в басейна. Ако имате сидячая работа, на всеки 40 минути, правете малка пауза, правете тренировка. В същото време, опитайте се да избягвате тежки физически натоварвания, особено във фитнеса, не носете огромни чанти с продукти.

 4. В периода на бременност се опитват да се хранят правилно, не се допуска на запек. След раждането правете специална лечебна гимнастика, това ще попречи на пролапсни.

Препоръки за лечение

Съвет №1

След раждането се пъхна хемороиди. Не е доста приятни усещания като парене и болка са станали непоносими. Опитах се лекува по различни начини: и ваната се прави от лайка и жълт кантарион, и на свещи от моркови е била. Разбира се, основни симптомите са си отишли, но дискомфорт все още ощущался.

Щом преодолее своята срамежливост, отидох на доктор, той назначава миро Проктоседил, прилага 1 път на нощ в продължение на 2 месеца. Домакините са отишли в тоалетната стана да ходи много по-лесно. Животът засияла с нови цветове. Но само за кратко, след кратко време в болница, трябваше да отида отново, но вече по отношение на анален пукнатини.

Но и тази бариера ние преодоляхме заедно с моя лекар. Искам да кажа, че не си струва да чакаме и да се страхуват лекар проктолога, те правят правилното нещо, не гледайки на това, какво място боли.

Елена, 28 години по — Москва

Съвет №2

Моята борба с хемороиди — това е историята на дължина до 6 години. Първо тръгна на народни средства за защита. Това са тампони с мед и екстракт от лайка. Тази терапия е помогнала, но не задълго. На лекар дори не мислех да отида, на първо място — зловещо чувство стеснительности, на второ място-на панически страх. Но с течение на времето осъзнах, че тегли да се отправят в болницата вече беше невъзможно. Болката е вече не само в тоалетната, а и по време на ходене.

Прейдя на лекар, първо выслушала, че не си струва толкова дълго време на себе си на мъчение, тогава той не е внимателен, но безболезнен преглед. По предписание на лекаря се превърна вземат от хемороиди хапчета Троксевазин и се поставят свещи Релиф. Малко се вярва, че такова лечение може да даде резултат, буквално на следващия ден се чувствах няма значително подобрение. След курс на лечение с положение се стабилизира, аз мога спокойно да ходи и да седи, няма болки.

Сега вярвам, че е напразно да се изразходва толкова много време до отиването на лекар. Да се отървете от хемороиди може да е много по-рано, и напълно да прекрати страданието.

Светлана, на 39 години — Новосибирск

Съвет №3

Искам да кажа едно голямо благодаря на лекарите проктологам за тяхната работа. За съжаление, в нашето общество оставам с мнението, че с хемороиди не е прието да тичам на лекар в спешно, но напразно. Лечение на народни билки и примочками, разбира се, дава положителен резултат, но действието на такова лечение е много по-кратък характер, а болестта междувременно се развива в по-трудни етапи.

И ако в началото все още може да се пролечить всички свещи, мехлеми и хапчета, а след това с течение на времето се налага да мисля за операции. На мен ми е правена операция за отстраняване на хемороиди възли, искам да кажа, че това не е много страшно и почти не боли. Въпреки че няколко дни по попе седи дискомфортно.

Варвара, 46 години — санкт Петербург

READ  Перикардит: причини, симптоми, диагностика, лечение, народни средства за защита и прогноза

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00098 sec