Hemorrhoidectomy: операция за премахване на хемороиди, хемороиди възли

Операция за премахване на хемороиди, много пациенти изглежда толкова страшна, че те, стисна зъби, са съгласни да понасят всички неприятности, давани ни чрез болестта, отколкото да отидат «под ножа на хирург». Но когато hemorrhoidectomy става неотвратимой, пациентите се опитват да научат колкото се може повече за това, което тя представлява, каква е сумата, която трябва да плащам, и как ще се проведе рехабилитация. За това ние ще се опитаме да кажете на нашите читатели.

Какво кара «сбогува» с възли?

Както и в случая на други хирургични интервенции, за операция за премахване на хемороиди, трябва да бъдат ясно обозначени показания. Радикалният метод се използва, ако:

 • Има място загуба на венозных съдове на ректума всеки път, когато натуживании (акт на дефекация);
 • Притеснява постоянно зацапване от аналния отвор, което води до развитието на анемия (в общия анализ на кръвта — падане нивото на хемоглобина и еритроцитите);
 • Хемороидалната възли по големина отнесени към 3 степен, а самата болест започва да се склони към четвъртия етап;

 • Съществува опасност от тромбоза, че заплашва спешно оперативната намеса;
 • Пациентът, като казват, целия живот пред себе си, той е млад и пълен с енергия, а хемороиди нито да работи нормално, нито да се живее, не дава;
 • Вече имат място язва и нестерпимый сърбеж, предотвратява ночному сън, решаване на обикновени битови проблеми и били тежко обремени всякаква професионална дейност;
 • Диета и всякакви мазила за хемороиди в неговата цялост не отговаря на очакванията.

По принцип операцията по премахване на хемороиди може изрично да се изправи човек, когато някой вече не може да се мисли, освен своята болест. Планира и избира метод за отстраняване на хемороиди възли лекар-проктолог, който, разбира се, се взема предвид състоянието на пациента.

И че това пречи?

Разбира се, към евентуалното бърза намеса на пациенти в напреднала възраст лекарят ще отговарят на особено замислено, защото с напредване на възрастта повечето хора обзавелось други проблеми, които могат да възпрепятстват провеждането на геморроидэктомии. Например, до последния лекар ще дръпне и да предпише различни консервативни методи, ако знае, че човек страда захарни диабет, артериална хипертония, или энтероколитом.

Освен това, за хирургически отстраняване на хемороиди възли са на разположение и са преки противопоказания:

 • Фистули, полипи, пукнатини, локализирани в областта на ануса;
 • Тежка остра или хронична (в стадий на обостряне) патология, засегна всички отдели на дебелото черво;
 • Злокачествени заболявания;
 • Сериозни заболявания на вътрешните органи в процес на декомпенсации (сърдечно-съдовата система, дихателната система);
 • Остър инфекциозен процес;
 • По време на бременност;
 • Нарушения в системата на хомеостазата (намаляване на съсирването, склонност към кървене).

Въпреки това в подобни случаи не може да се каже, че hemorrhoidectomy елиминира веднъж завинаги, просто пациентите ще трябва да изчакате малко, лечение, под наблюдението на лекар да коригира някои показатели, т.е. да подготви тялото си за предстоящия плановому намеса.

Как да се подготвим, така и ще бъде

Hemorrhoidectomy, разбира се, не предполага пряка намеса в коремната кухина. Междувременно, тя е изпълнена с нарушение на целостта на кожата покрива, лигавицата и, най — важното- на кръвоносните съдове, както е при жалко обстоятелства може да се изправи пред кървене и представляват входна врата за инфекции, така че предоперативна подготовка на вниманието на д-р акцентируется точно в данните посоки.

Ако имат място директни показания за операция, а лекар е установено състоянието на пациента подходящ за извършване на хирургическа намеса, това може да се счита, че пациентът дойде много близо до подготовительному период, в който бъдещето на оперативното поле ще бъдат подложени на постоянен контрол, където пальцевым изследване не струва. Преди операцията, без да се провалят ще се проведе аноскопия, а може би и сигмоидоскопия. Освен това, ако е планирано радикалният метод за премахване на «неравности» на пациента, да бъдат изпратени на задължителни при всички хирургични вмешательствах анализи:

 • Общ анализ на кръвта и урината;
 • Биохимията (глюкоза, билирубин, АлАТ, Ast и всичко, което лекарят прецени за необходимо);
 • Коагулограмму;
 • Маркери за хепатит;
 • PB (сифилис), ХИВ;
 • Кръвна група (АВ0) и Rh;
 • Кръвта на кръвосъсирването и продължителността на кървене.

Вечерта, в навечерието на важно събитие, пациентът е показан за очистительная клизма, а за тези, които категорично я отхвърли (или по други причини), тази процедура ще замени специален медикамент, който ще поеме функцията за прочистване на червата без клизма (фортранс).

Лекарствени средства, подпомагащи разжижению на кръвта (антикоагуланти, антиагреганты) преди операцията е отменена.

В подготвителния период се включва и психологическа настроенность на пациента. Страх, ужас, преждевременно сълзи едва ли ще станат добри помощници в предстоящото начинание. Особено впечатлителен, може би изобщо не си струва да се слуша от хора, разглеждат практически проблеми пережитую операция като най-големият кошмар в живота си, трябва да се доверите на лекар, а той знае, че го правя.

На хоспитализация подлежат пациенти, на които е планирано класическа hemorrhoidectomy (по Миллигану-Моргану), тъй като тя изисква използването на обща анестезия. Щастливците, ограничивающиеся малоинвазивным лечение, за да не преминават такова обширно изследване, преди намеса, получават местна аналгезия и в същия ден напускат мястото на провеждане на операцията за целия период на рехабилитация бъде в домашни условия.

За различни методи на радикално хирургично отстраняване на възли

Класическа операция по премахване на хемороиди се счита за hemorrhoidectomy по Миллигану-Моргану. Тя непрекъснато се усъвършенства, специалистите откриват все нови, по-добри възможности, така че за многогодишно съществуването й от оригиналния метод е останало само името. Предимство на операцията по Моргану-Миллигану пред други методи за отстраняване на възли и се състои в това, че може да се използва не само за лечение на външни хемороиди. При вътрешните хемороиди, когато «шишарки» са достигнали 3 степен (а след това и четвъртия), показват склонност към тромбозу или постоянно обилно кървят, друг път само тя и спасява. Заедно с това, следва да се отбележи високата травматичность този хирургическа намеса (геморроидальный възел иссекается и се отстранява заедно с лигавицата), защо тя се извършва винаги в стационарни условия, се правят под обща анестезия и се държат на пациента в болница дни седем — десет.

Подвидом радикална геморроидэктомии по Миллигану-Моргану се счита за метод Паркса, предвиждащ премахване само на възел, без да лигавицата. Тази операция на по-малко болезнени, но тя едва ли ще помогне за по-напреднали случаи на болестта.

Последните години в проктологии класическа геморроидэктомию все по-често се превърна в измести този метод за премахване на варикозно разширени възли, тъй като операцията Лонго (резекция на лигавицата на ректума). Това е хирургично отстраняване на хемороиди по-малко травмиращо, не изисква обща анестезия и много време (хирург обикновено се справят за една четвърт от часа), подходящ за лечение на възрастни пациенти, обремененных товар на други заболявания. Привидно – всички са прекрасни, но операцията Лонго има и недостатъци и главният от тях – тя е неподходяща за премахване на външни хемороиди. Освен това, да отида на пациента у дома, независимо в местна упойка и бърза процедура, тъй като нещо не се получава — операция, произведени при вътрешните хемороиди, изисква наблюдение на пациента не по-малко от седмица, и за последиците от отдалечени знаят докато е малко.

Радикална операция за премахване на хемороиди се извършва в стационарни условия: в болницата на пациента трябва да се извърши не по-малко от седмица. След отстраняване на шевове, лекарят проверява ректума на пациента и ако намери състоянието му е задоволително, предписва на пациента за домашно лечение. Последващ контрол (пальцевое проучване се осъществява чрез: 1, а след това през 3 седмици.

Без скалпел

Наименованието хирургично отстраняване на доста надоевших «изкуствени неравности», могат да се прилагат не само при външния им образование, но и при вътрешните хемороиди. За много от тези начини пациентите вече знаем, така че можем само накратко да изложа най-основните:

 • Лазер – бърза, ефективна, почти безболезнена процедура, която тече под местна упойка, не задържаща на пациента в лечебното заведение повече от няколко часа;
 • Радиоволновой метод (радионож, които се наричат известния апарат «Сургитрон») – малка операция, удаляющая големи варикозно разширени съдове за минути, без да уврежда околните тъкани, исключающая кървене и появата на белези;
 • Дезартеризация – иновативен метод за отстраняване на проблеми, перекрывающий притока на кръв за кръвно съдове на ректума и лишающим възможности за попълване на варикозно разширени вени, които от този спадаются, а след това напълно се заместват от съединителна тъкан. За всичко на пациентите ще се нуждаят от няколко дни и той отново е готов и весело;
 • Лигирование латексными пръстени – метод за отстраняване на хемороиди възли, което позволява да се прибягва до високо травматичной радикална операция при повечето пациенти. Латексови пръстени са наложени на възли чрез апарати, а след това няколко дни отпаднаха, улавяне със себе си и «бум»;

 • Склеротерапия – малко намеса, използвани за отстраняване на проблемните вени на всякакви места, включително и в ректума. Специален разтвор, въведена възел, склеивает го и склерозирует;
 • Евакуация тромбированных хемороиди възли (тромбэктомия) – основната цел на операцията – борба с тромбозом, който, както е известно, води до много неприятни усещания. Освен това, този метод за премахване на «шишарка» е много добър за лечение на външни хемороиди, независимо от стадия на заболяването, това означава, показанията за операция по премахване на хемороиди като да няма, а пациентът страда. За извършване на дадена операция се използва лазер или радионож.

Премахване на хемороиди възли може да се извърши и с други малоинвазивными методи:

 • Електрокаутеризация (монополярной и биполярни), където главен хирург действа електрически ток;
 • Криодеструкции с помощта на ультранизких температури (-196°С);
 • Фотокоагуляции (чрез инфрачервени лъчи).

Наименованието отстраняване на проблеми в ректума по-често в развитите чужди страни, в РУСИЯ те са само набира скорост. Чужденците като цяло-нещо по-различно се отнасят към здравето си, те не се притесняват да посещават проктолога в ранните етапи на процеса на развитие, когато могат да получат «малко кръв». Хемороиди се отнася до болести, които се намират в зоната на отговорност на самия пациент, а нашите (руските) болни късно се обръщат към лекар, така че в повечето случаи (до 75%) се прехвърлят радикална геморроидэктомию.

Важен въпрос — цената на

Често въпроси цената на операция за премахване на хемороидалната възли надхвърля по важността на възможности за изпълнение на хирургическа намеса. На разположение един или друг начин за неговата цена или може изобщо да се реши проблема безплатно?

Както и всяка друга хирургическа операция, стойността на геморроидэктомии зависи от избрания метод и статут на клиника, която, на свой ред, е в съответствие с оснащенностью и увреждания лечебно заведение. Можете, разбира се, изтриване на възли и безплатно по място на пребиваване, истината е, че ако към това ще показания, но в такива случаи да се надяваме, че пациентът ще може да участва в избора на метод за избавяне от болести, няма да успее. За да имат възможност да избират и да командва, трябва да се обърнат към платена клиника (някои пациенти само като възможности, и като се има предвид), където всяка конкретна процедура, както и самата операция за премахване на хемороиди, ще имат определена стойност. Цените могат значително да се различават, и тук всичко ще зависи от по-горе обстоятелства (регион, статут на заведение, квалификацията на лекар, методът и степента на небрежност на болестта). Средно за Русия на основните методи на хирургично отстраняване на хемороиди възли могат да се срещнат такива (приблизителни) цени:

 • Склеротерапия геморроидального възел (едно) е ≈ 3000 рубли, следователно, ако ще ги три, тогава и резултатът ще се утрои;
 • Лигирование струва някъде около 5000 рубли;
 • Дезартеризация – тук цената е по-висока, обикновено се разчита по-малко, отколкото за 20 000 рубли, за да не се налага;
 • Операция за премахване на хемороиди по Миллигану-Моргану в диапазона 3000 – 7000 рубли.

Трябва да се отбележи, че разбежка цените в рубли може да бъде много голяма, така че в доказателство на казаното цитат на цената на хирургично отстраняване на хемороиди в Москва, Московска област и северна столица на РУСИЯ:

Наименование на операцията Москва Московска област Санкт-Петербург
Склеротерапия геморроидального възел 750 — 15000 1600 — 13000 2700 — 11000
Hemorrhoidectomy по Моргану-Миллигану (1 възел) 1200 — 96000 2000 — 32000 4000 — 53000
Лигирование латексными на кръгчета 1 възел 950 — 44000 1800 — 32000 1500 — 38000
Электрокоагуляция 1 г.. 1000 — 46000 2000 — 3500 2000 — 9000
Премахване на кръвни съсиреци с помощта на радионожа или лазер 650 — 35000 800 — 10000 1000 — 16000
Дезартеризация г.. (HAL-RAR) 3500 — 100000 24000 — 67000 16000 — 49000

Обаче и това не е всичко. В някои московски клиники и болници в Санкт Петербург цената на всички тези дейности може значително переваливать за на 100 000 рубли, а в това няма нищо изненадващо, тъй като има много хора, които са готови да плащат някакви пари за операция, а докато има търсене – има и предлагане.

Освен всичко това, читателят винаги е длъжен да се разбере, че посочената сума никога няма да мине, защото подготвителни процедури също струва нещо:

 • За проверка на лекар трябва да плащам не по-малко от 500 лева;
 • Сигмоидоскопия дръпнете някъде на 1000 лева;
 • Тестове, лекарства и други подготвителни дейности ще струва 3 – 8 и 10 хиляди.

Предварително да се изчисли цената и да не попаднат в капана, по-добре е да посетите уеб сайтове на клиники, да разберете цената, да се обадят на там, а тогава вече да се вземе решение.

Чужди съвети

Не по-малко важно за болния приел решение да се оттеглят от своите страдание чрез хирургично отстраняване, може да се приеме мнението на хората, преживял операция, проведена рехабилитация и нещо информирани за последиците.

В коментарите на пациенти често се наблюдава психологически портрет преживял операция на лицето. У оптимистите всичко прекрасно, пълно решение на проблема, твърдо хладнокръвни следоперативния период и вяра, че няма последствия за хирургично отстраняване на хемороиди не ще.

Песимистите казват страх и ужас преди операцията, за възможностите говорят малко, но ще си спомнят дълго време кошмар рехабилитация, който за тях е продължило цяла (!) един месец. Но като цяло, ревюта повече добри, отколкото лоши, повечето хора, изпитва радост, че най-накрая години досаждающий заболяване, локализиран в такова деликатно място, ефективно и бързо е бил отстранен.

Като се има предвид мненията на различни хора, бих искал да обърна внимание на пациенти, които само ще геморроидэктомию, че следоперативния период и период на рехабилитация до голяма степен зависи от това, как да се подготвят за бъдещата процедура, както и появата на последиците е в пряка връзка с по-нататъшното начин на живот «вчера носител на хемороиди».

Когато най-лошото е зад нас

Наивно би било да се смята, че обратното броене на пълно здраве ще започне в ден, да се отърват от отровни живот «конуси». Така или иначе, а първият акт на дефекация в началото на следоперативния период може да създаде големи неудобства. За да се избегне това, е необходимо предварително (като се започне с предоперативна подготовка) се погрижим за липса на стола в деня на операцията, защото можете да си представите каква силна болка доведе до дошли каловые маса, соприкоснувшись с инфектирането на повърхността.

Нека операцията мина без благополучно и дори, ако тя е минимално инвазивна, в първия ден да отидете на хранене не си струва. Освен това – не си струва изобщо да се консумират. Може да се пият само не дразни и да не причиняват подуване на напитки. И колкото повече – толкова по-добре.

На втория ден може да се поглезите лесно супчиком, неутрална кашкой, кисело мляко, нискомаслено творожком и да пие. Тук трябва да се има предвид, че в някои случаи при мъжете с изобилие от напитки възниква друг проблем – препълване на пикочния мехур и невъзможността му да освободи себе си. За това трябва да се каже доктор и урина удалят с помощта на катетър. А сжавшийся сфинктер на ануса расслабят крем с нитроглицерином.

Как да се разшири диетата – ще кажа на лекар, въпреки това пациентът трябва ясно да се разбере, че тя трябва да бъде насочена за облекчаване на акта на дефекация, т.е. не скреплять съдържанието на черва, в противен случай ще трябва да се прибегне до помощта на лаксативи. Болен след операция за премахване на хемороиди във всеки един момент трябва да има достъп до тоалетна, но ненужната высиживание там също няма да донесе ползи – напрежение, при силен натуживании в първите дни може да се окаже вредно и по-късно да доведе до нежелани последици.

В следоперативния период е много важно хигиена на аналната област. Препоръка (в зависимост от обема на намеса) на тази сметка пациентът получава от уста на медицински персонал и им стриктно се подчинява на (лигиране, прегледи, други процедури).

Първите дни на следоперативен период често се случва в придружени от силни болезнени усещания в ректума. В такива случаи на помощ идват аналгетици, назначени от лекар, няма да попречи на ваната (слаб разтвор на калиев перманганат, лайка), мази и свещи на базата на метилурацила, които ще ви помогнат по-бързо да се възстанови на пострадалия в резултат на хирургично отстраняване на възли зона.

За съжаление, понякога има…

Премахване на хемороиди възли в повечето случаи е без последствия и, след като са претърпели операция от пациентите си спомнят за своята болест, като страшен сън. Междувременно, има малък дял на вероятност, че проблемите продължават. Сред възможните последици, капани и на пациента, след оперативна намеса, са следните:

 • Кръвоизливи, които се случват поради изпадане на лигатура или слаб зашиване на кръвоносните съдове;
 • Развитието на възпалителни процеси и нагноений, причината за които, като правило, е незачитане на правилата на асептиката в хода на медицински дейности;
 • Стеноза на аналния канал, формирующийся вече в късен следоперативния период;
 • Появата на нови «шишарка» (вероятността от рецидив не е изключено при всяко от методи за премахване на хемороиди).

В подобни случаи не е възможно да закачите цялата вина само на лекуващия лекар. Без съмнение, той се опитах и направих всичко правилно, но в крайна сметка всеки организъм е уникален индивид, така че различните хора реагират по различен начин на едни и същи обстоятелства. Задачата на болния в периода на рехабилитация – да помогне на вашия лекар и, спомняйки си за операция, която си отиде в миналото, в бъдеще да промени техния начин на живот, режим на хранене, а може би и на работа, освен ако тези фактори са в състояние да провокира появата на нови проблеми.

Видео: операция за отстраняване на хемороиди — медицинска анимация

READ  Лечение на остър хемороиди консервативни и народни средства за защита

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00089 sec