Хидроцефалия, мозъчни: при възрастни, новородени, деца, симптоми, диагностика, лечение, прогноза, профилактика

Хидроцефалия, мозъчни

Голям процент заболеваемост в съвременния свят изпада неврологични заболявания. Заболяване, твърди, че нарушава работата на мозъка или гръбначния мозък, често води до подчертават от одмвр или няколко усложнения. Затова трябва своевременно да се реагира в такива случаи. Един от най-сложните заболявания, които засягат възрастните и децата, хидроцефалия, мозъчни.

Характеристика

Основен орган на човека, регулаторния работата на всички органи и системи, е мозъка. Той се състои от няколко участъци, покрити с коричка и изпраща импулси за работа чрез неврони. Един от компонентите на мозъка са желудочки – кухини, пълни с гръбначно-мозъчната течност. Има странични желудочки – най-големи по размер, съдържат ликвор. Третият желудочек – е сред така наречените зрителните хълмове и съдържа сивото вещество на мозъка. Четвърти желудочек – това е обща кухина за всички участъци на задния мозък.

В мозъка и гръбначния мозък на човек циркулира специална течност, наречена ликвором или гръбначно-мозъчната течност. Тя се формира в желудочках на мозъка и циркулира в специални ликворных начините желудочках и субарахноидальной черупка като на главния и гръбначния мозък.

Общият обем на ликвора циркулира в мозъка е около 140-270 милилитра в нормално състояние, а той се произвежда в количество около 700 милилитра на ден. Неговата основна функция е да защитава мозъка от механични повреди, а също и за поддържането на вътречерепното налягане и водно-електролитен баланс. Натрупването на ликвора се случва в оригиналния резервоари в основата на черепа.

След образование в эпендимальных клетки на съдовата стена камерна ликвор минава през всички части на камерна мозъка в субарахноидальную обвивка на гръбначния мозък. Нататък ликвор се абсорбира в паутинную обвивка в кръвта на организма.

Заболяването хидроцефалия или воднянка на главния мозък у човека се развива в случаите, когато е нарушена работата на камерна и ликвор не се изсмуква, а се натрупва в мозъка. При новородени тази патология се дължи на аномалии на развитие в утробата на майката, в случай, че са претърпели инфекция по време на бременността. Както при възрастни, хидроцефалия главата е усложнение на инфекциозни заболявания или травми на черепа.

Класификация

Има доста голяма класификация на хидроцефалия. Това зависи от неговия произход, темповете на развитие или механизъм на действие. От вида на заболяването зависи бъдещето прогноза състояния на пациента.

Хидроцефалия е:

 • Вродена хидроцефалия на мозъка при децата.
 • Закупен хидроцефалия.

Към днешна дата един пациентът е дете възлизат на 4000 здрави новородени. Детето може да се роди, вече с гидроцефалией, въпреки това тя може да се прояви не веднага. Освен инфекциозни болести на майката, до развитието на хидропс може да причини аномалии на формиране на плода в ранните етапи. Податливи на това нарушение също предсрочно деца.

След раждането, родителите на бебето не веднага може да се обърне внимание на някакви промени в състоянието му.

Основните симптоми на хидроцефалия при новороденото бебе, са:

 • отказ от хранене.
 • затрудненный завъртане на главата.
 • беспричинный плач.
 • лош сън.
 • забавяне.
 • мрамор цвят на кожата покрива.
 • прибиране век.

Подобни симптоми на хидроцефалия, открити при бебето, дават основание да го покаже на педиатър.

Закупен воднянка на главния мозък при деца може да се образува вследствие на родова травма или инфекция по време на раждането. Има и нормотензивный вид на закупения от вас хидропс – това е така наречената скрита форма на заболяване, при което внутричерепное налягане е в норма. Развива тази форма се дължи на субарахноидального кървене или нараняване на черепа.

READ  Съсирваемостта на кръвта: процент на деца, жени, по време на бременността, причините за нарушения

Механизъм на развитие

Съществуват няколко механизми за развитие на хидропс мозъка:

 • Окклюзионный. При тази форма на пациента се наблюдават главоболие, гадене, повръщане, застой на диска на зрителния нерв и аксиальная изкълчване на мозъка.
 • Сообщающийся тип възниква, когато препятствии протоку ликвора от четвъртия камера или на ниво пахионовых грануляций.
 • Гиперсекреторный тип се развива поради прекомерно образуване на церебромозговой течност.

Темповете на развитие на хидропс в мозъка могат да бъдат много остри – болестта може да се развие напълно и да се прояви за три дни. Подострый вид хидропс в мозъка се развива в рамките на един месец, и хроничен – около шест месеца.

По форма на поражение е вътрешна, външна и заместителна хидроцефалия мозъка. Вътрешна хидроцефалия в мозъка се характеризира с куп ликвора само в желудочках мозъка, изготвяне на нейните размери и повишаване на вътречерепното налягане. А когато външната форма на ликвор събира под мозъчната обвивка и мозъка сдавливается вътре в тази на черепа кутия, намалява мозъчната тъкан, поради запълване на пространство ликвором. Смесена форма на хидроцефалия предполага натрупване на течност и в желудочках и в субарахноидальной обвивка. Най-трудната от тези форми на потока – заместителна форма, при която се случва постепенна подмяна на клетките на мозъка, мозъчна течност.

Причини

Почти всички заболявания на централната нервна система са в състояние да предизвика патология камерна мозъка. Също така са опасни инфекциозни болести и вируси, задейства общия възпалителен процес в организма.

Основните причини за появата на хидроцефалия, мозъчни:

 • Прекаран исхемичен инсулт или хеморагичен.
 • Смесена деменция.
 • Енцефалопатия пост-травматичен характер.
 • Мозъчни травми.
 • Онкологические поражение на нервната система.
 • Възпалителни и инфекциозни заболявания на ЦНС (менингит, енцефалит).

Също хидроцефалия, мозъчни може да бъде усложнение на заболявания, като тумори, травми или тромбоза на вените някоя от мозъка, което води до застой на циркулира гръбначно-мозъчната течност и се натрупват в мозъка. Точна диагностика на формата и характера на заболяването ще назначи адекватно и ефективно лечение.

Симптоми

Както при всички болести, симптоми на хидроцефалия камерна мозъка зависи от формата. Също така значително се различава рамките на детската хидроцефалия от поражението на възрастни. Така, при деца отличителен симптом е увеличаване на обема на главата на бебето. В резултат на това, че черепните шевове при малки деца, са все още слаби, те могат да се различават отвътре, под натиска на излишната мозъчна течност. В резултат на това се увеличава челото, под кожата проступает съдова мрежа. Дръжте главата си по бебетата са много тежки, те стават летаргични, малоподвижными и апатични. Новородени с хидропс на мозъка се хранят лошо и изостават в развитието си.

При възрастни хидропс на мозъка се проявява в общо неразположение и да започне да прилича на грип или простуда: повишава се температурата на тялото, появява се слабост.

Нататък състояние се влошава и се появяват други признаци на хидроцефалия:

 • Диспептические нарушения – гадене, повръщане, киселини в стомаха. Тези оплаквания се появяват, защото на обща интоксикация на организма и се проявяват предимно в сутрешните часове.
 • Неврологични симптоми – главоболие след събуждане, влошаване на зрението в следствие на застой на зрителните дискове. Показател за влошаване на състоянието на болния е сънливост, независимо от това, высыпается човек, или не. Ако не се вземат мерки, може да се развие дълбока депресия на съзнанието, перерастающее в мозъчната кома.

Ако пациентът гидроцефалией не получава навременна медицинска помощ, болест на рискува да премине в хронична форма. Симптомите на заболяването в такъв случай се превръщат в постоянни и имат необратим характер.

Болестта се усложнява от деменция, се развиват устойчиви нарушения на паметта и дезориентация на човека по време на деня, както и се случва напикаване и затрудненная става. Постепенно се развиват проблеми с двигателната активност.

READ  ЧПЭФИ на сърцето, чреспищеводное EFFIE с электрокардиостимуляцией

Диагностика

Определение и монтаж на диагнозата се занимава с лекар невролог. Симптоми на хидроцефалия в начален стадий на развитие не позволяват уверено да заявим за хидроцефалия, така че са необходими допълнителни методи за изследвания. Когато хидроцефалия придобива сложно време и симптоматика и оплаквания на пациента показват гидроцефалию мозъка, поставят възможен диагноза.

В случай на новородено, родени с хидропс, лекар педиатър трябва да се проведе щателна проверка на теменните кости на бебе, провеждане на огледи на кожата покрива, а също така да определи норма на рефлекси. Възрастен на човека трябва да се научите подробна анамнеза на живота на обект, пренесени инфекции, което предполага гидроцефалию като усложнение.

След разглеждане и проучване на пациента му се предписва инструментални изследвания, които са задължителни:

 • Магнитно-резонансната томография. Това изследване помага да се види състоянието на мозъка на пациента, да се оцени форма на болестта.
 • Компютърна томография позволява подробно изследва контурите на мозъка и по-специално, камерна мозъка им състояние, размер и форма говорят за общо заболяване.
 • Ангиография на кръвоносните съдове – това е проверка на кръвоносните съдове на мозъка с помощта на оцветяване на техните специални контрастни вещества.
 • Цистернография – разглеждане на резервоара на главния мозък, основата на черепа, в които се натрупва ликвор. Този метод може да покаже, къде да циркулира мозъчната течност.
 • Нейропсихологическое изследването включва проучване и оглед на пациента предмет на нарушения от страна на нервната система. Извършва се в по-късните етапи на протичане на болестта.
 • Общ анализ на кръвта се взема от пациента в болницата. Това позволява да се определи степента на възпалителния процес в организма.

Лечение на

Въпреки устрашающую картина на заболяването, лекува гидроцефалию все пак е възможно. Призив за помощ и правилно лечение в ранните стадии на заболяването може да осигури благоприятен изход от болестта. При деца ухо в мозъка се пренася и да се лекува по-лесно, отколкото при възрастни.

Основните необходими дейности при отоци са намаляване на броя на циркулира гръбначно-мозъчната течност.

За тази цел се използват такива медикаментозные лекарства:

 • Диуретици – действия, насочени към премахване на излишните течности в организма и за намаляване на отока. С тази цел се използва верошпирон, торсид във вид на таблетки форма, а също и венозно вливане – надделява, манитол.
 • Съдови лекарства подобряват циркуляторную функция на мозъка. Към тях се отнасят винпоцетин, работата.
 • Препарати с калий и магнезий – подобряване на храненето на тъканите на мозъка: аспаркам и панангин.
 • Ноотропные средства – подобряване на когнитивните способности на пациента, като памет. Също така подобряват мозъчното кръвообращение. Глиатиллин, актовегин, пирацетам.
 • Витамини от група В.
 • Антибиотици при инфекциозна причина патология.
READ  Заговор от хемороиди и молитви: лечение

Освен консервативно лечение се използват и операции на мозъка – ликворное байпас. Този метод се прилага в почти всички случаи на вродена хидропс на главния мозък при деца. Положителен ефект настъпва веднага, за детето е по-добре на очите.

Същността на операцията, която държи на неврохирург, се свежда до това, че в желудочки на мозъка, в местата на струпването на излишните ликвора, се добавя шунты – тръби, които допринасят за загуба на течност от камерна. В резултат на устната са освободени и формата, обема и функциите на мозъка са възстановени. За съжаление, усложнения при тази операция също са възможни. Често децата с шунтированием се нуждаят от повторение на подобни операции в рамките на живот.

Друг често използван от лекарите метод, е ендоскопска операция. Тя позволява да се предвидят и да се формират нови изкуствени начини за изтичане на гръбначно-мозъчната течност от кухината на мозъка в резервоара.

Този метод има редица предимства, а именно:

 • нисък риск от усложнения;
 • минималната травматизация на главния мозък;
 • не е необходимо инсталиране на чужди тела тип шунт;
 • възстановяване на изтичането на по-физиологичным за организма начин.

При тежка форма на патология, когато заболяването налага отпечатък върху функциите на организма, като ходене или става пациентите могат да предложат физиотерапевтични методи за помощ. Те включват масаж на занимания по лечебна пластика, които атрофия на мускулите, а също така и басейн. Това са допълнителни средства за помощ на страдащия.

Профилактика

За изключване на вродена водянку в главата, трябва да се контролира бременност на майката от лекар гинеколог. Също така трябва да се опитаме избягване на възможностите да се заразят с инфекциозни и вирусни заболявания. Ако това се случи, трябва незабавно да се потърси помощта на лекар, а не да се занимават самостоятелно – това може да е лошо да се обърнеш за бебето.

Профилактика на хидроцефалия възрастен човек предвижда избягването и своевременно отстраняване на инфекции и вируси, травма на главата-мозъчни травми. Трябва да се опитаме да не се намали защитната функция на организма от вредни навици и нездравословен начин на хранене.

Прогноза

Ако пациентът гидроцефалией получи адекватно лечение навреме, прогнозата може да бъде много благополучным. Вродена хидроцефалия успешно се лекува шунтированием, но въпреки това тези деца са под наблюдение в продължение на целия си живот и се нуждаят от периодично повтаряне на операции с подмяна на шунт.

Ако не се лекува гидроцефалию – това ще доведе до необратими промени в мозъка и деменция.

Хидроцефалия на мозъка – това е достатъчно сложно заболяване на централната нервна система. Много често майките на новородени деца с хидропс изпадат в отчаяние, тъй като в днешно време няма достатъчно информираност на населението относно това заболяване. Но в действителност това мнение е погрешно – заболяването се поддава на лечение. Необходимо при първите симптоми на СДРУЖЕНИЕТО и влошаване на благосъстоянието веднага да се консултирате със специалист.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00124 sec