Хиперхолестеролемия: лечение, диета, причини

Въпреки солидно име, хиперхолестеролемия – не винаги е отделно заболяване, а специфичен медицински термин, обозначаващ наличието в кръвта на големи количества холестерол. Често — поради съпътстващи заболявания.

Специалистите свързват степента на разпространението на проблема с културните и кулинарните традиции в различните региони. Данните на медицинската статистика показват, че в страни, е национална кухня, която е насочена към ястия с ниско съдържание на животински мазнини, такива случаи се срещат много по-рядко.

Хиперхолестеролемия: основни понятия

Причини за развитието на болестта може да се крие в гените. Тази форма на заболяването се класифицира като първична хиперхолестеролемия, или CR (семейна гипохолестеринемия). Да получават от майката, на бащата или и на двамата родители дефектен ген, който отговаря за процесите на синтеза на холестерол, детето може да има болестта. При деца SG почти не се диагностицира, тъй като проблемът става забележимо едва в по-зряла възраст, когато симптомите стават по-видими.

Приета се счита за класификация по Фредриксону, въпреки че спецификата на различни нарушения на петна процеси от нея ще бъде разбрана само от специалист.

Вторичната форма се развива при наличието на определени фактори, които са катализатори на болестта. С изключение на причини и условия, комбинация, която най-вероятно ще доведе и до възникването на проблеми, има и някои фактори на риска.

Според МКБ 10 — обичайна медицинска класификация на болестите – чиста хиперхолестеролемия е с код E78.0, и се отнася до дисфункциям на ендокринната система и обмяната на веществата.

Класификация на болестта се основава на причините за нейното развитие, но специфичните особености на протичането или външни прояви на нейните форми не са:

 • Начална форма до края не е проучен, тъй като няма абсолютно надеждни средства за своите предупреждения. Гомозиготная фамилна хиперхолестеролемия се развива когато патологични гени — и двамата родители. Гетерозиготная наследствена хиперхолестеролемия (когато ген един от родителите) се среща при 90% от пациентите, докато гомозиготная СГ – един случай на милион.
 • Вторична (се развива във връзка с болести и нарушения в обменните процеси);
 • Алиментарная винаги е свързано с начина на живот на определено лице, и се развива по причина на нездравословни хранителни навици.

Когато се проявява хиперхолестеролемия?

В повечето случаи гиперхолестеринемию провокира:

 1. Диабет;
 2. Заболяване на черния дроб;
 3. Хипотиреоидизъм;
 4. Нефротический синдром (НС);
 5. Систематичен прием на някои лекарства.

Рисковите фактори включват:

 • Генетичният (СГ);
 • Артериална хипертония;
 • Наднорменото тегло на тялото, която най-често и се случва от хранителни зависимости и нарушения на процесите на обмен;
 • Пу;
 • Постоянен стрес;
 • Нездравословни навици на хранене, прекомерна употреба на продукти, които допринасят за повишаване на холестерола, като например пържени в свинска мас яйца;
 • Постоянното пиене на алкохол, където не самият алкохол води до отлагане на плаки, тъй като липиди не съдържа, както «закусь», която той изисква.

В случай, когато няколко от посочените по-горе условия съвпадна с тяхното здраве трябва да се отнасят особено внимателно и по възможност премахване на съществуващите проблеми.

Видео: наследствена хиперхолестеролемия

Външни признаци и симптоми

Като специфичен показател, който влиза в действие при използване на лабораторни методи за диагностика (липидограмма), хиперхолестеролемия открива повишен холестерол в кръвта, като общата цифра, която, като цяло, малоинформативен, тъй като тя се състои от липопротеините с висока и ниска плътност и триглицеридите в кръвта. Задача на лабораторната диагностика се разделят на общия холестерол на части и се изчислява, какво въздействие оказват липопротеини с ниска и много ниска плътност върху стените на артериалните съдове.

READ  Сеалекс форте плюс: инструкция за употреба, цена

В някои (далеч напред) случаи на заболяване има външни проявления, по които един специалист може да постави доста точна диагноза. Съществуват специфични признаци, които свидетелстват за вторична или наследствена хиперхолестеролемия:

 1. Липоидная роговичная дъга се счита за доказателство за наличието на СГ, ако възрастта на пациента – до 50 години;
 2. Ксантелазмы – мръсно-жълти възли под горния слой на епитела век, но те могат да бъдат незабележими за нетренираното око;
 3. Ксантомы – холестериновые възли, локализирани над сухожилиями.

Основната маса симптом се появява само като следствие от напредъка на болестта, която постепенно придобива тежък характер и множество съпътстващи заболявания.

Методи за диагностика

Да се постави правилно и надеждно диагноза може вече след изследване на липидния спектър, когато общият холестерол е разделена на фракции (полезни и вредни) с изчисляването на коефициента атерогенности. А за определяне на вида хиперхолестеролемия могат да определяни допълнителни изследвания:

 • Пълен анализ в медицинската история (с оглед на настоящите оплаквания за здравето), е не по-малко важно е да разберете мнението на пациента за причината за проявление на специфични признаци (ксантомы, ксантелазмы);
 • Установяването на наличието на CR (фамилна хиперхолестеролемия) и други, не учтенных по-рано проблеми със здравето;
 • Преглед, който включва аускультацию и измерване на кръвното налягане;
 • Стандартен анализ на кръвта и урината позволява да се изключи вероятността от възпаление;
 • Дълбоки (биохимични) анализ на кръвта, определящ нивото на креатинина, захар и пикочна киселина;
 • Липидограмма, която позволява да се установи наличието на хиперлипидемия (високо ниво на липопротеините);
 • Имунологичен анализ;
 • Допълнителен генетичен анализ на кръвта сред членовете на семейството за идентифициране на генетичния дефект.

Възможните последици и усложнения

Най-неприятната последица хиперхолестеролемия – атеросклероза — отлагането на холестериновых на плаки по стените на кръвоносните съдове, които се натрупват, водят до патологични промени на стената, тя губи еластичност, което се отразява на работата на цялата сърдечно-съдовата система. В крайна сметка, атеросклеротични плаки стават причина за стесняване на съда и неговото запушване, в следствие на която може да се превърне в инфаркт или инсулт.

Хронична усложнения при определени последици на заболяването се дължи на дисфункция на кръвоносната система, в следствие на което се развива исхемия органи или съдове.

Съдова недостатъчност е най-опасно усложнение, и си остър характер се определя от спазъм на съда. Сърдечен удар и разкъсване на малки или на големи съдове – типичните прояви на последиците от и свързани с тях хиперхолестеролемия заболявания.

Ако кръвен тест показва високо съдържание на холестерол (в норма на холестерола в кръвта е по-малко от 5,2 ммол/л или 200 мг/дл), тогава има смисъл да проучи цялата липиден спектър. И когато повишен общ холестерол за сметка на «вредни» фракции (липопротеините с ниска и много ниска плътност), а впоследствие трябва да се преразгледа начина на живот, драстично с промяна на обикновения живот към по-здравословен и полезен.

Видео: какво казват анализи? Холестерол

Особености на храненето при хиперхолестеролемия

Диета при хиперхолестеролемия има за цел да осигури антисклеротическое действие, извежда излишните холестерола от организма с помощта на определен набор от продукти.

Общи правила на хранене, насочени към нормализиране на обмяната на вещества и усвояването на здравословни диетични навици.

Принципи на храненето при хиперхолестеролемия:

 1. Намаляване на количеството на мазнините в ежедневната диета.
 2. Частично или пълно изключване на высокохолестериновых продукти.
 3. Ограничаване на консумацията на всички наситени мастни киселини.
 4. Увеличаване на дела на полиненаситени мастни киселини в ежедневната си диета.
 5. Консумация на големи количества бавен (сложни) въглехидрати и растителни фибри.
 6. Ограничаване на количеството на солта – не повече от 3-4 грама на ден.
 7. Подмяна на животински мазнини с растителни.
READ  Профилактика на хемороиди при мъжете, жените по време на бременност: упражнения в домашни условия, свещи

Хранителни вещества, микроелементи и витамини трябва да бъде основата на диетата за понижаване на холестерола в кръвта. Но този процес е доста дълъг и диетични схеми трябва да се придържат към не един месец. Специалисти по хранене и лекари настояват за различни продукти и ястия за организма може да функционира нормално.

Което изрично изключва?

От какво се оформят диета?

Сред полезните продукти могат отделно да сложите риба, тъй като дори и най-дебелата му разновидности носят само полза, но приемането на рибено масло, трябва да се започне само след консултация от лекар.

Месо за готвене по-добре да изберете постно, в противен случай с парче режат мастна слой. Филе и се считат за най-подходящи части за здравословни храни. Колбаси, кренвирши и подобни продукти, трябва да бъдат напълно изключени от менюто.

Почти всички млечни продукти не се препоръчва, позволительным е само една малка част от обезмаслено мляко.

Продукти, намалява холестерола в кръвта и, в някои случаи могат да станат причина за появата на наднормено тегло. Типичен пример за това са ядки, които, макар и да се считат за полезни в борбата с холестериновыми табели, все пак е прекалено с високо съдържание на калории. Зеленият чай също така ще помогне за почистване на съдове, но не доведе до увеличаване на телесното тегло.

Не си струва да злоупотребявате горячительными напитки при диета, тъй като дори умерена хиперхолестеролемия (количеството на холестерола в кръвта не повече от 6,5 ммол/л или 300 mg/dl), се изисква спазването на схема на хранителна, което много пречи на алкохол. Смята се, че в деня, количеството алкохол не трябва да надвишава 20 мл. При заболявания на сърцето и кръвоносната система на алкохол струва да се изключи като такива.

Трици и грубо брашно в хранителна схема и напълно заместват брашното от висок клас, и това правило си струва да се ръководят при избора на ситно. Изцяло с аромат на хляб, бисквити и други сладкиши не се препоръчва, тъй като в основата на повечето рецепти — высокохолестериновые продукти.

Зърнени храни и зърнени храни — основен компонент на хранителния режим; лекари и специалисти по хранене признават начин на приготвяне gruels с обезмаслено мляко.

Зеленчукови и плодови киселини, фибри е третият стълб на диетата, тъй като веществото нормализира дейността на стомашно-чревния тракт, съдържа голямо количество микроелементи и спомага за очистването на кръвоносните съдове чрез отделянето на холестерол.

Всички форми и видове на хиперхолестеролемия, изброени по-горе, не са характеристики на диетични схеми. Асортимент от ястия и хранителни стоки набор от лечебни диети са идентична, както и начини на кулинарна обработка на продуктите.

Да се готви най-добре на пара, и също се вари, задушава или пече се всички продукти. При проблеми с теглото лекарите препоръчват да се следи и за гликемичен индекс на храната.

Видео: храни, намалява холестерола

Стандартните методи на лечение

Не са лекарства основите на лечение гипохолестеринемии:

 • Намаляване на телесното тегло;
 • Разпределение на физически натоварвания в зависимост от нивото на притока на кислород (индивидуален подбор на програмата, с оглед на всички съпътстващи заболявания и тяхната степен на выраженности);
 • Нормализиране на хранителния режим, строг контрол на броя на постъпващите вещества в съответствие с обем товари (отказ от тлъсто и пържено, подмяна на мастни протеини, по-малко калорийными, увеличаване на дневна порция плодове и зеленчуци);
 • Отказ от приемане на алкохол (помага за забавяне на комплект маса, обмяна на пикочната киселина се нормализира, вероятността от възникване на странични ефекти при прием на лекарства се намалява);
 • Ограничение на табакокурение (позволява понижаване на риска от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система, повишава концентрацията на вещества антиатерогенной група);
READ  Микроклизма Микролакс за възрастни, деца и новородени: инструкция за употреба, цена, отзиви

Лекарствена терапия

Статините

Тяхната цел е намаляването на холестерола във вътрешността на клетките и забавя неговата синтеза на черния дроб. Освен това, лекарства допринасят за разрушаването на липиди, имат противовъзпалително действие и понижават риска от поражение на здрави райони на кръвоносните съдове. Според статистиката, пациентите, приемащи статини, живеят по-дълго и по-рядко се сблъскват с усложнения на атеросклерозата. Въпреки това, приемът на лекарства трябва да се проведе под строг контрол, тъй като с течение на времето статини може да доведе до увреждане на тъканите на черния дроб и на някои мускулни групи, така че лабораторни изследвания и липидния спектър, и други биохимични показатели по време на лечението се провеждат редовно. Статините не се предписват на пациенти, които имат проблеми с работата на черния дроб (значително отклонение от нормата функционални тестове на черния дроб).

Эзетимиб и подобни на него лекарства

Тази група трябва да пречат на усвояването на холестерола в червата, но има само частичен ефект. Факт е, че само 20% холестерол постъпва с храната, останалото количество се образува в тъканите на черния дроб.

Секвестранты холиевых киселини

Тази група от вещества помага за премахване на холестерола, находяща се в състава на мастните киселини. Странични ефекти от приема се занимават главно на скоростта на протичането на храносмилателните процеси, но могат да бъдат засегнати и вкусовите рецептори.

Фибрати

Действие на лекарства, насочени към понижаване на нивото на триглицеридите, като същевременно се повиши концентрацията на высокоплотных на липопротеините.

Омега-3 полиненаситени мастни киселини

Вещества регулират количеството на триглицеридите в кръвта, както и стимулиране работата на сърцето. Както е известно, омега-3 се съдържа в повечето видове мазна риба, която в случай на липса на проблеми с теглото, може смело да се влиза в диета.

Пречистване на кръвта

При лечение на тежки случаи на хиперхолестеролемия често се появява необходимост за регулирането на състава и свойствата на кръвта, извежда извън организма.

Корекция на структурата на ДНК

В този момент може да се разглежда в перспектива, но за в бъдеще ще се прилага за лечение на наследствени форми на заболяването.

Народни средства за защита

Народната медицина също е готова да предложи помощ и лечение на народни средства за защита, насочени към понижаване на нивото на холестерола в кръвта. Ако от закупения от вас форма на заболяване на този подход може да помогне да се справят, а след това при генна мутация всякакви отвари и тинктури със сигурност не возымеют положително действие. Във всеки случай, прием на народни средства за защита може да се извършва само след съгласуване въпроса с вашия лекар. Примери за подходящи рецепти могат да бъдат намерени в материала за почистване на кръвоносните съдове от холестерол.

Видео: как да задържат холестерола в норма?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00099 sec