Хипертрофия на дясната камера на сърцето: какво е това, симптоми, лечение, диагностика, профилактика на

Какво е хипертрофия на дясната камера на сърцето

Сърдечна мускулна тъкан се състои от кардиомиоцитов — клетки, които при хипертрофия увеличават своя брой, като по този начин увеличава мускулната тъкан на сърцето. Хипертрофия на дясната камера на сърцето (ГПЖ)– това далеч не е заболяване, а значителна патология, при която е настъпила драматична промяна в мускулната маса на един от отделите на сърцето, намираща се от дясната страна и предупреждение за значителен недостиг на определени вещества.

Причини

Причини за хипертрофия на дясната камера на сърцето могат да служат за развитието на други заболявания в сърдечно-съдовата система:

 • стеноза на аортната клапа — сърдечна болест, при която се намалява отвора на една от клапите на сърцето, забавя циркулацията на кръвта в сърдечно съдове. Най-вече често придобит характер и най-често при мъжете. Вродената се среща доста рядко;
 • белодробна хипертония — рядко, но много сериозно заболяване, причината за която е високо кръвно налягане, което води до сериозно натоварване на сърцето и може да доведе до спиране дясната му част;
 • дефект межжелудочковой преграда. Се характеризира с присъствието на дупки в преграда, разделяща десен желудочек от лявата, в резултат на което е нарушена циркулацията на кръвта;
 • тетрада Фалло — често при новородени.

Провокаторами растеж кардиомиоцитов, които могат да доведат до ускоряване на развитието на заболяването са: емфизем, фиброза, пневмокониоз, пневмония, саркоидоз, хроничен бронхит и бронхиална астма.

Причина за патология могат да бъдат заболявания, които не са свързани със заболявания на сърцето и белите дробове. Някои от тях е затлъстяването и вторият фактор — стресово състояние, марков, в невроза. Още един аргумент, способен да събуди развитие на хипертрофия на дясното стомашни заболявания — наднормено физическо натоварване.

Класификация

Има няколко разновидности на протичането на синдрома на ГПЖ, които зависят от съотношението на размери и маса сърдечни органи: умерена, средна и силна. При умерена форма на тези съотношения почти не се различават, при средна — увеличаване на двете части, а тук са показатели остра форма в тези параметри са значително различни.

READ  Емболия: белодробната артерия, мозъчни, околоплодными води, причини и симптоми

Да разгледаме още една класификация по тип на произход:

 • вроден, започва от самото раждане (при деца родени с дефект на сърцето);
 • купен или патологични — населените при сърдечно-съдови и белодробни заболявания, както и от физически переработок.

Симптоми

В патологична форма, хипертрофия на дясната камера на сърцето в начален етап, няма да има съответните симптоми, определящ точно гипертрофию дясната камера на сърцето.

Освен основните симптоми на хипертрофия много си приличат с други сърдечни заболявания и в първия етап не проявяват никакви съществени промени, които се посочи наличието на патология.

Само при значително увеличение на маса камера, човек започва да се чувства болка и дискомфорт в областта на сърцето.

Симптоми и признаци на хипертрофия на дясната желудочке заболявания при деца и възрастни:

 • Дългите, пронизваща болка в дясната половина на гръдния отдел;
 • Симптоми за недостиг на въздух;
 • Нарушение на честотата на работата на сърцето;
 • Чести виене на свят, с възможност за загуба на съзнание;
 • Оток на краката;
 • Чувство на слабост и умора.

Диагностика

При хипертрофия на камера сърце промени са представени не само в мускулните тъкани на сърцето.

През неограничен период от време може да доведе до усложнения на белодробни съдове и артериите, които предизвикват подобни реакции:

 • склероза на аортата — заболяване, присъщи на хората в напреднала възраст;
 • хипертония кръвообращението характеризиращи се с повишаване на кръвното налягане на белодробни съдове;
 • синдром на Эйзенменгера — вродена аномалия на сърцето, с дефект межжелудочковой преграда.

Към днешна дата диагностични способности дават възможност не само да попречи на по-нататъшното развитие на патология, но също така и значително да се опрости борба с болест. Обяви точното потвърждение на диагнозата хипертрофия на дясната камера на сърцето, вероятно след провеждане на кардиологических изследвания, като например электрокардиография и ехокардиография (УЛТРАЗВУК).

Електрокардиограма (ЕКГ на сърцето), като начин за откриване на ГПЖ не са много точни и не може на сто процента да се определи наличието на патология. Тя показва само общи промени в мускулната структура, без никаква конкретност. И точно степента на заболяването не може да се определи, но само за да разкрие присъствието си.

READ  Атеросклерозата на краката: съдове, на артериите, дали да се направи операция, симптоми, диагностика, профилактика на

Ехокардиография в този случай може да даде по-конкретни и точни резултати. ЕКГ може да се уточни не само на наличието на патология, но и да се определят точните размери и промяна на вътрешните прегради на сърцето. Както и точно да посочи и разкрие дефекти на мускулните тъкани. В комбинация с ултразвукова допплерографией, може да разберете посоката и скоростта на циркулация на сърдечните съдове.

Такова цялостно изследване може да попречи на по-нататъшното развитие на патология на най-ранен етап, без да й даде възможност да се развива по-нататък.

Лечение на

Основната задача на терапия хипертрофия на дясната сърдечна камера е възстановяването на естествените размери на повредени участъци на сърцето. В основата на лечението е хирургическа намеса и лекарствена терапия.

Спецификата на задачата за операция се състои в това, да се премахне рассохшиеся съдове и монтаж на изкуствени сърдечни клапи вместо повредени.

Медикаменти за лечение на сърцето, не представлява особено предизвикателство. Неговата задача е премахването на симптомите на патологията чрез предписване на лекарства и фармакологични групи, предоставяне на терапевтична интервенция. Такива са: стабилизатори на кръвното налягане, диуретици (диуретици), административните, сърдечни гликозиди и антикоагуланти.

За поддържане и стабилност на действие, някои от по-горе описаните средства трябва да се консумират през целия живот. За пълноценно възстановяване, страдащи от гипертрофией, предвижда пълен отказ от злоупотреба с алкохол и тютюневи изделия, както и спазването на насрочената диета и хранителен режим.

Болен гипертрофией се препоръчва редовно да посещават здравни заведения за профилактични прегледи на сърдечно-съдовата система.

На първо място това се отнася за пациенти с вродена патология, спортисти, които се занимават с кардиотреннингом, лице переболевшие бронхиальные заболявания, както и тези, които не толкова отдавна се проведе пълен курс на рехабилитация.

READ  Лечение на хемороиди 1-ви етап

MAXCACHE: 0.4MB/0.00101 sec