Хипоксия на миокарда: причини, лечение, форми (умерена — хронична и остра)

Всяка клетка в човешкото тяло извършва огромна работа по изработване на енергия, необходима за неговата жизнена дейност. Може да се каже, че клетките са микроскопични енергийни станции. Но за всяка от тях е необходим някакъв енергиен субстрат. Субстрати за клетки са и глюкоза и протеинови молекули, и мастни киселини, но най-важни са молекули кислород, които в процеса на многобройни химични реакции и дават енергия. Ако на кислород в клетките не е достатъчно, това се нарича гипоксией.

По този начин, остър или дълго съществуващ (хроничен) липсата на кислород се нарича гипоксией. Гипоксическим промени може да бъде предмет на всеки орган на човека, но най-уязвими са жизнено важните органи — мозъка, сърцето, черния дроб и бъбреците. Именно за хипоксия на сърдечния мускул — миокарда и ще бъдат обсъдени по-долу.

Гипоксические процеси в сърдечния мускул могат да се развиват като в продължение на няколко дни, часове или дори минути, и след това се наричат остра гипоксией, или расте бавно, което позволява на организма да се адаптира към условията на недостиг на кислород, и тогава се наричат хронични гипоксией.

Остра хипоксия на миокарда

Възможни причини

Остра хипоксия в сърдечния мускул често е опасно, жизнеугрожающим състояние и без лечение може да доведе до смъртта на пациента. Всички причини остра хипоксия на миокарда могат да бъдат разделени на следните групи:

 • Външни фактори — провокира гипоксию при недостиг на кислород във въздуха на околната среда. Така, при повишено съдържание на въглероден кислород в околния въздух, като по време на пожар, на сърдечния мускул изпитва остър недостиг на кислород.
 • Нарушение на проходимостта на горните дихателни пътища. При аспирация на чуждо тяло, при утоплении, при удушении човек изпитва остър гипоксию, от която страдат всички вътрешни органи, но до смъртта води хипоксия на мозъка и сърдечния мускул. Освен това, тежка (субтотальная или тотална) пневмония води до покачване на дихателна недостатъчност, поради което сърцето изпитва остър гипоксию.
 • Неспособността на хемоглобина (основния превозвач на кислород, съдържащ се в эритроцитах) към негова помощ молекули кислород и/или изключително ниското му съдържание в кръвта. Възниква при отравяне с въглероден окис, отравяния с тежки метали, при масивни кровопотерях или при анемия изключително тежка степен (когато съдържанието на хемоглобина в кръвта е по-малко от 50-60 г/л).
 • Нарушение на коронарното кръвообращение. Коронарните артерии са съдове, които хранят сърдечния мускул артериална кръв, благодарение на което то миокарда получава достатъчно количество кислород и други хранителни вещества. При лица над 40 години се развиват не само на възрастови промени в стената на артериите, но и се случва отлагането на атеросклеротични плаки по вътрешната обвивка на артериите (под интимой). Според развитието на плаки може да се случи частично или пълно припокриване на лумена на съда, че е изпълнен с обеднением притока на кръв в участък от сърдечния мускул, който получава кръв от тази артерия. При пълно перекрытии на лумена на артерия възниква остра хипоксия на миокарда, най-често в долния ляв желудочке. Ако навреме не се възстанови притока на кръв, а в миокарда се развиват необратими процеси — първо, исхемия, а след това некроза. В този контекст трябва да се разбира, че хипоксия и исхемия на миокарда се различават един от друг — гипоксию образно може да се нарече предшественик исхемия, а след това и некроза. Некроза, от своя страна, се характеризира с отмиранием клетки на сърдечния мускул с невъзможността за тяхното възстановяване. Развива се остър инфаркт на миокарда.

Ефекти на хипоксия процеси в сърдечния мускул

Така че, хипоксия води до исхемия, което, от своя страна, води до:

 1. Нарушение на обмяната на веществата, структурата и функцията на кардиомиоцитов,
 2. Нарушена възбудимост на миокарда (тахикардия, мерцательная аритмия, асистолия),
 3. Нарушен сократимость на миокарда (намаляване на силата на сърдечните съкращения, дискинезия или акинезия на миокарда),
 4. Една преходна исхемия на миокарда предизвиква пристъп на стенокардия,
 5. Трайна исхемия причинява некроза кардиомиоцитов (инфаркт на миокарда).

Клинични прояви

Признаци на остра хипоксия на миокарда се различават в зависимост от причината, доведе до това състояние. Така, при отравяния, удушении, утоплении първите признаци е загуба на съзнание, а при отсъствието или несвоевременном оказването на първа помощ идва клинична смърт от спиране на сърдечна дейност и дишане. С други думи, в условията на остра хипоксия в подобни ситуации по-нататъшната сърдечна дейност, е невъзможна.

READ  Трансаминаза в кръвта: норма, при жени на възраст, съдържание, AST и ALT се анализира, как да се подготвите

В противен случай се проявява с остра хипоксия на миокарда, дължаща се на закупоркой на лумена на коронарните артерии, вследствие на отлагания плаки или образуване на тромба на повърхността на тази плака. Дори ако лумена на съда не е напълно блокиран, всеки спазъм на коронарна артерия, причинени от тютюнопушенето, повишаване на кръвното налягане, повишаване на нивото на адреналин в кръвта, поради стрес или физическо натоварване — всичко това може да доведе до това, че спазъм на съда в мястото на отлагания плаки ще доведе до пристъп най-силната болка в областта на сърцето. Разбира се, често се срещат и безболевые формата на инфаркт на миокарда, но по-често, все още остър инфаркт на манифестирует интензивна пареща или давящей болка зад гръдната кост, в ляво на гръдния кош, под шпатула с иррадиацией в лявата си ръка. Тази болка не минава след прием на нитроглицерина под езика и се нуждае от незабавно търсене на медицинска помощ.

Като разкрие пикантни гипоксию на сърдечния мускул?

В случай, когато хипоксия причинена от първите три групи причини, няма нужда да мисля за хипоксия на миокарда, в края на краищата, става дума за това, за да спаси живота на пациента — да го извадя от горяща сграда, за да спаси заобиколено, спиране на кървене, възможно най-скоро да извърши кръвопреливане кровезамещающих разтвори или да започнете реанимационные дейности. Това е на преден план излизат вече последици, причинени гипоксией на всички органи и тъкани, преди всичко, за мозъка и сърцето.

А тук, в случай на така наречената «коронарогенной» хипоксия на миокарда на лявата камера, тоест, предизвикани от стенозом на коронарните артерии, правилното оказване на помощ зависи от навременна диагноза. Основните методи на изследване в този случай е ЕКГ и ЕХОГРАФИЯ на сърцето (ехо-кардиоскопия). Критерии остра хипоксия на кардиограмме е наличието на исхемични промени в стената на лявата камера, а именно — отрицателни или двуфазните на зъбите Тона, а също така за повдигане или депресия на ST сегмент. Най-опасен знак за остра хипоксия е наличието на болестно (дълбока и уширенного) клипса Р. Появата на този зъб е доказателство за това, че хипоксия на миокарда на лявата камера доведе до развитие на остра трансмурального (широка) инфаркт на миокарда.

На УЛТРАЗВУК на сърцето и може да показват признаци на хипоксия, може да провокира ишемию на миокарда. Според резултатите от ЕХОГРАФИЯ в този случай ще бъдат разкрити зона локални нарушения на сократимости (гипокинезия или акинезия).

Как за лечение на остра гипоксию на миокарда?

Правилното лечение хипоксия промени в миокарда се определя от състоянието, послужившем причина за недостиг на кислород в сърдечния мускул.

При хипоксия, причинени от нарушение на проходимостта на дихателните пътища или патологическими промени в кръвта лечебната тактика се определя от отстраняване на причините за предотвратяване на по-нататъшното прогресиране на необратими промени в миокарда. След като на пациента се извади от огъня, от водата или освободени дихателните пътища, както и след спиране на кървене се извършва спешна хоспитализация в реанимационное клон. Там се извършва наблюдение на пациента, се извършва апаратна изкуствена вентилация на белите дробове с подаване на кислород с цел профилактика постгипоксических промени в мозъка и в други жизнено важни органи. По показания (при кровопотере или отравяне) се провежда дезинтоксикационная терапия чрез интравенозно приложение плазмозамещающих разтвори, а също от преливане на кръв.

READ  Свещи от хемороиди с красавкой: инструкция, мнения

При остра хипоксия, което довежда до развитието на инфаркт на миокарда, лечението се извършва в условията на кардиореанимационного клон. Извършва тромболизис (разтваряне на тромба в коронарните артерии с помощта на стрептокиназы или други подобни ензими), въвеждането на гепарина с цел предотвратяване на повишено съсирва. В случай, че позволява на квалифицирани и инструментално оборудване на болници, на пациента се извършва коронароангиография (КАГ) с последващо стентированием на коронарните артерии, или CABG (аорто-коронарна байпас хирургия).

Хронична хипоксия на миокарда

Хронични гипоксические промени в сърдечния мускул могат да протече дълго време, в продължение на много месеци и години, причиняват само незначителни симптоми и често може да бъде трудно диагностицирани с помощта на стандартните методи на изследване.

Какво може да предизвика гипоксические промяна на сърцето?

Основни фактори, способни да доведат до хронично недостиг на кислород в сърдечния мускул и до умерена хипоксия на миокарда, може да се комбинират в една и съща група, че и при тежка хипоксия:

 • Външни фактори започват да действат при продължително намиране на човек в неблагоприятни условия — само за работа в цеховете и мини, често потапяне водолази на по-голяма дълбочина, чести и продължителни изкачване на голяма височина (условия на висока надморска височина). Поради факта, че въздухът във външната среда съдържа по-малко количество кислород, човек постепенно развива се кислороден глад на сърдечния мускул.
 • Заболявания на бронхо-белодробната система — бронхиална астма с чести пристъпи на бронхоспазма, бронхиектазии, муковисцидоза, хронични бронхити, особено причинени от излагане на професионални вредностей (прах бронхит). Посочените заболявания водят до нарушаване на дихателната функция, което при продължително течение предизвиква смесени сърдечно-легочную недостатъчност («легочное» на сърцето).
 • Хронична анемия с ниско съдържание на хемоглобина в кръвта, при която гипоксию изпитва не само сърдечния мускул, но и на останалите органи и тъкани.
 • Исхемична болест на сърцето, причинени от атеросклеротическим увреждания на коронарните артерии.
 • Смесени фактори.

Има ли специфични симптоми на хронична хипоксия?

Клиничните признаци на хроничен кислороден глад, не са строго специфични. Но лекар, обърнете внимание на следните симптоми, може да се предположи, че в сърдечния мускул нарушени биохимични процеси. Към тях се отнасят:

 1. Изразена умора, неспособност за продължителна физическа активност,
 2. Принудително прекратяване на активна умствена или физическа работа, поради бързото изтощение,
 3. Появата на пристъпи на задух, провокирани от физическо натоварване,
 4. Усещане за прекъсване в работата на сърцето, които могат да бъдат причинени от предсердной или камерна экстрасистолией, тахикардией, мерцательной аритмия,
 5. Виене на свят, припадъци, вследствие на намалените сократимости и сърдечния дебит, в резултат на което намалява притока на кръв към вашия централен мозъка,
 6. Постоянна сънливост.

Диагностика на хипоксия на миокарда

Състави представа за това, което пациентът изпитва хронична гипоксию на миокарда могат да бъдат само в случай на цялостно проучване на пациента. От тях обикновено се използват като:

 • Пульсоксиметрия. Това е изследване на процентното съдържание на кислород в кръвта с помощта на специален портативен апарат, надеваемого на показалеца или на безименния пръст на пациента. Нормално съдържание на кислород в кръвта (сатурация) е не по-малко от 95%. В случай на намаляване на карбонизация трябва да дообследовать на пациента си и да разкрие причината.
 • ЕКГ е рутина метод за изследване на пациенти с каквито и да било оплаквания или без такива. На кардиограмме при пациенти с тези оплаквания могат да бъдат открити епизоди тахикардия или синусова тахиаритмии, промяна на формата на зъба Р (при патология на бронхо-белодробната система), признаци на исхемия на миокарда. Тези электрокардиографические промени косвено може да бъде признак за хипоксия на миокарда, тъй като на ясни критерии, не съществува.

 • ЕХОГРАФИЯ на сърцето може да се идентифицира зони за намаляване на сократимости, както и оценка на фракция на изтласкване и ударен обем, свидетелстващи за това, дали има достатъчно кръв хвърля наляво желудочек в аортата.
 • Клиничен анализ на кръвта за определяне на нивото на хемоглобина и по-нататъшната лаборатория за диагностика с цел изключения анемий.
 • Радиография на белия дроб и оценка на функциите на външния въздух (ФВД) при съмнение за заболявания на бронхо-белодробната система.

Само внимателно разглеждане на жалби и резултатите от изследването на пациента, както и да се анализират възможните причинни фактори, лекарят може да състави представа за това, което предизвика гипоксию на миокарда при конкретен пациент, и кои стъпки в лечението трябва да се предприеме.

Лечение на хипоксия на миокарда

Основният фокус на терапията хипоксия промени в сърцето освен премахване на основната причина, е употребата на лекарства, притежаващи антиоксидантни и антигипоксантными свойства. Механизмът на действие на тази група лекарства се крие във влиянието на биохимичните процеси на окисление на ниво вътреклетъчни структури, както и потискане или засилване на дейността на някои ензими (например, супероксид дисмутаза), които участват в реакциите на окисление. Освен това, антигипоксанты имат положителен ефект върху клетъчните мембрани, увеличава оборота, в резултат на което се подобряват процесите на приходи молекули кислород в клетката.

Най-често се предписват следните лекарства:

 1. Мексидол. Механизъм на действие се състои в ингибировании процеси пероксидация на окисление на липидите (ПОЛ), което намалява съдържанието в количества вредни храни данни реакции. Лекарството не се назначава само при хронична, но и при остра форми на хипоксия на миокарда, включително като се започне от първите дни на остър инфаркт или инсулт. Мексидол се инжектира в продължение на първите две седмици интравенозно или интрамускулно в доза, не повече от 1200 мг на ден.
 2. Актовегин. Лекарството е суха депротеинизированным гемодериватом кръвта на телета. Механизъм на действие се състои в участие във вътреклетъчни реакции, в резултат на което се подобрява потребление и рециклиране на клетките с кислород, което е особено важно в условия на исхемия. Назначен на 5-10-дневен курс под формата на интравенозни инжекции или инфузия (една ампула съдържа 40мг/мл), с последващо преминаване на таблетки лекарства в продължение на 2-4 седмици (в една таблетка съдържа 200 мг активно вещество).
 3. Милдронат, механизъм на действие, с което е подобно на предишните медикаменти, съдържа структурен аналог на вещество, което присъства в норма вътре в клетките — мельдония дигидрат. Показан при остри инфарктах и при хронична хипоксия интравенозно в продължение на 5-10 дни (500 мг/5 мл в ампуле), а след това в капсули курс 4-6 седмици (500 мг в капсула).
 4. Предуктал оказва влияние върху транспорта основен енергиен субстрат в клетките на сърдечния мускул — АТФ. Лекарството се назначава само във вид на таблетки с форма на дълъг срок (не по-малко от 1-2 месеца) за лечение на хронична хипоксия на миокарда. Предлага се под формата на таблетки за 35 мг и капсули с модифицирано освобождаване по 80 мг в капсула.

Въпросът за назначаването на един или друг наркотик се решава само лекар след преглед и внимателно изследване на пациента.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00099 sec