Хипотония, артериална хипотония: причини, лечение, симптоми

Хипотония (хипотония) — това е нарушение на кръвното налягане в съдовете. Артериална хипотония – това, съответно, в нарушение на налягането в артериите. Налягане зависи от сърдечната честота. Представката «хипо-» говори за недостатъчност натиск, това е кръвта в артериите се изпомпва не така интензивно, както трябва. За хипотония може да се говори, ако налягането на 20% по-ниски от обичайното. Норма се счита за 120/80, а при изпълнението на по-ниско от 90/60, трябва да помислите за наличие на хипотония.

Симптоми на хипотония

Кръвно налягане – стойността измерена, може да се определи с помощта на тонометра. Ако уредът показва стойности от 90 мм живачен стълб на систолното (така наречените най-високо) и 60 мм живачен стълб на диастолното (долната) на налягането или по-ниска, то това състояние може да се нарече артериална гипотензией или намалено налягане.

Освен показанията на тонометра има следните симптоми на хипотония:

 • Обща слабост, летаргия, сънливост;
 • Повишено изпотяване и нарушения на терморегуляции (студени крайници);
 • Ускорен пулс;
 • Нарушения на съня;
 • Раздразнителност, емоционална нестабилност;
 • Метеочувствительность;

 • Главоболие (предимно, убито на предна и времето области) и виене на свят;
 • Недостиг на въздух.

Артериална хипотония много често се проявява обмороками, особено в запушен помещения. Като цяло, може да се каже, че хората с ниско налягане негативно реагира на най-малките промени на външната среда – чрез промяна на температурата на въздуха, влажност на въздуха, в духоту, както и на различни емоционални дразнители.

Сами по себе си изброените признаци не са симптоми, точно потвърждаващи наличието на хипотония. Изолирани случаи на слабост или виене на свят не говорят за ниско налягане. Но ако симптомите са няколко и те са постоянни, това трябва да се обърнем към лекар.

Видове артериална хипотония

Хипотония е първична или вторична. Начална възниква като самостоятелно заболяване. Най-често причина е ниската активност на вегетативната нервна система или психо-емоционалното напрежение. В противен случай тя се нарича идиопатична.

Много по-често се среща хипотония вторична – което настъпва в резултат на други заболявания. Хипотония може да придружава от следните заболявания:

 1. Ендокринни смущения, включително захарен диабет, а най-често – нарушение на работата на надбъбречната жлеза;
 2. Травми на вътрешните органи и най – вече на главния мозък;
 3. Остеохондроза на гръбначния стълб;
 4. Сърдечна недостатъчност;
 5. Цироза на черния дроб;
 6. Хепатит;
 7. Язвена болест;
 8. Други.

Лечение на средно ниско налягане няма смисъл без лечение на основното заболяване, спасение от който ще доведе и до нормализиране на кръвното налягане.

Хипотония може да бъде:

 • Остра;
 • Хронична;

Остра хипотония възниква при най-тежките диагнозах и се характеризира с рязък спад на налягането. Хипотония като съответното състояние е характерно за инфаркт, тромбоэмболии, аритмии и нарушения на сърдечната дейност, тежка алергична реакция или голям кръвно загуба.

Хронична гипотонию още се нарича физиологична. Тя се среща сред спортистите, но също така може да бъде и при хората, за които ниско кръвно налягане е вариант на нормата и не причинява негативни симптоми. Ниско кръвно налягане е характерно и за хора, постоянно живеещи в неблагоприятни условия, например, жителите на Крайния Север или на тропиците. Ако ниско кръвно налягане притеснява, е тази хронична хипотония е патологична и се нуждае от корекция и лечение.

READ  За пола на бебето по обновяването на кръвта: изчисления таблица, методи, начини, онлайн

Ортостатическая хипотония

Много често ортостатическая хипотония – рязко понижаване на кръвното налягане при промяна положението на тялото. Това е доста често срещано състояние при подрастващите, когато все по-голям организъм изисква по-интензивна работа на кръвоносните съдове. При нарастващите или сте в изправено положение в продължение на дълго време, кръвта може да дойде до вашия централен мозък в недостатъчно количество. В резултат на това налягане пада, появява виене на свят, очите потъмняват, може да се случи загуба на съзнание. Това състояние се нарича ортостатический колапс. Ако няколко минути след срив се наблюдава ниско кръвно налягане, както и признаци на хипотония не изчезват, тогава може да се говори за ортостатической хипотония.

Причини за ортостатической хипотония може да бъде дехидратация, прием на някои лекарствени средства (лекарства срещу хипертония, антидепресанти), заболявания (атеросклероза, анемия, диабет и др).

Причините за ниска налягане

Както беше казано, предизвика гипотонию могат и други заболявания. Причини за хипотония – това е и прием на лекарства, включително и средства, с които да се лекува хипертония.

Причиняват гипотонию следните фактори:

 1. Намаляване на обема на кръвта в резултат на дехидратация или кръвно загуба;
 2. Сърдечна недостатъчност, нарушаване на работата на сърцето;
 3. Лош тонуса на кръвоносните съдове;
 4. Липса на витамини;
 5. Невроза и депресия;
 6. Липса на сън;
 7. Външно въздействие: лоши метеорологични условия, например висока влажност на въздуха.

Основната причина може да се счита за понижен тонус на кръвоносните съдове. При гипотоников съдове (артерии) са намалени достатъчно бързо, в резултат на което кръвта се изпомпва по-бавно, отколкото е необходимо за нормалното функциониране на организма.

Причина за хипотония може да бъде и вродена предразположеност.

Колкото по-опасно от хипотония?

Страхът трябва да не самата хипотония, както и причините за ниско налягане. Трябва да разкрие истинските причини за това състояние и да се обръща на тях внимание, за да се предотврати развитието на сериозни заболявания на сърдечно-съдовата и нервната системи.

Ниско налягане и бременност

Опасността е ниско налягане по време на бременност. Ако бъдещата майка хипотония, плодът изпитва кислороден глад в резултат на слаба доставка на кислород от плацентата, което може да доведе до нарушения в развитието му. Бременните жени с ниско налягане по-често и по-трудно изпитват токсикоз и – в по-късните срокове – гестоз.

Коварность хипотония бременни се състои в това, че му е трудно да се забележат. Отпадналост и умора, както и други съпътстващи симптоми на хипотония смятат някои отклонение от нормалното протичане на бременността, но не гипотензией. В такива случаи е много важно внимание на лекаря, водещ бременност.

Сърдечни прояви

Ниско налягане и висок пулс може да доведе до сериозни проблеми в работата на сърдечно-съдовата система и възможна аритмия. Висок пулс означава интензивна работа на сърцето, което бързо прокачивает-голям обем на кръвта, както и съдове с намален тонус и не могат да осигурят бързото популяризиране на кръвта. Възниква сериозно натоварване на сърцето.

READ  Венозен застой на кръвта: в главата, краката, малък таз, белите дробове, причини, симптоми, лечение

Нисък пулс при нормално налягане често се бърка с гипотонией. Нисък пулс, който се слива с патологична гипотензией, е симптом на други заболявания е много по-сериозни – например, исхемична болест на сърцето.

Особено внимание изисква ниско долу налягане, което е признак на ниска еластичност на кръвоносните съдове и води до застой на кръвта. За да се бори с това, сърцето започва да работи интензивно, а, следователно, се повишава отгоре – систолично – налягане. Разликата между стойностите на горната и долната налягане се нарича пульсовым налягане и не трябва да надвишава 40 мм живачен стълб. Всяко отклонение от тази разлика води до увреждане на сърдечно-съдовата система.

 

Плюсове на болестно състояние

Артериална хипотония-често е физиологичен състояние на организма и има опасност не представлява. Напротив, лесно е да се каже, отколкото да не е опасно хипотония. Гипотоникам не се страхува най-коварна болест на съвремието, създаващ на инфаркти и инсулти, – хипертония. При хипотония кръвоносните съдове по-дълго остават чисти и не им е страшно атеросклероза. Според статистиката, хората с хронични гипотонией живеят значително по-дълго хипертоници.

Лечение на ниско налягане

В повечето случаи медикаменти за лечение на хипотония не се изисква. Най-честите причини за ниско налягане – грешен начин на живот и стрес. Физиологични гипотонию лечение не си струва, но за нея трябва да се помни, за да не се допуска покачване на налягането. Ако загрижени един симптом хипотония, например, сънливост, след това, преди всичко, струва си да установят режим на деня. Това е достатъчно, за да се справят с неприятна ситуация. Може да призове за борба с гипотонией народната медицина.

Ако гипотонию предизвикват неврологични нарушения или пороци в сърдечно-съдовата система, след това лечението трябва да се предпише от лекар. Ако човек гледа себе си симптомите на ниска налягане в продължение на дълго време, трябва да винаги да се консултирате с кардиологу и на невролог, че е прекарал преглед и назначи необходимите хапчета, а също и да даде препоръки за промени в начина на живот.

Хипотония и народна медицина

Лечение на народни средства за защита при хипотония много ефективно. Знае много растителни лекарства, които повишават тонуса на кръвоносните съдове и по този начин подобряват здравето гипотоников. Към тези растения се отнасят:

 • Жен-шен;
 • Ехинацея;
 • Лимонова трева китайски;
 • Элеутерококк;

 • Rhodiola rosea.

Приемат определени растителни препарати стои при липса на противопоказания по обичайните схеми, посочени на опаковката.

Смята се, че от малка мощност налягане спасява прясно сварено кафе. Наистина, бодрящее действието на кофеина е доказано. Но, първо, много се съдържа в зеления чай, и второ, към кофеина достатъчно бързо възниква пристрастяване, поради това, лечебният ефект ще изчезне.

При общия спад на тонуса и на така наречената хандре лек антидепресант ефект, достатъчен за лечение на хипотония, може да има жълт кантарион.

Начин на живот при хипотония

Хипотония, ако тя не причинена от органични нарушения, перфектно може да се регулира правилният начин на живот. За да се за лечение на хипотония не изминаха лекарства, трябва да:

 1. Да се спазва режим на ден;
 2. Сън (обикновено гипотоникам е необходимо по-голямо количество сън, отколкото на хората с нормално налягане);
 3. Правилното хранене, осигуряване на себе си всички витамини и минерали, а ако това е невъзможно при обичайното хранене, си струва да приемат витаминни комплекси;
 4. Пийте достатъчно вода;
 5. Все повече идват на въздуха, е препоръчително всеки ден правят разходка не по-малко от половин час;
 6. Спорт – дори и минимално физическо натоварване прави чудеса, това не трябва да е професионален спорт, разбира се, достатъчно сутрешна гимнастика, активни игри с деца;
 7. Вземат водни процедури – обливаться хладка вода, да плувате, закаливаться;
 8. Посещение баня или сауна, които действат благотворно на тонуса на кръвоносните съдове;
 9. Запази добро настроение и не се тревожи пустякам.
READ  Определяне на кръвна група цоликлонами: резус-фактор, маса, оценка на резултатите

Това са основните насоки, които трябва да се съобразят с всички хора, с различни нива на натиск, обаче за гипотоников такава профилактика може напълно да замени лечение.

Правилното хранене

Много е важно при ниско налягане да се хранят правилно. В диетата трябва да се включват храни, богати на витамини от група V. за Продукти, които повишават налягането, – това е мая продукти (хлебни изделия, квас), мляко, картофи, моркови, орехи, мед. Нормализира налягането цвекло и сок от цвекло, който препоръчват да вземат курсове, ако няма проблеми със стомашно-чревния тракт.

Бързо повишаване на ниско налягане може да се пиене на чаша кафе с шоколад, но ще проработи този метод, само ако се прилага рядко, а не носи периодичен характер.

Хората с ниско налягане, ако ги сравните с гипертониками, нещо нечувано щастлив, защото не им трябва критично да се ограничавате в сол и подправки. Солта задържа вода, което означава, увеличава обема на кръвта, което има благотворно влияние върху кръвно налягане. Подправки също подобряват здравето гипотоников, защото те «взбадривают» тялото, карат всички вътрешни органи работят по-добре, повишават тонуса на кръвоносните съдове, което също води до нормализиране на кръвното налягане.

Внимание! прекомерната употреба на сол все още може да навреди на други органи, така че се злоупотребява тя все пак не си струва.

***

Така че, обобщава консолидиран по-горе. Артериална хипотония – състояние, характеризиращо се с ниско кръвно налягане в артериите. Тя може да бъде първична, т.е. произтичащото от себе си, и вторичен – като резултат на други диагнози.

Причините за артериална хипотония обикновено са или нарушения в работата на сърдечно-съдовата и нервна система, или психоэмоциональные натоварване. В първия случай трябва да се приспособи органични лезии медикаменти, се обърна за съвет към кардиологу или невролог. Във втория случай можете да направите корекция на начина на живот и средства на народната медицина.

Видео: хипотония в програма «Философия на здравето»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00096 sec