Hirudotherapy (лечение с пиявици): ползи и на вредите, показания и противопоказания

Hirudotherapy има доста дълга история. Пускане на кръв около две хилядолетия е бил най-ефективният метод за лечение на много заболявания, сред които централно място заемат болести, причинени от сърдечна и съдова патология. С освобождаването на определено количество от кръвта на пациента, можеше купировать удар и по този начин да помогне на човек. Обаче пункция или нарязани на виена в онези далечни времена е изглеждал като истинска хирургическа операция, която изпълнява е по силите само на квалифициран специалист. Прилагането на пиявици се оказа по-лесно и по достатъчно достъпен начин за лечение на болести (и не само сърдечни) чрез извличане на «излишна» или «лош», както се е смятало в средновековието, кръв.

Неприязън към «экзотике», на която за някои е пиявица, което кара много от пациентите напълно отхвърли гирудотерапию, докато други, напротив, много ви обичат.

Малко история

Наричайки пиявку тази жива аптека, много учени, лекари, като по този начин признава неговите уникални лечебни свойства. Репутацията на този ужасен на вид червеобразного на животното, формирани в продължение на много векове. Учените, старателно изучаване на път пиявица, като терапевтични средства, твърдят, че прилагането на «гъвкави игли» или «на живо спринцовка» за кръвопускане, като по-късно е обявен пиявица, започнало в Древна Индия и е едно от направленията на Аюрведа.

Пиявку бях на «бащата на медицината» Хипократ, римският лекар Гален, да я прилагат на великия учен Авицена (Ибн-Sina), нейната слюнка лекуват всички болести на най-добрите врачеватели древността и по този начин, тя незабелязано, но безопасно достигна до епохата на Възраждането. Най-широко разпространение гирудотерапии се пада на 17-18 век, пиявку поставят при мигрена, туберкулоза, belyah,, епилепсия. Като цяло, са най-различни и много отдалечени един от друг патологични състояния.

До края на 18 и началото на 19 век представи за много неща започват да се променят и пиявица за известно време да забравим. В Русия въвеждането на гирудотерапии в лечебната практика активно ангажирани известният лекар М. Аз. Мудров.

В средата на 19 век пиявица постепенно остава на заден план и започва да се счита за следваща стъпка в медицината, въпреки че пускане на кръв, все още води сред други медицински дейности, но се прилага вече в няколко други цели и други методи. Междувременно, известен хирург Н. I. Пирогов, след като техните собствени убеждения в този смисъл, продължава да използвате тези червеи за спиране на кръвоизливи, при фрактури, тумори и други хирургични заболявания. Особено, пиявица се оказа полезна по време на Кримската война, страна на която (и главен хирург на Севастопол) е Н. I. Пайове.

Въпреки това, забрава продължи дълго и в края на 19 век изучаването на това животно работихме сериозно. От екстракт от пиявица е била отпусната вещество, препятствующее евентуално закриване на кръвта (антикоагулант), а от слюнката е получена ензим (гирудин), благодарение на което пиявица оказва лечебно действие. Това беше през 1884 година. И така се появи медицинската пиявица (Hirudo medicinalis), която се различава по своите качества от различни видове червеобразных животни, живеещи във водни обекти. В същото време започва производството на фармацевтични средства на базата на гирудина.

Чак до 70-те години на миналия век в амбулаториях и на ФАПах можеше да се види бутилки с копошащимися черно-кафяви червеи, въпреки че заложи на вече по-рядко. Hirudotherapy остава приоритет в селските райони, където не се получи напреднала за онези времена технология, или, напротив, в по-големи научни центрове, в които са работили видни учени, не поменявшие своите възгледи на гирудотерапию (терапевт Г. А. Захарьин, специалист по очни болести В. П. Филатов). Научно формирането бделлотерапии наистина започна във втората половина на 20 век.

Връщане медицинска пиявица

Ново раждане гирудотерапии попада в тежки за Русия и бившите съветски републики времена — «храбро 90-те». Промишленост, включително, на фармацевтичната в упадък, а трябва да се лекуват. Ето и вспомнились фолк и нетрадиционни методи на лечение. За да даде нов живот гирудотерапии, особено активни и информирани в това отношение хората започнаха да се създават специални «ферма» за отглеждане на уникални животни. С течение на времето тези малки «ферма» ескалира в големи сертифицирани биофабрики, доставящи живи антикоагуланти, цели региони, което позволява на купи сега пиявку в аптека на хората, хубаво разбирающимся на този метод на лечение и способен да се справи с лечебна кровососом.

Междувременно бързото развитие на гирудотерапии през 90-те години на миналия век се дължи не само на спада на икономиката и появата на тази почва различни ферми на всички ивици. До това време е натрупан значителен опит и в областта на медицината. Бяха проучени въпроси влияние на много получени синтетичен път лекарства в организма на човека при продължителна употреба. Оказа се, че:

 • Много често срещан антикоагулант, хепарин друг път дава усложнения некроза подкожната мазнина;
 • Антибиотиците водят до развитие на кандидамикозов;
 • Хормонални лекарства имат много противопоказания, сред които е определен тромбоза.

Дума, различни лекарствени средства, получени по химичен начин, дават своите странични ефекти: алергични реакции, нарушение на жизнените функции на отделните органи и цели системи, понякога доста тежки, така че учените все повече са склони към неконвенционални методи за лечение (където е възможно), един от които (и най-добрите), призната от hirudotherapy.

Hirudotherapy в момента се използва много широко, защото пиявици отново получили правото да участват в лечебния процес наравно с традиционните методи на лечение.

Свойства на слюнката, в която е намерено голямо количество биологично активни вещества (БАВ), може да се използва самостоятелно или допълват други дейности, на първо място, като антикоагуланти, за лечение на сърдечно-съдовата патология.

В тайна на слюнчените жлези пиявици, освен гирудина, щяха да противосвертывающим действие, съдържа много важен ензим – хиалуронидаза, растворяющий хиалуронова киселина, която, от своя страна, се натрупва около огнището на възпаление, защита от него. След ремисия процес, хиалуронова киселина «цементирует» съединителната тъкан, създаване на преградни стени, което усложнява лимфо — и кръвообращението, а също така намалява функционални способности на тъкани и органи. Хиалуронидаза разхлабва тези джъмпери, освобождавайки пътя на движение на кръв и лимфа, което подобрява храненето на тъканите и възстановява функцията на органите, следователно, тя може да се използва за излагане на спаечные процеси. Като има предвид свойство на хиалуронидаза, гинеколози често чрез прилагане на гирудотерапию, достигат до положителни резултати при лечение на безплодие, причината за което са станали образувани сраствания в маточните тръби.

READ  Внутриутробное преливане на кръв на плода: резус-конфликт, детето, показания опасност

Освен гирудина и хиалуронидаза, в състава на секреция на слюнчените жлези са включени други съединения на протеини, липиди, въглехидрати, притежаващи висока биологична активност (гистаминоподобное вещество простагландин, простациклины, инхибитор на адхезия на тромбоцитите, инхибитор на фактор за активиране на тромбоцитите… и още много различни БАВ). Трябва да се отбележи, че все още не всички компоненти за избиране на лекарствени пиявица тайна открити и проучени, т.е. не за научни изследвания в изучаването на свойствата на този малък хищник на учените остава голяма сфера на дейност.

Тайната е в тайна

Медицинска пиявица хубаво се фокусира върху човешката кожа, тя сама е в състояние да намери зона, натоварена с функциите на определени органи, но истинските професионалисти, занимаващи се с натуротерапией, не се оставяйте на тези «свобода». Нейното поведение регулира специалист, опитен разположението на активните точки — той сам усаживает червей директно на мястото на «работа». Пиявица, присосавшись към насрочената точка, отнема малко кръв (около 10 мл, но особено лаком може да суче и на 15 мл) и се въвежда в раната на биологично активни вещества (БАВ), съдържащи се в слюнката, които действат и на място, и с тока на кръвта са разпръснати към органите, които имат нужда от помощ.

Трябва да се отбележи, че БАВ действа не само в зоните на поражение, те оказват влияние върху организма като цяло:

 1. Ускоряват движението на кръвта по кръвоносните съдове и по протежение на лимфните възли;
 2. Намаляват вискозитета на кръвта (гирудин повишава плавността на кръвта);
 3. Забавят СОЭ;
 4. Предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и помагат да се разтвори доклада сгусткам;
 5. Подобрява микроциркулацията;
 6. Допринасят за насищане на кръвта с кислород;
 7. Нормализира процесите на обмен;
 8. Подобряване на храненето на тъканите;
 9. Оказват противовъзпалително и обезболяващо действие;
 10. Спират спазъм на мозъчните, коронарните и други съдове;
 11. Артериалното налягане;
 12. Спомагат за изчезване на отока, резорбция инфилтрати;
 13. Повишават съпротивителните сили на организма към неблагоприятни фактори, включително и инфекции, подобряват апетита и съня.

Очевидно е, че действието на тайна, идваща лекарствени пиявица върху тялото многостранно и разнообразно. До заболявания, които са лекувани от тези хищници, и към противопоказаниям ще се върнем, но трябва да се отбележи, че с въвеждането на везните в полза и вреда от лечение с пиявици, ползата, без съмнение, може да преодолее това първоначално. Раната, направена от тези животни, никога не нагнаивается дори при нападение на див вид пиявици при къпане в мръсни водни басейни (бактерициден ефект секреция), с изключение на това, че водата, в която се отглеждат животни, тя започва да придобива бактериостатические свойства.

Обаче преди да се пристъпи към подробно описание на всички предимства на този вид червей, червеи, трябва да се направи важно съобщение. Въпреки че случаи на заразяване с вируса на гепатитами и ХИВ при провеждане на гирудотерапии, като че ли, не са били регистрирани, но с цел превенция на проблеми и психичното терзаний на пациента (а изведнъж аз от нищо мога да се заразят?) животните след употреба трябва да бъдат унищожени. Това означава, че всеки пациент се лекува своите пиявици, ги, както и спринцовки, по-добре да не се вземат в дълг съсед, след като той вече е направил инжекция. И още един момент (той се интересува много), защо пиявици за всеки пациент трябва да им се: не искам дори да мисля за това, че човек, използван за борба с хемороиди, отново ще се прилага за лечение на стоматит. Пациентът трябва да бъде сигурен в това, че е хищник за първи път се опитва човешката кръв и тази кръв – собствената си.

Къде да гледам пиявици?

Няма сигурност, че ни успя да убеди читателя да се лекуват само при натуротерапевта (гирудотерапевта) и, със сигурност, ще има хора, които изучават гирудотерапию себе си, готови за решаване на задачи със собствени сили в домашни условия – само трябва да намерите лечебните пиявици. Както вече беше посочено по-горе, лечебни животни «произвеждат» в специални биофабриках, които трябва да спазвате всички правила за отглеждане и съдържанието на висококачествени червеи от този род, което трябва да бъде потвърдено със сертификат. Производителите предлагат своя «продукт» на едро и на дребно на здравни заведения, аптекам, на частни лица.

С избора си на средство за провеждане на гирудотерапии в домашни условия, трябва да се внимава. Малки по размер екземпляри, предлагани на ниски цени (50 рубли и по-малко), може би вчера плува в близко езерце. Това диви пиявица — терапевтичен ефект, те не дават, а парите ще бъдат похарчени.

Ако толкова много искаш, може да се купи пиявица в аптека, обаче, не всички фармацевтични име ги продават. Трябва да «седне на телефон» или да получат информация в Интернет (има я в изобилие). Важното читателя да знаете, че той купува точно висококачествена медицинска пиявку, притежава лечебни свойства.

Ползи и вреди на пиявици и гирудотерапии

Достойнство на хищник

А сега, като обеща, че ще постави на везните в полза и вреда от лечение с пиявици и да се опита да даде по-подробна информация, кои заболявания се лекуват тези малки хищници.

Сегментирани червеи, представени от изгледа (медицинска пиявица) решават много от проблемите при лечението на различни патологични състояния. В негова полза може да доведе списък на действията, които тя прави, присосавшись до кожата на човека:

 • Антикоагулянтное (предотвратява евентуално закриване на кръв);

 • Противотромботическое (предотвратява образуването на кръвни съсиреци);
 • Тромболитическое (разтваря кръвни съсиреци);
 • Хипотензивно;
 • Регенериращо;
 • Противовъзпалително;
 • Иммуностимулирующее;
 • Облекчаване на болката.

Въз основа на това, ще се опитаме да се изброят на обхвата на приложение на медицински пиявици, основната задача на която се състои в лечение на съдовата патология:

 1. Артериална хипертония (по-обичайно за пациента име на болестта – високо кръвно налягане), особено ефективни пиявици при гипертоническом кризе, те са добре артериалното налягане и бързо «предполагат, че ред» в системата на кръвообращението;
 2. Хронични нарушения на мозъчното кръвообращение;
 3. Вертебро-базилярной недостатъчност (ВБН), синдром на позвоночной артерия;
 4. На стенокардия;
 5. Кардиалгий различен произход;
 6. Хронична сърдечна и съдова недостатъчност;
 7. Тромбофилии;
 8. Състояния след прекаран инфаркт на миокарда;
 9. Тромбофлебит;
 10. Атеросклероза на мозъчните и коронарните съдове;
 11. Разширени вени на долните крайници;
 12. Незарастващи язви на фона на разширени вени и хроничен тромбофлебит;
 13. Състояния след трансплантация на сърце, истината е, че в Русия в подобни случаи пиявица не се използва, но в някои страни на Западна Европа (Англия) се включват в броя на задължителните процедури;
 14. Хемороиди, пукнатини задния проход, тромбоза на хемороиди възли.

Гирудотерапию също така се използва при заболявания на:

 • Стомашно-чревния тракт — хронични хепатити, цироза на черния дроб, язва на стомаха и 12 язва на дванадесетопръстника, панкреатит, но тук бих искал да направя едно малко отклонение: много наивно вярват, че бделлотерапия е в състояние да лекува вирусни хепатити В, С и др.). За съжаление, това не е така, затова не трябва да се турят на него твърде големи надежди;
 • Бронхолегочной система (бронхити, бронхиална астма);
 • Бъбречни заболявания (гломерулонефрит, бъбречна недостатъчност, посттравматични усложнения).

Малките черно-кафяви червеобразных хищници, които предпочитат водната среда и за да се използва дори и в такива области на медицината, като:

 1. Травматология (фрактури на костите, хроничен остеомиелит, контузии, натъртвания, синини);
 2. Маммологии (лактостаз, остър мастит);
 3. Дерматология (фурункулез и други гнойни заболявания на кожата и на подкожната мазнина)
 4. Отоларингология (вазомоторный ринит, синузит, хроничен отит на средното ухо, болест на Мениер, спирка на носните кръвоизливи);
 5. Очни болести (макулярный оток), привържениците на прилагането на гирудотерапии за лечение на очни заболявания твърдят, че пиявица може да помогне не само лекува, но и за диагностициране на някои заболявания, вместо внос скъпата апаратура, PHAGE (флюоресцентная ангиография);
 6. Неврология (остеохондроза, невралгия от различен вид, включително и тройничного нерв).

Пиявица се използват за борба с болестите на репродуктивната система на човек. Гирудотерапевты смятат, че участието на пиявици ще вреди в случаите на:

 • Възпалителни процеси от различен характер на женските полови органи;

 • Нарушения на менструалния цикъл, болезнена менструация;
 • Маточно кървене;
 • Този доброкачествен тумор, като миома на матката, както и поликистоза на яйчниците и на ендометриоза;
 • Безплодие, причинено от спаечным процес;
 • Възпаление на простатната жлеза;
 • Аденом на простатата;
 • Инфекции на половите пътища мъже;
 • Проблеми, свързани с потентността.

Може да звучи невероятно, но прилагането на гирудотерапии в стоматологията също има място. Въпреки това информация докато са непълни, автори на методики се поставя на експерименти върху себе си и твърдят, че с помощта на тези животни могат да се лекуват възпалителните заболявания на устната кухина, причинени от патогенните микроорганизми, кървене на венците, зъбния кариес и на други патологични състояния.

Помага пиявица и козметик, тя допринася за подмладяване и възстановяване на кожата, изчезване на белези и други дефекти, причинени от възпалителни процеси. Прилагането на лекарите в козметиката води до създаването на нови козметични средства, предназначени за грижа за кожата (гирудокосметика серия «Биокон»). Не поемаме се съди за ефективността на крема и други продукти, на базата на екстракт от пиявица (по-точно – екстракт от слюнчените жлези на това животно), съдържащи до 80 заглавия на биологично активни вещества (ензими), които по изкуствен път да се създаде докато не са се научили. Въпреки това, нашата тема – заболявания на сърдечно-съдовата система и тяхното лечение, както и информация за тези лекарства е по-добре събере на страниците на съответните сайтове.

Видео: какво се лекува лекарите?

Противопоказания и недостатъци

Междувременно, с всички добродетели на пиявица, тя има и недостатъци. Противопоказания съставляват малък списък, но те има. Това е:

 1. Хемофилия (наследствено заболяване, сцепленная с пол – се разболяват мъжете), при която човек се понижава съсирваемостта на кръвта по причина липса или недостиг на фактор VIII (хемофилия А, се среща по-често) или IX (хемофилия В);
 2. Анемия;
 3. Тромбоцитопения различни генезиса;
 4. Остри нарушения на мозъчното кръвообращение (особено кървене);
 5. Остри инфекциозни заболявания;
 6. Хипотония (изразено);
 7. По време на бременност;
 8. Индивидуална непоносимост.

Специална страх, чувство на неприязън и дори брезгливости, разбира се, не се отнасят до противопоказаниям, но се считат за съществени недостатъци, тъй като за преодоляване на тази бариера е не е по силата дори и смели хора. Уговорив този пациента да се подложи на гирудотерапию, след това ще трябва да се лекува от стрес, така че по-добре да не се убедят: не може – така не може. На хората остава да се използват само крем, хапчета и мазила с гирудином.

Не трябва също да закачите на бделлотерапию особени надежди в плана за излекуване на нелечими заболявания или състояния, изискващи специфични терапевтични (или хирургични) дейности. Все пак този метод на лечение, по-добре се разглежда като помощно средство, а не основен. И е желателно да се приемат съвети от лекуващия лекар.

Отговорен стъпка

Реши самостоятелно да се пребори за лечение в домашни условия чрез толкова грозен на вид и в най-добрия случай, не предизвикват отвращение животни, човек трябва да се научат основните правила, които ние за пореден път припомни:

 • Старателно показания, за да разберете, дали няма противопоказания и се подготвят за възможни реакции (сърбеж, уртикария);
 • По-добре да купя пиявку в аптека или от надежден производител на по-висока цена, отколкото погнаться за евтини стоки (той може да се окаже ниско и не е способен да оказва лечебно действие);
 • Научите правилата на съдържанието на животни в домашни условия, така че те да останат здрави и могат да бъдат използвани за лечение;
 • Да се запознаят със схемите за поставяне на пиявици, прилагани към своето заболяване;
 • Не се лекуват една партия пиявици цялото семейство (всеки може да си заболявания, включително и вирусни);
 • Заложи на един и същ индивид, дори и на себе си, но в различни, отдалечени един от друг, места (ротовая кухина, зоната около задния проход – как те могат да бъдат комбинирани?) изключително жалко – ще трябва дълго лечение на бактериална инфекция;
 • Повторното прилагане на една и съща индивиди от същия пациент и в тези зони е възможно не по-рано от 2 седмици (по-добре 3);
 • Не се опита да лекува без изключение, всички болести, например, вирусен хепатит «С» (бделлотерапией не го вземат, но могат да бъдат закупени други проблеми);
 • Преди започване на лечението трябва да се отдава общ анализ на кръвта и е много желателно да се направи коагулограмму (може би пациентът не всеки за себе си знае);
 • По време на провеждане на гирудотерапии се опитват да избягват физически натоварвания.

Ето такива прости правила трябва да се спазват, за да се лекува не обърна неприятности. Но все пак-добре е да говорите със специалисти и с вашия лекар.

И така, пристъпваме към лечение

Закупуване на партията здрави, отговарящи на всички изисквания, хищници, уверени в своите лечебни свойства, не може да се поставят веднага в чешмяна вода, тя често съдържа хлор, и животните могат да умрат. Най-добре ще отговарят на чиста изворна вода или вода от кладенец. Но къде да го вземе? За това трябва да се погрижим предварително. В краен случай, лечебно «квартирантам» ще отговарят и течаща вода, но тя трябва предварително няколко дни се оставя да престои в отворени контейнери, за да концентрацията на хлор е намалял. Смяна на водата пиявкам е необходимо на всеки 3 дни. Съдържа «живи спринцовки» в просторни стъклени съдове (обичайните две — или три-литрови буркани, в които консервирани краставици).

Броят на процедурите, броят на участващите в лечебния процес индивиди ще зависи от състоянието на болния, но за бързо лечение и минимален разход на «материала» не трябва да разчитате. Съдете сами:

 1. Започнете лечението е необходимо с минимално количество индивиди (2 — 4 до 6 броя — max), защото все още не е известно, тъй като тялото реагира на нов предвид въздействието – възможно е алергична реакция към биологично активни вещества, съдържащи се в слюнката на хищник;
 2. Ако първата процедура е минал нормално, в зависимост от областта на приложение брой лица може да се увеличи до 10;
 3. Първо (ако всичко е наред ще отиде за първи път) трябва да е 3-4 сесии подред (всеки ден);
 4. След това — 3 процедури през ден;
 5. Последните 3 — 4 сесии на интервали от шест-седем дни (например, пациентът прекарва гирудотерапию в петък – се получава 3 петък);
 6. Целият курс на лечение е 10 сесии.

При необходимост (състояние на пациента) курс гирудотерапии може да се повтори. Това може да се случи в интервал от 2 седмици до един месец след последната процедура на първия курс. Ако пациентът е планирал повторен курс на тези животни, които е придобила в началото на лечението, те са били използвани и успели да се наситят с кръв, след това водата, в която се съдържат пиявици, трябва да се променят всеки ден. Преди да отново да накара пиявку се лекува, трябва леко го поръсете със сол, за да се кръв излезе от стомаха на животното, след това внимателно измийте червей («пересаливать» не може да бъде – животно ще умре).

Схеми за поставяне на пиявици

Като се има предвид, колко болести лекува пиявица, се изброят всички схеми за поставяне дори и при силно желание, няма да стане. Въпреки това, биологично активни точки са много, основните са представени в изображението от дясно, а ние по-подробно ние даваме примери, отнасящи се до сърцето и кръвоносните съдове:

 • При болки в областта на сърцето от различен характер (ноющие, шиене, сжимающие), които зависят от различни обстоятелства (физическо натоварване, болки в кръста, стенокардия), пиявици трябва да се постави на кожата на гърба или на гърдите на места на локализация на най-голяма болка интензитет (в сесия ще си тръгне от 6 – 8 души);

 • При артериална хипертония пиявица се препоръчва да поставите в областта на сосцевидного процес, или в околоушной зона (разход на една процедура – от 4 до 6 броя);
 • Състояния след прекаран инфаркт на миокарда се нуждаят най-голям брой животни (до 10 души) и да им трябва на гръдния кош (проекция на сърцето) или на лявото рамо, ако е гнездо на исхемичен некроза локализовался на задната стена;
 • На краката си, засегнатите варикозом, и/или при развитие на тромбофлебит пиявица не може да се поставя директно на венозен съд или предполагаемо съсирек: трябва да се изтеглят с около 1 см от мястото на лезията (от съда или от тромба). В краката На пиявици е възможно да се определят и в шахматна дъска модел на движение на разширена вена, отстъпвайки от нея в 1 виж

Надяваме се, че кратко описание на гирудотерапии читателят не го приемам като ръководство за прилагане на медицински пиявици. Самостоятелно лечение изисква по-задълбочено проучване на въпроса (на показанията, схема на приложение, противопоказания, техника на поставяне, избор и домашните любимци, работа с тях).

Кремове, хапчета и мазила, базирани на гирудина

Този раздел е предназначен за хора, които изпитват паника при вида лечебни средства от животински произход, но искат да изпитат на собствения си организъм лечебните свойства на екстракт от пиявица. Фармацевтични форми на базата на БАВ, съдържащи се в слюнката пиявици, наистина има: кремове, гелове, балсами, хапчета и мазила с гирудином, лекарства за разреждане на кръвта, възпрепятства образуването на кръвни съсиреци, които правят подуване, болка и умора. В основата на тези средства се прилагат при разширени вени, тромбофлебитах, венозна недостатъчност:

 1. Популярният крем «София» при варикозе на долните крайници;
 2. Крем за крака – «Екстракт от пиявица»;
 3. Крем-балсам с екстракт от пиявица;
 4. Гел за тяло «Гирудовазин»;
 5. Балсам за тяло «Гирудокс»;
 6. Капсули «Пиявит» (сух прах пиявици).

Във всеки случай, ако пациентът да пожелае да си купи от аптеката крем (гел, крем, балсам), то тогава е достатъчно да се каже, че той се нуждае от екстракт от пиявица или лек за разширени вени с гирудином. Най-вероятно ще му бъдат предложени няколко опции за лекарствени средства за локално приложение. Между другото, лечение на разширени разширяване на венозных съдове на долните крайници гелями и мехлеми с гирудином добре да се комбинира с използване на компрессионного трикотаж.

Има и по-сериозни лекарства с гирудином, които се инжектират венозно в болнични условия под контрол АЧТВ — «Лепирудин», например. Тези средства са предназначени за предотвратяване на тромбоемболични усложнения, прилагането им изисква специални грижи и не е достъпно на пациентите да се използва по своя собствена инициатива в домашни условия.

Синтетични аналози на гирудина «Гирулог» и «Гируген» също все още не са намерили широко приложение в Русия: те са доста скъпи, освен това, фармацевтичните форми, предназначени за перорална употреба, само се разработват. Затова медицинска медицинска пиявица ще бъде още дълго време с нас. Както се казва, евтин и весел.

Видео: hirudotherapy в програмата «Училище за здраве»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00113 sec