Холестериновые плаки в кръвоносните съдове, на артериите: лечение от опасни

С холестерола в днешно време всички нещадно се борят. Почти на всички етикети на продукти, съдържащи животински мазнини, показват, че този компонент там липсва. Понякога стига до абсурда, когато върху етикета на растително масло се посочва, че той не съдържа холестерол, въпреки че априори му е там и не трябва да бъде. А надпис – не повече от рекламен ход. Телевизор, само става въпрос за хранене, непрекъснато ни напомня, колко холестерол в нея се намира и по този начин, народът знае врага, който образува холестериновые плаки, доводящие до инсулти и инфаркти.

Много се говори и за това, как се случва този процес, какви продукти трябва да се страхува и какво е холестеролът като цяло, но тези моменти на повечето хора някак си се пропуска. Може би трябва да се говори за всичко по ред: какво е холестерол, поради която той оформя бляшку, отколкото може да завърши този процес и каква съществува лечението му?

«Добър» холестерол

Отказване на холестерол напълно – неразумно, той постоянно се образува в живия организъм всички бозайници, включени в състава на неговите тъкани и течности и в свободно състояние под формата на рециклирани разгледайте колекцията ароматния алкохол – С22Н45ОН, и в обвързана, като сложен естер. Холестерол (XC) – важен компонент на клетъчните мембрани и е предшественик на синтеза на стероидни хормони и жлъчни киселини, т.е. тя е необходима и положителна роля му е очевидна. Въпреки това, известно е, че някои определени фракции на холестерола са в състояние да участват в образованието холестериновых плаки, които се отлагат върху артериалните стени, учудва ги и по този начин да затрудняват нормалното функциониране на кръвоносната система.

Атеросклеротични и холестериновые плаки – синоними, които представляват общо понятие, но в литературата могат да се срещнат и други наименования: фиброма, атероматозные, калциран. Тези видове също се отнасят към атеросклеротическим бляшкам, но, за разлика от общите понятия, те се отразяват на определена фаза на процеса. Междувременно, основната съставка или основата на плаки е холестеролът, но не всички и не всеки, така че е разделянето му на вредни и полезни фракция.

Около 1/3 холестерола, съдържащ се в плазмата на кръвта на здрав човек, включва в състава на антиатерогенных липопротеините. Ние ги наричаме липопротеинами с висока плътност (HDL), както и холестерол XC-HDL, HDL-холестерол или α-XC. Тези холестерины изпълняват в организма защитна функция, което възпрепятства образуването на атеросклеротични плаки, тъй като ще окаже влияние XC от клетки на съдовите стени в черния дроб, където се «вреден» компонент е превръщането му в жлъчни киселини, които след това безопасно да се премахват от организма. XC-HDL, свързани с «тънък» критерии, които да отразяват истинското състояние на нещата в развитието на атеросклеротического процес и състояние на липидния метаболизъм като цяло.

Атеросклеротична плака — как се формира?

Откъде се взема материал за изграждането на плака? Той идва с хранителни продукти. Smartphone мазнини под влияние на ензима липаза се разделя в тънките черва до глицерол и мастни киселини (липолизата), които се абсорбират в кръвта и са изпратени на мястото на метаболизма на черния дроб. В черния дроб се образуват триацилглицериды (триглицериди – неутрални мазнини), секретируемые в кръвта, в състава на VLDL (липопротеини с много ниска плътност или пре -β-липопротеини), а излишната отделя жлъчка.

READ  Понижаване на базофилов в кръвта: при деца, възрастни, при бременност, функции, норма

Освен това, в процеса на липолиза от VLDL се формира XC-LDL (LDL-холестерол), с ясно изразени атерогенными свойства. LDL (липопротеин с ниска плътност) е основна транспортна форма на XC, в съдове, това е точно той носи «лош» холестерол от кръвта и участват във формирането на атеросклеротични плаки. Това се случва по следния начин:

 • LDL, носещ холестерол, постъпва в кръвния поток, за да се движат там.
 • Натрупването на LDL «лошия» холестерол започва да захватываться макрофагами и се депозира в стените на кръвоносните съдове, избирайки предимно зона бурна ток (на мястото на разклоняване на артериите, устието).
 • Се натрупват в макрофагах, XC-LDL, образува «пенести» клетки, които първоначално бляшку дори не приличат, въпреки че атеросклеротический процес вече има място, което може да означава, биохимичен анализ на кръв (липиден спектър);
 • «Пенести» клетки са поставени върху вътрешните повърхности съдове, като ги покрива с петна и ивици.
 • Появата на соединительнотканных влакна на местообитания «пенистых» на клетките може да се счита за началото на формирането на атеросклеротични плаки, която ще се нарича фиброзна.
 • Фиброзная плака се формира от съединителна тъкан и «пенистых» на клетките, има сив цвят и се смята за втората стъпка на атеросклероза.

 • По малко «растеж» покрышка плаки все повече отива в лумена на съда, извисяващ се над повърхността му вътрешен слой, и по този начин, суживает диаметърът му и затруднява притока на кръв в артериите като цяло. Атеросклеротический процес засяга не един изолиран регион, който се развива във всички кровеносном начин, удря предимно артерия съдове.
 • Постепенно липидные маса се натрупват, фиброзни влакна, компактен, т.е. вътре плаки, продължават да се процеси (атероматоз).
 • Натрупването на кашицеобразного съдържание на мазнини води до спукване на гумите на плака и да влезе в лумена на съда атероматозных масите, които в контакт с плазмата на кръвта, влезе с нея в реакцията. Съществува мнение, че този момент най-опасен по отношение на съсирва, което е естествено, тъй като върху разликата на гумите система за съсирването на реакцията на образованието тромба (защитна реакция), и, ако това се случва в съдовете на сърцето (руптура на коронарните плаки), нарушение на коронарното кръвообращение е неизбежно и може да се прояви инфарктом на миокарда. Въпреки това, ако тази ситуация се очертава в случай расслаивающей на аортна аневризма, това не е изключено, че в резултат на тромб може да играе положителна роля и да се спаси животът на пациента. Аорта – голям съд, тромб ще затвори вреда, но няма да спре притока на кръв, а през това време, ако имате късмет, бригада кардиохирургов ще имат време да се подготвят за операция и да си.

 • Атерокальциноз – последен етап на атеросклероза. Калциран съдови плаки са резултат от дегенеративни процеси (фиброза + отлагането на соли на калций) и се формират на място «експлоатира», създадена от разкъсване на гумите. Атерокальциноз plumping стена, но в същото време тя става крехка, разгражда лесно, не се свива и не се разтяга, а именно, губи еластичност. Най-често подобни явления се локализират в местата на отклонение съдове от аортата под голям ъгъл (брыжеечные, бъбречни артерии).

Атеросклеротический процес е различен непрекъснато рецидивирующим течение, той отива в различни артериалните съдове, етап на постоянно следват един след друг, така че в близост ще откриете, петна, фиброзни и атероматозные плаки, атерокальциноз.

Каква опасност холестериновой плака?

Холестериновые плаки, расселяясь в съдовете на тялото, са пълни с «изненади». Те могат да причинят два вида нарушения на кръвообращението:

 • Остро нарушение, което се случва в резултат на внезапно се припокриват на притока на кръв, например, в сърцето или в мозъка. Това се случва в случаите, когато съдържанието на атероматозной плаки излиза в лумена на съда и причинява тромбоза или образувани в друга артерия съсирек се откъсне и се втурва с тока на кръвта и в крайна сметка достига артерия е по-дребен калибър, да се преодолее, което вече не може, така и засяда там. Резултат – инфаркт на мозъка, инфаркт и други органи (в зависимост от локализацията на съда).
 • Хроничен рецидивирующий процес се отразява в тази ситуация, когато кръвоносните съдове в резултат на дегенеративни и склерозирала промени са претърпели, кръвта е счупен, но по пътя за движение на кръвта не е напълно блокиран, това означава, храна на сърцето, мозъка, бъбреците или други органи в някаква степен идва, но не е достатъчно за нормалното функциониране. Пример за подобни нарушения могат да служат на хронична исхемична болест на сърцето (ИБС), дисциркуляторная енцефалопатия, старческая деменция, хронична бъбречна недостатъчност, атеросклерозата артериалните съдове на долните крайници.

Трябва да се отбележи, че кръвоносните съдове на главния мозък много уязвими по отношение на запушване, което е свързано с анатомичен постройка кръвоносната система на този важен орган. Тук много искам посетовать на недоработку на Природата, която не е предоставила наличието на обезпечения или други механизми за предотвратяване на подобни ефекти, но факт е, че и ние сме принудени да го вземат предвид.

Храна и кислород тяло главата на мозъка дават шийни артерии. В съдовете на шията също може да атеросклеротический процес, който най-често засяга сънливи артерия. Междувременно, затвори самата сънната артерия не е лесно (диаметърът на съда е доста голям, кръвта се движи под налягане), но които се случват там събития със сигурност ще се отрази върху кръвообращението в мозъка. Тромб или атероматозные маса, без да се нарушават притока на кръв в най-сънната артерия, направятся към по-малките съдове в мозъка и ще го (исхемичен инсулт, инфаркт на мозъка).

Атеросклероза на лицето

Атеросклероза отразява нарушенный обмяна като цяло, така че промените, възникващи в резултат на това на патологичния процес, засяга не само артерия съдове, но и други тъкани. Циркулация на излишната холестеринов в кръвта и създава условия за отлагания в тъканите, особено често такива явления се наблюдават при възрастни хора (като опция калцификати промени). Например, XC-LDL в състава на макрофагите безопасно могат да се депозира в стените на жлъчния мехур (холестероз), в кожата под формата на ксантомных плаки, а също така ксантелазм на вековете. Каква е разликата между тези понятия, може би не е известно дори на специалистите, но на вид са много подобни, освен ксантелазму, локализирана на вековете, се нарича плосък ксантомой век.

Ксантомные плаки се считат за много достоверен признак на хроничен атеросклеротического процес. Те са разположени в кожата, те могат да се видят с просто око единични или множество жълтеникави петна с размер на грахово зърно или по-големи, с мека консистенция и които имат способността към сливане. На лицето се появяват предимно около очите и на съответния акт, но най-често, както беше отбелязано по-горе, тяхното присъствие е открит върху век.

Ксантомы и ксантелазмы по-често се появяват при жените в напреднала възраст, страдащи от диабет, или с други хормонални нарушения, те възникват внезапно, без каквато и да вестителите и дълго време могат да останат без промяна на цвят, форма и размер.

Възможно ли е да се отървете от холестериновых плаки?

Лечение холестериновых на плаки започва с диета, отказ от вредни навици, борба с наднормено тегло и гиподинамией. Въпреки това, лечението не означава премахване на плаки. Може би ние няколко разочаруем на читателя, ако ги уведомим, че:

Почистване на кръвоносните съдове от плаки, е просто невъзможно. Лечение атеросклеротического процеса на медикаменти означава нормализиране на нивата на липопротеините и забавяне на прогресията на заболяването, т.е. трябва да се лекува целият атеросклероза, а не една отделно взета бляшку.

Дори ако хипотетично си представим, че имаме възможност да го премахнете, след което в края на краищата, в кръвно съответствие с тяхното голямо разнообразие, освен това съдове на мястото на образованието в огнището вече е необратимо изумени и не подлежат на възстановяване нито лекарства, нито на народни средства за защита от плаки.

В днешно време много различни сайтове, средствата за масова информация и на народните лечители, които идват от чисти съдове от плаки водка, чесън, лимон, мед, ядки и други снадобьями, приготвени в домашни условия. Безспорно, някои от тях са наистина в състояние да се нормализира липидния спектър, забавят развитието на патологичния процес, не позволяват образуването на нови холестериновых плаки, обаче премахнете наличните нито едно средство не е в състояние, така и заблуждават по този въпрос не стои.

Предвид това, че няма друг начин да се отървете от плаки и възстановяване на притока на кръв в съдовете на едър калибър, осигуряващи жизнено важни органи, се прилагат такива операции, като стентирование и аортокоронарное байпас. Осигуряване на адекватно кръвообращението в органите, засегнати от атеросклеротическим процес, тези лечения са в състояние значително да удължи живота и да подобри неговото качество.

Видео: образуването на атеросклеротични плаки

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00081 sec