Холестерол: норма в кръвта, нивото на повишен, като се намали

Холестерол при съвременния човек се счита за основен враг, въпреки че преди няколко десетилетия не му придаваме такова голямо значение. Отнесъл с нови, не толкова отдавна въображаеми продукти, често в състава на много далечни от тези, които са употребявали нашите предци, пренебрегвайки режим на хранене, човек често не разбира, че по-голямата част от вината за прекомерно натрупване на холестерол и вредните фракции се крие в самия него. Не помага в борбата с холестерола и «луд» ритъм на живот, предразполагащ към отмора нарушаване на обменните процеси и отлагането на излишък жироподобного вещества върху стените на артериалните съдове.

Че на него за добро и лошо?

Постоянно «berating» е вещество, народ забрави, че на човек е необходимо, тъй като носи много ползи. Какво е добър холестерол и защо то не може да бъде зачеркнат от живота ни? И така, най-добрите му страни:

 • Средно одноатомный алкохол, жироподобное вещество, наречено холестерол, в свободно състояние, заедно с фосфолипиди влиза в състава на липидната структура на клетъчните мембрани и осигурява тяхната стабилност.
 • Холестерол в човешкия организъм, распадаясь, служи като източник на образуване на хормони на кората на надбъбречната жлеза (кортикостероиди), витамин D3 и на жлъчните киселини, които играят ролята на емулгатори на мазнини, това означава, че тя е предшественик на силно биологични вещества.

Но от друга страна холестеролът не може да бъде причина за различни проблеми:

 1. Холестеролът е виновник на камъни в жлъчката, ако неговата концентрация в жлъчката преминава допустимите граници, тя е слабо разтворим във вода и се достига точката за отлагане, образува твърди топки жлъчни камъни, които могат да закупоривать жлъчния канал и пречи на преминаването на жлъчката. Удар нестерпимых болка в горния десен квадрант (остър холецистит) получават, без болници не може.
 2. Една от най-големите отрицателни черти на холестерола смятат, че участва пряко в образуването на атеросклеротични плаки по стените на артериалните кръвоносни съдове (развитие на атеросклеротического процес). Тази задача изпълняват така наречените атерогенные холестерины или липопротеини с ниска и много ниска плътност (LDL и VLDL), които съставляват 2/3 от общия брой на холестерол, кръвната плазма. Вярно е, че «лошата» холестерину се опитва да противодейства на антиатерогенные липопротеини с висока плътност (HDL), защитаващи съдовата стена, но 2 пъти по-малко (1/3 от общото количество).

Пациентите често помежду си обсъждат лоши свойства на холестерола, споделят опит и рецепти, като го понижи, но това може да бъде безполезен, ако всичко се направи на случаен принцип. Няколко намалят нивото на холестерол в кръвта (отново – какъв?) ще помогне на диетата, народни средства за защита и нов начин на живот, насочен към укрепване на здравето. За успешното решаване на въпроса, трябва не само да вземе за основа общ холестерол, за да променяте стойности, трябва да се решат, коя от фракции трябва да се понижи, така че другите сами са дошли в норма.

Как да разчитам на анализ?

Норма на холестерола в кръвта, не трябва да надвишава 5,2 ммол/л, но дори и стойности на концентрация, приближающееся до 5,0, не може да дава пълна увереност в това, че всичко на човек е добре, тъй като съдържанието на общия холестерол не е абсолютно сигурен знак за благополучие. Нормалното ниво на холестерола в определена част представляват различни показатели, които определят без специален анализ, наречен липидным спектър, е невъзможно.

В състава на LDL-холестерол (атерогенный липопротеин), с изключение на LDL, се предлагат липопротеини с много ниска плътност (VLDL) и «ремнанты» (така се наричат остатъци от реакции на прехода VLDL в LDL). Всичко това може да изглежда много трудно, но, ако решат, това декриптиране на липидния спектър може да се подчинявам на всяка заинтересована.

Обикновено при провеждане на биохимични изследвания на холестерола и неговите фракции се отделят:

 • Общ холестерол (в норма до 5.2 mmol/л или по-малко от 200 мг/дл).
 • Основното «превозно средство» етера » холестерол — липопротеини с ниска плътност (LDL). Те здравия човек имат своите 60-65% от общия брой (или LDL холестерол (LDL + VLDL) не надвишава 3,37 ммол/л). При тези пациенти, които вече засегна атеросклероза, стойността на XC-LDL могат значително да се увеличи, което се случва за сметка на намаляване на съдържанието на антиатерогенных на липопротеините, тоест, този процент е по-информативен по отношение на атеросклероза, отколкото общото ниво на холестерола в кръвта.
 • Липопротеини с висока плътност (HDL холестерол или XC-HDL), които нормално при жените трябва да бъдат повече от 1,68 ммол/л (при мъжете долната граница на другата – над 1,3 mmol/l). В различни източници може да срещнете няколко отлични цифри (при жените – над 1,9 mmol/л или 500-600 мг/л, при мъжете – над 1,6 или 400-500 мг/л), това зависи от характеристиките на реактиви и методи за провеждане на реакция. Ако нивото на холестеринов HDL става по-малко от допустимите стойности, те не могат напълно да защитава кръвоносните съдове.
 • Този процент коефициент на атерогенности, който показва степента на развитие на атеросклеротического процес, но не е основният диагностични критерий, се изчислява по формулата: КА = (О – XC-HDL) : XC-HDL, нормалните му стойности варират в рамките на 2-3.

Анализи на холестерины предполагат не е задължително отделянето на всички видове поотделно. Например, VLDL, лесно може да изчислите концентрацията на триглицеридите по формула (XC-VLDL = Т.Г.: 2,2) или на нивата на общия холестерол се изважда сумата на липопротеините с висока и много ниска плътност и се получи XC-LDL. Може би на читателя, тези изчисления изглежда не са интересни, защото те са само с цел проучване (има представа за съставките на липидния спектър). Интерпретация на така или иначе се занимава с лекар, той също произвежда необходимите изчисления по интересуващите го позиции.

И още за норма на холестерола в кръвта

Може би някои читатели са се сблъсквали с информация, че процентът на холестерол в кръвта е до 7,8 ммол/л. Тогава те сами могат да си представят какво ще каже кардиолог, след като видя този анализ. Уникално — той ще ви предпише целия липиден спектър. Така че още веднъж: нормално ниво на холестерола се смята, че цифрата до 5,2 ммол/л (препоръчителни стойности), границата до 6,5 ммол/л (риск от развитие на ИБС!), а всичко, което по-горе, съответно, високо (холестерол е опасно високи цифри и, вероятно, атеросклеротический процес в разгара си).

По този начин, концентрацията на общия холестерол в диапазон от стойности 5,2 – 6,5 ммол/л е основание за провеждане на тест, който определя нивото на холестерола антиатерогенных липопротеини (HDL-XC). Анализ на холестерол трябва да се извършва чрез 2 — 4 седмици без отказ от диета и прилагане на лекарства, извършваща се повтаря на всеки 3 месеца.

За долната граница на

Всички знаят и говорят за висок холестерол, които се опитват да го намали с всички достъпни средства, но на практика никога не се вземат при изчисляване на долната граница на нормата. Я, като че ли, не. Междувременно, на нисък холестерол в кръвта може да присъства и да са доста сериозни състояния:

 1. Продължителното гладуване до изтощение.
 2. Неопластические процеси (изчерпването на човека и усвояването му от кръвта на холестерола злокачествени новообразованием).
 3. Тежки поражения на черния дроб (на последната фаза на цироза, дистрофические промени и инфекциозни лезии на паренхима).
 4. Заболявания на белите дробове (туберкулоза, саркоидоз).
 5. Гиперфункция на щитовидната жлеза.
 6. Анемия (мегалобластная, таласемия).
 7. Поражения на ЦНС (централната нервна система).
 8. Дълга треска.
 9. Сыпной тиф.
 10. Изгаряния със значителни поражения на кожната покривка.
 11. Възпалителни процеси в меките тъкани с нагноением.
 12. Сепсис.

Що се отнася до фракции на холестерола, а при тях също са по-ниски граници. Например, намаляването на нивото на холестерол на липопротеините с висока плътност извън пределите на 0,9 ммол/л (антиатерогенных) с фактори на риска от ИБС (пу, вредни навици, наднормено тегло, хипертония), т.е. ясно е, че хората се развива склонност, защото кръвоносните съдове не са защитени, защото на HDL става непозволительно малко.

Нисък холестерол в кръвта, който представлява липопротеини с ниска плътност (LDL) се празнува при същите патологични състояния, че и общия холестерол (изтощение, тумори, тежки заболявания на черния дроб, белите дробове, анемия и т.н.).

Холестеролът в кръвта е повишена

Първо за причините за повишен холестерол, въпреки че, може би, те и така на всички отдавна е известно:

 • Нашата храна и преди всичко продукти от животински произход (месо, пълномаслено мазно мляко, яйца, сирена, различни видове), съдържащи наситени мастни киселини и холестерол. Манията за чипс и всякакви бързи, вкусни, сытными бързо фудами, изпълнени с различни транс-мазнини също нищо добро не предвещава. Заключение: този холестерол е опасно и неговата консумация трябва да се избягва.
 • Тегло – допълнително повишава нивото на триглицериди и намалява концентрацията на липопротеините с висока плътност (антиатерогенных).
 • Физическа активност. Пу е рисков фактор.
 • Възраст след 50 години, и от мъжки пол.
 • Наследственост. Понякога висок холестерол – семеен проблем.
 • Пушенето не, че силно се е увеличил общия холестерол, но е добре да намалява нивото на защитно фракция (XC — HDL).
 • Прием на някои лекарства (хормони, диуретици, бета-блокери).

По този начин, както се досещате, които на първо място се предписва анализ на холестерол.

Заболявания с повишен холестерол

Тъй като толкова много е казано за опасностите от висок холестерол и за произхода на подобно явление, вероятно вреди ще да се отбележи, при никакви обстоятелства, този процент ще се увеличи, тъй като те също до известна степен може да причини повишен холестерол в кръвта:

 1. Наследствени нарушения на обменните процеси (семейни възможности, обусловено разстройство на обмяната на веществата). Като правило, това е тежка форма, отличава се с ранната проява и най-устойчиви на терапевтични дейности;
 2. Исхемична болест на сърцето;
 3. Различна патология на черния дроб (хепатит, жълтеница не е черен произход, механична жълтеница, начална билиарный цироза);
 4. Тежки заболявания на бъбреците, бъбречна недостатъчност и с отоци:
 5. Хипофункция на щитовидната жлеза е била счупена (хипотиреоидизъм);
 6. Възпалителни и туморните заболявания на задстомашната жлеза (панкреатит, рак);
 7. Захарен диабет (трудно е да си представим диабет без висок холестерол – това е, в общи линии това е рядкост);
 8. Патологични състояния на хипофизата с намаляване на продукти соматотропина;
 9. Затлъстяването;
 10. Алкохолизмът (алкохолици, които пият, но не закусывают, холестерол-това е повишен, а ето атеросклероза се развива не често);
 11. Бременност (временно състояние на организма след изтичането на срока всички наладит, обаче диета и други предписания на бременна жена, не боли).

Разбира се, в подобни случаи пациентите вече не мислят, като за понижаване на холестерола, всички усилия са насочени към борбата с основното заболяване. Ами, както и тези, които все още не са толкова зле, имат шанс да запазят съдове, но ето ги върнете в първоначалното им състояние вече не работи.

Борбата с холестерола

След като човек е научил за проблемите си в липидном спектър, е учил литература по темата, се вслушва в препоръките на лекарите и просто знаещи хора, първото му желание — понижаване на нивото на вредни вещества, т.е. да се започне лечение на повишен холестерол.

Най-нетърпеливи хора искат веднага да ги лекарствени средства, други – предпочитат да мине без «химия». Трябва да се отбележи, че противниците на лекарства до голяма степен си прав – трябва да се промени себе си. За това пациенти, които преминават на гипохолестериновую диета и стават по-малко вегетарианци, да се освободи от кръвта си от «лошите» компоненти и да не позволяват контакт с мазна храна нови.

Храната и холестерола:

Човек променя начина на мислене, той се опитва да се движат повече, посещения на басейн, предпочитат активната почивка на открито, премахва вредни навици. При някои хора желанието за намаляване на холестерола се превръща в смисъл на живота, и те започват активно да се занимава със своите проблеми. И това е правилно!

Какво е необходимо за успех?

Освен всичко друго, в търсене на най-ефективното средство срещу холестериновых проблеми, много хора са пристрастени към почистване на кръвоносните съдове от тези образувания, които вече са успели да се утаи в стените на артериите и да ги повреди в някои места. Холестеролът е опасен в определена форма (XC — LDL, XC — VLDL) и го вредность се състои в това, че той спомага за образуването на атеросклеротични плаки по стените на артериалните съдове. Подобни събития (борба с табели), определено има положителен ефект от гледна точка на общото почистване, предотвратяване на излишни натрупвания на вредни вещества, спиране на развитието на атеросклеротического процес. Въпреки това, що се отнася до отстраняване на холестериновых плаки, тук ще има няколко разочарова читателя. Веднъж образовавшись, те вече никъде не отиват. Най – важното- да не позволят образуването на нови, а това вече ще бъде успех.

Когато става въпрос за твърде далеч, народни средства престанат да действат, а диета вече не помага, вашият лекар предписва лекарства, намалява холестерола (най-вероятно това ще статини).

Лесно лечение

Статините (ловастатин, флувастатин, правастатин и др), като намалява нивото на холестерола, продуцируемого черния дроб на пациента, намалява риска от развитие на инфаркт на мозъка (исхемичен инсулт) и на миокарда, и по този начин помагат на пациента да се избегне летального изход от тази патология. Освен това, има комбинираната статини (виторин, адвикор, кадует), които не само намаляват количеството на холестерола, произведена от в организма, но и изпълнява други функции, например, намаляват кръвното налягане, влияе на съотношението на «лоши» и «добри» холестеринов.

Вероятността за получаване на медикаментозную терапия веднага след определяне на липидния спектър се увеличава при пациенти с диабет, артериалната гипертензию, проблеми с коронарными съдове, тъй като рискът да получат инфаркт на миокарда при тях е значително по-висока.

В никакъв случай не бива да се следват съветите на познати, на world wide web и други съмнителни източници. Медикаменти от тази група се назначава само от лекар! Статините не винаги да се смесва с други лекарствени медикаменти, които пациентът е принуден постоянно да се вземат при наличие на хронични заболявания, така че неговата самостоятелност ще е абсолютно неподходящо. Освен това, по време на лечение на повишен холестерол д-р продължава да се следи за състоянието на пациента, контрол на показателите на липидния спектър, допълва или отменя терапия.

Кой е първият на опашката за анализ?

Едва ли може да се очаква липиден спектър в списъка на основните биохимични изследвания, прилагани в по педиатрия. Анализ на холестерол обикновено преминават хора с някакъв опит, най-често от мъжки пол и е добре нахранен физика, обременени от наличието на рискови фактори и ранни прояви на атеросклеротического процес. Сред основанията за провеждане на съответните тестове са:

 • Сърдечно-съдови заболявания, а на първо място – исхемична болест на сърцето (пациенти с ИБС за липидограмме знаят повече от други);
 • Артериална хипертония;
 • Ксантомы и ксантелазмы;
 • Повишено съдържание на пикочна киселина в кръвния серум; (гиперурикемия);
 • Наличието на вредни навици под формата на тютюн за пушене;
 • Затлъстяването;
 • Прилагането на кортикостероидных хормони, диуретици препарати, бета-блокери.
 • Лечение с лекарства, снижающими на холестерола (статини).

Анализ на холестерол приемайте на празен стомах, от виена. В навечерието на изследване пациентът трябва да се придържаме към гипохолестериновой диета и да удължат нощно гладуване до 14 — 16 часа, обаче, за него непременно ще информира лекар.

Количеството на общия холестерол определят серумните след центрофугиране, триглицериди също, а тук са над отлагането фракции трябва да работим, е по-отнема много време за изследване, но във всеки случай за резултатите пациентът се учи до края на деня. Какво да правя по-нататък – подкани цифри и д-р.

Видео: какво казват анализи. Холестерол

READ  Обостряне на хемороиди: причини, лечение, диета, какво да правя

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00102 sec